Силистра – 11 неща, които ми направиха силно впечатление

На връщане от морето към София, решихме да кривнем към Силистра. Това беше първото ми идване в този дунавски град. Времето, с което разполагахме не беше много – една вечер и половин ден, но въпреки това успяхме да се поразходим, да пообиколим разни места и да добием впечатления от Силистра.

Силистра – крепостта Дуросторум и Дунава

Силистра – крепостта Дуросторум и Дунава


До този момент свързвах Силистра единствено с Дунава. Сега вече знам, че това е град с много древна история, запазил солидни останки от времето на траки, римляни, византийци, славяни и българи.

Тук искам да споделя няколко неща, които ми направиха силно впечатление в Силистра.

1. Античната крепост Дуросторум – една от най-древните крепости на територията на България. Останки от крепостта могат да се видят в централната част на Силистра и в речната градина на брега на Дунава. Интересен макет на крепостта е изложен в градския исторически музей.

Силистра - крепостта Дуросторум

Силистра – крепостта Дуросторум

Силистра - още от крепостта Дуросторум

Силистра – още от крепостта Дуросторум

2. Историческият музей в Силистра, в който са изложени ценни експонати от тракийско, римско и старобългарско време. Най-голямо впечатление в музея ми направи една статуя на римлянка, съхранила се изцяло – от глава до пети.

Силистра - Исторически музей

Силистра – Исторически музей

3. Крепостта Меджиди Табия, разположена на един хълм, този с телевизионната кула, в южната част на Силистра. Това е крепост, построена през 1840 година и използвана като укрепеление по времето на Кримската война и Руско-турската война. В крепостта са изложени различни оръжия от времето на тези войни – втората половина на 19 век.

Силистра - крепостта Меджиди Табия

Силистра – крепостта Меджиди Табия

Ние открихме крепостта доста трудно – от втория опит. Указателни табелки не видяхме, а джи-пи-есът на два пъти се опита да ни вкара в хълма откъм Силистра, а там път нямаше. И се отказахме. Тръгнахме към резервата Сребърна. Там една жена в музея беше така любезна да ни обясни подробно как да стигнем Меджиди Табия – през Калипетрово. Така че се върнахме почти до Силистра – в Калипетрово. Накрая на селото има една табела за крепостта (изглеждаща малко като гробищна табелка). След тази табелка се завива надясно и се кара още около 2 километра.

4. Красивата речна градина на брега на река Дунав с много зеленина, статуи, фонтани и пейки за отдих.

Речната градина в Силистра

Речната градина в Силистра

5. Градският мол, построен върху останки от крепостта, част от които са били унищожени. Това последното си е пълна идиотщина.

6. На много от постройките в центъра на Силистра – къщи и сгради – беше изписан номерът на съответната улица с огромен по размер шрифт. Това ми се видя много удобно от гледна точка на ориентацията в града.

Силистра - открояващите се отдалеч номера на улици

Силистра – открояващите се отдалеч номера на улици

7. Много на брой и силно хапещи комари в близост до река Дунав, особено вечерно време.

8. Шофьорите като цяло си бяха малко луди – караха бързо и въобще не спираха на пешеходни пътеки.

9. Хотел Виена на 10 минути пеша от центъра на града. Хотелът е много добър – сравнително нов, луксозен, с много добро обслужване.

10. Ресторант Дръстър на брега на Дунава при едноименния хотел, в който хапнахме вкусна и прясна дунавска бяла риба.

11. Направи ми впечатление, че хората тук са много любезни.

Определено има много какво да се види в Силистра и областта. За една хубава обиколка на забележителностите си трябват няколко дни. След време пак ще дойда.Booking.com

Публикувано в 100-те национални обекта, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *