10-те най-интересни забележителности в България, които посетих през 2016

И пак е декември, краят на годината, месец, изпълнен с много празнични и почивни дни, месец – завършек, разчистващ терена за ново начало, време за равносметка и нови планове.

Традиционно през декември отбелязвам най-красивите забележителности в България, които съм посетила през изминалата година, а тя безспорно беше по-богата и по-наситена откъм брой и разнообразие на посетените места както от предишната 2015 година, така и от по-предишната 2014 година.

Пътеката, подсичаща ръба Козя стена - на връщане към Беклемето

В Стара планина

Яйлата

Яйлата е археологически резерват на брега на морето, близо до Камен бряг. В резервата могат да се видят различни по вид и епоха забележителности на фона на необятното море. Някои от най-интересните обекти в Яйлата са крепостта, старата винарна, скалната църква, многото пещери – всички те на фона на морето.

Посетихме Яйлата в средата на май, когато алените божури и макове бяха неотменна част от пейзажа.

Яйлата - морски пейзажи

Яйлата – морски пейзажи

Чудните скали

Скалният феномен Чудните скали се намира до село Аспарухово, община Дългопол, на брега язовир Цонево. Наминахме от там в края на юли, на връщане от морето и установихме, че името им съвсем точно отговаря на това, което представляват.

Чудните скали

Чудните скали

Скалната арка при село Ъглен

Това е любопитен скален феномен на река Вит при село Ъглен, който посетихме в началото на септември, когато си направихме импровизирана малка екскурза на път от София до Велико Търново.

Скалната арка край село Ъглен

Скалната арка край село Ъглен

Христовски водопад

Това е най-широкият водопад в България, който сме посещавали – разбира се говоря за пълноводния му период след снеготопенето. Водопадът се намира край селата Христовци и Руховци, близо до град Елена. Бяхме там в края на април, когато имаше много вода и тучна зеленина наоколо. За повече информация, вижте статията.

Христовски водопад

Христовски водопад

Хижа Ехо

Това е хижата с една от най-красивите околни гледки, които съм посещавала. Намира се в Централния дял на Стара планина. В началото на август направихме доста добре раздвижващ преход от Беклемето през хижа Козя стена до хижа Ехо, където пренощувахме и после се върнахме обратно до Беклемето. Преходът беше едно от най-хубавите ни преживявания през тази година.

Хижа Ехо

Хижа Ехо

Връх Вихрен

Докато сме на планинска тематика, бързам да спомена още едно прекрасно преживяване, но този път в Пирин планина – изкачването на каменния пирински първенец връх Вихрен, което направихме в края на август. Подходихме към него от южната му страна, а се върнахме по северната. Костваше ни доста усилия, но гледките и удовлетворението бяха възнаграждаващи.

Връх Вихрен

Връх Вихрен

Караджов камък

Караджов камък е високо каменно плато в Родопите, част от Свещената родопска триада: Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ. От Кръстова гора има черен коларски път до платото. Смята се, че Караджов камък е бил древно-тракийско светилище. Човек може да се изкачи горе на платото по един скален улей. Над улея виси огромна скала, заклещена между две големи канари. Изкачването си е малко екстремно, но пък горе … горе на скалата гледките са прелестни.

Посетихме триадата в един от първите слънчеви пролетни дни в началото на април.

Караджов камък

Караджов камък

Глухите камъни

Глухите камъни са едно от най-големите и впечатляващи древни тракийски светилища по нашите богати на артефакти български земи. Намира се в Източните Родопи, близо до село Малко Градище по пътя към Ивайловград… Красиво място с особена енергия – там няма ехо, наистина! От този факт се е породило и името на мястото.

Глухите камъни бяха само едно от многото места, които посетихме в началото на май при екскурзията ни до село Мезек и околностите.

Глухите камъни: стълбите

Глухите камъни

Скалната църква край село Михалич

Още един силно впечатляващ обект, който разгледахме по време на екскурзията ни около Мезек в началото на май. Скалната църква е интересна и отличаваща се от други скални църкви със своите размери и архитектура. Направена е от монаси-отшелници около 10-11 век. Намира се близо до село Михалич, което е по шосето от Свиленград към село Маточина.

Скалната църква край с. Михалич

Скалната църква край с. Михалич

Крепостта Букелон в село Маточина

И пак там на юг, край село Маточина в Сакар планина, все още стърчи гордо главната кула на крепостта Букелон, верен страж и свидетел на не една битки …  На това място, на 14 април 1205 година нашият храбър и далновиден цар Калоян сразил считаната дотогава за непобедима рицарска войска от четвъртия кръстоносен поход. Самото място е много красиво и неповторимо.

Крепостта Букелон и пътеката към нея

Крепостта Букелон

Това беше моята класация на 10-те най-интересни места в България, които посетих през почти изминалата 2016 година. Нека в допълнение да споделя още една забележителност, която исках да посетя отдавна и успях едва през тази година. Това е място, което не е в България понастоящем, но е непоклатимо свързано с нашата история – остров Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро и едноименната базилика. Това място заема едно специално, почетно място в моята класация.

Остров Свети Ахил

Остров Свети Ахил е бил любимото място на цар Самуил, един от последните владетели на Първото Българско царство, живял в трудни и смутни времена. Там на острова, в едноименната базилика, той е бил ръкоположен за български цар и пак там в нея е бил погребан заедно с част от своите ослепени храбри воини.

Със сигурност ще го запомня това място завинаги. Дълбоко запечатани стоят в паметта ми руините на базиликата и струящата от тях мъка на фона на красивите езерни гледки във всички посоки.

Обратният път: поглед към базиликата

Базиликата Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро

Несъмнено, годината за мен беше много богата откъм пътешествия и красиви места и не ми беше лесно да подбера само 10 забележителности.

Скъпи читатели на блога, ще се радвам да споделите в коментарите кои забележителни места самите вие посетихте през годината и кои от тях бихте препоръчали.

Публикувано в крепости, природни забележителности. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

15 Коментара към 10-те най-интересни забележителности в България, които посетих през 2016

 1. Димитър Димитров каза:

  Вие и Вашите спътници сте забележителни туристи! Бил съм само на две – три места от тези, които показвате и то по различно време. Благодарение на Вас узнах още много неочаквани и неподозирани красоти и исторически обекти за родината ни. Благодаря Ви!
  Желая Ви весели и здрави празници и щастлива и благополучна Нова година!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър,

   Благодаря Ви за отзива! Весели празнични дни и много успешна Нова година!

   Поздрави,
   Елена

 2. пламен календеров каза:

  Ходил съм на 3 от тези места, а през 2017 ще посетя и останалите от снимките, заслужава си!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Пламен, благодаря Ви за интереса! Желая Ви да ги посетите, а и още много други! На живо са още по-впечатляващи.

   Весели празници!

   Елена

 3. Николай Цанков каза:

  Не знам дали сте се отбили на скалната църква при село Маточина – според мен е по-интересна от тази при село Михалич.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Николай, благодаря за отзива и интересното предложение. За съжаление, липсата на достатъчно време не ни позволи да посетим скалната църква в самото село Маточина. Бяхме проучили и нея, но не успяхме … От разговори с местни хора, които срещнахме на хълма на крепостта Букелон, разбрахме, че до неотдавна тази църква се е използвала за служби.

   Весели празници!

 4. Николай Цанков каза:

  не зная дали сте посетили и скалната църква при село Маточина – тя е различна от тази при Михалич.

 5. Валентин Несторов каза:

  Здравейте, от известно време следя вашия блог и научавам страхотни места за посещения, описани много подробно, така че да са лесно откриваеми. Благодаря Ви за всички усилия да споделите тези преживавяния с нас.
  Аз нямам толкова време да пътувам, но тази година едно от страхотните места, които посетих и Ви препоръчвам, е водопад Сувчарско пръскало до с. Христо Даново. Виждам, че сте фен на водопадите, а този май още не сте го посетили. Аз бях там на 19 юни и определено беше много мощен. Не е много известен, защото е закътан, но е един от най-красивите високи водопада в България. До него се стига за около 2 часа и половина пеша от селото, но се ходи по равен път с малък наклон, така че не е много уморително. Може да се отиде за един ден от София.
  Пожелавам Ви много успешна и пълна с приятни емоции 2017 година!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Валентин,

   Много Ви благодаря за интереса, хубавите думи и чудесното предложение! Наистина водопадите са сред любимите ми природни забележителности, а до Сувчарското пръскало все още не сме ходили. Благодаря за упътването!

   Желая Ви здрава и успешна Нова година!

   Елена

 6. Даниел Крумов каза:

  Отминаващата 2016 година ми донесе нови и интересни преживявания. Посетих района на Павликени – Зараповски геокомплекс и Античния керамичен център, района на Дряново – манастирът, пещерата и градчето, Девня – Музеят на мозайките, карстовите извори и Побитите камъни, Провадия и Овеч, Чудните скали край Аспарухово, Пода край Бургас, Аладжа манастир край Варна /за съжаление тогава затворен заради срутване/, традиционните разходки около Сребърна. И „черешката на тортата“ – Созопол и остров Свети Иван!
  По Коледа сме планирали Килифаревски манастир, Трапезица и Патриаршеският манастир до Велико Търново.
  Ели, да си пожелаем весели празници и нови, по-интересни и по-вълнуващи пътешествия през 2017 г.

 7. Ели Иванова каза:

  Здравей, Даниел,

  Страхотни места, а както по едно време установихме на някои от тях за малко сме се разминали 🙂 . Античният керамичен център в Павликени, за който ми писа веднъж, все още стои като план, но догодина, живот и здраве, ще минем и от там! Пода край Бургас също е нещо изцяло непознато за мен, а колко обичам такива неща! Записвам си и за него. На остров Свети Иван в Созопол също не сме били. Тази година много ми хареса спокойствието по Черноморието през май, преди началото на сезона. Затова си мисля, че може би през май ще бъде хем красиво, хем спокойно на острова. Надявам се да успеем.

  Благодаря за интересната информация!

  Желая здраве и успехи във всяко отношение на теб и близките ти хора през Новата 2017!

  Поздрави и весели празници!
  Елена

  • Даниел Крумов каза:

   Ели, благодаря за хубавите думи!
   Още от сега помислете за остров Свети Иван. Дали м. май не е времето на мътене и люпене на гларусите и дали тогава няма да е забранено посещението. Ние ходихме м. септември – морето все още е топло, навалицата е поотминала…Созопол, острова и Пода ние ги съчетахме с едно пътуване.
   Поздрави!

   • Ели Иванова каза:

    за това не бях мислила, ще проучим. Даниел, благодаря още веднъж за интересната информация!

 8. Боряна каза:

  Здравейте,
  Харесва ми да пътувам до по-малко познати места в България, защото там природата е по-девствена и хората са по-гостоприемни. През 2016 посетих Лещен и Ковачевица, Попинолъшкият водопад до Сандански, няколко водопада в Беласица, Мелник и Роженският манастир, село Златолист, където е живяла Преподобна Стойна, Черепишкият манастир, Чипровски водопад и манастир, крепостта Баба Вида и Белоградчишките скали, Пещерски водопад до Радомир, водопад Добравишка скакля до село Искрец, Байкушевата мура, Шабленският фар, Дявоската екопътека до Борино и местността Вълчи камък.
  От местата, които сте посетили съм била на 3 от тях, но останалите са ми в листа с желани дестинации.
  Пожелавам на всички весели празници и следващата година да е изпълнена с много вълнуващи пътувания.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Боряна, благодаря за интересния коментар! Посетили сте много забележителни места през изминаващата година. Някои от тях са в моя списък занапред. Желая Ви здраве и много нови пътешествия през идната 2017 година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *