Три места за посещение в Етрополе

Етрополе е един от градовете в България, които започват и завършват с една и съща буква. При това, този е с моята – Е главно 🙂 . Етрополе е малък град на един час път от София. Етрополе – просто един малък град, какво толкова …

Наистина вярвам, а и за много места от опит зная, че може да се намери нещо интересно и красиво във всяко едно кътче в България. Човек просто трябва да се огледа. Да, понякога много внимателно. Но в резултат винаги има какво да се види.

Исторически музей Етрополе

Исторически музей Етрополе

Тук представям 3 обекта в Етрополе, които ми направиха впечатление и смятам, че трябва да се видят непременно … 3 обекта, които могат да се посетят дори и в лошо време (какъвто беше нашият случай).

Между другото, това беше първото ми идване в Етрополе.

Етрополски манастир

Етрополският манастир „Света Троица“, наричан още Варовитец, според мен е основната забележителност в района на Етрополе. Много красив манастир с прекрасно изографисана църква, напълно обновена преди около 4 години. Намира се на 1-2 километра извън града. Има и съвсем нова екопътека, изградена по Европейски проект, водеща до Манастира.

Етрополски манастир "Света Троица"

Етрополски манастир „Света Троица“

Етрополски манастир "Света Троица" - църквата

Етрополски манастир „Света Троица“ – църквата

На влизане в Етрополе има указателни табелки за Етрополския манастир.

Часовникова кула

Построена като отбранителна кула през 1710 г. от някой си майстор Тодор, според обяснителната табелка на кулата, и превърната в часовникова кула през 1821 г. от майстор Дидо (който и да е той). Намира се в централната градска част на Етрополе, съвсем близо до сградата на Общината и Градския исторически музей. Кулата е интересна и смятам, че придава някякъв уникален облик на градчето.

Часовниковата кула в Етрополе

Часовниковата кула в Етрополе

История на часовниковата кула

История на часовниковата кула

Исторически музей Етрополе

Местният исторически музей се помещава в много красива старинна къща във възрожденски стил в центъра на Етрополе. За съжаление нямам лични впечатления от експозицииите в музея, тъй като той беше затворен по време на нашето посещение в града, но отвън сградата определено буди голям интерес. Много прилича на къщите в старото градче на Пловдив.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


6 Коментара към Три места за посещение в Етрополе

 1. Андрей каза:

  А посетихте ли водопада зад манастира, всъщност той е Варовитец… много симпатично водопадче.

  • Ели Иванова каза:

   не, не го знаех този водопад Варовитец. Андрей, благодаря за информацията, ще го имам пред вид. Предполагам екопътеката води до там?

 2. Елена каза:

  Водопадът Варовитец е точно под манастира. Всъщност, той пада от скалата, върху която лежи манастирът. Разстоянието от манастирската църква до водопада Варовитец е твърде кратко за да се нарече екопътека. Иначе в околността има екопътеки. За съжаление, нямахме достатъчно време за тях, но по информацията от табелите и от това, което зърнахме, има пътеки към село Рибарица (Етрополска Рибарица), село Ямна и към другия водопад Враната вода.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Елена, моя съименница 🙂 ! Благодаря за полезното допълнение към статията. След първото ни посещение до манастир Варовитец, година-две по-късно се върнахме пак там, специално за водопада, а и за да видим Етрополския манастир „Света Троица“ при ясно и хубаво време.

 3. Бисер Янакиев каза:

  А водопада? Само на 200 метра зад манастира е и е невероятен!

  • Ели Иванова каза:

   Да, водопада … Посетихме го при второто ни ходене в района и на него посветих отделна статия. Първото ни посещение в Етрополе беше при доста лошо време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *