5 забележителности в района на Петрич

Преди време Петрич беше погранична зона и човек не можеше току-така да отиде натам. Трябваше си открит лист. Сега пак си е погранична зона, но няма такива блокиращи формалности.

Посетихме преди време Петрич в ранна пролет, като бяхме планирали да видим доста забележителности пътьом и там наоколо за малкото време, което имахме. За мен лично това беше първата визита на това приятно градче в полите на Беласица планина. Харесах градчето, харесах и планината. Посетихме някои от планираните места, но останаха още доста.

Град Петрич
Град Петрич

След това първо посещение последваха още няколко в района, които обогатиха впечатленията ни.

Тук споделям информация за 5 топ забележителности в района на Петрич. Забележителности, които трябва да се видят, ако човек има път натам.

Местност Рупите, съвсем близо до Петрич

Местността Рупите е разположена на 10-ина километра от град Петрич, в подножието на изгасналия вулкан Кожух планина. Тук се намира домът на пророчицата Ванга, днес превърнат в музей, и храмът „Св. Петка Българска”, построен със средства на Ванга.

Рупите
Рупите

Храмът „Свeта Петка Българска” е част от 100-те национални туристически обекта.

Рупите, храм-паметник „Света Петка Българска”
Рупите, храм-паметник „Света Петка Българска”

Хераклея Синтика

Хераклея Синтика, позната още като Хераклея Стримонска, е голям древен град, развил се в областта Синтика по средното течение на река Струма. Името на областта идва от населявалите я траки от племето синти. Градът бил основан от Филип ІІ (бащата на Александър Велики) в периода 356-339 г. пр. Хр.

Хераклея Синтика: поглед на югоизток към планината Славянка
Хераклея Синтика

Останките от древния град попадат в южното подножие на планината Кожух, съвсем близо до Рупите, недалеч от Петрич.

Самуиловата крепост

Крепостта се намира на около 16 километра западно от Петрич, на брега на река Струмешница, много близо до село Ключ. Крепостта се свързва с известната Беласишка битка, при която византийската войска, предвождана от император Василий II, по-известен в нашата история като българоубиеца, разгромява българската армия и ослепява много от воините ни. Епична и много трагична за нас битка …

Много от съоръженията на крепостта са консервирани и от тях се вижда просто правоъгълна площ, запълнена с чакъл. На централно място в най-високата част от крепостта, в основите на руини от средновековна кула, е изграден бетонен паметник в типично социалистически стил, представляващ 4 огромни пилона.

Самуиловата крепост - Петрич
Самуиловата крепост – Петрич

За мен лично мястото беше малко странно – хем съвременен бетонов паметник, хем древна българска крепост. Като интересна разходка на едно по-различно място би било идеално, но за любителите на автентични останки от древни съоръжения според мен не се връзва много.

Самуиловата крепост край Петрич споделя с храм-паметника „Света Петка“ в местността Рупите печат номер 5 от 100-те национални туристически обекта.

Роженски манастир

Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ се намира на малко повече от 30 километра от Петрич и на около 7 километра от Мелник. Той е един от малкото български манастири, запазили се автентични и до наши дни.

В Роженския манастир - храмът
В Роженския манастир – храмът

В близост до манастира се намира гробът на Яне Сандански.

Освен със своята дълголетна история, районът около Роженския манастир се отличава с невероятно красиви за окото гледки.

Покрай последното ни посещение на Роженския манастир, бяхме проучили доста интересни забележителности в региона. Една от тях беше водопадът при село Кашина – един от най-красивите и мощни водопади в Пирин. Пътят до него започва от един импровизиран и странен тунел, близо до Роженския манастир. Първото село след тунела се казва Любовище.

Тунелът от Рожен към Любовище в началото на маршрута
Тунелът от Рожен към Любовище в началото на маршрута

Когато за първи път посетихме Петрич, не успяхме да видим водопада при Кашина, но – като утешение – минахме два пъти под интересния тунел. Е, няколко години по-късно видяхме и Кашинският водопад.

Лешнишки водопад

Лешнишки водопад край Петрич
Лешнишки водопад край Петрич

Водопадът се намира близо до Петрич, в края на живописна екопътека, започваща от хижа Белсица. Висок е около 20 метра и разходката до него е много приятна.

Booking.com
Публикувано в 100-те национални обекта, български манастири, водопади, екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към 5 забележителности в района на Петрич

  1. Ина каза:

    Тунелът се казва тунела на любовта.

  2. Daniela Pavlova каза:

    Богата за ясното и откровено обяснение. Създадохте интерес към областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *