Пула – морската перла на Хърватия

Признавам си, до скоро не бях чувала за градчето Пула в Хърватия. Случи се така, че покрай една екскурзия до Словения, ни се откри възможност да посетим и няколко интересни места в Хърватска. Вече бяхме минали през Загреб и търсехме информация в интернет за интересни места около Рийека, където ни предстоеше да минем. Така Пула изплува като обещаващо старинно място с останки от римско време. Впечатлихме се от намерената информация и решихме да се отбием набързо там. Набелязахме няколко обекта, които да посетим и така преминахме от план към действие.

Пула: арената-амфитеатър

Пула: арената-амфитеатър

В тази статия описвам нашата близо тричасова разходка в централната градска част на Пула и интересните обекти, които видяхме там. Разходката ни започна от голямата арена и продължи по централните улички почти в кръг.

Накратко за Пула

Град Пула е крайбрежен град в Хърватия, намиращ се на полуостров Истрия на Адриатическо море. Част от този полуостров попада в пределите на Словения.

Историята на Пула е доста пъстра. В Античността районът е населяван от племето хистри или също истри, откъдето произхожда името на полуострова. В 177 г.пр.Хр. полуостров Истрия е завладян от Римската империя и в следващите няколко века се превръща в римска колония и важен пристанищен център. От този период датират много от забележителните руини, обект на голям туристически интерес.

След падането на Западната Римска империя, за период от близо 7 века районът на Пула преминава последователно под владение на Остготското кралство, после на Византия, а след това – на Франкската империя. През 1148 година е завладян от Венецианската република, чието владение остава до края на 18-ти век. След този дълъг венециански период отново следват два века различни владичества – френско, австрийско, италиянско. След Втората Световна война Пула влиза в границите на Югославия, а след разпадането на бивша Югославия през 1991 година Пула е част от новосъздадената Република Хърватска.

Арената

Нашата разходка в Пула започна със забележителната римска арена-амфитеатър с огромни размери, която се намира в центъра на града и се вижда още отдалеч, известна под името Арената на Пула. Арената е построена през 1-ви век точно по времето на построяване на Колизеума в Рим и също като Колизеума е ставала свидетел на не една и две гладиаторски битки. Арената се използва и днес за летни филмови фестивали и концерти. Заставайки в горните части на амфитеатъра човек може да зърне морето.

Точно до Арената – от другата страна на улицата – има огромен платен паркинг, където е удобно да се паркира. Паркирахме и буквално се втурнахме към Арената. Такова огромно амфитеатрално чудо не бяхме виждали досега и бяхме много развълнувани.

Взехме си билети и влязохме да я обиколим отвътре. Въпреки големия пек и горещината, обикаляхме надълго и нашироко – по самата арена, около помещенията, по пейките, по стълбите и колоните. Страхотно е усещането да ходиш по арена на две хиляди години!

Пула: голямата арена отвътре

Пула: голямата арена отвътре

Пула: голямата арена отвътре

Пула: голямата арена отвътре

За информация, билетът за вход струва 15 куни на човек. Освен това, отстрани покрай колизеума има заведения, през които да се разгледа, ако някой реши да си спести входа. Е, да, не е същото като да си вътре, но все пак е нещо. Ние предпочетохме да си влезем по каналния ред с билети и не съжаляваме.

Портите-близнаци

Портите-близнаци се състоят от две еднакви арки, както името подсказва. Построени са през 2-ри – 3-ти век. Те са били един от входовете към града в Античността и Средновековието. До портите личат останки от крепостните стени, обграждали града в онези времена.

Пула: портите-близнаци

Пула: портите-близнаци

Днес портите-близнаци са своеобразен вход към Градския археологически музей и средновековната крепост на възвишението след портите, които ние, за съжаление, не успяхме да посетим.

Триумфалната арка

Следващият обект, покрай който посетихме беше Триумфалната арка, известна още като Арката на Сергий, също построена през 1-ви век. Тя се намира точно на входа на централната пешеходна търговска улица в Пула.

Пула: триумфалната арка

Пула: триумфалната арка

След Триумфалната арка, минахме по централната търговска улица на Пула, а после свихме наляво към морето, за да видим параклиса на Света Мария Формоза.

Пула: търговската улица

Пула: търговската улица

Параклисът Света Мария Формоза

Построен през 6-ти век, той се счита за архитектурен шедьовър на своето време, поради своите размери, метод на строителство и добро състояние. Всъщност параклисът е малкото останало от голяма трикорабна базилика, строена през 6-ти век по времето на император Юстиниан.

Пула: параклисът Света Мария Формоза

Пула: параклисът Света Мария Формоза

Храмът на Август

Поредната интересна римска сграда, която видяхме беше Храмът на Октавиан Август, разположен на централния градски площад (форума) до търговската улица. Храмът е построен в началото първи век. За съжаление сградата е била разрушена от бомбардировки по време на Втората Световна война, а малко след края на войната е възстановена.

Пула: храмът на Август

Пула: храмът на Август

Близо до храма на Август се намира старинната сграда на кметството. На гърба на сградата личат останки от друг античен храм – храмът на Диана.

Пула - кметството

Пула – кметството

Пула - задната страна на кметството

Пула – задната страна на кметството

Катедралата Успение Богородично

Още една забележителност, при това с огромни размери, в централната градска част на Пула.

Пула: катедралата Успение Богородично

Пула: катедралата Успение Богородично

Слязохме към морето, после повървяхме още малко и затворихме кръга. Започнахме с арената, за да се върнем пак при нея, е да, и при колата, разбира се. Удължихме малко своя престой в Пула с посещение на заведението към паркинга – кой с кафе, кой с бира.

Пула - морето

Пула – морето

Ето и всички описани обекти на картата.

Публикувано в свят голям, Хърватия. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

4 Коментара към Пула – морската перла на Хърватия

 1. Юлиян Кунчев каза:

  Много интересно.
  Възхищавам се на хората, които правят такива публикации.

  • Ели Иванова каза:

   Юлиян, много благодаря за хубавите думи! Желая Ви здраве и весели празнични дни!

 2. Мирон каза:

  След Плитвице, Пула е едно от най-забележителните туристически места в Хърватска. Посещаваме го често, препоръчваме горещо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *