Почивка, забележителности и активен туризъм в Доспат

В края на месец октомври неочаквано ми се удаде страхотна възможност за активен туризъм сред красива и живописна природна среда: посещение на поредното очарователно място в тези невероятни Родопи, а именно – град Доспат. Доспат е малко гиздаво градче, красиво, спокойно и тихо местенце с прелестни гледки, пълнещи окото, подходящо за релакс и презареждане.

Язовир Доспат нощем

Язовир Доспат нощем

Особена заслуга за обаянието на мястото се пада на язовир Доспат – тази огромна маслено-синкава водна маса, която се вие сред красивите тъмнозелени, успокояващи окото борови гори. Други, присъщи за района предимства са чистият въздух, тишината и спокойствието, предразполагащи не само към активна почивка, но също така към уединение и размсисъл.

Язовир Доспат

Язовир Доспат

Хотелите в Доспат

В Доспат има няколко места, където може да отседне човек – имам пред вид предимно прилични хотели и вили. На разположение на гостите на града са няколко хотела и къщи за гости около язовира, като бих откроила „Тихият кът“ – хотел-ресторант с прекрасен изглед към язовира, добра кунхя, добро обслужване и доста прилични цени.

Атракциите

Туристическите атракции са нещото, което предстои да се разработи и според мен има огромен потенциал за развитие в региона на град Доспат. Към момента тези атракции са много малко, а  разработени туристически маршрути липсват.  Малкото налични към момента туристически забележителности са:

  • панорамна гледка към язовира – една отбивка малко преди Доспат, в дясно на пътя, под жиците на електропреносната мрежа;
  • язовирът и стената;
  • разходка с лодка в язовира – около 30 мин., цена 5 лв. за групи от около 8-10 души.
Язовир Доспат - панорама

Язовир Доспат – панорама

Какво още?

Това, което ми липсваше беше разработени еко-пътеки около язовира, ресторанти с местни специалитети, разни малки сергии за местни неща –  мед, билки, сувенири и други разни местни неща, въобще неща и атракции, които биха запълнили няколко дневна активна почивка в това красиво планинско градче.

Личен опит

За най-запалените туристи мога да препоръчам кратка разходка покрай язовира по необлагородена пътека. Как да намрите пътеката? На входа на град Доспат откъм Батак има отбивка, от която се открива прекрасна гледка към язовира, острова и мрежите за риба. Малко след нея има 2-3 места, където може да се слезе до самия язовир. След като се слезе до язовира се тръгва в посока стената на язовира. На места пътеката се губи и трябва да се премине по недотам приятни места, но пък всичко си е съвсем автентично. (За себе си открих, че тези екопътеки, построени в последните години, действат много разглезващо). Малко преди края на пътеката се преминава през място с дървена платформа, от която се вижда Сърница и  другият край на язовира. Пътеката свършва малко преди хотел-ресторант Тихият кът.

Панорамната гледка под жиците

Панорамната гледка под жиците

Това са накратко моите впечатления от Доспат и възможностите за активна почивка и туризъм в това чудно планинско градче и най-близките му околности. Градчето е разположено сред много красива природа. Малко е, но има доста места, където да се отседне. Има какво да се види, въпреки че има и много повече да се желае откъм туристически атракции, но това си е потенциалът за развитие на Доспат. Като цяло Доспат и близките му околности са още едно хубаво и зареждащо с положителна енергия място в Родопите, планината с душа.

Оценка на читателите: 4.7 / 5 (10 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, може да се включите в общата ФБ група и да споделяме заедно красотите на България. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *