Отново Джеймс Кейн – Милдред Пиърс

След силното впечатление, което оставиха у мен романите „Пощальонът винаги звъни два пъти“ и „Серенада“ на Джеймс Кейн, съвсем естествено потърсих и друго произведение от този автор. Така попаднах на „Милдред Пиърс“ – роман, който разказва за преживяванията на едноименната главна героиня и хората в живота й.

Действието се развива в Глендейл, Калифорния, в края на 20-те и началото на 30-те години на 20 век. Това е времето на Краха на Уолстрийт през 1929, последвалата Голяма депресия и сухия режим. Семейство Пиърс преживява трудни моменти – бизнесът на Бърт Пиърс фалира, акциите му на борсата се сриват, а самият Бърт все още има големи планове за бъдещето и малко желание да си намери работа. Милдред и Бърт се отчуждават и идва раздялата между тях. Но Милдред трябва да се грижи за прехраната на двете им деца – дъщерите Веда и Мойра – и за ипотеката на къщата. Така започва работа като сервитьорка и постепенно научава тънкостите на ресторантьорския бизнес. С цената на много труд и услилия открива собствен ресторант, после втори, трети … Бизнесът й процъфтява.

В същото време Милдред не изглежда щастлива. Малката й дъщеря Мойра се разболява и се случва най-лошото – умира. Мъжете в живота на Милдред Пиърс не отговарят на очакванията й. А най-важният човек за нея – Веда, първородната й дъщеря, сякаш живее, за да я унижава.

Но според мен причините за това не са изцяло във Веда, въпреки арогантния й характер. Да оставим настрана факта, че Веда е възпитана от майка си и това до голяма степен определя мирогледа й. Една от темите, които романът засяга според мен е идеята да обичаш, без да притежаваш. Ако обичаш и искаш да притежаваш, неминуемо страдаш.

Финалът на историята е тъжен, не бих казала трагичен, но не чак толкова силен като в „Пощальонът …“ и „Серенада“. Въпреки това, романът ми хареса – сюжет, герои, характери … Един добър роман, който се чете леко и трудно се откъсваш от него.

Ако тази статия Ви харесва, последвайте ме и в Инстаграм за повече снимки и кратки истории. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *