4 забележителности в района на Петрич

Преди време Петрич беше погранична зона и човек не можеше току-така да отиде натам. Трябваше си открит лист. Сега пак си е погранична зона, но няма такива блокиращи формалности.

Посетихме Петрич тази пролет, като бяхме планирали да видим доста забележителности пътьом и там наоколо за малкото време, което имахме. За мен лично това беше първата визита на това приятно градче в полите на Беласица планина. Харесах градчето, харесах и планината. Посетихме някои от планираните места, но останаха още доста. Със сигурност и тук ще дойдем пак.

Тук споделям впечатленията си от 4 топ забележителности в района на Петрич. Забележителности, които трябва да се видят, ако човек има път натам.

Град Петрич

Град Петрич

Местността Рупите, съвсем близо до Петрич

Местността Рупите е разположена на 10-ина километра от град Петрич, в подножието на изгасналия вулкан Кожух планина. Тук се намира домът на пророчицата Ванга, днес превърнат в музей, и храмът „Св. Петка Българска”, построен със средства на Ванга.

Местността Рупите, близо до Петрич

Местността Рупите

Храмът „Свeта Петка Българска” е част от 100-те национални туристически обекта.

Самуиловата крепост

Крепостта се намира на около 16 километра западно от Петрич, на брега на река Струмешница, много близо до село Ключ. Крепостта се свързва с известната Беласишка битка, при която византийската войска, предвождана от император Василий II, по-известен в нашата история като българоубиеца, разгромява българската армия и ослепява много от воините ни. Епична и много трагична за нас битка …

Самуиловата крепост - Петрич

Самуиловата крепост – Петрич

Много от съоръженията на крепостта са консервирани и от тях се вижда просто правоъгълна площ, запълнена с чакъл. На централно място в най-високата част от крепостта, в основите на руини от средновековна кула, е изграден бетонен паметник в типично социалистически стил, представляващ 4 огромни пилона.

За мен лично мястото беше малко странно – хем съвременен бетонов паметник, хем древна българска крепост. Като интересна разходка на едно по-различно място би било идеално, но за любителите на автентични останки от древни съоръжения според мен не се връзва много.

Самуиловата крепост край Петрич споделя с храм-паметника „Света Петка“ в местността Рупите печат номер 5 от 100-те национални туристически обекта.

Роженски манастир

Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ се намира на малко повече от 30 километра от Петрич и на около 7 километра от Мелник. Той е един от малкото български манастири, запазили се автентични и до наши дни.

Роженски манастир

Роженски манастир

В близост до манастира се намира гробът на Яне Сандански.

Освен със своята дълголетна история, районът около Роженския манастир се отличава с невероятно красиви за окото гледки.

Покрай последното ни посещение на Роженския манастир, бяхме проучили доста интересни забележителности в региона. Една от тях беше водопадът при село Кашина – един от най-красивите и мощни водопади в Пирин. Пътят до него започваше от един импровизиран и странен тунел, близо до Роженския манастир.

Тунелът към село Кашина

Тунелът към село Кашина

Не успяхме да видим водопада при Кашина, но – като утешение – минахме два пъти под интересния тунел.

Лешнишки водопад

Лешнишки водопад край Петрич

Лешнишки водопад край Петрич

Водопадът се намира близо до Петрич, в края на живописна екопътека, започваща от хижа Белсица. Висок е около 20 метра и разходката до него е много приятна.Booking.com

Публикувано в 100-те национални обекта, български манастири, водопади, екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

2 Коментара към 4 забележителности в района на Петрич

  1. Ина каза:

    Тунелът се казва тунела на любовта.

  2. Daniela Pavlova каза:

    Богата за ясното и откровено обяснение. Създадохте интерес към областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *