Непознатата Понор планина

Съвсем наскоро излезе нов пътеводител, посветен на забележителностите в Понор планина, дял от Западна Стара планина. Освен информация за малко познати любопитни места, в него ще намерите чудесни идеи за разходка до обзорни върхове, водопади, стари църкви. Ще научите историята на планината и откъде идва нейното име. Ще разберете и коя е най-дълбоката пещера в България.

Книга: Понор планина: забележителности
Понор планина: забележителности

Лично аз намерих в книгата идеи за няколко панорамни върха, които да включа в плановете си през годината. Беше ми любопитно да разбера кои са границите на Понор планина и кое е било най-голямото селище в нея преди да се построи ЖП линията в Искърското дефиле. Научих също, че село Понор освен името няма нищо общо с планината.

Хареса ми това, че от една страна информацията за планината е представена накратко и обективно, като в същото време на много места в текста струи особена симпатия и привързаност към целия район.

Някои от забележителностите в пътеводителя вече съм посещавала. Сред тях са любимият ми водопад Добравишка Златна Скакля, скалният феномен Столо, Искрецкият манастир, Вазовата екопътека. С други тепърва ще се запознавам 🙂 .

Книгата е издадена от местното Туристическо дружество „ПОНОРИЯ“. Може да я поръчате онлайн тук. Също така, единични бройки са оставени и локално на няколко места, откъдето можете да купите и офлайн. Пълен списък с тези места ще намерите на линка. 100% от събраните средства ще отидат за инициативите на дружеството в Понор планина, част от които включват така важните дейности по маркиране и почистване на туристическите пътеки.

Публикувано в ревю. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *