Зимна разходка в Старо Стефаново

This post is also available in English.

Главната ни цел в този мразовит зимен ден беше Арбанаси, но тъй като отдавна бяхме чули за обаянието на Старо Стефаново, решихме, че щеше да бъде тъкмо удобно да го посетим, защото беше по път. Беше слънчево, но изключително студено, селото беше потънало в сняг и тишина, и макар да беше пладне, никого не видяхме по улиците.

Старо Стефаново
Старо Стефаново

В редовете по-долу ще ви разкажа накратко за това интересно място, прекрасно запазило старата възрожденска архитектура на къщите и обстановката от онези времена. Тъкмо заради тази старинна обстановка, селото става естествен декор на няколко български филма.

Къде се намира Старо Стефаново

Старо Стефаново е старата част на ловешкото село Стефаново. През 1982 г. тази част е обявена за архитектурен резерват. Намира се на около 160 км източно от София, които се изминават за около 2 часа с кола. Селото е разположено на 27 км югоизточно от Ловеч.

Какво интересно

Влезеш ли в Старо Стефаново, се връщаш назад във времето. Всички къщи и улици пазят духа и архитектурата на Българското възраждане. Интересно е човек да се разходи там.

църква Рождество на Пресвета Богородица
църква Рождество на Пресвета Богородица

Може би, над всичко на мегдана изпъква старинната църква Рождество на Пресвета Богородица от 1864 г., построена от майстор Генчо Кънев от Трявна.

Старото училище
Старото училище

В църковния двор се намира старото училище.

Пак там наблизо, точно на мегдана е къщата на Иванаки Йонков Кюркчията – един от организаторите на Велчовата завера от 1835 г. Ще я познаете по паметната плоча.

Друга интересна забележителност е селската чешма.

Старата чешма
Старата чешма

Ще я видите малко преди мегдана.

Старо Стефаново: чешмата
Старо Стефаново: чешмата

Ако тръгнете от нея по улицата покрай реката, ще стигнете до друга забележителност в селото – Поповото мостче.

Поповото мостче
Поповото мостче

На фасадите на някои от къщите и сега могат да се видят интересни рисувани орнаменти – алафранги, които били характерни за селото преди време.

Фасадни орнаменти
Фасадни орнаменти

Да споделя с вас още една интересна подробност, на която се натъкнахме – на влизане и излизане от Старо Стефаново, точно там над равното поле, може да видите отдалеч връх Ботев и околните му старопланински върхове.

Край селото: поглед към Ботев връх
Край селото: поглед към Ботев връх

Който го е изкачвал, ще усети тръпката 🙂 .

Поглед към Ботев връх
Поглед към Ботев връх

Ако решите да се насладите малко повече на спокойствието и старовремската обстановка в Старо Стефаново, за информация – там има няколко места за настаняване.

Други места наблизо

Старо Стефаново е част от община Ловеч. Ето защо, разходката до селото чудесно се допълва от разходка в Ловеч. В самия град голям интерес будят крепостта, покритият мост на Колю Фичето, Старата градска баня Дели Хамам, а извън него – музей Къкринско ханче, Крушунските водопади, Деветашката пещера и още няколко любопитни места по Деветашкото плато.

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


6 Коментара към Зимна разходка в Старо Стефаново

 1. Анна Пейчева каза:

  Истинско удоволствие от прочетеното и видяното! Продължавайте!

 2. В.Христов каза:

  Информацията е полезна и дава пълна представа. Ще се възползвам .

 3. КОТКАТА каза:

  „Решихме, че щеше да бъде ….“ –
  е, на това му се вика гавра с езика 😪

 4. Емилия Райкова каза:

  Кои филми са снимани там, не се разбра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *