Разходка до още два софийски манастира – Доброславски и Балшевски

В една хладна неделя, в която нямахме много свободно време за разходка, но все пак искахме да поизлезем, се впуснахме в кратко изследване на по-малко познати забележителности около София

Избрахме си два софийски манастира – Доброславски и Балшевски, които се намират много близо един до друг и до които все още не бяхме ходили.

Мястото покрай манастирите се оказа красиво и подходящо за кратка разходка или пък дълъг пикник – кой каквото иска, на фона на Стара планина.

Доброславски и Балшевски манастир на фона на Балкана

Доброславски и Балшевски манастир на фона на Балкана

Доброславски манастир „Свети 40 мъченици“

Доброславският манастир „Св. 40 мъченици“ се намира на 3 километра северно от софийското село Доброславци, в южните гънки на Стара планина. До него се стига с кола. На около километър след Доброславци, шосето се разклонява – направо е за Балшевския манастир, а на дясно – за Доброславския. От това разклонение до Доброславския манастир има около 300-400 метра стабилен и равен коларски път.

За съжаление, манастирът беше затворен по време на нашето посещение, така че имаме само „външни“ впечатления. Мястото е красиво, макар и малко необичайно за манастир – насред полето. Иначе, традиционните характеристики за манастирско място са налице – красиво, тихо, успокояващо, добра гледка.

От Доброславския манастир има пряка видимост към Балшевския манастир.

Доброславски манастир, в далечината - Балшевски манастир

Доброславски манастир, в далечината – Балшевски манастир

До манастира има стопанство за еко храни.

Балшевски манастир „Свети Теодор Стратилат“

Балшевският манастир „Св. Теодор Стратилат“ се намира само на 2 километра след Доброславския манастир. До него води нов асфалтов път. Пред манастира има малък паркинг.

Наблизо е и софийското село Балша, от там и името на манастира.

Сградите на сегашният манастир край село Балша са нови – изграждането му е започнало през 1977 г., като е бил обновен през 2011 по проект, финансиран от Столичната програма „Култура“. Колкото до историята му – няма преки писмени източници, но се смята, че на мястото е имало манастир още през далечния 10-ти век. Смята се също, че манастирът е възобновен от самия Пимен Зографски (живял ок. 1540 – 1620), който е бил родом от село Балша.

Манастирската църква не е голяма – еднокорабна, едноабсидна с притвор , но ми хареса как цялата отвътре е изписана. Сред стенописите отличих много светци и светици, но най-голямо впечатление ми направи образът на Св. цар Борис Покръстител.

Балшевски манастир - църквата

Балшевски манастир – църквата

От манастира се открива красива панорамна гледка към София.

Мястото около светата обител е много подходящо за пикник. Точно над манастира има поляна, а след нея – борова гора. Ние бяхме там една неделя в средата на март – доста преди сезона на пикниците. Въпреки това, видяхме няколко компании, излезли на пикник. Само мога да предполагам какво ще е в късна пролет, лято или есен…

Балшевски манастир

Балшевски манастир

В заключение, освен приятната разходка, която ни остана, много бях впечатлена от близостта на двата манастира и пряката видимост между тях. Вие знаете ли други такива манастири – наблизо и с пряка видимост един от друг?

Оценка на читателите: 4.3 / 5 (22 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, може да се включите в общата ФБ група и да споделяме заедно красотите на България. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

2 отговора към Разходка до още два софийски манастира – Доброславски и Балшевски

  1. Todor Bozhinov каза:

    В центъра на село Балша има също и частично запазена средновековна църква със следи от стенописи („Св. Петка“, XIV век). Оградена е с метална решетка, но може и си струва да се разгледа.

    • Ели Иванова каза:

      Благодаря за полезната информация, звучи много интересно! До самото село Балша, за съжаление, не стигнахме, но си го запазвам това за следващи разходки около София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *