Край село Евренозово в Странджа: долмен, светилище и римска гробница

В следващите редове ще ви разкажа за три напълно автентични обекта край странджанското село Евренозово (произнася се с ударение на пътвото „о“ – ЕвренОзово), които посетихме при скорошната ни обиколка в Странджа. Името на селото произлиза от думата „еврен“ (или „ебрен“), която е с тюркски произход и означава „дракон, змей“. Известно е, че в околностите на селото има останки от няколко долмена, наричани от местните „змеюви къщи“.

Край село Евренозово в Странджа - долменът
Край село Евренозово в Странджа – долменът

Беше слънчев следобед от ден, изпълнен с посещения и впечатления. Бяхме стартирали деня рано от село Заберново и неговата стара църква. После обходихме екопътека Извори и пещери, която познавахме от предишното ни посещение в района, но този път пейзажът беше различен – чисто есенен с много цветове и малко вода в река Младежка. След село Младежко се насочихме към Евренозово, за обектите край което ви разказвам по-долу. Последна точка от наситената ни програма през този ден беше село Бръшлян – също познато от преди.

Трите обекта – долменът, светилището и римската гробница – са разположени близо един до друг. Намират се преди селото, близо до пътя, което ги прави много леснодостъпни. Самото село Евренозово е малко встрани от шосето Бургас – Малко Търново. От главния път в центъра на село Звездец трябва да се отклоните надясно (ако идвате от Бургас) и да продължите около 6 километра.

Трите обекта са разкрити и проучени съвсем наскоро – през 2004 г. от археолога Даниела Агре. Ние ги обходихме в последователността, в която ги описвам.

Долменът

Долменът е най-далечният спрямо Звездец измежду описваните обекти. Неговите приблизителни координати са <42.129214, 27.365699>. До шосето ще видите малко информационно табло. Оставяте там колата и продължавате няколко крачки. Долменът е няколко метра зад таблото. Има и пейки покрай него.

Край село Евренозово - двукамерен долмен
Край село Евренозово – двукамерен долмен

Долменът има две камери и дромос, изграден е от мраморни плочи. Отхлупен е и за съжаление част от входните плочи са унищожени, но все пак е сравнително добре запазен. Предполага се, че е от Х-IХ в. пр. Хр.

Светилището

За светилището и гробницата трябва да се върнете около 250 метра назад по шосето. Те са от другата страна на пътя – ще видите черен път, който се отделя от шосето и информационно табло. Тръгвате пеша по черния път и на стотина метра вляво от него ще се натъкнете на светилището – то представлява камъни, наредени в кръг.

Тракийско светилище - село Евренозово
Тракийско светилище – село Евренозово

Не е нещо внушително, но е интересно за любителите на древни светини. Според сайта на ПП „Странджа“ това е тракийско светилище от най-стар тип – „умбо“. Приблизителни координати: <42.129323, 27.369381>.

Римската гробница

Римската гробница е малко по-трудна за откриване, но е съвсем наблизо. Подминавате малко светилището и се насочвате през поляната нагоре вляво към близкото възвишение в началото на гората. Ориентировъчни координати: <42.128942, 27.370068>.

Край село Евренозово - римската гробница
Край село Евренозово – римската гробница

Гробницата е доста масивна. Датирана е от ІV в. сл. Хр. Тя е сводеста и се състои от две помещения. Подобна гробница може да се види в некропола в местността Пропада край Малко Търново.

Римската гробница
Римската гробница

На мен лично много ми харесва да посещавам подобни обекти отпреди Христа – вълнуващо е да видиш и да се докоснеш до нещо толкова старо, устояло на времето (а и на хорските разрушения). Още повече, че това са светини по нашите земи, на нашите предци.

Публикувано в древни светилища, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *