Подгумерският водопад и Пейката с гледката: чудесна разходка за един следобед

Пейката с гледката над Подгумер попадна случайно в погледа ми, когато търсих по картата кратък и непознат за нас маршрут около София. Нямахме време за дълги преходи, но определено имахме нужда от разходка на чист въздух по възможност с гледки и някаква забележителност. Бях се загледала в северните околности на София и първо попаднах на Подгумерския водопад, а след това и на въпросната пейка. Четирите километра пеша до нея се вписваха в представата ми за кратка неделна разходка.

Пейката с гледката над Подгумер
Пейката с гледката над Подгумер

В тази статия ще ви разкажа накратко за маршрута до Подгумерския водопад и до Пейката с гледката. Двете места са отбелязани в картата на Гугъл и се намират до софийското село Подгумер. Гледката от пейката се оказа наистина чудесна. Водопадът беше пълноводен по време на нашето посещение и беше приятно край него. Имайте предвид обаче, че това е изграждан водопад, което си губи леко чара, но все пак е водопад. „Цаца, ама риба“, нали 🙂 .

Къде се намира и как се стига до Пейката с гледката

Отправна точка са северните покрайнини на село Подгумер на 19 км североизточно от центъра на София. По-точно това е здравното заведение в тази част на селото. Може да стартирате пеша от площадчето пред него, а може и от началната точка (паркинг), която съм дала по-долу в техническото каре. До болницата се стига с кола или с автобус номер 22 на Столичния градски транспорт, който тръгва от Централна гара и пътува до там около 50 минути.

Ако сте с кола ви съветвам да свиете по черния път вдясно, който се отделя от главния път малко преди отбивката към здравното заведение. Пътят е с трошено-каменна настилка, твърд и стабилен и няма проблем по него да се мине с лека кола. Карате по него около половин километър към близката кариера, стигате до мост вдясно над реката, но вие продължавате още няколко метра направо до заравнено място, удобно за паркиране. То е съвсем близо до реката.

Ако стартирате от болницата, трябва да слезете към реката – намерете си удобно за слизане място, има пътека, но в самото начало тя не се отличава добре. За няколко минути ще се спуснете към реката и ще минете в горния край на паркинга.

И в двата случая трябва да пресечете реката, тя е тясна и има удобни места, но все пак за някои хора може да е предизвикателство.

По маршрута: етюди
По маршрута: етюди

Особености на маршрута

Като цяло, до водопада и пейката вървите почти все направо в северна посока към планината, като се движите по черни пътища. Реката се пресича на няколко пъти в участъка до Подгумерския водопад. След това се движите далеч от нея. До пейката се стига за около час и половина.

След първото пресичане на Подгумерската река под клиниката, трябва да поемете по черния път до самия бряг, който в периоди на пълноводие е залят и може да се наложи леко газене. Ако решите, може да заобиколите този участък, като се изкачите за кратко на хълма и слезете след водния участък. Това слизане се пада точно срещу Подгумерския манастир, който е в задната част на клиниката. Манастирът е един от най-старите манастири край София, но за съжаление, е заключен и не са позволени посещения.

Долен Подгумерски водопад
Долен Подгумерски водопад

Точно под църквата на манастира, която е оградена с плоскости и се вижда само извивката на абсидата ѝ, Подгумерската река образува красив естествен водопад, до който обаче слизането не е тривиално. На трака съм отбелязала удобна за наблюдение позиция, която се пада на десния бряг на реката.

Подгумерски водопад
Подгумерски водопад

За изградения Подгумерски водопад, трябва да се върнете на черния път и да продължите още малко нагоре по него. Той се пада близо до пътя и до него води кратка отбивка.

Гледки по маршрута малко след водопада: с. Подгумер, Софийското поле, София и Витоша.
Гледки по маршрута малко след водопада: с. Подгумер, Софийското поле, София и Витоша.

За пейката с гледката продължавате нагоре по черния път. В района на водопада има маркировка, но тя е за друг маршрут, а не към пейката с гледката. За пейката се движите все на север към планината.

Общо взето няма много за описване. Минава се през вилна зона, после покрай няколко полуразрушени постройки в горист пояс.

Още гледки по маршрута над Подгумер: след горския пояс
Още гледки по маршрута над Подгумер: след горския пояс

В един момент с набирането на височина и след излизане от гората гледките назад започват да се разгръщат.

Към Пейката с гледката над село Подгумер
Към Пейката с гледката над село Подгумер
Пейката с гледката над с. Подгумер
Пейката
Гледката над с. Подгумер
Гледката

Ние взехме разстоянието от Подгумер до Пейката с гледката за около час, но темпото ни беше сравнително бързо и не сме спирали за почивка.

Техническа информация за маршрута до Пейката с гледката над с. Подгумер

Начало (паркинг)42.811887413263321, 23.408518508076668
Поглед към долния водопад42.815692126750946, 23.410136718302965
Подгумерски водопад42.818229496479034, 23.41324757784605
Пейката с гледката42.839764701202512, 23.419332588091493
Разстояние3.97 км
Денивелация(+) 324 м
Времетраене1:30 часа
GPS тракизтегли

Вижте тук още много и разнообразни идеи за разходка около София!

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *