Серенада

След силното впечатление, което ми направи класиката в световната криминална литература „Пощальонът винаги звъни два пъти“ на Джеймс Кейн, съвсем закономерно започнах да търся и други произведения на този автор, за който прочетох, че е оказал влияние върху такива майстори на трилъра като Дашиъл Хамет и Реймънд Чандлър. Така попаднах на „Серенада“, историята на една любов между индиянка и американец, започнала случайно в един бар в Мексико, преминала през редица перипетии, за да завърши толкова трагично поради изненадващи обстоятелства.

Началото е малко мудно, но много малко след това историята толкова те грабва, че трудно можеш да спреш. Главният герой Джон Хауард Шарп е окаян неудачник без пари и бъдеще, за който едва ли би ти хрумнало, че в миналото си е бил брилянтен оперен певец (майката на Джеймс Кейн е била оперна певица, което несъмнено допринася за избора на такъв типаж), човек на изкуството, докато не изгубва най-ценното, което има – гласа си – и така тръгва към дъното. Това не му пречи обаче да даде последните си стотинки за лотариен билет, който подарява на момичето, което харесва още от пръв поглед – индиянката Хуана. Билетът се оказва печеливш и така двамата започват да правят заедно планове за бъдещето. Ненадейно гласът на Джон се възстановява в цялата си мощ, дори по-добър отпреди. Въпреки трудностите двамата се прехвърлят в Щатите и там малко по малко стъпват на краката си.

След това историята се развива съвсем закономерно, и точно тогава, когато си мислиш, че нещата потръгват, че всичко се нарежда, точно в кулминацията – се случва нещо съвсем неочаквано, което преобръща всичко. Наяве излизат дълбоко скрити, потискани помисли, чувства и страсти, които се оказват фатални.

Прекрасен роман! Чете се бързо, въпреки многото испански думи в него (които разбира се са оставени с цел в този вид). Препоръчвам! Романът може да бъде изтеглен в електронен вид от Моята библиотека – http://chitanka.info/person/james-cain .

Ако тази статия Ви харесва, последвайте ме и в Инстаграм за повече снимки и кратки истории. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *