7 забележителности в Ниш за приятна уикенд разходка

По време на нашето тридневно мартенско посещение в съседна Сърбия, отделихме време, за да се запознаем от близо и с Ниш. Бяхме си набелязали не едно и две интересни места там, които да посетим. Е, признавам, не успяхме до край с плана, но добихме впечатления от града.

В тази статия ще ви разкажа за всички онези забележителности в Ниш, които посетихме. За пълнота, ще спомена бегло и останалите, които не успяхме. Ниш не е никак далеч от София – можеш да отидеш до там и да се върнеш за един ден, така че, след време пак ще минем през града и ще попълним впечатленията си.

Забележителности в Ниш: вътре в крепостта
Забележителности в Ниш: вътре в крепостта

Как се стига до Ниш

Град Ниш е третият по големина град в съседна Сърбия. През него минава река Нишава. Разположен е на около 165 километра северозападно от София и до него се стига за около два часа и половина с кола, без да се брои бавенето по границата. До Ниш можете да отидете индивидуално с кола, а може да използвате и услугите на туристическа фирма – немалко туроператори в България често организират екскурзии до Ниш.

Накратко за Ниш

В Античността градът се е казвал Наисус. Той попада в пределите на Римската империя през 75 г. пр. Хр. През него е минавал древният римски път Виа Милитарис, свързващ Белград с Константинопол. Наисус е родно място на Константин Велики, първият християнски римски император, основател на Константинопол.

През периода 3-ти – 7-ми век, районът е населяван от славяни. В началото на 9-ти век Ниш влиза в границите на България по времето на хан Крум. През голяма част от периода на Средните векове Ниш е в пределите на България. До 1878 г. населението на Ниш предимно българско в етническо отношение. Със Санстефанския мирен договор Ниш е присъединен към Княжество Сърбия. След това голяма част от българското население се изселва от района, друга част е подложена на асимилация.

Забележителности в Ниш

Медиана

Медиана е родното място на император Константин Велики. Намира се в източните покрайнини на Ниш.

Ние мярнахме само покрива на обекта отдалеч. Беше затворено, казаха ни – до края на април.

Челе кула

Челе кула или Черепната кула е малък параклис, недалеч от Медиана, в който се помещава самата кула от черепи. Това е каменна кула, висока около 3 метра, в която са вградени черепите на героите, загинали в битката при Ниш срещу турците. Битката е станала на хълма Чегар, близо до Ниш. Въстаниците, за съжаление, претърпяват пълен разгром. За назидание, телата им са обезглавени, а черепите им зазидани в стените на кула – в 56 реда по 17 черепа в ред, общо 952. Кулата е била на главния път от Белград до София.

Челе кула
Челе кула

Впечатляващо място, леко зловещо с толкова много черепи и още повече липсващи към момента. Но може би, такова и трябва да бъде – място, подтикващо към страхопочитание и размисъл.

Челе кула
Челе кула

Цена за посещение: 200 динара, 300 динара за комбиниран билет с Археологическия музей и концлагера Червени кръст. Ние не успяхме да посетим последните два обекта, защото работеха до 3 часа следобед, а ние малко преди 3 бяхме при Челе кула. Все пак, успяхме да зърнем концлагера от шосето.

Нишката крепост и паркът на река Нишава

Следващата забележителност в Ниш от списъка ми е Нишката крепост. Тя се намира в сърцето на града на брега на реката. Крепостта и прилежащите пространства са превърнати в много приятен за разходка градски парк. За крепостта не се събира входна такса.

Нишката крепост
Нишката крепост

Според Уикипедия, Нишката крепост е една от най-големите и добре запазени крепости на Балканския полуостров.

Зад бойниците на Нишката крепост
Зад бойниците на Нишката крепост

Построена е по времето на Османската империя в началото на 18-ти век върху останки от по-стари крепости.

Забележителности в Ниш: Нишката крепост и паркът
Забележителности в Ниш: Нишката крепост и паркът

От главната порта на Нишката крепост започва мост над реката, сливащ се с централната търговска улица.

Нишката крепост и мостът над река Нишава
Нишката крепост и мостът над река Нишава
Ниш и река Нишава
Ниш и река Нишава

Паметникът на Стеван Сремац и героя му Калча

В началото на една пряка на търговската улица има интересен паметник, представляващ бронзова скулптура, изобразяваща сръбския писател Стефан Сремац и неговия герой – ловджията Калча с вярното му куче, герой от романа Ивкова слава. Стефан Сремац е известен сръбски писател, прекарал 10 години от живота си в Ниш.

Паметникът на Стеван Сремац
Паметникът на Стеван Сремац

Признавам си, не съм чела негови произведения, но скоро ще поправя това. Освен, че много пътувам, аз постоянно все нещо чета.

Археологическият музей

Намира се в центъра на града и разполага с богата експозиция от находки от Античността и Средните векове. Разбрахме, че в музея има реплика на интересна бронзова статуя на император Константин Велики, намерена в Ниш през 1900 година, чийто оригинал се пази в Националния музей в Белград.

Цена на входния билет е 200 динара, като за 300 динара може да си вземете комбиниран билет за Археологическия музей, Челе кула и концлагера Червени кръст.

Концентрационният лагер Червен кръст

Това е концентрационен лагер от времето на Втората Световна война. Създаден е още в ранния й етап – през 1941 г. Около 30 000 души са били заточени в лагера, 12 000 от които – екзекутирани.

Билетът за вход е 200 динара. Както споменах по-горе, има и комбиниран билет за 300 динара, с който получавате достъп до Археологическия музей, Челе кула и концлагера Червени кръст.

В тази статия ви запознах с всички най-важни забележителности в Ниш. Ако се интересувате от други интересни места в Сърбия, вижте информация за Темския манастир до Пирот.

Публикувано в свят голям, Сърбия. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *