10 забележителни места в Триград, Ягодина и наоколо

Посещавали сме няколко пъти района на селата Триград и Ягодина, разположени в Западните Родопи на 20 километра едно от друго, и все сме намирали по нещо ново там. Така беше и тази година, когато през май за последно обиколихме някои от познатите места и открихме нови. Основната ни цел тогава беше Дяволската пътека с подходи от Борино и Буйновското ждрело край Ягодина, но някак не можахме да се въздържим и след нея отскочихме до Триград.

Освен с невероятно красивите си природни забележителности, районът на Триград и Ягодина зае трайно място в сърцата ни още при първото ни посещение като място с много мили и гостоприемни хора.

Триград: водопад на река Триградска малко преди тя да се излее в пещера Дяволско гърло

Триград: водопад на река Триградска малко преди тя да се излее в пещера Дяволско гърло

Статията, както и снимките в нея са сборни и отразяват впечатленията ни от местата, които сме посетили в Триград, Ягодина и наоколо в продължение на последните 5-6 години. Ако не сте били в този район, статията ще ви послужи като полезен пътеводител. А ако вече сте го посещавали, пак погледнете по-долу – вероятно ще намерите и вие като нас нещо ново, интересно и заслужаващо последващо посещение.

Триградско ждрело

Триградското ждрело е пролом на река Триградска, протичаща в района на село Триград в Западните Родопи.

Тясното Триградско ждрело

Тясното Триградско ждрело

Дължината на каньона е около 7 километра.

Триградското ждрело

Триградското ждрело

Тесният Триградски каньон на Триградската река с високите отвесни скали ви посреща няколко километра преди Триград. Внимавайте, има там участък от пътя, който е двупосочен, но е еднолентов поради тесния терен и колите трябва да се изчакват на уширенията.

Чешма и водопад преди Триград

Обожаваме водопади и именно това беше изненадата при последното ни ходене до село Триград. Водопадът се намира в ляво от шосето малко преди Триград. За ориентир, там има чешма и отбивка край нея.

Чешма и водопад преди Триград

Чешма и водопад преди Триград

Водите му се стичат от високо на отсрещния бряг на реката и се вливат в нея.

Водопадът зад чешмата преди Триград

Водопадът зад чешмата преди Триград

Странно как друг път не сме го забелязвали. Също така, има вероятност, този водоад да пресъхва в летните и есенни месеци. При последното ни посещение, обаче, Триградският водопад беше в силата си.

Пещера Дяволското гърло и водопадите на река Триградска

Дяволското гърло е вертикална (пропастна) пещера, формиралa се в следствие пропадане на земните пластове. Намира се малко преди Триград. Естественият вход на пещерата, който сега е изход за туристическия маршрут в нея, прилича на дяволска глава, в която се изливат водите на река Триградска.

Естественият вход на пещера Дяволското гърло

Естественият вход на пещера Дяволското гърло

Предполага се, че именно това е пещерата от легендата за Орфей и Евридика, според която след горещите молби на Орфей, богът на подземното царство Хадес освободил любимата му Евридика, но с уговорката Орфей да не се обръща назад, докато не излязат от пещерата. Орфей, обаче, се обърнал и любимата му Евридика завинаги останала в подземното царство.

Освен с „дяволския“ вид на входа, името на пещерата Дяволското гърло е свързана със странния факт, че каквото влезе в пещерата сякаш се поглъща и не излиза от нея. Правени са много опити с различни предмети, останали завинаги в огромната паст на пещерата. През 1968 г., когато река Триградска прелива, тя отнася в Гърлото над 300 кубика дърва, които така и не излизат.

След входа на пещерата реката буквално се излива в нея, падайки от над 40 метра височина в огромна галерия, наречена „Бучащата зала“, протича през залата и пропада в сифон с дължина по права линия около 150 метра. След това реката напуска пещерата през 60 метрова галерия. Правени са опити с оцветяване на водата, като вместо за очакваните няколко минути, боята се появява на изхода за близо 2 часа, което по изчисления показва, че е изминала близо 30 километра.

Пещерата е проучвана от 1961 година насам. За съжаление, при един от опитите за разгадаване на голямата загадка на Дяволското гърло, загиват двама млади леководолази, чиято паметна плоча е до шосето в участъка между туристическите вход и изход на пещерата.

Пещера Дяволското гърло: паметната плоча на загиналите леководолази

Пещера Дяволското гърло: паметната плоча на загиналите леководолази

Пещера Дяволското гърло е част от 100-те обекта и е облагородена. Туристическият маршрут в пещера Дяволско гърло се движи точно обратно на течението на водата.

Пещера Дяволското гърло: вход за туристи

Пещера Дяволското гърло: вход за туристи

Влиза се през изкуствено прокопана галерия, която отвежда до Бучащата зала, а след това по 301 стъпала туристите се изкачват до самото Гърло – вход на пещерата. А там, след като излезе човек от Дяволското гърло, може да се наслади още колкото си иска на бушуващите води на реката, образуващи още водопади и бързеи.

Пещера Дяволското гърло: един от водопадите на река Триград

Пещера Дяволското гърло: един от водопадите на река Триград

Харамийската пещера до Триград

За разлика от Дяволското гърло, това е необлагородена пещера. Намира се близо до Триград, в Триградското ждрело, долу-горе срещу входа на пещера Дяволското гърло, но входът й е разположен в скалите значително по-високо.

Посещението на Харамийската пещера е истинско приключение. Входът й е труднодостъпен и е разположен на 20 метра над земята в отвесна скална стена.

Входът на Харамийската пещера до Триград

Входът на Харамийската пещера до Триград

Влиза се с обезопасителни въжета под зоркия поглед на опитни водачи.

Харамийската пещера край Триград: поглед от входната галерия надолу

Харамийската пещера край Триград: поглед от входната галерия надолу

След трудното изкачване във входната открита галерия, се преминава през още няколко малки галерии, което представлява нещо като почивка от изкачването и събиране на сили за следващото екстремно пещерно изживяване. Осветяването на маршрута идва от мощните фенери на водачите.

Второто екстремно преживяване в Харамийската пещера представлява спускане от височина близо 50 метра по въже от малка дупка на тавана на огромна пещерна галерия. След това се излиза от пещерата, прекатурва се пеша скалния венец и по пътека се слиза към шосето за Триград. Пътьом се минава през малка проходна пещера.

По маршрута от Харамийската пещера към Триград: проходната пещеричка

По маршрута от Харамийската пещера към Триград: проходната пещеричка

Изживяването е страхотно. Истински екстремен туризъм. Ако човек има страх от високо, тъмно или тясно, посещението в Харамийската пещера е точното лечение. Споделям го от личен опит, без майтап!

На снимката се опитвам да се усмихна, но всъщност ми се плаче 🙂 . Накрая, обаче, се усмихвах от сърце и бях много горда с постиженията си.

Харамийската пещера: не е лесно да стигнеш до входа й

Харамийската пещера: не е лесно да стигнеш до входа й

Ако се питате как да се облечете за приключението в Харамийската пещера край Триград, ето моя съвет – облечете си дрехи с дълги ръкави и крачоли, но все пак леки. Дългите части са, за да ви предпазят от ожулвания. Имайте пред вид, че може непоправимо да изцапате и протриете дрехите, така че, изберете такива, за които няма да ви е жал.

Инструкторите за влизане в Харамийската пещера може да намерите на масичките пред Дяволското гърло.

Чаирските езера край Триград

Чаирските езера са няколко живописни езера на фона на високи хълмове в Западните Родопи в района на Триград. Езерата се намират в едноименната местност Чаири на 1400 метра надморска височина.

Пътеката към Чаирските езера започва от голяма беседка, с камина и чешма вляво от шосето малко преди тунелите на Триградско ждрело. Пешеходният преход до езерата отнема близо два часа в посока в зависимост от темпото. Маршрутът в по-голямата си част представлява черен път по протежение на не по-малко красивото с надвесени скали над пътя ждрело на река Чаир дере.

В живописния каньон на река Чаир дере край Триград

В живописния каньон на река Чаир дере край Триград

В последния си участък маршрутът е тясна планинска пътека нагоре по хълма. Преходът не е труден, само в края на маршрута – този последен участък, за който споменах – изкачването по хълма е леко стръмно, но е сравнително кратко и се взема за около 20 минути.

Там до езерата има голяма чешма и туристическа база с тяхното име – Чаирски езера.

Туристическа база Чаирски езера

Туристическа база Чаирски езера

Друг пешеходен туристически маршрут до Чаирските езера (местните ги наричат още Чаирите) започва от хижа Триград.

За информация, в района на Триград се предлагат и джипове-такси до Чаирските езера.

Красотата на Чаирските езера край Триград

Красотата на Чаирските езера край Триград

Интересно е да се разходи човек покрай Чаирските езера. Районът е изключително живописен.

Чаирските езера край Триград

Чаирските езера край Триград

Буйновско ждрело

Буйновското ждрело е пролом на река Буйновска, протичаща в района на село Ягодина в Западните Родопи. Затова е познато още като Ягодинско ждрело.

Буйновско ждрело край Ягодина

Буйновско ждрело край Ягодина

Проломът е много тесен в по-голямата си част. Дълъг е около 16 километра, а средната му надморска височина е над 1000 метра.

Ягодинска пещера

Това е една от най-красивите пещери в България, заради многобройните си и чудати типично пещерни форми и образувания. Намира се в Буйновското ждрело, близо до село Ягодина, откъдето носи името си.

В Ягодинската пещера

В Ягодинската пещера

Пред нейния вход има интересен римски мост, който, поне за мен, наподобява известният Дяволски мост край Ардино в Източните Родопи.

Пещерата е част от 100-те национални туристически обекта.

Ягодина и съборът

Всяка година в първия уикенд на септември на поляните над село Ягодина под Орлово око се провежда събор на народното творчество, по време на който се представят различни фолклорни оркестри и певци и се вият кръшни народни танци и хора.

Преди няколко години, когато се изкачвахме до панорамната площадка Орлово око и по-точно на връщане към колите си, които бяхме оставили на поляните над село Ягодина, имахме невероятната възможност да бъдем част от събора (като публика и участници в общото хоро). Бяхме силно впечатлени от фолклорната програма и изпълненията на участниците.

По съдържание, фолклорният събор в село Ягодина много прилича на Роженския събор до Пампорово.

Панорамна площадка Орлово око над Ягодина

Панрамната площадка Орлово око в Родопите е изградена на връх Св. Илия, който е шапката на висок хълм над село Ягодина в Родопите. От площадката може да се насладите от високо на красиви гледки към Буйновското ждрело и на тясното шосе, което се вие долу в ниското като змия. Виждат се също много близки и далечни хълмове.

Панорамна площадка Орлово око

Панорамна площадка Орлово око

До площадката може да стигнете с някой джип – там на място в Буйновското ждрело се предлагат не един и два, които да ви извозват срещу определена сума.

Ако, обаче, сте любител на активния туризъм и чистата природа, знайте, че не е много трудно, а и е доста по-приятно, да стигнете до панорамната площадка Орлово око пеша. Тръгва се от покрайнините на село Ягодина и се върви пряко нагоре по хълма. Няма някаква трайно обособена пътека, но няма и как да се изгубите. Посоката е право нагоре, разклонения няма. Но пък има красиви родопски гледки. Пеша се стига за около час. Все пак, следете прогнозата за времето.

Няколко съвета за пешеходно изкачване до Орлово око:

 • не е удачно да се ходи там в лошо време с гръмотевици;
 • тръгвайте нагоре пеша, ако сте добре физически – хълмът е стръмен и денивелацията е голяма;
 • подсигурете си добри планински обувки – на места там е хлъзгаво, дори и в сухо време.

Когато ние се отправихме по хълма към Орлово око, бяхме в лека конкуренция с козите – кой ще се качи по-бързо 🙂 .

Пешком към Орлово око

Пешком към Орлово око

Гледката отгоре е невероятна. В допълнение, ако си се изкачил със собствените си крака, усещането е много по-сладко.

Панорамна площадка Орлово око над Ягодина

Панорамна площадка Орлово око над Ягодина

Дяволската пътека, недалеч от Триград и Ягодина

Дяволската пътека е една от най-интересните екопътеки в Родопите, защото съчетава красиви гледки и екстремни преживявания, които, честно казано, са достъпни за почти всеки. Но имайте пред вид, че маршрутът на Дяволската пътека и нейният Малък кръг е съизмерим с планински маршрут за изкачване на висок връх и по тази причина човек трябва да тръгне добре подготвен по него.

Дяволската пътека в Родопите

Дяволската пътека в Родопите

Изминавайки Дяволската пътека ще опознаете красивото ждрело на река Чатак дере, ще се полюбувате на Буйновското ждрело, ще минете по множество дървени мостчета и стълби, ще почувствате пръските на няколко водопада и ще видите отдалеч панорамната площадка Орлово око, изкачвайки високия Тепе баир.

Към Дяволската пътека има два подхода – от покрайнините на село Борино и от Буйновското ждрело. Ето пълна информация за маршрута на Дяволската пътека.

Това беше последното място в списъка ми от забележителности край Триград и Ягодина. Ако имате повече време, бих ви предложила да отскочите до Девин и тамошната екопътека Струилица – още една супер интересна пътека с красиви водопади и гледки, голяма част от която минава в каньона на река Девинска.

Бих ви препоръчала и да се разходите нагоре по река Триград. Границата с Гърция е само на десетина километра, има още две села след Триград. Около реката е много красиво. Теренът предоставя чудесни възможности за пикник и риболов.

Ще завърша с това, че за запалените пешеходни туристи има множество пешеходни маршрути около Триград.Booking.com

Публикувано в 100-те национални обекта, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


21 Коментара към 10 забележителни места в Триград, Ягодина и наоколо

 1. Пламен каза:

  Моят коментар, е че Вие и всички участници, правим нещо уникално, нещо до което все повече хора достигат – красотите на България.
  Продължавайте все така, въпреки, че ако с подобен хъс управлявахме държавата, всичко щеше да е още по-добре и организирано…за народа става дума.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Пламен, много благодаря за отзива! Наистина, красотите на България са много и все омайващи … за разлика от управляващите, но аз все пак си мисля, че макар и с по-бавно темпо, отколкото ни се иска, вървим напред. Поздрави!

  • Лиляна Памукова каза:

   Невероятни местности. Била съм на почти всички. Много ми беше приятно да се върна отново в спомените си за тях чрез вашият пътепис и снимки.
   Благодаря Ви😘

 2. Здравейте, редовно чета статиите ви и много ми харесват защото също съм голям почитател на българската природа. В този район от Родопите има още едно място откъдето се откриват зашеметяващ и гледки, нарича се вълчи камък

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива. Чувала съм за тази площадка, но още не съм я посещавала.

  • Деян каза:

   След една седмица и ние се отправяме към Триград и забележителностите му благодаря за хубавата статия да сте живи и здрави.

 3. Павлета каза:

  Един живот нестига , за да се видят красивите иневероятни места на България.

 4. Олга каза:

  Здравейте, гледката от Вълчи камък е впечатляваща като тази от Орлово око.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря, Олга, Вълчи камък остава за едно от следващите ми посещения в Родопите.

 5. Димитричка каза:

  Здравейте и от мен . Обожавам вашите статии, имам и първата Ви книга….Мога да ги чета и препрочитам без да ми омръзнат.
  Обожавам и Родопите, но думите ми не стигат да опиша отношението си към тях…. Мога да препоръчам още дестинации в този район – връх Виденица (с невероятна гледка към „Орлово око“), Граничната вишка (след с.Буйново) и водопада Късак при с.Късак. С тези места се запознах това лято и мога да кажа ,че не отстъпват по нищо на останалите в района…Изключвам само мааалко по-дългия преход до първите две,но мисля че си заслужава…

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитричка, сърдечно благодаря за тези толкова топли думи! Радвам се, че това, което правя, при това с голям плам, Ви е харесало! Всичко най-добро Ви желая!

 6. Георги Луков каза:

  В Дяволското гърло „най-интересни са стълбите за излизане“. Това са думите на моя внук.

 7. Тина каза:

  Здравейте, истинско удоволствие е да чета Вашия разказ. Никога не съм била там и едва ли ще отида, но ми беше приятно да се разходя с Вас.

 8. Мария и Диан каза:

  Страхотно! Любимата Родопа планина! Вчера прочетохме разказа ви и след 20 дни тръгваме натам – неустоимо е! Благодаря за вдъхновението! Бъдете здрави!

 9. Радо каза:

  Браво, Ели. Страхотно описание както винаги.
  Знаеш ли как стои въпроса с пътя до Триград? Дали вече е възстановен?

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря, Радо! Скоро не съм ходила до Триград, а новините са доста разнопосочни, ту отварят пътя, ту го затварят след онова бедствие.

 10. Нели каза:

  Здравейте, Ели! Поздравления за увлекателния и полезен разказ, както винаги! Имам един въпрос относно втората от публикуваните снимки, озаглавена „тясното триградско ждрело“ – в действителност ли пътят преминава в някакъв планински тунел (изглежда доста зловещо 🙂 или е само зрителна измама? Притеснява ме пътуването до там, иначе всичко е толкова привлекателно, направо приказно.

  • Ели Иванова каза:

   Пътят е в ждрелото, но не в тунел. Този тунел от снимката не е дълъг. Но трябва все пак да се има предвид, че пътят е тесен и се кара бавно – това за шофьора, за останалите остават чудесните гледки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *