Мирамаре: чудният замък на брега на морето

Замъкът Мирамаре в Триест, Италия. Още едно забележително място, което посетихме през сякаш току-що изминалото лято. Връщахме се от Венеция и замъкът стоеше като все още неизпълнена част от плана ни. В тази статия ще се опитам да ви „поразведа“ из този изящен замък.

Покрай замъка Мирамаре

Покрай замъка Мирамаре

Най-интересното от замъка

Замъкът Мирамаре е построен в средата на 19-ти век на бреговете на Триесткия залив от Фердинанд Максимилян, по-малък брат на австрийския император Франц Йозеф, и неговата белгийска съпруга Шарлот. Замъкът си има красив и огромен парк, простиращ се на площ от 22 хектара.

В Триест преди залез: поглед към замъка Мирамаре

Замъкът Мирамаре

Още отдалеч замъкът създава усещане за тайнствена приказност – с белите си стени, извисени на морския бряг, с назъбения покрив и с морето, негов верен вечен спътник. Идвайки по-близо до замъка, това усещане се засилва и допълва от тътнежа на вълните и вида на градините. Влезе ли човек вътре в двореца, тозчас се пренася в една атмосфера на лукс и пищност.

Триест: замъкът Мирамаре

Триест: замъкът Мирамаре

И ето, вътре сме. Последователно преминаваме от стая в стая, от зала в зала – спалня, кабинет, богата библиотека, запазила всички издания от времето на Максимилян и то в реда от онова време, трапезария, стаята на Шарлот – там, където е рисувала, още една спалня с интересен таван с красива дърворезба, дрешник, църква … да и църква имаше там, при това – много красива; голяма зала – лятна трапезария, прибори, сувенири. Толкова пищност и изящност!

В коридорите на замъка Мирамаре

В коридорите на замъка Мирамаре

В замъка: леглото на Максимилян

В замъка: леглото на Максимилян

Една от спалните

Една от спалните

Църквата

Църквата

Изкачваме се на втория етаж, където пищността продължава. Отново следват зала след зала – залата за аудиенции, зали, свързани с живота на по-късни обитатели на замъка.

Вътре в замъка

Вътре в замъка

Беше интересно и вълнуващо. Много обичам да посещавам старинни замъци в другите държави, защото в България си нямаме … едно от малкото неща, които нямаме и ми липсват. Защото, когато другаде по света са строили замъци, нашите са били сривани до основи от османския поробител, трябвало е да оцеляваме векове наред …

След залите на замъка се насочихме към градините. Бяха много красиви – аранжировка на растения, статуи, тераси на фона на морето, стари сгради. Хареса ми всичко.

В градините на замъка Мирамаре

В градините на замъка Мирамаре

Полезна информация

Замъкът Мирамаре се намира в североизточните покрайнини на Триест, на около 10 километра от централната градска част, точно на брега на морето. До замъка се стига с кола, като пред железните му порти има обособено пространство за паркинг.

Цената за посещение в двореца е 8 евро, а за хора с право на намаление – 5 евро. Ако не ви се дават пари за билети, може поне да го разгледате отвън и да се разходите в градините му. Достъпът за тях е безплатен, но имайте пред вид, че градините може да се посетят само в работните часове на самия замък. Все пак, аз ви съветвам да си вземете билети и за вътре.

Работното време на замъка е от 9:00 до 19:00 часа, като касата затваря в 18:30 часа.

Повече информация за посещенията до замъка Мирамаре може да видите на официалния сайт.Booking.com

Публикувано в Италия, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

1 Коментар към Мирамаре: чудният замък на брега на морето

  1. Юлиана каза:

    Замъкът Мирамаре в Триест го посетих миналата година.Впечатлих се от всичко,но най-вече красивата гледка към морето.Чудесна статия и снимки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *