Силистра – 11 неща, които ми направиха силно впечатление

На връщане от морето към София, решихме да кривнем към Силистра. Това беше първото ми идване в този дунавски град. Времето, с което разполагахме не беше много – една вечер и половин ден, но въпреки това успяхме да се поразходим, да пообиколим разни места и да добием впечатления от Силистра.

Силистра – крепостта Дуросторум и Дунава

Силистра – крепостта Дуросторум и Дунава

До този момент свързвах Силистра единствено с Дунава. Сега вече знам, че това е град с много древна история, запазил солидни останки от времето на траки, римляни, византийци, славяни и българи.

Тук искам да споделя няколко неща, които ми направиха силно впечатление в Силистра.

1. Античната крепост Дуросторум – една от най-древните крепости на територията на България. Останки от крепостта могат да се видят в централната част на Силистра и в речната градина на брега на Дунава. Интересен макет на крепостта е изложен в градския исторически музей.

Силистра - крепостта Дуросторум

Силистра – крепостта Дуросторум

Силистра - още от крепостта Дуросторум

Силистра – още от крепостта Дуросторум

2. Историческият музей в Силистра, в който са изложени ценни експонати от тракийско, римско и старобългарско време. Най-голямо впечатление в музея ми направи една статуя на римлянка, съхранила се изцяло – от глава до пети.

Силистра - Исторически музей

Силистра – Исторически музей

3. Крепостта Меджиди Табия, разположена на един хълм, този с телевизионната кула, в южната част на Силистра. Това е крепост, построена през 1840 година и използвана като укрепеление по времето на Кримската война и Руско-турската война. В крепостта са изложени различни оръжия от времето на тези войни – втората половина на 19 век.

Силистра - крепостта Меджиди Табия

Силистра – крепостта Меджиди Табия

Ние открихме крепостта доста трудно – от втория опит. Указателни табелки не видяхме, а джи-пи-есът на два пъти се опита да ни вкара в хълма откъм Силистра, а там път нямаше. И се отказахме. Тръгнахме към резервата Сребърна. Там една жена в музея беше така любезна да ни обясни подробно как да стигнем Меджиди Табия – през Калипетрово. Така че се върнахме почти до Силистра – в Калипетрово. Накрая на селото има една табела за крепостта (изглеждаща малко като гробищна табелка). След тази табелка се завива надясно и се кара още около 2 километра.

4. Красивата речна градина на брега на река Дунав с много зеленина, статуи, фонтани и пейки за отдих.

Речната градина в Силистра

Речната градина в Силистра

5. Градският мол, построен върху останки от крепостта, част от които са били унищожени. Това последното си е пълна идиотщина.

6. На много от постройките в центъра на Силистра – къщи и сгради – беше изписан номерът на съответната улица с огромен по размер шрифт. Това ми се видя много удобно от гледна точка на ориентацията в града.

Силистра - открояващите се отдалеч номера на улици

Силистра – открояващите се отдалеч номера на улици

7. Много на брой и силно хапещи комари в близост до река Дунав, особено вечерно време.

8. Шофьорите като цяло си бяха малко луди – караха бързо и въобще не спираха на пешеходни пътеки.

9. Хотел Виена на 10 минути пеша от центъра на града. Хотелът е много добър – сравнително нов, луксозен, с много добро обслужване.

10. Ресторант Дръстър на брега на Дунава при едноименния хотел, в който хапнахме вкусна и прясна дунавска бяла риба.

11. Направи ми впечатление, че хората тук са много любезни.

Определено има много какво да се види в Силистра и областта. За една хубава обиколка на забележителностите си трябват няколко дни. След време пак ще дойда.Booking.com

Публикувано в 100-те национални обекта, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *