До село Раювци в Еленския Балкан

За село Раювци и кромлеха там знаех от публикации във ФБ. Пак от ФБ знаех, че кромлехът е новоизграден и няма нищо автентично в него. Все пак хора с местни корени ми препоръчаха селото като приятно за разходка. В една слънчева, но хладна и ветровита неделя след средата на септември тръгнахме на разтоварваща разходка в село Раювци. Получи се добре.

Село Раювци в Еленския Балкан: Раювските камъни
Село Раювци в Еленския Балкан: Раювските камъни

Къде се намира

Село Раювци се намира на 16 км западно от град Елена и на 29 км югоизточно от областния център Велико Търново. За да стигнете в селото, от главния път Велико Търново – Елена трябва да се отбиете към село Средни колиби и малко след това е село Раювци. Забележителностите се намират на края на селото, на хълм с прекрасна гледка към язовир Йовковци.

Гледки пътьом
Гледки пътьом

Пътувала съм доста в Еленския Балкан и картините по път са красиви и интересни – често се сменят поля и обли хълмове, но имайте предвид, че се кара бавно поради многото завои и лошия на доста места асфалт.

Добре дошли в село Раювци!
Добре дошли в село Раювци!

Какво може да се види

Село Раювци се оказа приятно място за разходка, особено за хора без много време или с малки деца. Подходящо е също и за соло туристи. Какво предлага селото за туристите? Един хълм на брега на язовир Йовковци в покрайнините е облагороден, като са изградени малък параклис, кромлех, масивен паметник на хайдутина Вълчан войвода и места за отдих – беседки и пейки. Чисто и спретнато място с живописна гледка към сините води язовира, който беше с доста ниско ниво по време на нашето посещение.

На брега на язовир Йовковци
На брега на язовир Йовковци

Паметникът на Вълчан войвода е масивен и впечатляващ с детайлите си – висок, целият бял, но богатствата на хайдутина се открояват в златисто, снабден е с табели, от които може да се прочете информация за войводата и някои мъдрости.

Паметникът на Вълчан войвода
Паметникът на Вълчан войвода

Кромлехът в близост, наричан още „Раювските камъни“, изобилства с още повече мъдри мисли. Ако случайно човек се намира в труден момент, със сигурност ще намери утеха в някоя от тези мъдрости.

Раювските камъни, изписани с мъдри мисли
Раювските камъни, изписани с мъдри мисли

Често тези камъни се споменават като „Българският Стоунхендж“, което не е много удачно според мен. Стоунхендж е световно известен кромлех – прастаро мегалитно съоръжение с култово предназначение. По нашите земи имаме няколко автентични кромлеха, като най-запазен е този до село Долни Главанак в Източните Родопи.

Параклис "Св. Петка Търновска", с. Раювци
Параклис „Св. Петка Търновска“, с. Раювци

До кромлеха е построен малък каменен параклис с патрон „Света Петка Търновска“. До параклиса на изправена скала е поставен надпис, според който мястото е с положителна и чудодейна сила. И наистина, спокойствие някакво лъхаше там на хълма, дали от простора, дали от нещо друго – не знам.

В централната част на селото
В централната част на селото

Завършихме разходката с хапване в Раювски хан, където опитахме много вкусен домашен суджук на гребен. До комплекса може да се посети още един параклис.

Публикувано в екскурзии и почивки. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация за всяка от тях ще намерите тук.

Може да поръчате сега чрез тази форма!

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


2 Коментара към До село Раювци в Еленския Балкан

  1. Любомир Николов каза:

    Ходил съм два пъти, все пак живея във Велико Търново. Първоначално бяха изградени каменните блокове с този на Вълчан войвода, но последните години изградиха още едно място, поляна вдясно от началото на селото. Наблизо има едно село Шийковци, където язовир Йовковци опира в хубав хотелски комплекс. Поздрави и разбира се отново хубаво описание и фотографии.

    • Ели Иванова каза:

      Благодаря за отзива! Не съм минавала през село Шийковци, но ще го имам предвид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *