Церовски водопад и църквата Св. Теодор Тирон в село Зимевица: отново в Искърското дефиле

В един от дните покрай Коледа се отправихме към Церово в Искърското дефиле, за да търсим водопада над селото. Никъде нямаше информация как се стига до него, само знаехме, че го има. Тръгнахме към Церово, отбихме се към Заселе, пробвахме подходи от няколко места и накрая го открихме. По-долу ще опиша маршрута. Отсега да кажа, че водопадът е от високите, а скалите по които се спуска са с интересен червеникав оттенък.

Церовски водопад
Церовски водопад

Ако тръгвате към водопад Бовска Скакля и Вазовата екопътека, имате известен опит с преходите и сте с добри обувки, може да го пробвате. Но знайте, и двата водопада са на маловодни реки, затова са силни през пролетта и след обилни дъждове.

Да кажа също, че освен водопада, бяхме планирали да посетим старинната църква в близкото село Зимевица. В тази статия ще ви разкажа накратко и за нея.

За протокола, финал на нашата празнична разходка по забележителности около София беше водопад Скакля. Идвали сме да го видим два пъти преди. Този път обстановката беше малко по-различна заради снега наоколо.

Водопадът над Церово (Варовитица)

Как се стига

Село Церово се намира в Искърското дефиле близо до Своге на около 50 километра северно от София, които се изминават за около час.

За водопада – от Церово се отбивате вляво от главния път към село Заселе. Пътеката към водопада започва на голям обратен завой надясно преди Заселе. Това е предпоследният такъв завой преди Заселе. На самия завой вляво в посока Заселе се вижда широка пътека, по която трябва да се тръгне.

Началото на пътеката точно на завоя
Началото на пътеката точно на завоя

Там в началото на пътеката има достатъчно място да оставите колата.

При първите скали се откриват много красиви гледки към дефилето.

Гледки в началото на маршрута
Гледки в началото на маршрута

Виждат се меандрите на река Искър и скалният отвес Червената скала до Церово.

Поглед към Червената скала и меандрите на Искъра
Поглед към Червената скала и меандрите на Искъра

Малко след началото си пътеката се стеснява и постоянно върви покрай скалите – тясна, без големи денивелации. В последния участък трябва да се внимава, тъй като там пътеката е доста тясна, а под нея се открива стръмен участък към дерето. Друг проблем са многото трънливи храсти, бодящи и препречващи на места.

Върви се около 15-20 минути до водопада. За да го видите по-добре, трябва да слезете по доста стръмна, но кратка пътека към дерето и да пресечете реката. Там е най-добрата гледна точка.

Водопадът над Церово - Варовитица
Водопадът над Церово – Варовитица

За ориентир – координатите на началото на пътеката са: 43.0129592,23.3450454; ето и трак на прехода до Церовския водопад.

Водопадът над Церово
Водопадът над Церово

С какво е интересен водопад Варовитица

Водопадът е тесен, но висок – около 15 метра. Водите падат от масивен скален венец с червеникав оттенък. Мястото е доста закътано. Реката се казва Варовитица.

И още: горната част на водопад Скакля и Вазовата екопътека

Малко по-нагоре по шосето е село Заселе, от мегдана на което започва прочутата Вазова екопътека. Ако не сте я посещавали, непременно направете план да го направите. Ако вече сте я обхождали – много е вероятно да поискате да зърнете поне част от нея и водопада отново. Ние не пропуснахме пак да го видим. Пълна информация за пътеката и водопада ще намерите като последвате горния линк.

Църквата „Св. Теодор Тирон“ в село Зимевица

Зимевица е следващото село след Заселе по пътя към платото, който се отделя вляво от главния път в Церово. Разстоянието от Заселе до Зимевица е по-малко от 4 км. Църквата се намира в центъра на селото, но не се вижда от главния път, защото е в ниското пространство зад високата за селото сграда на пощата.

Църквата Св. Теодор Тирон в село Зимевица
Църквата Св. Теодор Тирон в село Зимевица

Преди да дойдем прочетохме, че църквата е средновековна и че неотдавна е била частично реставрирана. Това се потвърди от външния ѝ вид – тя е малка, но стабилна каменна едноабсидна постройка. За съжаление, не успяхме да я разгледаме вътре, тъй като беше заключена. Само надникнахме през прозорците, но почти нищо не видяхме, освен дървена маса с найлонова покривка и две големи шишета от минерална вода до нея. Все пак, ми беше интересно да я видя.

Църквата в Зимевица
Църквата в Зимевица

Ако стигнете до село Заселе по една или друга причина, продължете още малко нагоре, за да видите старата църква в Зимевица.

Друг интересен маршрут в района е екопътека и водопад Под Камико.

Публикувано в водопади, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Церовски водопад и църквата Св. Теодор Тирон в село Зимевица: отново в Искърското дефиле

 1. Светослав каза:

  Здравейте, Ели!
  Наскоро прочетох Вашия пътепис за водопада на р. Варовитица, над с. Церово, и днес реших да ида да го видя. Никъде не намерих писано за него, няма го отбелязан и на картите. Единственият водител ми беше Вашето подробно описание на маршрута. Следвах го най-внимателно… и бях възнаграден.
  Преди време пак от Вас научих пътя до водопад Картала, край Старопрестолния град. Крачейки, бях се вторачил в таблета да чета описанието; попоглеждах от време на време къде стъпвам… и отново бях възнаграден – този път с още две малки Карталчета.
  Хубави места посещавате и много добре ги описвате. Четейки думите, човек мислено се пренася по друмите.
  Поздрави!

 2. Здравейте !Mнoго интересно подробно описание на маршрути -начин да бъдете полезни за много хора които тръгват напосоки,,,Благодаря обезателно ще пробвам! Ако имате група която обаче не върви в бързо надбягващо темпо, бих се присъединила>Поздрави

 3. Сава каза:

  За пълнота само да отбележа, че желаещите да разгледат църквата отвътре, могат да го сторят. Има жена, която се грижи за нея и отваря за посетители. За целта може да се пита в местния хоремаг, който се намира на центъра на селото. А в района се намира и входа на най-дълбоката пещера в България – Колкина дупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *