Севиля: забележителности и места-емблеми

Севиля. Още един испански град, който бяхме посещавали преди време и ни беше запленил дотолкова, че да решим да се върнем в него отново след години. Да, имаше известен риск да се разочароваме, но НЕ! Севиля ни омагьоса отново. Този път имахме доста повече време на разположение там, почти два дни. Обиколихме познатите места и се запознахме с някои нови – емблеми на Севиля.

В тази статия ще ви запозная с топ забележителностите на Севиля, столицата на Андалусия, като специално внимание в началото ще отделя на катедралата Санта Мария де ла Седе и дворецът Алказар, които са знакови.

Севиля - катедралата
Севиля – катедралата

Това беше поредната ни по-дълга спирка от прекрасната ни екскурзия в Испания след Аликанте, Гранада и Малага.

Информация за организацията на нашето пътуване до Испания – план, маршрут, резервации, пътуване, настаняване, храна, вижте тук.

Накратко за Севиля

Според една легенда, Севиля е основана от митичния Херкулес през 8-9-ти век пр. Хр., а нейният произход е свързан с Тартесите – първата развита цивилизация на Иберийския полуостров. Тази цивилизация изчезва от историята през 5-ти век пр. Хр. При римляните градът се нарича Хиспалис, по-късно – при Маврите, той е преименуван на Исбилия. Испанците го наричат Севиля.

Днес Севиля е четвъртият по големина град в Испания и е най-големият град в южната част на страната, административен център на автономната област Андалусия. Разположен е на голяма река с малко странно за нас име – Гуадалкивир.

Севиля, Испания
Севиля, Испания

Севиля е градът на Кармен, Дон Жуан и Фигаро – Севилският бръснар.

Катедралата в Севиля

Катедралата в Севиля, Санта Мария де ла Седе, е най-голямата готическа катедрала в света и е обявена за световно наследство от ЮНЕСКО през 1987 г. Катедралата се намира в центъра на града и няма как да я сбъркате.

Севиля: катедралата Санта Мария де ла Седе
Севиля: катедралата Санта Мария де ла Седе

Когато за първи път посетихме Севиля, денят преваляше и катедралата беше вече затворена за посещения, затова я обиколихме само отвън. При второто ни посещение, обаче, не пропуснахме да се запознаем отблизо и отвътре с нея.

В периода 1184-1198 година, по времето на маврите на мястото на сегашната катедрала е построена главната джамия в Севиля и нейното високо минаре. През 1248 година, когато испанците възвръщат владението над земите си, джамията е преустроена в катедрала. В периода 1434-1517 година е построена сегашната готическа катедрала. Минарето е преустроено в кула-камбанария, известна като кулата Хиралда.

Ще спомена още два факта относно нейните размери:

  • катедралата заема площ от 23 500 квадратни метра, което я прави най-голямата готическа катедрала в света;
  • кулата Хиралда е с височина 96 метра.

В интерес на истината, трябва да ви кажа, че катедралата не изглежда чак толкова голяма отвън, но това е илюзия. Просто самата основна сграда на катедралата не е много висока – височината й е около 37 метра, само кулата Хиралда се извисява до небето. Но когато човек влезе вътре в самата катедрала, разбира колко е огромна тя. Красива катедрала …

Катедралата Санта Мария де ла Седе: главният олтар
Катедралата Санта Мария де ла Седе: главният олтар

Посещавала съм немалко готически катедрали в Западна Европа, така че имам основа за сравнение.

Катедралата в Севиля: гробницата на Христофор Колумб
Катедралата в Севиля: гробницата на Христофор Колумб

Едно от интересните неща в катедралата, което човек може да направи, след като е разгледал главния олтар, параклисите и гробницата на Христофор Колумб, е да се изкачи по витите стълби на високата кула Хиралда. На някои етажи могат да се видят интересни експонати като стари камбани и църковни часовници, а най-отгоре на кулата се откриват 360 градусови панорамни гледки към различни части на Севиля.

Катедралата в Севиля: гледка от кулата Хиралда
Катедралата в Севиля: гледка от кулата Хиралда

На мен най-голямо впечатление ми направиха многото басейни, построени на покривите на сградите, може би, защото беше краят на октомври и времето за плаж тук в България отдавна беше отминало. Е, там в Севиля по това време си беше над 30 градуса – тъкмо време за плаж 🙂 .

Ние чакахме на опашка около половин час, за да влезем вътре в катедралата и да я разгледаме. Работното й време е от 11:00 до 17:00 часа от вторник до събота, в понеделник е от 11:00 до 15:30, а в неделя – от  14:30 до 18:00. Входът се заплаща.

Най-добре е да си купите билети предварително, за да избегнете опашката. Вижте тук за билети.

Катедралата, една от знаковите забележителности в Севиля
Катедралата, една от знаковите забележителности в Севиля

Освен пищната външност и вътрешност, присъщи на готическите катедрали, катедралата в Севиля съдържа в себе си още нещо забележително – гробницата на мореплавателя Христофор Колумб, открил Америка. Гробницата е дело на скулптора Артуро Мелида и е едно от последните допълнения в катедралата. Там е от 1899 г. и представлява саркофаг, поставен върху раменете на четири алегорични фигури, представящи четирите царства на Испания по време на живота на Колумб, Кастил, Арагон, Навара и Леон.

Интересно е пътешествието на тленните останки на Христофор Колумб след смъртта му. Той умира през 1506 г. във Валядолид, където първоначално е погребан. След това останките му са преместени в манастира La Cartuja в Севиля по искане на сина му Диего, а през 1542 г. са прехвърлени на остров Испаньола, в катедралата Санта Мария в град Санто Доминго – това е първият официално обявен град в Америка и сегашна столица на Доминиканската република. По онова време остров Испаньола е испанска колония. През 1795 година обаче, целият остров е завладян от Франция, което налага ново преместване на тленните останки на Колумб. Този път, те са отнесени в Хавана, Куба, която е била тогава под испанско владение, и остават там малко повече от 100 години – до 1898 година, когато Куба преминава под протектората на САЩ след война между Испания и САЩ. След това тленните останки на великия мореплавател са окончателно върнати в Испания и са положени в катедралата на Севиля, където са и до днес.

Съвсем неочаквано, обаче, през 1877 година в Санто Доминго е намерена кутия, съдържаща части от кости и носеща надпис „Знаменитият и отличен човек, господин Колумб, адмирал на океани и морета“. Това за дълго време хвърля съмнение върху автентичността на гробницата на Колумб в Севиля. Тази кутия в момента се съхранява в една от най-известните забележителности на Доминиканската република – Фарът на Колумб.

В опит да се разреши загадката, през 2003 година в Испания е направен ДНК тест с реликвите от Севиля, който подкрепя тезата, че тленните останки от гробницата на Колумб са негови. От друга страна обаче, властите в Доминиканската република не разрешават изследване на костите в кутията, намерена в Санто Доминго, така че остава неизвестно дали те също са били от тялото на Колумб.

Севиля: катедралата Санта Мария де ла Седе и кулата Хиралда

Пропуснете опашката.

Билети онлайн!

Дворецът Алказар

Това е пищен замък, построен през 60-те години на 14-ти век от крал Педро I Кастилски върху развалините на крепост от времето на маврите.

Севиля: дворецът Алказар
Дворецът Алказар

Макар че в сегашния си вид дворецът е строен за християнски владетел, той много прилича на мавритански замък. И това не е чудно – замъкът е построен от най-добрите работници-маври от Гранада и Толедо. При неговото изграждане са използвани фрагменти от по-ранни мавритански сгради в Севиля, Кордоба и Валенсия.

Дворецът Алказар
Дворецът Алказар

Отварям една малка скоба за крал Педро Кастилски – първото му прозвище е Педро Жестокия, защото безжалостно убил враговете си, за да се изкачи на власт. Но явно или такива са били тогава времената, или такава му е била цялата рода (или пък и двете), защото пада убит от собствения си брат Енрике де Трастамара, който заема престола след него. Друга любопитна подробност е, че кралят, макар и женен, известно време живее в замъка Алказар с любовницата си Мария Падилия, от която има 4 деца. Това разгневило папата и това принудило Мария Падилия да отиде в манастир. Затварям скобата.

Дворецът Алказар: една от залите
Дворецът Алказар: една от залите

Дворецът Алказар все още се използва за кралска резиденция. Замъкът е много близо до катедралата на Севиля. Да споделя, че и тази интересна забележителност на Севиля беше затворила врати вече, когато дойдохме в града за първи път. При второто ни посещение имахме достатъчно време, за да го разгледаме. Красив замък! Може би не чак толкова пищен, колкото Алхамбра в Гранада, но определено, посещението на двореца Алказар в Севиля си струва.

Дворецът Алказар: градините
Дворецът Алказар: градините

Разходката в двореца Алказар започва от сградата и част от нейните зали и продължава в пищните градини на двореца. Няма да ви описвам зала по зала и градина по градина, защото не е същото – трябва да се види. Все пак, не мога да не споделя някои любими снимки от двореца Алказар в Севиля.

Дворецът Алказар: градините
Дворецът Алказар: градините

Работното време на двореца Алказар е от 9:30 до 17:00 часа през зимните месеци (от октомври до март) и от 9:30 до 19:00 часа през летните (от април до септември) . Цената на билета по време на нашето посещение преди време беше 9,50 евро, с намаление – 2 евро. Сега е около 15 евро. Може да си закупите билет на място, а може и онлайн тук или в този сайт.

За информация, може да посетите двореца Алказар безплатно всеки понеделник – един час преди края на работното време. Това е добра опция, ако сте там по това време в някой понеделник, но по мое мнение един час е доста ограничен интервал, за да разгледате на спокойствие целия замък.

Още интересни забележителности в Севиля, Испания

Разбира се, с катедралата Санта Мария де ла Седе и дворецът Алказар не се изчерпват забележителностите в Севиля. Вижте по-долу още някои, които си струва да посетите.

Добра идея е да се възползвате от услугите на туристически бусчета от типа Hop-on Hop-off. Те обикалят основните забележителности и спират до тях, като по този начин може да слезете, където ви е интересно, да разгледате и да се качите на следващото бусче. Тези турове се предлагат с аудио гайдове на различни езици. Може да резервирате тук.

Златната кула (Torre del Oro)

Намира се в централната градска част и е разположена на брега на река Гуадалкивир. Наречена е златна, защото в миналото върхът й е бил покрит със злато. Хубаво място на брега на реката! Построена е през 13-ти век по времето на маврите. Днес е морски музей.

Севиля: Златната кула
Севиля: Златната кула

Съвсем близо до кулата тръгват и туристически корабчета, с които да се повозите по реката и да погледнете Севиля от различен ъгъл. Аз лично много пъти съм се потапяла в подобни кратки речни круизи, в Париж, Гент, Коимбра, и винаги ми се е получавало добре. Вижте тук предложение за разходка с лодка по река Гуадалкивир на добра цена.

Площад Испания

Направен е специално за някакво испано-американско изложение през 1929 година. На площада има изградени мостчета и езерца и човек може да се разходи там с лодка.

Севиля: площад Испания
Севиля: площад Испания

Част от площада е сградата на Военно-историческия музей. Площадът е част от градините Мария-Луиза в Севиля – красиво и много посещавано място.

Севиля: площад Испания
Севиля: площад Испания

Друг интересен факт за Севиля е, че градът буквално кипи от живот и денем, и нощен. Това ни направи голямо впечатление още при първото ни посещение – тогава бяхме там в средата на март, а второто ни посещение – в края на този октомври – потвърди това. Също да кажа, че въпреки многото хора, човек може да си се разходи на спокойствие, без да бъде пометен от тълпи. Просто, хората си живеят живота там, без да пречат на другите.

Севиля
Севиля

Как да стигнете до Севиля

За съжаление, няма директни полети между София и Севиля, поне към момента. Възможен вариант е да вземете полет от София до Малага и от Малага да си вземете кола под наем или да ползвате влак. Малага се намира на около 206 километра от Севиля, които се изминават с кола за около 2 часа и 20 минути. Пътуването с влак отнема около час и 55 минути.

Ние се придвижвахме с кола в Испания и използвахме услугите на Centauro Rent a Car. Когато организирахме престоя си там, нямаше портали-агрегатори на оферти от различни компании. Е, сега вече не е така. Discover Cars е един такъв портал, в чиято търсачка излизат опции от различни фирми за наемане на коли и така може да откриете най-подходящото за вас. Може да си изберете кола под наем тук.

Финални думи

От двете ни посещения до Севиля, мога да кажа, че това е град, пълен с живот – дневен и нощен. Освен това, в него има доста интересни забележителности, които да се видят. Като прибавим към всичко това и самите испанци – много ведри и дружелюбни хора, бих казала, че Севиля е град, който си струва да се види. Аз лично, бих отишла пак там един ден.

Публикувано в Испания, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *