Първи стъпки в скалното катерене

В разгара на лятото – малко след средата на този юли, имах късмета да опитам нещо невероятно – изкачих се почти до горе по вертикалната скала и катерачен обект Водохващането в курорта Боровец. Беше наистина вълнуващо. Отдавна съм си мислила да се пробвам в катеренето, но досега все оставах само с мислите. Радвам се, че имах възможността да усетя реално какво е катерене по отвесна скала в един уъркшоп по скално катерене в рамките на първия „Боровец адвенчър фест“, провел се в третия юлски уикенд в курорта.

Първи стъпки в скалното катерене

Всъщност, имах известен скромен опит отпреди. Преди около 6-7 години бях част от една група за посещение на Харамийската пещера край Триград. Входът ѝ е разположен на около 20 метра над земята и за да го достигнеш, трябва да се изкатериш нагоре по скалата.

Изкачването по тази част тогава беше с подсигуряване в свръзка към въже, предварително прикрепено за скалите. Спомням си, че по онова време имах невероятен страх от високо и посещението на Харамийската пещера просто го излекува.

Харамийската пещера: не е лесно да стигнеш до входа й
Харамийската пещера: не е лесно да стигнеш до входа й

Да се върна на изкачването в Боровец по катерачен обект Водохващането. Обектът представлява скална формация, разположена на около 100 м над коритото на река Мусаленска Бистрица, в близост до Мусаленската пътека. До скалата се стига за около 20 минути пешa от Информационния център „Бороспорт“ в хотел „Рила“. Катерачните маршрути по скалата са близо 20 с различна степен на трудност – има както за напълно начинаещи, така и за напреднали катерачи.

Катерачен обект Водохващането на Боровец

Бяхме малка група. Катеренето ни започна с инструкции за това какво предстои и най-вече за безопасност. Бяхме посветени във възела тип осморка, неговата сила и приложения. Инструкторът ни показа как се борави и с другите джажджи в катеренето – система за осигуряване и карабинери (карабинерът е подобен на метална халка и има приспособление за отваряне и подсигурено контриращо затваряне).

В този тип скално катерене „на едно въже“ са необходими двама души – единият се катери, а другият го подсигурява, т.е. „обира“ въжето на катерещия се – издърпва го, за да е все опънато, а после когато дойде момента на спускане – подсигуряващия играе също важна роля, отпускайки плавно въжето.

Екипировката (освен въжето) задължително включва каска, седалка – колан за катерене, няколко важни приспособления за подсигуряване на въжето – карабинер, система за осигуряване, удобни спортни обувки (разбира се, има специални обувки за катерене – еспадрили, но за първите стъпки работа вършат и обикновени маратонки).

Принцип на трите точки – основен в катеренето

Основно правило в катеренето е правилото на трите точки – във всеки един момент трябва да се крепиш на три опорни точки – 2 ръце и крак или ръка и два крака.

Докато се настройвах за първото си катерене се възхищавах на една двойка – момче и момиче – които се катериха и подсигуряваха малко по-встрани от нашата група на същата скала Водохващането. Всеки един от тях беше като Спайдърмен – така леко преодоляваха височината по отвесната скала.

Моят първи катерачен маршрут по скален масив Водохващането

Дойде моят ред и добре екипирана поех нагоре по скалата. В началото беше добре – сравнително леко, но с набирането на височина ми ставаше все по-трудно да си намирам места за опора. Не успях да се изкача до горе, но бях доста близо. Усещането да се издигаш бавно и да гледаш отвисоко си беше вълнуващо. След първото изкачване имах възможността да изпробвам още един от маршрутите на скалата. Той се оказа малко по-труден и по него не стигнах много далеч, но пак си беше забавно и приятно, когато се обръщах да погледна назад отвисоко.

Първи стъпки в скалното катерене - спускането по въжето
Първи стъпки в скалното катерене – спускането по въжето

В този мой първи опит в скалното катерене на едно въже имах възможността не само да опитам какво е да се изкача по скалата нагоре, но и отговорността да подсигуря човек в изкачването. Във второто „попих“ отговорно всички инструкции и по време на уъркшопа няколко души се довериха на мен. Явно, в подсигуряването поне имам дарба 🙂 .

Първи стъпки в скалното катерене - подсигуряване
Първи стъпки в скалното катерене – подсигуряване

Интересно е човек от време на време да пробва нещо ново, интересно и различно. Така научава нови неща и добива нови умения, впечатления и усещания, а и вижда нещата от по-различен ъгъл.

Скално катерене по скала Водохващането
Скално катерене по скала Водохващането

Ако искате да научите повече за катеренето, вижте този сайт с много полезна информация.

Накрая ще завърша с една забавна мисъл, която нашият инструктор по катерене сподели:

Катеренето е най-трудният начин да стигнеш до там, където нямаш никаква работа.

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


3 Коментара към Първи стъпки в скалното катерене

 1. Валери каза:

  Супер интересен, развлекателен, но опасен спорт. Не малко хора са си заминали, заради него. Желая ти успех.

  • Ели Иванова каза:

   Аз все пак се пробвам в катерене с обезопасяване 🙂 . Благодаря за отзива!

 2. Ивета каза:

  Винаги съм искала да пробвам, но все ми изглежда прекалено опасно 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *