Водопад Дупката до с. Желъдово: изключително живописен дори и с малко вода

Водопад Дупката бързо се превърна в мой любимец сред водопадите из Източните Родопи. Макар да нямаше много вода когато го посетихме през този февруари, той беше изключително живописен заради изваяното скалисто корито на реката, дупката в каменната козирка и промушването на водата през нея. Чувствата ми към водопада особено се засилиха след финалното атрактивно слизане до подножието му по тясната и стръмна пътека.

Водопад Дупката, Източни Родопи
Водопад Дупката, Източни Родопи

Водопад Дупката е наричан още с турското име „Герме бунар“. Висок е около 7-8 метра. Поради маловодната му река – Ереклидереси, най-подходящ период за посещение е в края на зимата, в ранна пролет и след обилни дъждове. В тази статия ще ви разкажа как да стигнете до него и какво да очаквате. В края на статията ще обясня накратко как да стигнете и до още един водопад наблизо – това е водопад Сарп до село Желъдово.

Къде се намира водопад Дупката

Водопад Дупката се намира до махала Шипок на село Желъдово в Източните Родопи, на 21 километра североизточно от Златоград, на 34 километра югозападно от областния център Кърджали и на 313 километра югоизточно от София. Отбивката към село Желъдово е долу-горе на средата на шосето между селата Устрен и Генерал Гешево. И така – от отбивката хващате пътят към Желъдово. Той е с асфалт. Малко след това пътят прави плавен завой наляво, а от върха на завоя се отделя черен път. За махала Шипок и водопад Дупката поемате по черния път. Той е твърд и сравнително равен, така че може да се продължи с лека кола. Карате около 850 метра и се оглеждате за разклонение надясно. Това разклонение е началото на пешеходния маршрут към водопада. Край разклона има удобни за паркиране места.

Отбивката към водопад Дупката, махала Шипок, с. Желъдово
Отбивката към водопад Дупката, махала Шипок, с. Желъдово

Особености на маршрута до водопад Дупката (Герме бунар)

Тръгвате по коларския път, който се отделя надясно от главния черен път. Пътят заобикаля малко езеро и плавно се спуска надолу към дерето. Навлиза в гора. След около 500 метра трябва да завиете по разклонението надясно – това е друг черен път. Продължавате по него около 200 метра. Дерето ви остава успоредно долу вляво. Водопадът вече леко се чува, ако има вода. Това е мястото, където трябва да напуснете черния път и да се спуснете право надолу към реката. По време на нашето посещение там беше изградена пирамидка от камъни. Оглеждайте се нея.

От тук започва спускането към дерето.
От тук започва спускането към дерето на водопад Дупката.

Слизането е без пътека, стръмно е, но е кратко – около 50 метра по права линия. Теренът позволява да си правите серпентини за по-лесно слизане. Стигнете ли реката, се озовавате точно над скалната дупка, през която изтича водопад Дупката.

Горната част на водопада.
Горната част на водопада и самата дупка

За да стигнете до подножието на водопада, трябва да пресечете реката. Тя е малка, но коритото ѝ е хлъзгаво на места, така че внимавайте! От дясно на водопада има много кратка, тясна и стръмна пътека, по която трябва да се спуснете. Екстремна е, защото от едната ѝ страна е пропаст, а когато е кално е доста хлъзгава. Не е за хора без опит. Обаче пък, след интересното слизане по нея, водопадът очарова (ако има вода).

Цялото разстояние от паркинга до водопад Дупката е не повече от километър и може да се измине ориентировъчно за 30-40 минути. Препоръчвам ви да носите щеки. Относно ориентацията на място, използвайте картите на Гугъл и Bgmountains.org и в никакъв случай на Open Street Map. За ваше улеснение прилагам GPS трак и технически характеристики на маршрута към водопад Дупката.

Техническа информация за маршрута до водопад Дупката

Начало (паркинг)41.4399194, 25.2166009
Водопад Дупката41.4381416, 25.2132850
Разстояние840 м
Денивелация(-) 80 м, (+) 10 м
Времетраене35 минути
GPS тракизтегли
Водопад Дупката и скалистото корито на реката
Водопад Дупката и скалистото корито на реката

Нашето посещение

Беше си малко приключение, макар да бяхме проучили и набелязали ориентировъчно маршрута предварително. Оставихме колата на разклона и тръгнахме по черния път, заобикалящ малкия водоем. Извървяхме 500-те метра и завихме по пътя надясно. След няколко метра ходене започнахме да чуваме шума на водата от дерето и решихме да слезем още там. Малко по-надолу от пътя хванахме някаква добре обособена пътека и минахме покрай изградена чешма. Изглеждаше като силно обещаващ маршрут към водопада. Според картата на Open Street Map водопад Дупката беше на броени метри. Приложението, което ползвам за навигация е LocusMap, а то използва именно Open Street Map.

Слязохме при реката и видяхме мост. Не сме минавали по него. Там край моста се събираха две реки. Справката с картата показа, че водопадът е на по-маловодната лява образуваща, т.е. на притока, който ни се пада вдясно, ако гледаме срещу течението. Тръгнахме по него сред жадни за кръв трънаци и без пътека. Беше супер обрасло и се наложи да прескачаме рекичката на няколко пъти. Добре, че беше малка. Не след много дълго време стигнахме до хълм, който реката обикаляше в непроходимо дере. Това беше повратната точка, която ни отказа от идеята да подходим водопад Дупката от долната му страна. Сетне безславно минахме за втори път през трънаците по реката с няколко пресичания от единия на другия бряг, стигнахме моста, поехме по пътеката нагоре и се върнахме на черния път. Това изяде доста от времето ни и съкрати драстично плановете ни за посещения през този ден.

Както и да е. Продължихме си по черния път, видяхме каменната пирамидка, слязохме към реката, пресякохме каменното ѝ корито и се спуснахме по тясната пътечка до подножието на водопад Дупката. Беше чудесно, страхотно преживяване! Много ми хареса този водопад.

Поздрав от водопад Дупката
Поздрав от водопад Дупката
Фото кредит: Александър Иванов

Беше краят на февруари и денят вървеше към по-тъмната си част. Все пак, бяхме твърдо решени, че една важна точка от предварителния план ще бъде изпълнена – водопад Марф до самото село Желъдово. За него ще ви разкажа в отделна статия.

И още: водопад Сарп до село Желъдово

Преди да се насочим към водопад Дупката, посетихме водопад Сарп, висок около 7 метра, който тече съвсем наблизо и маршрутът към който започва малко по-надолу по черния път към махала Шипок. Няма да ви разказвам надълго и нашироко за него, защото в горната му част е направено водохващане и дори в силни периоди водата му е оскъдна. Ако сте пламенни ловци на всякакви водопади, за ваше улеснение прилагам GPS трак от нашия преход и един кадър от водопада. Маршрутът не е труден.

Координати на:

  • отбивката към водопада (паркинг): 41.441397126764059, 25.227879490703344;
  • водопад Сарп: 41.440939391031861, 25.223766909912229.
Водопад Сарп до село Желъдово
Водопад Сарп до село Желъдово

За информация, до водопад Сарп има маршрут и от самото село Желъдово, но нямам впечатления от него. Когато приближавахме водопада обаче, откъм селото се чуваше доста силен кучешки лай…

В интерес на истината, по план трябваше да направим точно преход от село Желъдово до водопад Сарп, но в движение нещата се промениха. Все пак, ако ви е полезно и интересно, ето GPS трак-план, който бяхме направили при предварителни проучвания.

Финални думи

Водопад Дупката силно ме впечатли със своето крехко водно изящество и масивни скални форми. В тази статия ви споделих впечатленията си от него и как да го намерите. Ако сте страстен водопадолюбител и не ви плашат стръмни дерета, водопад Дупката ще ви хареса.

Много близо до водопад Дупката се намира една от най-впечатляващите откъм останки и гледки крепости в Източните Родопи – крепост Устра. Пешеходният маршрут до нея започва край село Устрен, което отстои на няма и 5 километра от Желъдово.

Идеи за още разходки до забележителности в Източните Родопи ще намерите в тази моя статия.

Публикувано в водопади, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *