Пролетни пейзажи в геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега е поредното интересно място, попадащо в графата еднодневни разходки. Отскочихме до там в началото на март. Денят беше слънчев и топъл и това, заедно с красивите, макар и все още плахи краски на подранилата пролет направи разходката ни наистина прекрасна.

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега


Беше второто ни посещение на геопарка. Преди време идвахме тук, точно след посещението ни до пещера Проходна. Тогава пак беше пролет, но не успяхме да стигнем много далеч, поради придошлите води на реката. Въпреки това, малкото от местността и парка, което видяхме тогава, се запечата в главите ни и още тогава си знаехме, че ще дойдем пак. Е, това „пак“ е вече факт.

Началото на пътеката в геопарка Искър-Панега започва от една арка, вляво от шосето малко преди началната табелка на град Луковит. Точно там преди арката има огромен паркинг.

Арката в началото на пътеката

Арката в началото на пътеката

В началото си пътеката е леко стръмна и скалиста. Това е и най-трудният участък от нея. Съвсем малко по-натам си става равна и лека за ходене.

Началото - трудната част на пътеката

Началото – трудната част на пътеката

Този стръмен и по-труден участък може да се избегне, ако се спусне човек отгоре по хълма – от паркинга до реката.

По пътеката - малко след леко трудната начална част

По пътеката – малко след леко трудната начална част

Пътеката е много добре поддържана и това ясно личи от очевидно често-сменяните кошчета за боклук, чистите беседки за отдих и облагородените мостчета – над реката и в скалите.

По пътеката

По пътеката

По пътеката

По пътеката

Разходката по пътеката е много приятно, а усещането в ранна пролет се допълва от рисунъка на цъфналите дръвчета, току-що отворилите венчелистчетата си цветя, песента на птичките, отмереното потропване на кълвачи оттук-оттам, от малките гущерчета по скалите, жабките и тяхното крякане, множеството мушички.

Усещане за ранна пролет

Усещане за ранна пролет

Е, да, на места джвакахме в калта, но все пак беше проходимо. От друга страна тази влага в земята е още един характерен атрибут на ранната пролет и част от пейзажа.

Разхождахме се по пътеката по около час в посока (отиване и връщане). Тази пътека води до пещера Проходна, по-известна като Очите на Бога. Ние не стигнахме дотам, но все пак пресякохме по мостчетата на няколко пъти реката, покачихме се нагоре по скалите след едно от мостчетата.

Едно от мостчетата над реката

Едно от мостчетата над реката

По пътеката

По пътеката

След това се върнахме и продължихме по пътеката покрай реката, за да открием една пещера пътьом.

Беше почивен слънчев ден и нормално имаше много хора – големи, малки, всякакви. Прекрасно място, наистина.

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

А след разходката там се насочихме към още едно интересно, макар и почти неизвестно място – водопадът край село Реселец, за който вече писах.

Е, имахме и още планувани места, но за толкова стигна денят. За тях – друг път.

Публикувано в на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

3 Коментара към Пролетни пейзажи в геопарк Искър-Панега

  1. Мая Александрова каза:

    От помпозната арка и началната табела не се стига до никъде, защото няма никаква маркировка и след местата за пикник оставаш сред поле с хиляди пътечки.Преди 2 год. се лутахме доста,подведени от един пътепис.

  2. Севдалина каза:

    Миналата година специално се отбихме от пътя, за да можем да посетим парка, но така и не го открихме, както и карстовите извори. Няма никакви обозначителни знаци и табели. Иначе природата в района е уникална!

  3. Александър Николов каза:

    Обозначителните табели са много сериозен проблем в цяла България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *