10-те най-интересни места в България, които посетих през 2015

В последните декемврийски дни и приближаването на Новата 2016 година, почти всеки от нас прави волно или неволно равносметка на постигнатото през изминалата 2015 година и на онова, което по една или друга причина (леко или по-тежко, да не кажа безвъзвратно) се е изплъзнало. Продължавайки традицията от миналата година, направих този кратък обзор на най-интересните места в България, които успях да посетя през тази година.

На Тодорини кукли

На Тодорини кукли

Ето и списъкът на самите забележителности. Номерацията представлява и своеобразна класация на тези места според моите впечатления.

10. Крепостта Боженишки урвич – намира се близо до едноименното село Боженица, недалеч от Ботевград. Разположена е на върха на висок хълм, от който се откриват много красиви панорамни гледки. До крепостта има изградена пътека.

Посетихме крепостта в средата на този април. Най-голям интерес у мен предизвика един скален параклис, разположен на най-високата скала в пределите на крепостта. Този параклис е вдълбан в самата скала и предразполага към размисъл и уединение. Крепостта Боженишки урвич е едно от последните български укрепления, използвани за защита на Втората българска държава от завоевателните нашествия на турците, една от последните надежди на цар Иван-Шишман. За съжаления, изходът от състоялата се там горе на крепостта битка между българите, предвождани от севаст Огнян, и турците, е бил трагичен за нас.

Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

9. Драгоманското блато – едно място, доста по-различно от останалите в този списък. Посетихме го в средата на май. На пръв поглед бяхме възхитени от обилната и разнообразна растителност, развиваща се на спокойствие в блатото. След това чухме мелодиите. Уникални полифонични мелодии от птичи песни, жабешко крякане, щурчови мелодии, съпътствали цялата ни разходка из блатото. Благодарение на изграденото дървено мостче, човек може да се разходи и потопи в цялата тази блатна атмосфера.

Драгоманското блато

Драгоманското блато

8. Водопад Под Камико – ходихме там в началото на май. Под Камико е много красив водопад, но още по-впечатляваща е пътеката, по която се стига до него, заради многото водопади по реката, всеки от тях с със свой интересен воден рисунък. Водопадът се намира в Искърското дефиле, много близо до село Бов. Изходна точка за маршрута до водопада е стадионът до гара Бов. По-известният и посещаван в района водопад е Бовска скакля, заедно с Вазовата екопътека, но като изживяване разходката до Под Камико е по-силна и впечатляваща според мен.

Водопад Под Камико

Водопад Под Камико

7. Еленската базилика край Пирдоп – всъщност става въпрос за останки от раннохристиянска базилика и български манастир, по-известни като Еленската базилика и българския манастир „Свети Илия“. Базилика е била построена на мястото на древно тракийско светилище, а през 705 година попада в пределите на Първата българската държава. До базиликата се стига по кратко разклонение от подбалканския път, близо до Пирдоп. Ние бяхме там в средата на октомври.

Еленска базилика

Еленска базилика

6. Водопад Момин скок и Еменският каньон – Еменският каньон се намира до село Емен, Великотърновско, а реката, която прорязва високите скали се нарича Негованка и е приток на река Росица. Негованската екопътека, една от първите и най-посещавани в България, обхожда величествения Еменски каньон, живописния водопад Момин скок и язовир Негованка. Едно от местата, емблематични не само за местния край, но и за България въобще.

Водопад Момин скок

Водопад Момин скок

5. Каньонът Горло край село Кошница – намира се на около 3 километра след село Смилян, някъде по средата между разклонението за къмпинг Трошачката и отбивката за крепост Калето. Едно омайно място с високи крайречни скали, тихи, дълбоки и много бавно леещи се води на реката и една ообена загадъчност, тишина и спокойствие. Посетихме го през юли. Въпреки информационните табелки там в района, каньонът е трудно откриваем. Самите ние трябваше да изминем два грешни маршрута, за да го открием най-накрая. За да ви е по-лесно, следвайте указанията в статията за каньона.

Каньон Горло

Каньон Горло

4. Върховете Тодорини кукли – 4 скални върха, обединени с общо име, най-високият от които е с височина 1785 метра. Пътеката за върховете започва в от хижа Петрохан. Преходът до първия и най-високия от върховете Тодорини кукли отнема около 2 часа. Маршрутът до там е лек и приятен. А панорамните гледки в няколко посоки са страхотни.

Тодорини кукли

Тодорини кукли

3. Язовир Пчелина и параклисът Свети Йоан Летни – това е язовирът, залял село Пчелинци. Само параклисът на някогашното село стои там на хълма гордо и самотно, брулен не само от времето и силните ветрове, но и от хорския вандализъм. Какво имам пред вид ли? Някои съвременни „стенописи“ и най-вече издълбаните очи на света Богородица. Да, не е за казване, но е факт.

Язовир Пчелина

Язовир Пчелина

2. Храм-кладенецът край село Гърло – едно от местата, направили ми най-силно впечатление през изминалата 2015 година. Храмът е на повече от 3000 години и е уникален за България. Специалистите казват, че други подобни няма по нашите земи – или поне не са открити. Интерес представлява и гледката към близкия язовир, която се открива пътьом. Ако се ходи лятно време, трябва много да се внимава – кърлежи, змии, коприва. Храмът не е никак лесен за откриване, тъй като пътеката до него не е маркирана и на места обрасла с растителност.

Храм-кладенецът край село Гърло

Храм-кладенецът край село Гърло

1. Тракийската гробница до село Свещари – това е най-красивата тракийска гробница, която съм посещавала някога. Тя ме заплени със своята уникална архитектура и орнаментика. Най-впечатляваща беше композицията от 12 женски фигури -въплъщение на Богинята-майка, която не може да се опише с думи прости. Просто рябва да се види! В допълнение е фактът, че гробницата може да се обиколи и да се видят външните й стени.

Тракийската гробница до село Свещари

Тракийската гробница до село Свещари

2015 беше много успешна за мен година, в смисъл, че посетените места бяха доста на брой. Всяко посетено място си имаше своята красота и неповторимо усещане, което човек изпитва, когато се докосне до него. Несъмнено останаха немалко красиви места за посещение в България, които исках да посетя, но не успях поради една или друга причина. Всички тези места прехвърлям в плана за следващата 2016 година.

А вие, скъпи читатели, кои места посетихте през тази година или пък си мечтаехте да посетите? Споделете в коментарите по-долу вашите впечатления.

Публикувано в природни забележителности. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


12 Коментара към 10-те най-интересни места в България, които посетих през 2015

 1. Евелина каза:

  Ели, с теб откривам много нови и интересни места из България. Аз лично много съжалявам, че все още не съм била във Велико Търново. Надявам се другата година да успея да стигна до там.
  Продължавай все така и през следващата година!

  Поздрави,
  Евелина

 2. Ели Иванова каза:

  Благодаря, Евелина, за добрите думи и обратната връзка. Бъди жива и здрава през Новата 2016 година и на всяка цена да посетиш Велико Търново, а и още много други места, които те влекат!

 3. Боряна каза:

  Здравейте,
  Обожавам да пътувам и много харесвам статии за малко известни места. Опитвам се във всеки свободен момент да откривам нови места. Това е моят списък на посетени места през 2015г. : геопарк Искър-Панега, екопътека Бялата вода, Екопътека Тектонски гребен „Калето“, водопад „Под Камико“, Фотински водопади, Самодивско пръскало, пещера Венеца, местност Жива вода и Бистришки водопад.
  Пожелавам Ви да откривате и Вие такива места и да ги споделяте с нас.
  Поздрави
  Боряна

 4. Ели Иванова каза:

  Здравейте, Боряна, благодаря Ви, че споделихте вашия списък с посетени места. Признавам си – ходила съм само до половината от тези места, за някои от местата дори не съм чувала. Давате ми много полезни идеи, за което също благодаря. Весели празници!

 5. Полина Тацинска каза:

  Благодаря за прекрасните места, които показвате. Истински и непвторими. Аз също много обичам да посещам и да се любувам на българските красоти. Тази година посетих доста интересни места. Крепостите: Баба Вида, Никопол, античния град Улпия Ескус, гр Чипровци,Чипровски манастир, Лопушански манастир,Клисурски манастир, църквата Иван Пусти край Враца. Светилището Бегликташ, Резово, реките Резовска, Велека, Ропотамо.

 6. Ели Иванова каза:

  благодаря Ви, че споделихте вашите места, Полина, които са чудесни идеи за всеки пътешественик. Весели празници!

 7. Лио Попов каза:

  Поздравления за статията и за прекрасно споделените мигове с нас! Желая ви една вълшебна 2016-та с много здраве и пътувания до познати и непознати нови места! Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за пожеланията и хубавите думи. Весели празници и на вас и прекрасна 2016 година!

 8. Гергана каза:

  Здравейте,
  бих искала да отделите малко време и за Ихтиманските красоти, по-точно Вакарел и т.н Вакарелски щати ( махали).Много обичам този край…

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Гергана, благодаря за съвета. Можете ли да ми препоръчате интересни места около Ихтиман и Вакарел? Ще се радвам да посетя района.

 9. Дидо К. каза:

  Здравей, Ели!
  Съвсем случайно попаднах на блога ти – прекрасен е!
  Изминалата година ми даде възможност да посетя НАР „Кабиле“, района от Каварна до Дуранкулак, района на град Елена и манастирите наоколо, връх Чумерна, язовир „Жребчево“ и култовата „Потопена църква“, Къпиновския водопади и манастирите – Къпиновски и Плаковски. За пореден път посетих Велико Търново и Свищов.
  Тая година я започнахме с Айдемирския манастир. По Великден ще се отчете Зараповският водопад и Керамичният център до град Павликени /ако е отворен, разбира се/. На Румъния също няма да и се размине. На разстояние 75 км от Силистра по сухоземната граница е останал само един непосетен манастир и скалните манастири по „Канарауа фетии“ /“Канарата на девойката“/.
  Поздрави и нови по-вълнуващи пътешествия!

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Дидо, благодаря за хубавите думи. Даваш ми още много идеи. На някои от местата, които споменаваш вече съм била, но има и доста нови за мен 🙂 . Времето ще става все по-хубаво и подходящо за пътешествия, така че още много пътешествия и на теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *