Над Враца: Медковски водопад и водопад Женската вода в кръгов маршрут

Медковският водопад и водопад Женската вода са два красиви и сравнително високи водопада във Врачанския Балкан. Посетихме ги през втората неделя на този декември, който се оказа много подходящ за посещение на водопади.

По-долу ви разказвам за маршрута, който изминахме. Той си имаше своите особености и според мен е за понапреднали туристи. Първата и най-трудна част от маршрута попада в стръмната долина на Медковска река. Трудностите за мен произтичаха от това, че на места пътеката не личеше ясно, на няколко пъти трябваше да пресичаме реката, а тя беше доста буйна, имаше откатерване, предната нощ бяха паднали обилни валежи и камъните бяха хлъзгави, в дерето нямаше маркировка. В останалата част от маршрута тя беше оскъдна.

В скалистото медковско дере
В скалистото медковско дере

Медковският водопад е наричан още Медковско Рипало и е висок около 38 метра. Водопад Женската вода се лее в съседното дере на река Чукарски дол и е висок 45 метра.

В другото съседно дере на Медковския водопад тече (когато си поиска) водопад Врачанска Скакля.

Къде се намират и как се стига до началото на маршрута

Водопадите Медковско Рипало и Женската вода се намират в скалистите дерета над Враца. Отправна точка за нашия маршрут са покрайнините на врачанския квартал Медковец. При последните къщи близо до моста има удобно място за паркиране. Още от това място се виждат първите водоскоци по игривата Медковска река.

Начало на маршрута: 43.1889120,23.5650606.

В началото на маршрута към Медковския водопад
В началото на маршрута към Медковския водопад

Преходът до водопадите

Тръгва се по левия бряг на реката. Малко след последните къщи, озвучени от ромон и лаещи кучета, човек може да се информира за някои характерни части от резерват Врачански карст от голямо табло. Част от тези характеристики попадат в маршрута ни, но на връщане (етап 3).

Преходът, който направихме мога да разделя условно на три етапа:

  • етап 1: квартал Медковец – Медковски водопад, 1 час;
  • етап 2: Медковски водопад – беседка до водопад Женската вода, 45 минути;
  • етап 3: беседка до водопад Женската вода – квартал Медковец, 1 час.

На нас ни отне около един час да стигнем до водопад Медковско Рипало. Можеше и по-бързо, но в медковското дере няма маркирана пътека, на места трябва да си намериш откъде да минеш, пък и аз съм си бавна с пресичането на буйни реки. По реката могат да се видят наистина много водопади. Долината изобилства от високи скали и чудати скални форми. Като се набере височина се открива и панорама назад към Враца.

Медковски водопад
Медковски водопад

Медковският водопад е много красив – висок, на много струи. Гостоприемен е – допуска те наблизо и не щади пръските си. Трябва да се има предвид, че не винаги е толкова пълноводен.

Медковски водопад Рипалото в целия си ръст
Медковски водопад Рипалото в целия си ръст

Вижте и кратко видео от изкачването в скалистото Медковско дере до водопада.

След като се порадвахме на водопада, поехме нагоре към платото. Пътеката за натам се отделя вляво малко преди водопада. Ориентировъчни координати на отклонението: 43.1812899,23.5613683.

Малко след Рипалото се откри красива гледка към Враца
Малко след Рипалото се откри красива гледка към Враца

На платото минахме покрай стари кошари и се включихме в широка пътека, по която продължихме в югоизточна посока към Женската вода. Около 45 минути ни отне от Медковския водопад до беседка близо до водопад Женската вода. Погледнахме го отдалеч от едно панорамно място близо до беседката.

Водопад Женската вода
Водопад Женската вода

После го огледахме от още едно панорамно място (43.1755434,23.5724614), откъдето се откриваше значително по-добра видимост. Много красив водопад, макар и толкова далечен!

Женската вода
Женската вода

На връщане хванахме пътеката към Враца, която идва от Околчица.

По пътеките над Враца
По пътеките над Враца

На картата я дават със синя маркировка, но на практика марката, доколкото я имаше беше предимно зелена.

Във финалния етап от маршрута
Във финалния етап от маршрута

В началото на този етап се върви в гора, но после пътеката става панорамна – Враца се открива цялата като на длан.

Поглед към Враца с малко снежинки
Поглед към Враца с малко снежинки

Затворихме кръга при квартал Медковец. Кучетата от последните къщи доста се бяха озверили и не само лаеха, а опитваха да налитат и оголваха зъби.

Целият преход ни отне около 4 часа общо с една по-голяма почивка за хапване и още няколко край водопадите. Записаният трак показва 7 километра изминато разстояние.

Беше маршрут, за който си мислех отдавна. Оказа се по-труден, отколкото очаквах, но ми хареса. Водопадите бяха страхотни!

Както споменах по-горе, маршрутът от квартал Медковец до Рипалото е немаркиран и сравнително труден и не го препоръчвам на хора с малко опит в преходи и катерене. По-лек вариант да се стигне до Медковския водопад е да се хване пътеката за Околчица и на платото да се слезе към водопада, а после да се върнете обратно по същия път.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *