Три живописни екопътеки в Родопите с множество водопади

Лятото е период на отпуски и интересни пътешествия, а Родопите са една от най-предпочитаните туристически дестинации в България и то не само лете. Ако сте привърженици на активната почивка и обичате да се разхождате в планината сред красиви гледки, в следващите редове ще ви представя три идеи за приятни излети по живописни екопътеки в Западните Родопи. Разходката по всяка от пътеките съчетава движението с чистия въздух на планината и благотворното влияние на водните пръски. Както се казва – троен ефект.

Екопътеки в Родопите с множество водопади

Екопътеки в Родопите с множество водопади

Екопътека и водопад Сливодолско падало

Сливодолското падало е един от най-високите водопади в Родопите със своята 50-метрова височина, а преходът до него е по много приятна екопътека, осигуряваща чудесна прохлада в летните жеги.

Водопад Сливодолско падало

Водопад Сливодолско падало

Началото на пътеката е малко след Бачково по пътя за Пампорово – точно след първия тунел. Пътеката лъкатуши в горичката покрай река Сливов дол, дала името на водопада. Именно комбинацията горичка-река осигурява този много приятен хлад при прехода. По пътеката няма големи денивелации, а цялото разстояние до Сливодолското падало се изминава за около час, дори по-малко при малко по-бърз ход.

Освен големия водопад Сливодослко падало, до който отвежда пътеката, по реката могат да се наблюдават още няколко водоскока, един малък водопад, сипещ се в малко каньонче и един по-голям водопад.

Красив водопад по пътеката към Сливодолското падало

Красив водопад по пътеката към Сливодолското падало

Екопътека Каньонът на водопадите

Ако се намирате някъде в района на Смолян и търсите приятно място за разходка, то непременно трябва да се разходите по екопътека Каньонът на водопадите.

Каньонът на водопадите

Каньонът на водопадите

Пътеката се намира в китна местност и също като гореописаната пътека се вие покрай река – този път река Еленска, а водопадите, които могат да се видят по нея са невероятно много. Откъдето идва и името на пътеката. В допълнение, един от водопадите по реката – водопад Орфей – е още един от най-високите в Родопите. Височината му е около 68 метра и с това определено води в класацията за най-висок водопад в Родопите. Интересен факт за водопад Орфей е, че струите му се спускат надолу по голяма скала във формата на лира.

Водопад Орфей

Водопад Орфей

Сърцето е друг интересен водопад по пътеката. Защо се нарича така ли? Защото водите му се спускат на две струи, образуващи очертанието на сърце.

Водопад Сърцето

Водопад Сърцето

Освен водопадите, интерес по пътеката будят също три панорамни площадки с красиви панорамни гледки.

Каньон на водопадите: панорама към Смолян

Каньон на водопадите: панорама към Смолян

Целият маршрут обикаля в кръг и може да се измине за около 4-5 часа. Вариант е също да стигнете до първата панорамна площадка и да се върнете по обратния път, за което ще ви трябват около 2 часа.

За да стигнете до екопътеката, трябва да тръгнете от Смолян в посока село Мугла. На края на града започва пътеката.

Загражденска екопътека

Загражденската екопътека е може би една от най-живописните, която съм посещавала. Пътеката криволичи покрай река Загражденска и на много места минава от единия на другия бряг на реката, благодарение на изградените дървени мостчета.

Загражденските водопади

Загражденските водопади

Пътеката преминава покрай и над множество красиви водопади и водоскоци. Обстановката чудесно се допълва от образувалия се с годините пролом на реката.

Река Загражденска

Река Загражденска

Цялата пътека е дълга около 13 километра, но за съжаление състоянието на няколко мостчета в централната й част не позволява за момента пълното й обхождане. Все пак, макар и до половината – ходенето си струва.

Загражденската екопътека започва на края на село Загражден в Родопите. До селото може да се стигне с кола по два маршрута – единият, който е с около 20 км по-кратък, но с доста лоши участъци от пътя, минава през селата Белица и Планинско, а другият – през град Лъки и Давидково. Отправна точка и за двата маршрута е отбивката за град Лъки след Бачково.

Село Загражден е сравнително далеч от София – разстоянието е около 230 км, но ако сте отседнали някъде около Смолян, до Загражден са грубо около 75 км, така че имате варианти да комбинирате с други близки маршрути.Booking.com

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Три живописни екопътеки в Родопите с множество водопади

 1. Венета Велчева каза:

  Била съм и на трите места , уникални са,особено Каньона на водопадите,а Загражденската екопътека е много занемарена и неподдържана,стига се донякъде и просто всички мостове са изпочупени и няма как да продължиш..,

  • Ели Иванова каза:

   Да, права сте, Венета, жалко, че Загражденската екопътека е така занемарена … Въпреки това, лично мен, мястото много ми хареса и много ме беше яд, че не успяхме да минем по цялата пътека и да се насладим на всички Загражденски водопади. Дано хората в Загражден успеят да намерят средства и да оправят екопътеката! Биха привлекли немалко туристи, мисля.

 2. Съсед каза:

  Плануваме пътуване до с. Загражденската, но след коментарите вече не съм сигурна дали да тръгваме!

  • Ели Иванова каза:

   Както си прецените – мястото е хубаво, донякъде се стига по пътеката, но не може да се види цялата, за съжаление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *