Свети Ахилий – остров на древни спомени

След обяд слънцето огрява с лъчите си планината Галичица. Езерото Мала Преспа се простира като обширно огледало сред възвишенията. Понтон, дълъг почти километър, се полюлява под краката ни. Шумят гъсти стебла камъш. Жълти лилии разтварят длани за поздрав.

Пред нас бавно израства остров Свети Ахилий. Стръмните му склонове наподобяват пирамида. Бял кръст, поставен на върха й, подчертава светостта на мястото.

Към острова

Към острова

На източния склон се издигат величествените останки на храма  „Свети Ахилий”. Размерите му не отстъпват на Голямата базилика в Плиска, построена при Свети княз Борис, покръстител на българите.

Останките на храма „Свети Ахилий”

Останките на храма „Свети Ахилий”

Масивни стени и колони са обгръщали централния кораб. Каменна настилка, вдъхваща респект, води към обширен олтар. От тук патриарх Герман, духовния спътник на цар Самуил, е благославял България и народа й. Неговият гроб се пази недалеч от острова в църква, посветена на Свети Герман.

Троновете на епископите, съучаствали в службите, се помествали на каменен подиум, изграден в олтара. Очертанията на облегалките им посочват местата, които са заемали. Имената на епархиите, изписани на кирилица, са избледнели с времето. Над тази скромна фреска, през високите прозорци, проблясват водите на езерото.

Останките на храма „Свети Ахилий”

Останките на храма „Свети Ахилий”

В южния кораб, забелязваме неголяма ниша, оформена грижливо. Тук са лежали мощите на Свети Ахилий, покровителя на храма.

По тесния коридор, към изхода, облицовани с тежки плочи, са подредени саркофази на царското семейство. В единия от тях, през 1969 г. гръцкия археолог Николаос Муцопулос открива останките на цар Самуил. Гробницата е била увенчана с метален кръст, вграден в камъка.

Саркофазите

Саркофазите

Стоим със затаен дъх пред скромните реликви на епоха, изпълнена с борба. По нов начин вникваме в потресаващата среща между ослепените воини и техния, преуморен от битки, предводител. Тихите брегове, уединени във времето, са били декор на най-тягостната трагедия в загиващото българско царство.

Околностите на Северна Гърция изобилстват от музейни сбирки, посветени на ромейската империя, с богати колекции от икони. В град Флорини ( Лерин ) са представени находки от храма „Свети Ахилий”. Автентични артефакти, чертежи и останки от фрески обогатяват спомена за свободолюбивия български народ. В града Едеса ( Воден ) пък се издига обширна църква, където, според преданието, император Василий ІІ е отбелязал  зловещата си победа при прохода Ключ – българските Термопили.

Колкото и да е тягостен спомена от епохата, неочаквано осъзнаваме, че духа на легендарните борци витае над целия регион. В отделните селища, частица по частица, се събират щрихите на бурното им житие. И ние отнасяме в сърцата си образа на величествената базилика, приютила останките на забележителна личност, охранявана мълчаливо от живописното езеро Мала Преспа.


Автор: Димитър ХАДЖИТОДОРОВ

Снимки: Силвия Тонева

Димитър Хаджитодоров

Димитър Хаджитодоров

Димитър Хаджитодоров е роден през септември 1952 г. в София.

Носител е на наградата „Златното перо“ на списание „Космос“ през 1970 г. за научнофантастичен разказ.

Сътрудничи в столични периодични издания. Публикувал е есета и разкази за природата във вестник „Нов Пулс“, в алманаха „Културна палитра“ и приказки в списание „Аз съм българче“. Негови стихове са превеждани на руски и на полски език.  Има публикации в сайтовете „Литературен клуб“ и „Иван Ефремов“. Разкази, приказки и очерци помества също в електронното издание „Литературен свят“.

Автор е на сборниците с приказни истории „Жребчето и розата“ (2009) и „Кълвачите, които избираха професия“ (2013), на електронната книга „Най-радостната вест“ („Литературен свят“, 2014) и на книгите със съвременна проза „Недалеч от града“ (2010) и „Преди шестнадесет“ (2011).

Публикувано в Гърция, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.