Край село Евренозово в Странджа: долмен, светилище и римска гробница

В следващите редове ще ви разкажа за три напълно автентични обекта край странджанското село Евренозово (произнася се с ударение на пътвото „о“ – ЕвренОзово), които посетихме при скорошната ни обиколка в Странджа. Името на селото произлиза от думата „еврен“ (или „ебрен“), която е с тюркски произход и означава „дракон, змей“. Известно е, че в околностите на селото има останки от няколко долмена, наричани от местните „змеюви къщи“.

Край село Евренозово в Странджа - долменът
Край село Евренозово в Странджа – долменът

Беше слънчев следобед от ден, изпълнен с посещения и впечатления. Бяхме стартирали деня рано от село Заберново и неговата стара църква. После обходихме екопътека Извори и пещери, която познавахме от предишното ни посещение в района, но този път пейзажът беше различен – чисто есенен с много цветове и малко вода в река Младежка. След село Младежко се насочихме към Евренозово, за обектите край което ви разказвам по-долу. Последна точка от наситената ни програма през този ден беше село Бръшлян – също познато от преди.

Трите обекта – долменът, светилището и римската гробница – са разположени близо един до друг. Намират се преди селото, близо до пътя, което ги прави много леснодостъпни. Самото село Евренозово е малко встрани от шосето Бургас – Малко Търново. От главния път в центъра на село Звездец трябва да се отклоните надясно (ако идвате от Бургас) и да продължите около 6 километра.

Трите обекта са разкрити и проучени съвсем наскоро – през 2004 г. от археолога Даниела Агре. Ние ги обходихме в последователността, в която ги описвам.

Долменът

Долменът е най-далечният спрямо Звездец измежду описваните обекти. Неговите приблизителни координати са <42.129214, 27.365699>. До шосето ще видите малко информационно табло. Оставяте там колата и продължавате няколко крачки. Долменът е няколко метра зад таблото. Има и пейки покрай него.

Край село Евренозово - двукамерен долмен
Край село Евренозово – двукамерен долмен

Долменът има две камери и дромос, изграден е от мраморни плочи. Отхлупен е и за съжаление част от входните плочи са унищожени, но все пак е сравнително добре запазен. Предполага се, че е от Х-IХ в. пр. Хр.

Светилището

За светилището и гробницата трябва да се върнете около 250 метра назад по шосето. Те са от другата страна на пътя – ще видите черен път, който се отделя от шосето и информационно табло. Тръгвате пеша по черния път и на стотина метра вляво от него ще се натъкнете на светилището – то представлява камъни, наредени в кръг.

Тракийско светилище - село Евренозово
Тракийско светилище – село Евренозово

Не е нещо внушително, но е интересно за любителите на древни светини. Според сайта на ПП „Странджа“ това е тракийско светилище от най-стар тип – „умбо“. Приблизителни координати: <42.129323, 27.369381>.

Римската гробница

Римската гробница е малко по-трудна за откриване, но е съвсем наблизо. Подминавате малко светилището и се насочвате през поляната нагоре вляво към близкото възвишение в началото на гората. Ориентировъчни координати: <42.128942, 27.370068>.

Край село Евренозово - римската гробница
Край село Евренозово – римската гробница

Гробницата е доста масивна. Датирана е от ІV в. сл. Хр. Тя е сводеста и се състои от две помещения. Подобна гробница може да се види в некропола в местността Пропада край Малко Търново.

Римската гробница
Римската гробница

На мен лично много ми харесва да посещавам подобни обекти отпреди Христа – вълнуващо е да видиш и да се докоснеш до нещо толкова старо, устояло на времето (а и на хорските разрушения). Още повече, че това са светини по нашите земи, на нашите предци.

Публикувано в древни светилища, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *