10-те най-интересни места в България, които посетих през 2014

Благодарна съм, че през изминалата 2014 година имах възможността да посетя наистина много на брой, различни по вид и изключително интересни места в България. Няма да бъде преувеличено, ако кажа, че доста от тях успешно биха послужили като визитка за красотата на българската природа и богатството на родната култура и история.

В следващите редове представям един кратък списък с най-интересните забележителности в България, които посетих през тази година и които ми направиха най-голямо впечатление.

Хижа Мусала и езерото

Хижа Мусала и езерото

10. Музеят на Минното дело в Перник – една от най-интересните туристически атракции в Перник, уникален като музей не само в България, но и на Балканския полуостров. Представлява истинска мина, в която са се добивали кафяви въглища до 1966, когато мината е затворена поради изчерпване на залежите.

Подземен минен музей в Перник

Подземен минен музей в Перник

9. Кътинските пирамиди – естествено природно образувание, формирало се в следствие на почвена ерозия, която продължава и до днес. Пирамидите се намират до село Кътина, недалеч от София в района на град Нови Искър.

Първите пирамиди

Първите пирамиди

8. Дивотинският манастир „Света Троица“ близо до Банкя – много добре уреден, вътре в двора е много красиво с цветна леха, овошки, алпинеум, интересна чешма, красива църква.

Дивотински манастир - църква

Дивотински манастир – църква

7. Язовир Батак – изкуствено езеро с красиви гледки и прекрасни условия за туризъм близо до град Батак.

Язовир Батак привечер

Язовир Батак привечер

6. Крепостта Перистера – интересна крепост от византийско време в района на град Пещера, реставрирана наскоро със средства по европейска програма.

Крепост Перистера в Пещера - червената линия отделяща стария от новия градеж

Крепост Перистера в Пещера – червената линия отделяща стария от новия градеж

5. Връх Мусала, първенецът на Рила планина и най-високият връх в България и на Балканския полуостров. Изкачва се за около 3 часа ходене от хижа Ястребец. Една прекрасна еднодневна туристическа атракция, не много далеч от София. Не е сложно, но е много приятно, разпускащо и зареждащо с положителна енергия. Все пак на всяка цена трябва да се направи необходимата подготовка и най-вече да се тръгне в подходящи метеорологични условия.

На Мусала - гледка към околните върхове

На Мусала – гледка към околните върхове

4. Пещера Проходна или по-известна като Очите на Господ, приличаща на висок естествен тунел. Тя е природна забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс.

Пещера Проходна, Божиите очи

Пещера Проходна, Божиите очи

3. Фотински водопади – комплекс от няколко красиви и пълноводни водопада в Родопите, близо до село Фотиново. До тях се стига по много живописна екопътека.

Фотински водопади

Фотински водопади

2. Резерватът Сребърна, който се състои от едноименното естествено езеро и неговите околности. Развъдник е на над 200 вида птици, между които пеликани, корморани, лопатари.

Пеликани в резервата Сребърна

Пеликани в резервата Сребърна

1. Хижа Рай и резерват Джендема в Централния Балкан – това е едно от най-красивите, според мен, кътчета в България. Мястото е страхотно, гледките наоколо са зашеметяващи. Там в района се намира и най-големият водопад на Балканите – Райското пръскало. От хижа Рай започва и един от най-известните маршрути за изкачване на връх Ботев.

Хижа Рай и Джендема - гледка от Райското пръскало

Хижа Рай и Джендема – гледка от Райското пръскало

Разбира се всички тези места намериха отражение в моя блог под една или друга форма, но някакси ми се иска да им отредя специално място. Заслужават си. Горещо ви ги препоръчвам за посещение. Ако имате и вие незабравими впечатления от тях или пък препоръка за други места, моля споделете ги.

Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


6 Коментара към 10-те най-интересни места в България, които посетих през 2014

 1. Адриана каза:

  Поздравления Ели, страхотни места си избрала. Желая ти още много пътешествия през 2015-та 🙂

 2. Ели Иванова каза:

  Благодаря ти, Адриана! За много години и още повече пътешествия и на теб 🙂 !

 3. Заповядай тази година в малкия Ерусалим…гр. Асеновград..има какво да видиш…
  иначе пещера Проходна ти е най-успешното попадение 🙂
  винаги може да ме откриеш и тук

 4. Mihail Mladenoff каза:

  Za mnogo godini – parvo!!! Tova sa edni ot naj prekrasnite katcheta v Rodinata ni , no…lipsva mi devstvenata krasota na Severozapadnija Balkan: 1)Belogradchishkite skali i prikaznata gledka ot tam! 2)Vrah Midzhur ; 3)Vrah Vedernik s chastta ot planinata – Babin nos ; 4)Vrah Chernsoglav i tn. i tn.!!! Ot sardze ti pozhelavam prez tazi godina da gi posetish!!!

  • Михаил Младенов каза:

   За много години! Това са едни от най-красивите кътчета в Родината ни , но … липсва ми девствената красота на Северозападният Балкан , нямам впредвид вр. Ком и Берковският Балкан , който е добре познат , а следните няколко обекта , само единият от които е добре познат: 1) Белоградчишките скали и приказната гледка от там ; 2) Връх Миджур(най-високият в тази част на Стр. Планина_ 2168 м.) ; 3) Връх Ведерник с частта от Балкана в този край – Бабин нос ; 4) Вр. Черноглав и тн. и тн. От все сърдце ти пожелавам Ели , да ги посетиш през настъпилата нова 2015 г.!!! (С най-добри и сърдечни пожелания от мен – Михаил , за близки и приятели просто Мишо)

 5. Ели Иванова каза:

  За много години, Михаил, и благодаря за предложенията. За връх Миджур отдавна кроя планове. Другите върхове също звучат примамливо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *