Скалите под връх Острец над Априлци: стръмен баир и поразителни гледки

Посетихме скалите под връх Острец в късна есен. Много от дърветата все още пазеха пъстрите си багри, а високите части на Балкана вече бяха поръсени с бяла пудра. Времето беше „на кантар“ – сух преди обед с обещание за силна буря малко по-късно. Не знаехме какво да очакваме от маршрута, тъй като информация за него липсваше. Оказа се кратък, но вълнуващ в няколко отношения – най-напред компанията беше весела, после стръмната пътека ни поизпоти, след това бяхме омагьосани от панорамите, а накрая хванахме и малко от дъжда. Точно такива маршрути и преживявания правят разходката незабравима.

Връх Острец до Априлци
Връх Острец до Априлци

В статията описвам подробно маршрута към скалите, а в края ѝ ще намерите GPS трак.

👉 Ако ви предстои посещение в Априлци, вижте моят пътеводител за Априлци и околността.

Защо да се разходим до скалите под връх Острец

Връх Острец се издига над едноименния квартал на град Априлци и е ясно отличим отдалеч. Поради двете си коти и характерна форма е наричан още с името Седлото. Някога на върха е имало стара крепост и тракийско светилище. До върха също има пътека. Тя е продължение на тази, която описвам по-долу, но по време на нашето посещение беше изключително обрасла. При прогноза за буря и прииждащи облаци решихме, че е по-разумно да не проправяме път през гъсталаците.

Скалите представляват голяма тераса в северозападното подножие на връх Острец. Гледките, които се откриват от тях са зашеметяващи и надалеч – като на тепсия се откриват централните и най-високи части на главното старопланинско било начело с първенеца връх Ботев. Вижда се прекрасно и обзорният връх Марагидик.

Гледки по маршрута: връх Марагидик
Гледки по маршрута: връх Марагидик

Целият град Априлци се открива като на длан. Срещуположно на Балкана погледът опира в по-ниските предбалкански възвишения.

Отправна точка

Сега накратко ще опиша маршрута до скалите под връх Острец. Отправна точка е едноименният квартал на град Априлци. След като подминете мегдана на Острец, трябва да поемете вляво по улица „Отдих“, която минава пред местната църква „Рождество Богородично“. На разклона има табелки към хотел Марагидик и други хотели. Улицата ви отвежда в покрайнините на града. В самия ѝ край е хотел Мизия. До него пътят е асфалтов и съответно може да стигнете с кола. Край него трябва да я оставите.

Още в началото на маршрута гледките към Стара планина са впечатляващи
Още в началото на маршрута гледките към Стара планина са впечатляващи

Описание на маршрута

Поемаме по черния път, който се отделя вляво от шосето точно срещу споменатия хотел Мизия. Пътят е с трошенокаменна настилка и видимо поддържан. След няколко минути ходене той ни отвежда до малка махала. Справката в BG Mountains показва, че това е махала Барболи.

Махала Барболи в началото на маршрута
Махала Барболи в началото на маршрута

Подминаваме махалата и стигаме до разклон с чешма. При чешмата поемаме по разклонението наляво.

Чешмата след махалата
Чешмата след махалата

Пътят насетне вече е коларски. Той плавно излиза нагоре от махалата и започва да ни дарява с гледки. Вляво от нас е целта връх Острец, а напред – Стара планина.

След още няколко минути ходене стигаме до ново разклонение, където също свиваме наляво. На едно дърво при завоя забелязваме стара табелка с надпис „Скалите“. Започва щурмът на хълма.

Пътеката към връх Острец и скалите
Пътеката към връх Острец и скалите

Следва много стръмен участък сред гора и папрат. Черният път преминава в пътека. Вървим напред и пъхтим, а в миговете отдих гледаме назад и попиваме все по-красиви гледки.

Главното било на Балкана: Марагидик, Ботев връх и Купена
Главното било на Балкана: Марагидик, Ботев връх и Купена

В един момент след солидно изкачване пътеката се разклонява. Напред и нагоре е към връх Острец, а наляво – към скалите. Още няколко минути и сме при скалите. Малко преди тях обаче, пътеката е доста тясна, та трябва да се минава с повишено внимание.

Една скоба. Ние тръгнахме нагоре към Острец и няколко метра след това място имаше табелка към връх Острец. Повървяхме още известно време нагоре в гората. Пътеката беше що-годе видима. Малко под върха обаче тя излиза от гората и се губи във висок буреняк. Щом по това време от годината – малко след средата на ноември е обрасло, представям си пък лятото каква стена от бурени и израстъци ще има…

Ентусиаст от групата все пак се изкачи до върха без пътека. Той сподели, че гледки от него няма. Останалите от компанията се отказахме и тръгнахме наобратно.

Гледки по пътеката: връх Ботев
Гледки по пътеката: връх Ботев

Гледките от скалите са пленяващи. Човек трудно откъсва поглед от простора в почти всички посоки.

Поглед от скалите: град Априлци като на длан
Поглед от скалите: град Априлци като на длан

До ръба на самите скали добри хора са обособили кът за отдих с масичка и пънчета.

Панорамните скали под връх Острец над Априлци, на хоризонта са върховете Марагидик и Ботев
Панорамните скали под връх Острец над Априлци, на хоризонта са върховете Марагидик и Ботев

На нас ни отне около 50 минути да стигнем от покрайнините на Априлци при хотел Мизия до панорамното място Скалите. Наобратно се върнахме долу-горе за същото време – да, беше надолу, но наклонът си беше същият – много стръмен. В крайна сметка се получи чудесна разходка – с гледки в окото и пот на челото.

Кратка техническа информация за маршрута от квартал Острец в Априлци до Скалите.

Начало42.820069, 24.955981
Скалите42.81988, 24.972053
Разстояние1.96 км
Денивелация+ (337 м.)
Времетраене50 минути
Тракизтегли
Публикувано в екопътеки и маршрути с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Скалите под връх Острец над Априлци: стръмен баир и поразителни гледки

  1. Петър каза:

    Преди десетина години (2014) в ранна пролет (21 март) се изкачихме на лявото седло на Острец. Папратите, буреняците и храсталака някак си бяха преживели зимата и пътеката (?) нагоре освен много стръмна в последната си част беше и почти непроходима. Все пак излазихме, но горе (поне ние) не видяхме нищо интересно – гора, храсталаци, никакви гледки. Опитахме се по билото да стигнем до дясното седло, но не успяхме и се върнахме обратно. Долу при вилите срещнахме един човек, който ни обяви за луди, защото в района били видели следи от мечка.

    • Ели Иванова каза:

      Много благодаря за отзива и споделената информация за Вашето изкачване на връх Острец до Априлци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *