През горичка по малка екопътечка до водопад Горица в Рила

Овчарченски водопад Горица в северните склонове на Рила планина. Красив, висок, буен, шумен, пълноводен, далечен. Малко ходене, лесен достъп, приятна и добре поддържана и обозначена екопътека. Хубаво място за кратка разходка. Твърде кратка разходка.

Водопад Горица

Водопад Горица

Тази неделя решихме да посетим поредния водопад. Напоследък май се вманиачихме с тези водопади, но многото дъждове през тази дълга пролет обуславят пълноводието на голяма част от тях, което ги прави изключително интересни. Освен това си имаме пътеводител – прекрасната книга на Иво Николов „Водопади„.

Водопад Горица се намира много близо до село Овчарци, а село Овчарци се намира на около 4 километра от Сапарева баня. Отбивката за водопада е вляво (на влизане от Сепарева баня), веднага след централния площад на селото. След това се продължава още съвсем малко право нагоре към планината по асфалтов (много лош) път. Пътят свършва на малък паркинг до две тепавици. Вляво на този паркинг започва екопътеката.

Водопад Горица в Рила - в началото на екопътеката

Водопад Горица в Рила – в началото на екопътеката

Да отбележа, че има една заблуждаваща табелка на няколко стотин метра след споменатата лява отбивка от главния път към водопад Горица. Табелката насочва още веднъж вляво, но води към някаква къща за гости, носеща името Водопада. Естествено думичките Водопада се открояват отдалеч, а надписът над тях „къща за гости“ трябва да се гледа с лупа, за да се различи.

Ние се объркахме и завихме натам, след което се набихме в един черен път, та трябваше да се връщаме. Затова обръщам специално внимание на тази заблуждаваща табелка. Така че, след завоя в ляво на мегдана на село Овчарци – давайте право напред! Други завои в ляво от там насетне са силно заблуждаващи и водят встрани и далеч от водопада.

Пешеходната разходка по екопътеката от паркинга при тепавиците до мястото за наблюдение на водопада отнема около 15 минути. По-малко от четвърт обиколка на Северния парк в София. Екопътеката започва с няколко широки стъпала, след това продължава като горска пътечка, следват поредица каменни стълби, а след тях едно дървено мостче вляво, след което пътеката продължава още съвсем малко и свършва в една скала. Там е обособено миниатюрно площадче с пейка за наблюдение на водопада. Красива гледка, но за съжаление от това далечно спрямо водопад Горица място не може да се усети самият водопад. Не могат да се почувстват пръските и свежестта му.

Водопад Горица - екопътеката

Водопад Горица – екопътеката

Водопад Горица - каменните стълби по екопътеката

Водопад Горица – каменните стълби по екопътеката

Това, разбира се си има своето обяснение – там се намира вододайната зона на региона и достъпът до нея е ограничен. Разбираемо е, но малко разочароващо за любителите на природни забележителности.

Водопад Горица - дървеното мостче преди водопада

Водопад Горица – дървеното мостче преди водопада

Водопад Горица в целия си ръст

Водопад Горица в целия си ръст

Ние решихме да продължим с разходката и да я превърнем в поход. Върнахме се при мостчето, което отклоняваше пътеката вляво и от там поехме нагоре по една естествена горска пътека. Бяхме чели, че по реката нагоре има още няколко водопада, но не намерихме информация къде са точно и как се стига до тях. Затова тръгнахме да ги търсим. Вървяхме повече от половин час право нагоре. Пътеката ставаше все по-тясна, все по-стръмна и все по-обрасла. По едно време пресякохме малко поточе, но като цяло се отдалечавахме от река Горица, по която трябваше да се намират водопадите. Накрая проходимостта по пътеката стана съвсем трудна поради гъстата растителност и се отказахме. Върнахме се безславно до началото на екопътеката. Но все пак ни остана тръпката от горския преход и горските ягоди, с които се освежихме.

Други две забележителности в района, които посетихме през този ден бяха гейзерът в Сепарева баня, всъщност с този гейзер започнахме, и Ресиловският манастир „Покров Богородичен“.

Гейзерът в Сепарева баня

Гейзерът в Сепарева баня

Ресиловски манастир

Ресиловски манастир

Оценка на читателите: 4.4 / 5 (74 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Информация за още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моята първа книга "52 екопътеки за всеки", издадена от издателство Сиела!. Поръчайте сега с 10% отстъпка в онлайн книжарницата на издателството!

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути с етикети . Постоянна връзка.

5 Responses to През горичка по малка екопътечка до водопад Горица в Рила

 1. Александър каза:

  От публикацията Ви разбрахме за водопада „Горица“ и за красивият манастир над Ресилово и днес се разходихме до там, като посетихме и Сепарева баня за обяд. Водопадът е много красив и наистина е жалко, че пътеката е толкова кратка и явно плановете да бъде продължена нагоре са останали някъде в миналото.

 2. Татяна каза:

  Днес се разходихме до водопад Горица и благодарим за чудесните идеи, упътвания и пояснения. Искам да споделя, че има и друга пътека за разходка с гледка към водопадите. Тръгва от селото, а не от водопада (ако вървите от центъра на селото към водопада се пада в ляво). Има маркировка по цялата пътека – бяло, зелено, бяло. Дълга е, според мен, малко повече от час и на места е доста стръмна. За около 30-40 мин. се стига до място с прекрасна гледка към водопадите. Пътеката продължава нагоре още толкова до Големия камък. Ние стигнахме само до гледката, понеже бяхме с дете, но срещнахме други хора, които бяха ходили до края.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Татяна, благодаря Ви за интересното допълнение!

 3. Асен каза:

  А ако искате да видите водопада от въздуха – потърсете Петьо Кюркчийски от гр.Дупница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *