Най-добрите сайтове за туризъм и пътешествия в България

В търсене на мястото

Като запален турист често търся информация за интерсни и нови за мен места. Така попадам на огромен брой сайтове за туризъм и пътувания, всички те много различни по визия, съдържание, модел. Всеки път, когато търся туристическа информация, тръгвам сякаш от нулата – търся в Гугъл, следвам разни линкове, после други. Липсва ми мястото, което да събере в едно сайтовете на туристичека тематика.

Така с течение на времето в мен се зароди идеята да намеря, оценя и покажа едни от най-добрите сайтове за туризъм и пътувания в България.

IMG_3553_panorama

Тук представям един свой обзор на българските сайтове за туризъм и пътешествия, който се надявам да даде полезна информация къде какво може да се намери в българския уеб за туризма.

Сайтовете, които включих в моето изследване, подбрах с помощта на:

 • списъците с туристически сайтове в различни портали;
 • търсене в Гугъл по определени ключови думи.

Изложените заключения са направени въз основата на повече от 150 разгледани и оценени сайта за туризъм и пътешествия.

Основните критерии, които използвах за оценка, бяха следните:

 • интересно съдържание, посветено (поне в по-голямата си част) на туризъм и пътешествия в България,
 • добър външен вид,
 • честота на обновяване на съдържанието,
 • възможност за коментари и дискусии,
 • НЕанонимност.

Искам да подчертая, че в изследването ми не влизат фирмени сайтове на туристически агенции и туроператори, тъй като поради самото си естество това са сайтове, рекламиращи съответната фирма и нейните услуги. По тази причина информацията за туристическите дестинации и атракции е част от описанието на самата услуга, а не основна информация.

Също така не съм включила и популярните напоследък портални сайтове за места за настаняване и хранене, самолетни билети и екскурзии. Тези портали са он-лайн бизнеси, всеки от тях  – със съответния бизнес модел, основен акцент на сайта. В следствие на това информацията за интересни места, доколкото я има в тях, е предимно съпътстващо, а не основно съдържание.

Поглед към туристически уеб сайтове

Сайтовете за туризъм и пътешествия могат да се разделят в две основни  групи – информационни сайтове за туризъм и лични блогове с пътеписи и лични впечатления.

Информационните сайтове съдържат интересна информация относно различни места и маршрути. Много от тях съдържат и пътеписи. Част от тях са он-лайн бизнеси (медии), но техният бизнес модел е прост – приходи от реклама. Някои от малките информационни сайтове за туризъм се опитват да привлекат средства, призовавайки за дарения. Но тези средства, доколкото може да се съди от самите сайтове, покриват известни разходи за поддръжка на сайтовете, а не генерират някаква печалба. Както и да е, важното в случая е, че основното съдържание в тези сайтове е свързано с туризма. Те дават полезна информация за туристически дестинации, маршрути и различни съвети, свързани с пътуванията до различни интересни места.

Голяма част от тези сайтове представляват регионални портали за туризъм, предимно поддържани от съответните общини.

Другата основна част от сайтовете за туризъм са личните блогове с пътеписи. Те присъстват в интернет в изключително изобилие. Много от тях са с доста оскъдно съдържание. Повечето са много неподредени – текст и снимки летят на различни страни, има големи бели пространства, при някои – джаджите в страничната част – също летят; не се обновяват редовно, при някои не се допускат коментари, липсва информация за блога или автора. От друга страна всички тези проблеми са напълно естествени за личните блогове, имайки пред вид, че много от тези блогове се пишат от хора неспециалисти в уеб технологиите, с различни познания, интереси и опит. Но това е и ценното в случая – „травел блогъри“ много, истории за интересни пътешествия – още повече.

Все пак, от многото лични блогове за туризъм и пътувания, мога да откроя няколко, които изпъкват с добрия си външен вид, съдържание, фотографии, редовно обновяване. Всички те са поместени в списъка по-долу.

Топ 20 български сайта за туризъм и пътешетсвия

Опитах се чрез тази статия да представя едно мое лично наблюдение върху сайтовете за туризъм в България. Старала съм се да бъда обективна и да дам точна, интересна и достатъчно пълна информация. Ако съм пропуснала някой важен сайт, може да ми пишете с информация чрез формата за контакт.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Информация за още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моята първа книга "52 екопътеки за всеки", издадена от издателство Сиела!. Поръчайте сега с 10% отстъпка в онлайн книжарницата на издателството!

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

16 Коментара към Най-добрите сайтове за туризъм и пътешествия в България

 1. Здравей Ели! Радвам се, че и моят сайт присъства в страхотната ти статия. Често и с интерес чета голяма част от сайтовете в списъка, както и твоя. Намирам ги не само за интересни, но и доста полезни. Можеш спокойно да включиш и собствения си блог в листата. Желая ти слънчева седмица!

 2. Ели Иванова каза:

  Здравей Адриана, благодаря ти за топлите думи. Аз също следя с интерес информацията в твоя слънчев блог.

 3. Здрасти Ели, искам и аз да благодаря, че страничката ми е включена в списъка. Благодаря! Хубав блог! Понякога дори се чудя дали това, което правим е в услуга на българската природа, но веднага се опомням, че тя е за всички!

 4. Ели Иванова каза:

  Здравей Петър, благодаря за отзива. Аз мисля, че българската природа е невероятно красива и трябва да се показва, за да радва повече хора, но и безспорно трябва да се пази такава, каквато е.

 5. Марин каза:

  Здравейте, с интерес чета и споделям статии от блоговете в списъка, както и от други, които не присъстват там. Мога да кажа спокойно, че ако някой търси интересна информация за почивка или пътуване някъде из БГ ще има доста източници, от които да черпи информация.

  Нещо ин-директно свързано с блоговете за туризъм ме вълнува. В Google+ съществуват много общности, в които хората споделят свои снимки, блог статии и съвети за почивки. Има общности с по 200-300 хиляди члена. Тези общности обаче са предимно за англоговорящи. Аз дори имам фаворити и редовно споделям съдържание на английски в тях (нека помогнем на хората да научат за нашата България, след като МИЕТ, както и другите свързани с туризъм в БГ институции не са компетентни и не са в час).

  Та и въпроса ми, ако някой е запознат би ли препоръчал добри български общности, където да се публикуват материали за туризъм, почивки, съвети (по възможност с над 200 члена, защото горе-долу толкова имаше една от по-сериозните БГ общности).

  Ако няма такава, определено мисля да създам една и да поканя всички блогъри да споделят там съдържание от блоговете си (все пак всеки се бори за трафик), за да е систематизирано и достъпно на едно единстветно място.

  Приемам и лични съобщения (стига да са по темата) на marin_bs@abv.bg

 6. Ели Иванова каза:

  Здравейте, Марин, благодаря за отзива. Намирам идеята Ви за много добра и полезна. Не ми е позната такава общност за момента.

 7. Калоян каза:

  Много добра статия, поздрави! България е най-красивата държава и е добре че има толкова сайтове онлайн …

  • Ели Иванова каза:

   благодаря Ви за оценката, Калоян. Напълно сте прав, че България е най-красивата страна.

 8. Десислава каза:

  Здравейте Ели,
  наскоро попаднах на вашия сайт и много ми хареса начина Ви на писане и мислене. В контекста на публикацията по-горе бих искала да Ви помоля да ми кажете мнението си за моят сайт travadventure.com. Отдавна търся човек, който да има широк поглед към туристическите сайтове и самият той да е запален по туризма, за да потърся обективното му мнение. Много ще съм Ви благодарна!
  Поздрави,
  Деси

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте Деси,

   Благодаря за добрите думи. Погледнах сайта ви и мисля, че той напълно се вписва в контекста на класацията по-горе от гледна точка на интересно съдържание за туризъм в България. Разбира се, за повече атрактивност има смисъл да се пипнат някои неща по дизайна тук-там. Ако искате, мога да Ви изпратя по-подробен коментар по мейла.

   Поздрави,
   Ели

 9. Десислава каза:

  Здравейте,
  благодаря за отговора. Относно евентуален по – подробен коментар, би ми било изключително интересно да чуя вашето мнение!
  Поздрави,
  Деси

 10. Здравей Ели, в момента стартирам блог, който има подобна на твоята тематика и искам да те попитам как успя да го развиеш толкова добре? Колко време и какви усилия ти костваше всичко това?

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Ивелина, благодаря за високата оценка. Всъщност, не съм се замисляла какво ми е коствало. Със сигурност отделям редовно време на блога, а още по-редовно ходим насам-натам., но всичко това ми харесва, разтоварва и зарежда с енергия.

 11. Здравей. Ели. От известно време попадам на блога ти и определено го смятам за един от най-добрите в туристическия бранш у нас – личи си, че се работи професионално.

  Бих искал да те попитам монетизираш ли този блог и имаш ли нужда от съвети за неговата монетизация, тъй като се занимавам с това и мисля, че мога да съм ти много полезен.

  При интерес, може да ми пишеш на посочения имейл, ще се радвам да помогна 🙂

  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Пламен, благодаря за добрите думи! Имам си добра работа, а блога го правя с голям ентусиазъм и много ме радва фактът, че е полезен на все повече хора. Монетизацията не ми е основна цел, но мога да кажа, че си покрива разходите. Ако имаш интересно предложение, може да ми пишеш тук.

 12. Пламен каза:

  Здравей. Принципно имам интересни предложения, ще ти пиша в началото на следващата седмица, за да ти ги представя. Можеш да ми напишеш на посочения имейл и твои силни страни, което ще спомогне да ти предоставя по-добри предложения, тъй като мисля, че съм силен в даването на идеи :))

  Поздрави и успешен ден!

Коментари са забранени.