Разходка до Еленската базилика и манастир Свети Илия край Пирдоп – уникално преживяване като гледка и усещане

Както неведнъж съм констатирала, България е страна, толкова богата на забележителности, че тръгнеш ли за едно място, непременно в близост до него ще намериш още няколко, при това кое от кое по-интересни. Подобна ситуация отново ми се получи, когато проучвах маршрутите до връх Етрополска баба над село Мирково и до водопад Казаните, близо до село Чавдар. Търсих още нещо интересно и непознато за мен в онзи район (защото познати места там вече имах доста). Така попаднах на информация за любопитен обект – останките от раннохристиянска базилика и български манастир, по-известни като Еленската базилика и българския манастир „Свети Илия“ (популярен също и като Еленски манастир) край град Пирдоп.

Еленска базилика
Еленска базилика

В уикипедията прочетох, че наблизо протичащата река се нарича Еленска река и от там идват името и на базиликата, и на манастира. Моето собствено име също е Елена, така че имах още една сериозна причина за посещение 🙂 . Там на място установих, че освен името и руините, допълнително очарование на мястото предават извисяващите се близки склонове на Стара планина. Както разбрах от прочетените материали, това е Златишко-Тетевенският дял на Балкана.

Околните хълмове на Стара планина
Околните хълмове на Стара планина

Как се стига до манастир „Свети Илия“ и Еленската базилика

Въпреки че няма указващи табелки, базиликата се открива лесно. Отбивката към нея се намира между подбалканските градчета Пирдоп и Антон. Накратко: по подбалканския път, на 2 км след Пирдоп завивате наляво и после пътувате още 2 км. За ориентир, когато свиете вляво от подбалканския път, ще минете покрай един селдкостопански двор и след това пътят завива леко вдясно. С лека кола се стига почти до крепостната стена, обграждаща базиликата.

Лични впечатления

Безспорно, това е поредната уникална културно-историческа забележителност в България, която посещавам и съм сигурна, че няма да е последната.

Еленска базилика
Еленска базилика

Руините на базиликата бяха дълбоко впечатляващи за мен. Аз дълго стоях край тях, ту в единия, ту в другия край на терена. Обикалях по крепостните стени и разглеждах останките от тази видимо внушителна за времето си сграда – исках да ги наблюдавам от различен ъгъл. И някак в себе си усещах, че тези руини са запечатали и сякаш разказваха цялата си история – крупният строеж и възходът, рутинните християнски служби и манастирски дейности и накрая бруталното вандалско разрушение по време на турското робство. В допълнение – бетонен блок от наше време в жалък опит за реставрация. Въобще … останки от един зид, който говори за много векове назад и напред.

Еленска базилика - поглед към олтара
Еленска базилика – поглед към олтара

Кратка история на манастира и Еленската базилика

Еленската базилика е била построена на мястото на древно тракийско светилище. Смята се, че тя е била построена през втората половина на 4 век, след утвърждаването на християнството. През 5-6 век е била опустошена при варварски нашествия, след което е възстановена. Базиликата попада в пределите на българската държава през 705 година по времето на кан Тервел.

Еленска базилика
Еленска базилика

По време на Втората българска държава, Еленската базилика е манастирският храм на манастира „Свети Илия“ – важен български книжовен център. Манастирът е унищожен от турците в края на 17 век.

За финал

След всичко видяно, бих искала да кажа само едно – ако минавате по Подбалканския път край Пирдоп, непременно отделете малко време – дори половин час стига, за да видите това забележително място! Да! Ще усетите някъде дълбоко в себе си тъга, но и със сигурност ще усетите връзката с онова славно българско минало отпреди турското робство.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


8 Коментара към Разходка до Еленската базилика и манастир Свети Илия край Пирдоп – уникално преживяване като гледка и усещане

 1. rita каза:

  mn jalko za prekrasnite ni mestenca no ne gi znaem

 2. Иво Цонков каза:

  Велико и славно !!! …. , за съжаление историческо Минало. И аз като вас, харесвам това прекрасно място. Често го посещавам, защото живея наблизо – село Църквище, на 7км. от Пирдоп. В това село също е имало ранно християнска църква / от там идва името на селото/, подобна на Еленската базилика. За съжаление, местните величия и управници не се интересуват нито от Еленската базилика, още по–малко от ранно християнската църква в Църквище.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! Жалко е, наистина, трябва да ценим тези старини и да се обръща повече внимание!

 3. ВИОЛЕТА Й.ТОДОРОВА- ДИМИТРОВА каза:

  УКРЕПЕНА ЛИ Е РИМСКАТА ЧАСТ! ПРАВЯТ ЛИ ЦЪРКОВНИ СЛУЖБИ КАКТО ПРЕДИ 55 ГОДИНИ ОТ ОКОЛИИСКИТЕ СВЕЩЕНИЦИ НА ПРАЗНИКА СВ.СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА СЪС СЪОТВЕТЕН СЪБОР. КАКВИ МАНАСТИРИ ИМА ОКОЛО ПИРДОП!?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за интереса! Всичко, което съм видяла и проучила съм описала в статията.

 4. Щерева каза:

  Здравейте, имам въпрос: група с автобус може ли да стигне до базиликата?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, да, може да се стигне с автобус до базиликата.

 5. Радослав Гешов каза:

  А преди да стигнете до самата базилика, минавате през приказно красиво място – брезова гора, която и пролет, и лете, и есенес преди залез слънце е във фантастично силен контраст с това, което вече сте видели от самата базилика. Но за да получите тези усещания, трябва да посетите това вълшебно място – струва си! И не препускайте от базиликата към следващ пункт – дайте си време, за да изпитате усещането за спокойствие и равновесие.
  До самата базилика лесно се стига и с обикновен лек автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *