10-те най-интересни места в България, които посетих през 2014

Благодарна съм, че през изминалата 2014 година имах възможността да посетя наистина много на брой, различни по вид и изключително интересни места в България. Няма да бъде преувеличено, ако кажа, че доста от тях успешно биха послужили като визитка за красотата на българската природа и богатството на родната култура и история.

В следващите редове представям един кратък списък с най-интересните забележителности в България, които посетих през тази година и които ми направиха най-голямо впечатление.

Хижа Мусала и езерото

Хижа Мусала и езерото

10. Музеят на Минното дело в Перник – една от най-интересните туристически атракции в Перник, уникален като музей не само в България, но и на Балканския полуостров. Представлява истинска мина, в която са се добивали кафяви въглища до 1966, когато мината е затворена поради изчерпване на залежите.

Подземен минен музей в Перник

Подземен минен музей в Перник

9. Кътинските пирамиди – естествено природно образувание, формирало се в следствие на почвена ерозия, която продължава и до днес. Пирамидите се намират до село Кътина, недалеч от София в района на град Нови Искър.

Първите пирамиди

Първите пирамиди

8. Дивотинският манастир „Света Троица“ близо до Банкя – много добре уреден, вътре в двора е много красиво с цветна леха, овошки, алпинеум, интересна чешма, красива църква.

Дивотински манастир - църква

Дивотински манастир – църква

7. Язовир Батак – изкуствено езеро с красиви гледки и прекрасни условия за туризъм близо до град Батак.

Язовир Батак привечер

Язовир Батак привечер

6. Крепостта Перистера – интересна крепост от византийско време в района на град Пещера, реставрирана наскоро със средства по европейска програма.

Крепост Перистера в Пещера - червената линия отделяща стария от новия градеж

Крепост Перистера в Пещера – червената линия отделяща стария от новия градеж

5. Връх Мусала, първенецът на Рила планина и най-високият връх в България и на Балканския полуостров. Изкачва се за около 3 часа ходене от хижа Ястребец. Една прекрасна еднодневна туристическа атракция, не много далеч от София. Не е сложно, но е много приятно, разпускащо и зареждащо с положителна енергия. Все пак на всяка цена трябва да се направи необходимата подготовка и най-вече да се тръгне в подходящи метеорологични условия.

На Мусала - гледка към околните върхове

На Мусала – гледка към околните върхове

4. Пещера Проходна или по-известна като Очите на Господ, приличаща на висок естествен тунел. Тя е природна забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс.

Пещера Проходна, Божиите очи

Пещера Проходна, Божиите очи

3. Фотински водопади – комплекс от няколко красиви и пълноводни водопада в Родопите, близо до село Фотиново. До тях се стига по много живописна екопътека.

Фотински водопади

Фотински водопади

2. Резерватът Сребърна, който се състои от едноименното естествено езеро и неговите околности. Развъдник е на над 200 вида птици, между които пеликани, корморани, лопатари.

Пеликани в резервата Сребърна

Пеликани в резервата Сребърна

1. Хижа Рай и резерват Джендема в Централния Балкан – това е едно от най-красивите, според мен, кътчета в България. Мястото е страхотно, гледките наоколо са зашеметяващи. Там в района се намира и най-големият водопад на Балканите – Райското пръскало. От хижа Рай започва и един от най-известните маршрути за изкачване на връх Ботев.

Хижа Рай и Джендема - гледка от Райското пръскало

Хижа Рай и Джендема – гледка от Райското пръскало

Разбира се всички тези места намериха отражение в моя блог под една или друга форма, но някакси ми се иска да им отредя специално място. Заслужават си. Горещо ви ги препоръчвам за посещение. Ако имате и вие незабравими впечатления от тях или пък препоръка за други места, моля споделете ги.

Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

6 Коментара към 10-те най-интересни места в България, които посетих през 2014

 1. Адриана каза:

  Поздравления Ели, страхотни места си избрала. Желая ти още много пътешествия през 2015-та 🙂

 2. Ели Иванова каза:

  Благодаря ти, Адриана! За много години и още повече пътешествия и на теб 🙂 !

 3. Заповядай тази година в малкия Ерусалим…гр. Асеновград..има какво да видиш…
  иначе пещера Проходна ти е най-успешното попадение 🙂
  винаги може да ме откриеш и тук

 4. Mihail Mladenoff каза:

  Za mnogo godini – parvo!!! Tova sa edni ot naj prekrasnite katcheta v Rodinata ni , no…lipsva mi devstvenata krasota na Severozapadnija Balkan: 1)Belogradchishkite skali i prikaznata gledka ot tam! 2)Vrah Midzhur ; 3)Vrah Vedernik s chastta ot planinata – Babin nos ; 4)Vrah Chernsoglav i tn. i tn.!!! Ot sardze ti pozhelavam prez tazi godina da gi posetish!!!

  • Михаил Младенов каза:

   За много години! Това са едни от най-красивите кътчета в Родината ни , но … липсва ми девствената красота на Северозападният Балкан , нямам впредвид вр. Ком и Берковският Балкан , който е добре познат , а следните няколко обекта , само единият от които е добре познат: 1) Белоградчишките скали и приказната гледка от там ; 2) Връх Миджур(най-високият в тази част на Стр. Планина_ 2168 м.) ; 3) Връх Ведерник с частта от Балкана в този край – Бабин нос ; 4) Вр. Черноглав и тн. и тн. От все сърдце ти пожелавам Ели , да ги посетиш през настъпилата нова 2015 г.!!! (С най-добри и сърдечни пожелания от мен – Михаил , за близки и приятели просто Мишо)

 5. Ели Иванова каза:

  За много години, Михаил, и благодаря за предложенията. За връх Миджур отдавна кроя планове. Другите върхове също звучат примамливо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *