Три места за посещение в Етрополе

Етрополе е един от градовете в България, които започват и завършват с една и съща буква. При това, този е с моята – Е главно 🙂 . Етрополе е малък град на един час път от София. Етрополе – просто един малък град, какво толкова …

Наистина вярвам, а и за много места от опит зная, че може да се намери нещо интересно и красиво във всяко едно кътче в България. Човек просто трябва да се огледа. Да, понякога много внимателно. Но в резултат винаги има какво да се види.

Исторически музей Етрополе

Исторически музей Етрополе


Тук представям 3 обекта в Етрополе, които ми направиха впечатление и смятам, че трябва да се видят непременно … 3 обекта, които могат да се посетят дори и в лошо време (какъвто беше нашият случай).

Между другото, това беше първото ми идване в Етрополе.

Етрополски манастир

Етрополският манастир „Света Троица“, наричан още Варовитец, според мен е основната забележителност в района на Етрополе. Много красив манастир с прекрасно изографисана църква, напълно обновена преди около 4 години. Намира се на 1-2 километра извън града. Има и съвсем нова екопътека, изградена по Европейски проект, водеща до Манастира.

Етрополски манастир "Света Троица"

Етрополски манастир „Света Троица“

Етрополски манастир "Света Троица" - църквата

Етрополски манастир „Света Троица“ – църквата

На влизане в Етрополе има указателни табелки за Етрополския манастир.

Часовникова кула

Построена като отбранителна кула през 1710 г. от някой си майстор Тодор, според обяснителната табелка на кулата, и превърната в часовникова кула през 1821 г. от майстор Дидо (който и да е той). Намира се в централната градска част на Етрополе, съвсем близо до сградата на Общината и Градския исторически музей. Кулата е интересна и смятам, че придава някякъв уникален облик на градчето.

Часовниковата кула в Етрополе

Часовниковата кула в Етрополе

История на часовниковата кула

История на часовниковата кула

Исторически музей Етрополе

Местният исторически музей се помещава в много красива старинна къща във възрожденски стил в центъра на Етрополе. За съжаление нямам лични впечатления от експозицииите в музея, тъй като той беше затворен по време на нашето посещение в града, но отвън сградата определено буди голям интерес. Много прилича на къщите в старото градче на Пловдив.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


6 Коментара към Три места за посещение в Етрополе

 1. Андрей каза:

  А посетихте ли водопада зад манастира, всъщност той е Варовитец… много симпатично водопадче.

  • Ели Иванова каза:

   не, не го знаех този водопад Варовитец. Андрей, благодаря за информацията, ще го имам пред вид. Предполагам екопътеката води до там?

 2. Елена каза:

  Водопадът Варовитец е точно под манастира. Всъщност, той пада от скалата, върху която лежи манастирът. Разстоянието от манастирската църква до водопада Варовитец е твърде кратко за да се нарече екопътека. Иначе в околността има екопътеки. За съжаление, нямахме достатъчно време за тях, но по информацията от табелите и от това, което зърнахме, има пътеки към село Рибарица (Етрополска Рибарица), село Ямна и към другия водопад Враната вода.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Елена, моя съименница 🙂 ! Благодаря за полезното допълнение към статията. След първото ни посещение до манастир Варовитец, година-две по-късно се върнахме пак там, специално за водопада, а и за да видим Етрополския манастир „Света Троица“ при ясно и хубаво време.

 3. Бисер Янакиев каза:

  А водопада? Само на 200 метра зад манастира е и е невероятен!

  • Ели Иванова каза:

   Да, водопада … Посетихме го при второто ни ходене в района и на него посветих отделна статия. Първото ни посещение в Етрополе беше при доста лошо време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *