На излет до Дивотинския манастир „Света Троица“

Април. Уикенд. Цветница.

В търсене на интересно и приятно място за кратка разходка около София, попаднах по Интернет на една статия отпреди известно време, че Столична община, район Банкя, открива 5 обновени екопътеки около Банкя. Любопитно и много подходящо. Спряхме се на екопътеката до Дивотниски манастир „Св. троица“ – добро място човек да запали свещичка, особено на такъв светъл празник като Цветница.

Дивотински манастир - общ изглед

Дивотински манастир – общ изглед

История и забележителности

Поинтересувах се от историята на Манастира, но за съжаление не намерих много информация. Тази, на която попаднах (по интернет) беше доста оскъдна и противоречива. Все пак установих възоснова на прочетеното, че Дивотинският манастир е бил построен в периода X – XII век, бил е опожаряван по време на турското робство и впоследствие възстановен в края на XIX или началото на XX век. Като цяло това е съдбата на много от българските манастири.

Пет неща от Манастира, които ми направиха впечатление:

 • много добре подреден и поддържан двор с красиви цветни лехи и алпинеум. Това е всъщност първото нещо,което се забелязва;
 • малка, но красива църква, чиито стенописи в момента се реставрират. Стенописите, които са положени до момента са много красиви;
 • дружелюбни домакини в лицето на монасите;
 • красива чешма в двора на Манастира;
 • манастирската котка, която по време на нашето посещение си беше полегнала за следобедна дрямка на една овошка.
Дивотински манастир - църква

Дивотински манастир – църква

Дивотински манастир - купол на църквата

Дивотински манастир – купол на църквата

Дивотински манастир

Дивотински манастир

Как се стига до Дивотинския манастир

Дивотинският манастир се намира близо до Банкя в Люлин планина. Пътят към Манастира започва в покрайнините на Банкя – квартал Михайлово, намиращ се в противоположния край на Банкя спрямо София. По пътя видях няколко пътни указателни табели до квартала, така че не е трудно да се стигне до него. Още по-точно – от централната част на Банкя трябва да се хване улица Александър Стамболийски.

Между другото, толкова време търсихме пътеката, а тя се оказа старият асфалтов път до Дивотинския манастир. Вярно е, че в близост до Манастира асфалтът се губеше и беше доста кално, но дори и там – в калта – имаше голямо количество малки камъчета, напомнящи за него. Определено, не бих нарекла този асфалтов път екопътека.

Пътеката до Манастира

Пътеката до Манастира

Разклонът за Дивотинския манастир е в кв. Михайлово, по улица Александър Стамболийски, вдясно от пътя. Има голяма кафява табелка, указваща и разстоянието до там: 3 км. След това разклонение пътят продължава 1 км без много криволичения до следващата табелка за Манастира. Там трябва да се завие наляво, а Манастирът се пада на 2 километра от тази отбивка.

Удобно място за паркиране

След като се завие вляво, в един момент (след по-малко от километър) пътят минава през борова гора (там видях и единствената маркировка за екопътеката). След боровата гора, ако държите дясно, има разширено място вдясно от пътя, което се използва за паркинг. От това място до Дивотинския манастир остава около километър. Върви се леко и бързо, тъй като пътят е широк и равен и в голямата си част – асфалтов.

От двете страни на пътя има построени къщи и вили, които в един момент свършват. Самият манастир се намира на около 15 минути спокоен ход пеша от последните къщи.

Какво още

Буквално от портите на Манастира тръгват няколко горски пътечки, продължаващи някъде по околните хълмове. Пътечки … тесни, виещи се, изглеждащи доста любопитно и в същото време загадъчно. Загадъчно, защото водят кой знае до къде. Би било много полезно, ако на всяка от тях имаше някакви указателни стрелки до къде водят.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


12 Коментара към На излет до Дивотинския манастир „Света Троица“

 1. Ангелина Ненковс каза:

  Здравейте,интересуваме може ли с кола да се отиде до Дивотинския манастир,защото в момента не можем да се движим на голямо и изкачващо се разстояние.С уважение:Ненкова

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Ангелина,

   Благодаря Ви за интереса.

   Относно въпроса Ви (ако междувременно не се е променило нещо – все пак бяхме там преди две години), най-добре колата да се остави след боровата гора, както е описано по-горе. След това пътят е черен и доста неравен на места и може да се мине само с високо проходима кола. Но разстоянието от боровата гора до Дивотинския манастир не е голямо – има-няма километър – и се изминава спокойно за 15 минути. По пътя няма изкачвания, върви се леко.

   Ще се радвам да споделите пресни впечатления от Дивотинския манастир, ако го посетите тези дни.

   Поздрави,
   Ели

  • Вълчко Рангелов каза:

   На 06.07.2016г./неделя/със съпругата ми посетихме Дивотинския манастир! Прекрасно място,което трябва да се посети! С колата се отива до портите на манастира!Пътят е супер!Пътят е от Банкя и се върви както описва господина!

   • Ели Иванова каза:

    здравейте, Вълчко, благодаря Ви за споделената информация!

 2. Димитър Димитров каза:

  Бях ученик шести – седми клас и моята кръстница, която имаше малка вила по пътя за Градоман, ме поведе един ден към… вероятно, Дивотинския манастир. Разходката беше продължителна и приятна. В църквата на манастира ни показаха опушена от огън икона на Свети Георги Победоносец, в рамката на която имаше следа от куршум – кръгъл отпечатък. Както ни казаха, при опожаряването му от турците, един от разбойниците стрелял в иконата, но куршума рикоширал и убил на място осквернителя.
  Няколко пъти разказвах намоите деца тази история. Вече голями, един ден те се организираха и отидоха на манастира. Когато запитали за иконата на Свети Георги, им казали, че била заграбена от някого в първите години на смяната на политическия курс у нас. Уви! Някои хора нямат представа колко страшно престъпление е светотатството!

  • Ели Иванова каза:

   така е, но нали знаете – един ден всичко се плаща – и доброто, и лошото! Едва ли ще има мир за тези крадци.

 3. VBegova каза:

  Здравейте ,
  Възможно ли е
  да се отиде пеша от Клисурския манастир до Дивотинския?

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, не ми е известно това. И до двата манастира край Банкя сме ходили, но поотделно.

   • Виктор Ценков каза:

    Възможно е, особено пеш, но не е много близко.
    Ако е с кола е препоръчително да бъде от по-проходимите.
    От Клисурския манастир се продължава нагоре по пътя към поделението (ще го познаете по антените, мрежата и КПП-то).
    След като го подминете в ляво има черен път, който се спуска на долу и минава през вилна зона. Продължавайки по пътя край реката в най-ниската си част той се съединява с други черни пътища и почва изкачване по асфалта нагоре към Михайлово. Почти на равното ще видите отклонението в дясно за Дивотинския манастир и табелата, която ще ви на обратната страна. от там до манастира както вече се спомена са окол о2 км.

   • Drago каза:

    Здравейте, Ели!

    Както сте отбелязали, Вие сте минали по асфалтовия път, което въобще не е еко пътека.

    Екопътеката от квартал Михайлово до Дивотинския манастир започва непосредствено над къщите, намиращи се в най-високата част на квартала. От там до манастира пътеката е обозначена с червена линия. Разбира се, никъде няма да срещнете асфалт освен в крайните точки.

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте и благодаря за информацията! Доста отдавна беше тази разходка до Дивотинския манастир. Ще трябва да си подновим впечатленията.

  • Жоро каза:

   Може! Чудесна разходка! За повече подробности погледнете /карта Банкя/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *