Маршрути във Витоша: пътека на здравето край село Кладница

В България има няколко пътеки с това име – едната е в района на Банкя, другата – край Копривщица. Тук ще ви разкажа за третата „Пътеката на здравето“ край пернишкото село Кладница в западните склонове на Витоша. Маршрутът е много приятен за кратка разходка близо до София. Реката и гората придават на разходката допълнителна свежест.

Пътека на здравето край село Кладница
Пътека на здравето край село Кладница

Как се стига

Пътеката започва от голям завой малко след село Кладница. За да стигнете до него, от селото поемате по павирания път към хижа Селимица. На няма и километър след последните къщи на селото ще стигнете до завоя. След завоя има уширение, удобно за паркинг. Началото на пътеката се вижда от шосето – това са дървените съоръжения.

Начало на маршрута: 42.568386, 23.196307.

Пътека на здравето: начало на маршрута
Пътека на здравето: начало на маршрута

Освен с кола, до село Кладница може да стигнете и с обществен транспорт. До селото има редовни автобуси от Перник и маршрутки от София, които тръгват от Руски паметник.

По пътеката: малки водопади и водоскоци
По пътеката: малки водопади и водоскоци

Особености на маршрута

Пътеката лъкатуши покрай реката, като могат да се видят няколко малки водопада и множество водоскоци. Пътеката се качва плавно нагоре и стига до хижа Селимица. Върви се около 35-40 минути спокоен ход.

По пътеката на здравето: един малко по-висок водопад
По пътеката на здравето: един малко по-висок водопад

На много места има пейки.

По пътеката
По пътеката

Реката се пресича лесно, благодарение на мостчетата. На хижата човек може да се подкрепи с вкусна супа и домашен крем-карамел.

По пътеката към хижа Селимица
По пътеката към хижа Селимица

От хижа Селимица тръгват пътеки към Черни връх и Златните мостове.

На обратно, за разнообразие, може да се върнете по шосето – павираният път, който споменах по-горе. Ако изберете този вариант, ще минете покрай Кладнишкия манастир, който е от старите манастири около София. Връщането по шосето от хижата до големия завой в началото на пътеката отнема около 20-25 минути.

Кладнишки манастир "Свети Никола"
Кладнишки манастир „Свети Никола“

Така, целият кръгов маршрут от началото му над село Кладница до хижа Селимица и с връщане през Кладнишкия манастир се изминава за около един час без почивките.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

2 Коментара към Маршрути във Витоша: пътека на здравето край село Кладница

  1. Любомир Николов каза:

    Преди месец бяхме с жена ми до Кладнишкия манастир. През лятото ще отидем и до хижа Селимица, по тази „Пътека на здравето“. Впрочем с такова име имаше една пътека във Вонеща вода, където преди години разцъфтяваше почивното дело. Сега е само с три почивни бази… Поздрави!

    • Ели Иванова каза:

      В България има няколко пътеки на здравето. Аз знам за три. Тази до Вонеща вода не я знаех, но пък имам прекрасни детски спомени от Вонеща Вода, така че се заинтригувах доста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *