Разходка до още два софийски манастира – Доброславски и Балшенски

В една хладна неделя, в която нямахме много свободно време за разходка, но все пак искахме да поизлезем, се впуснахме в кратко изследване на по-малко познати забележителности около София

Избрахме си два софийски манастира – Доброславски и Балшенски, които се намират много близо един до друг и до които все още не бяхме ходили.

Мястото покрай манастирите се оказа красиво и подходящо за кратка разходка или пък дълъг пикник – кой каквото иска, на фона на Стара планина.

Доброславски и Балшевски манастир на фона на Балкана

Доброславски и Балшенски манастир на фона на Балкана

Доброславски манастир „Свети 40 мъченици“

Доброславският манастир „Св. 40 мъченици“ се намира на 3 километра северно от софийското село Доброславци, в южните гънки на Стара планина. До него се стига с кола. На около километър след Доброславци, шосето се разклонява – направо е за Балшенския манастир, а на дясно – за Доброславския. От това разклонение до Доброславския манастир има около 300-400 метра стабилен и равен коларски път.

За съжаление, манастирът беше затворен по време на нашето посещение, така че имаме само „външни“ впечатления. Мястото е красиво, макар и малко необичайно за манастир – насред полето. Иначе, традиционните характеристики за манастирско място са налице – красиво, тихо, успокояващо, добра гледка.

От Доброславския манастир има пряка видимост към Балшенския манастир.

Доброславски манастир, в далечината - Балшевски манастир

Доброславски манастир, в далечината – Балшенски манастир

До манастира има стопанство за еко храни.

Балшенски манастир „Свети Теодор Стратилат“

Балшенският манастир „Св. Теодор Стратилат“ се намира само на 2 километра след Доброславския манастир. До него води нов асфалтов път. Пред манастира има малък паркинг.

Наблизо е и софийското село Балша, от там и името на манастира.

Сградите на сегашният манастир край село Балша са нови – изграждането му е започнало през 1977 г., като е бил обновен през 2011 по проект, финансиран от Столичната програма „Култура“. Колкото до историята му – няма преки писмени източници, но се смята, че на мястото е имало манастир още през далечния 10-ти век. Смята се също, че манастирът е възобновен от самия Пимен Зографски (живял ок. 1540 – 1620), който е бил родом от село Балша.

Манастирската църква не е голяма – еднокорабна, едноабсидна с притвор , но ми хареса как цялата отвътре е изписана. Сред стенописите отличих много светци и светици, но най-голямо впечатление ми направи образът на Св. цар Борис Покръстител.

Балшевски манастир - църквата

Балшенски манастир – църквата

От манастира се открива красива панорамна гледка към София.

Мястото около светата обител е много подходящо за пикник. Точно над манастира има поляна, а след нея – борова гора. Ние бяхме там една неделя в средата на март – доста преди сезона на пикниците. Въпреки това, видяхме няколко компании, излезли на пикник. Само мога да предполагам какво ще е в късна пролет, лято или есен…

Балшевски манастир

Балшенски манастир

В заключение, освен приятната разходка, която ни остана, много бях впечатлена от близостта на двата манастира и пряката видимост между тях. Вие знаете ли други такива манастири – наблизо и с пряка видимост един от друг?

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


7 Коментара към Разходка до още два софийски манастира – Доброславски и Балшенски

 1. Todor Bozhinov каза:

  В центъра на село Балша има също и частично запазена средновековна църква със следи от стенописи („Св. Петка“, XIV век). Оградена е с метална решетка, но може и си струва да се разгледа.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за полезната информация, звучи много интересно! До самото село Балша, за съжаление, не стигнахме, но си го запазвам това за следващи разходки около София.

 2. Валентина Динчова каза:

  Манастирът край с. Балша се нарича балшАНски манастир, а не балшЕВски. Моля да коригирате!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за съвета! Наистина, благодарение на Вас, разтърсих се и се оказа, че правилното название е Балшенски, поправих всичко. Поздрави!

 3. Румен Тодоров каза:

  Два манастира – от двете страни на р.Янтра преди Велико Търново
  Преображенски манастир „Свето Преображение“ и Патриаршески манастир „Света Троица“

 4. Христо Христов каза:

  Здравейте! Зад Доброславския манастир има останки от антична църква, вероятно сте я пропуснали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *