90 места за посещение на път и до морето

Написах тази статия с идеята да споделя информация за интересни места до морето, които се намират по пътя за натам или близо до българския морски бряг. Тя е за онези от вас, които избират българското и обичат да прекарват лятната отпуска на българското Черноморие, или пък просто имат път до морето и искат да съчетаят полезното с приятното.

Изгрев над морето

Изгрев над морето

Лятната отпуска обикновено се свързва с много лежерни часове на плажа. Но в допълнение на това, тя може да се обогати с посещение на интересни места по пътя към морето и до морето. Тук поместих информация за над 90 различни обекта, отстоящи на не повече от стотина километра от Българския морски бряг. В голямата си част тази информация е въз основата на мои лични впечатления. Останалото е взето от интернет и информационни книжки по различни европроекти за подобряване и изграждане на туристически обекти.

Обектите съм подредила по следния начин – най-напред са онези, които са на път за морето (или съответно на обратния път към дома), след това обектите по Черноморието са подредени от север към юг. Списъкът завършва с няколко обекта във и около Малко Търново.

Кратко съдържание:

Край Тюленово

Край Тюленово

Места на път към морето

1. Велико Търново

Старата българска столица е долу-горе на средата между София и Варна. Ако не сте я посещавали, то непременно трябва да го направите – Велико Търново е един от най-красивите градове в България, при това има богата история и много забележителносто, които е интересно да се посетят. А ако вече сте се разхождали по хълмовете на старопрестолния град, със сигурност ще искате да повторите.

Велико Търново: Царевец

Велико Търново

2. Град Омуртаг: Авиационно-космически парк

Главното шосе от Велико Търново за Варна минава недалеч от град Омуртаг. И точно в този район на пътя, покрай Омуртаг, на едно възвишение ще видите самолети и ракетни установки.

Град Омуртаг е родно място на втория български космонавт Александър Александров, летял в космоса през 1988 г. на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“.

3. Търговище: конникът в прохода Дервента

В живописния проход Дервента край Търговище, на една скала близо до пътя има интересен паметник – „Конника“. Оказва се, че всъщност човекът върху коня е жена с меч, насочен надолу, която символизира Свободата.

4. Търговище: водопад Боаза

В същия пролом, недалеч от Конника се намира един малък, но красив водопад с името Боаза.

Водопад Боаза

Водопад Боаза

5. Търговище: средновековният град Мисионис

Още една забележителност, разположена в този пролом са останките от старинния град Мисионис.

Мисионис: водохранилище

Мисионис

6. Провадия – Крепостта Овеч

Средновековна крепост, използвана през различни периоди от различни народи, разположена на платото край Провадия.

Крепостта Овеч в Провадия

Крепостта Овеч в Провадия

7. Девня – Музеят на мозайките

Изграден и разположен върху древна антична сграда, музеят представя различни видове музайки. Той е обект номер 10 от 100-те обекта.

8. Девня – Побитите камъни

Природен феномен, състоящ се от множество различни по големина каменни колони.

9. Девня – карстовите извори

Най-големите карстови извори в България. Разположени са в седем групи в началото на река Девня.

10. Неолитно селище, с. Неофит Рилски

Селището се намира на около 40 километра от морската ни столица Варна и е съвременен модел на селище от епохите на неолита и халколита.

Районът на Шумен е много богат на интересни места. За там човек може да си отдели не няколко часа, а няколко дни. Следват забележителностите около Шумен.

11. Екопътеката около Мадарския конник

Екопътеката започва от шoceтo, под и леко влявo oт Maдapcĸия ĸoнниĸ, изкачва се горе на платото, минава покрай Мадарската крепост, за да се спусне след това по каменните стълби, вдълбани в скалите под Конника. Дължинaтa нa мapшpyтa e около 6 ĸм, а като времетраене се изминaвa зa един чac и пoлoвинa. По пътеката могат да се видят още: сух водопад, пещера, тракийското светилище Даул таш, а ъщо и много панорамни гледки.

Мадарски скали

Мадарски скали

12. Мадарската крепост

Средновековна крепост от 4-ти век, включена по-късно във времето в системата за защита на бълграската столица Плиска. Крепостта се намира отгоре на платото над Мадарския конник. Може да стигнете до нея, изкачвайки се по стъпалата в Мадарските скали или пък следвайки маршрута на екопътеката около Мадарския конник.

Мадарска крепост

Мадарска крепост

13. Шумен – Мадарският конник

Недалеч от Шумен, близо до едноименното село се намира един от символите на България. Това е едно от местата, които всеки един българин трябва да посети.

Мадарският конник

Мадарският конник

14. Шумен – Историческият музей

Регионален исторически музей, който е и обект номер 94 от 100-те национални туристически обекта. Намира се в центъра на града.

15. Шумен – Късноантична крепост с. Войвода

Още една забележителност в района на Шумен. Намира се на около 30 километра източно от Шумен в посока гр. Каолиново.

16. Шумен – Джамията Шериф Халил паша

Казва се още Томбул джамия. Тя е една от най-големите на Балканския полуостров. Обявена е за архитектурно-строителен паметник, но освен много посещавана от туристи, тя си е действаща джамия.

Томбул джамия

Томбул джамия

17. Шумен – монументът 1300 години България

Това е масивен бетонен паметник от „преди демокрацията“, посветен на 1300 годишнината от създаването на българската държава. Издигнат е на ръба на Шуменското плато и се вижда още от магистралата.

Монументът 1300 години България в Шумен

Монументът 1300 години България в Шумен

18. Плиска

Това е столица на Първата българска държава, както знаем, и един от най-големите средновековни градове в Европа. Посетихме Плиска преди много години. Тогава всичко там беше занемарено. Хубаво е, че сега много се говори за Плиска и са отпуснати доста пари за нейната реставрация. Обект номер 96 от 100-те национални обекта.

Голямата базилика в Плиска

Голямата базилика в Плиска

19. Двор на Буквите

Композиция от всичките 30 букви на нашата азбука, изградени от специфичен арменски камък. Към комплекса има и картинна галерия с експозиция на картини, представящи сцени от покръстването на българите.

Двор на буквите в Плиска

Двор на буквите в Плиска

20. Велики Преслав

Втората столица на Първото българско царство и обект номер 98 от 100-те национални обекта.

Велики Преслав

Велики Преслав

21. Добрич – Художествената галерия

Музей за изобразително изкуство и обект номер 23 от 100-те обекта.

22. Добрич – Дом-паметник Йордан Йовков

23. Добрич – Старият Добрич

Това е Архитектурно-етнографски музей на открито в центъра на Добрич. Състои се от няколко работилници, представящи характерните за региона занаяти.

24. Добрич – Часовниковата кула

Намира се в центъра и по-точно в Архитектурно-етнографския музей на открито Старият Добрич.

Добрич - Часовниковата кула

Добрич – Часовниковата кула

25. Чудните скали

Това е много красив скален феномен на брега на язовир Цонево, който се намира до село Аспарухово, община Дългопол.

Чудните скали

Чудните скали

26. Ямбол: Кабиле

Кабиле съчетава в себе си древно тракийско светилище, тракийски град и съоръжения от римско време. Намира се близо до Ямбол, до АМ Тракия.

Кабиле: хореум

Кабиле

27. Ямбол: Исторически музей

28. Ямбол: Безистена

Следват забележителностите в Сливен и наоколо, поредният район с много интересни места.

29. Сливен: природен парк Сините камъни

30. Сливен: крепост Туида

31. Сливен: Старият бряст

Вековно дърво на над 1300 години, един от символите на града.

32. Сливен: Художествена галерия

33. Сливен: Изложбената зала „Сирак Скитник“

34. Сливен: Регионален исторически музей

35. Сливен: национален музей на текстилната индустрия

36. Сливен: Къща-музей Хаджи Димитър

37. Сливен: Къща-музей Добри Чинтулов

38. Сливен: къща Миркович

39. Сливен: къща-музей Сливенски бит

Забележителности по Северното Черноморие

40. Дуранкулашкото езеро

Езерото е разположено точно на върха на североизточното ъгълче на картата на България, образувано от границата ни с Румъния и Черно море. Освен красотата на езерото, близостта на морето, гъстата блатна растителност и характерната фауна – предимно различни видове прелетни птици и близо 20 вида риба, интерес представлява Археологическият комплекс, находките от който се датират между 6-то хилядолетие пр. Хр. и 11-ти век.

Дуранкулашкото езеро

Дуранкулашкото езеро

41. Крапец

Крапец е село, близо до Дуранкулак, разположено на най-северните български черноморски брегове. Крайморско село, в което можеш да се почувстваш като на почивка от едно време – с дворове, пълни със зеленина и насаждения, хубави естествени плажове и сравнително малко навалица.

42. Нос Шабла и фарът

Шабленският фар на едноименния нос е най-източната точка на България.

43. Бреговете на Тюленово

Село Тюленово е известно с красивите си високи скалисти брегове, нагънати в множество пещери и интересни скални форми. Любим обект на фотографите е скалната арка в южната част на селото. Освен нея, красиви скални феномени и пещери могат да се видят и в близките местности Ашалъка и Дупката.

Арката в село Тюленово

Арката в село Тюленово

44. Яйлата

Яйлата е археологически резерват на брега на морето и защитена местност близо до село Камен бряг. Самата дума „Яйла“ означава високо пасище. Разходката из резервата предлага не само очарователни морски гледки, но и пътешествие хиляди години назад в историята. В резервата могат да се видят множество некрополи, пещерни жилища и светилища, антична винарна, ранно-византийска крепост, скална църква.

Яйлата

Яйлата

45. Нос Калиакра

Също като Яйлата, нос Калиакра предлага на посетителите си невероятно красиви морски гледки – и от едната, и от другата си страна, и допир с хилядолетна история. Високият скалист нос е известен и с многото делфини покрай бреговете си. На носа могат да се видят останки от крепостни стени, сгради, каменни църкви, некрополи. Археолозите все още проучват културните пластове, в резултат на което се появяват все нови и нови находки. Една от най-загадъчните от тях в последно време е тъй нареченият пръстен-убиец, намерен в основите на една от сградите, снабден с малка камера за поствяне на отрова.

Нос Калиакра - към крепостта

Нос Калиакра

46. Каварна – морски каякинг тур

Интересно приключение с морски каяк около нос Калиакра и високите му скалисти брегове.

Каякинг на морето

Каякинг на морето

47. Българево – плаж Болата

Едно особено красиво място на Северния Черноморски бряг е плаж Болата, който се намира до село Българево. Плажът представлява малко морско заличве, обградено с високи скали почти в полукръг. Зад пясъчната ивица има блато с богата растителност и интересни птици. В едната си страна плажчето е прорязано от малка рекичка, която се влива в морето. Погледнат от скалите отгоре, плажът прилича на мида.

Плаж Болата

Плаж Болата

48. Българево – Онгъла

Освен, че Онгъл означава укрепление, това е името на исторически център в село Българево, създаден с цел популяризация на българската история. Центърът е направен като лабиринт. В залите му има възстановки на различни моменти от славната ни история, пресъздадени в думи, картини, светлинни ефекти и звук. Така преминавайки от зала в зала човек изгубва усещане за време и пространство.

Онгъла, с. Българево

Онгъла, с. Българево

49. Каварна – Исторически музей

50. Балчик – Дворецът и Ботаническата градина до морето

Балчик е малко морско градче по Северното Черноморие, известно с двореца на румънската кралица Мария и Ботаническата градина около него – два обекта, обединени в един общ комплекс – красота и радост за окото.

Балчик - Ботаническата градина

Балчик – Ботаническата градина

51. Аладжа манастир

Средновековен скален манастир на аскети-монаси.

Аладжа манастир

Аладжа манастир

Морската ни столица Варна е не само голям административен и курортен център, но и район с множество интересни места. Следва списък със забележителностите около Варна и във Варна.

52. Варна – ботаническата градина на СУ

Не е толкова известна като ботаническата градина в Балчик, но е не по-малко интересна за посещение с голямото си разнообразие от екзотични цветя и растения. Мястото е много приятно за разходка.

53. Варна – Морската градина

54. Варна – Историческият музей

55. Варна – Военно-морският музей

56. Варна – Музей Аквариума

57. Варна – Делфинариума

58. Варна – Зоологическата градина

Интересно и любопитно забавление за децата (и не само) в Морската градина. Близо е до Делфинариума.

59. Варна – Панорама Галата

Обособена площадка за наблюдение на Варна от квартал Галата. Най-хубавите гледки са вечерно време след залез слънце.

Панорама Галата

Панорама Галата

60. Варна – Комплекс Фанагория

Намира се в квартал Аспарухово, град Варна, и представлява историко-етнографски комплекс, представящ прабългарско селище от 6-8 век.

61. Варна – Музеят на Социализма

Това е съвсем наскоро открит частен музей с огромен брой експонати от времето на много развития социализъм у нас. Изложени са множество коли от онова време (добре реставрирани), восъчни фигури на много известни личности – символи на периода, както и различни вещи.

62. Плажът Паша дере

Намира се на около 15 километра южно от Варна. Близо е до Галата и е един от малкото останали непокътнати плажове по морето.

63. С корабче по Камчия

Река Камчия е една от най-големите реки в България. Тя се влива в Черно море, като устието й е от типа естуар (като фуния). Лонгозната гора около реката точно в зоната на устието е обявена за природен резерват и защитена местност. Плажът около устието на река Камчия е част от дълга 12 километрова ивица с множество дюни, обрасли със сухолюбиви тревисти растения.

Пътешествието с корабче по река Камчия е незабравимо преживяване. Корабчетата тръгват от централната част на курортен комплекс Камчия, стигат до устието на реката и се връщат обратно.

Рибарско село на река Камчия

Река Камчия

64. Плажът Кара дере

Намира се на 5 километра северно от град Бяла. До него се стига по много лош черен път, започващ от бензиностанцията в северния край на Бяла. Но плажът е голям, див и много красив и си заслужава ходенето.

65. Град Бяла – античната крепост на нос св. Атанас

Крепостта се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. Обектът е с няколко археологически пласта, които говорят за дълъг период на използване.

Античната крепост в Бяла

Античната крепост в Бяла

Забележителности по Южното Черноморие

66. Плаж Иракли

Плажът е един от малкото останали големи плажове по нашето Черноморие, без огромни хотели около него. Намира се на около 9 километра южно от село Обзор. Той е един от любимите ми. Много го харесвам именно, защото все още няма много бетон около него.

67. Поморие – Музей на солта

Това е сравнително нов музей – открит е през 2002 година и представя производството на сол от морска вода чрез изпарение. Намира се на брега на Поморийското езеро.

68. Поморие: Древно-тракийска куполна гробница

На 5 километра западно от град Поморие се намира тракийска антична куполна гробница, датирана от 2-4 век сл. Хр. Достъпът на посетители до гробницата е лесен и удобен.

69. Поморие – Историческият музей

Намира се в старата градска част в сграда, обявена за архитекрурен паметник.

70. Поморие – Яворовите скали

Скали край морския бряг в Поморие, където Яворов се е усамотявал и черпил вдъхновение по времето, когато е живял и работил като телеграфист в Поморие. Сега на това място има изграден паметник на поета.

71. Поморийско езеро

И няколко забележителности в Бургас.

72. Бургас – Морската градина

73. Бургас – Историческият музей

74. Бургас – Къщата-музей Петя Дубарова

75. Бургас – Островът Света Анастасия

Една от най-новите и най-атрактивни туристически дестинации в България, предлагаща допир с пиратски съкровища и аркеологически находки.

76. Созопол – Старият град

Старият град на Созопол е архитекрурен и археологически резерват, един от символите на българското Черноморие.

77. Созопол – Археологическият музей

Археологическият музей се намира в стария Созопол и съдържа интересни експонати, представящи историята на града. Музеят е под номер 8 в 100-те национални туристически обекта.

78. Созопол – остров Свети Иван

Намира се северно от Созопол. Името на острова идва от манастира „Свети Иван Предтеча“, чиито останки личат и до днес. Манастирът „Свети Иван Предтеча“ е един от първите християнски манастири. Възниква в края на 5-ти или началото на 6-ти век. От този манастир са запазени много архиви в различни европейски библиотеки, съхраняващи древни ръкописи. През 2010 година археологът Казимир Попконстантинов открива ковчеже с костици в основата на старата църква. Анализите и проучванията след това сочат, че това може да са част от мощите на самия Свети Иван Предтеча, предшественика на Христос.

79. Несебър – Старият град

Едно място с неповторима атмосфера, което не се нуждае от представяне, защото е световно известно. Толкова популярно и посещавано, че човек вече трудно може да се разходи там през летните месеци, без да се сблъска с огромни тълпи туристи.

80. Несебър – Археологическият музей

Намиращ се в нова сграда на входа на Стария град в Несебър, музеят представя експонати от историята на древна Месамбрия и средновековен Несебър.

81. Приморско – Беглик таш

Тракийско светилище на 5 километра северно от Приморско. До него може да се стигне с лека кола. Представлява ансамбъл от огромни камъни с различни размери и форма.

Беглик таш

Беглик таш

82. Приморско – С корабче по Ропотамо

Още едно незабравимо преживяване. Особено подходящо е, когато времето не е толкова добро за плаж. Корабчетата тръгват от кея на река Ропотамо (вижда се от шосето) преди Приморско и се движат до устието, където реката се влива в Черно море.

По река Ропотамо

По река Ропотамо

83. Приморско – Лъвската глава

Това е скален феномен, наподобяващ лъвска глава, по поречието на Ропотамо между Приморско и Созопол. Скалите се виждат от шосето за Приморско, но най-добре Лъвската глава може да се наблюдава от корабче по Ропотамо.

Лъвската глава на брега на Ропотамо

Лъвската глава на брега на Ропотамо

84. Приморско – Плажът на Маслен нос

Намира се на 3-4 километра от Приморско, като пътят за този плаж започва малко след Перла-та. Пътят е коларски и не е подходящ за лека кола – вариантите са пеш или джип. Но плажът си заслужава ходенето. Малък, живописен, затворен от двете страни с високи скали, една хубава синя морска вода. А пясъкът – всъщност няма пясък, а натрошени мидички.

Плажът на Маслен нос

Плажът на Маслен нос

85. Приморско – Новата екопътека

Това лято гостите на Приморско ще могат да се разхождат и разпускат по чисто нова маркирана екопътека, започваща от Беглик таш и стигаща до местността Вълчаново кале. Маршрутът е кратък, но дава възможност на туристите да се насладят отблизо на резерват Ропотамо.

86. Ясна поляна

Село Ясна поляна се намира на около 13 километра от Приморско. В селото има музейна сбирка, посветена на Лев Толстой. Близо до Ясна поляна има аязмо с параклис „Св. св. Константин и Елена“.

87. Плажът Липите

Един от най-красивите плажове по българското Черноморие, останал все още почти непокътнат. Причината за това е, че до него няма път с кола. Намира се до платото Силистар, не много далеч от плаж Бутамята в Синеморец.

Плаж Липите

Плаж Липите

88. Резово и устието на река Резовска

Резово е най-южното селище по нашия Черноморски бряг. При тамошните черноморски води се влива река Резовска, по която минава границата ни с Турция.

Резово

Резово

89. Малко Търново – Историческият музей

Малко Търново е много приятно малко планинско градче в сърцето на Странджа. Историческият музей е разположен в четири красиви възрожденски къщи, във всяка от които са подредени различен тип експозиции. Музеят е под номер 7 в книжката със 100-те обекта. Основан е от проф. Александър Фол, който е направил редица проучвания и находки в района около Малко Търново.

Малко Търново - Историческият музей

Малко Търново – Историческият музей

90. Малко Търново – Големият врис

Това е извор в центъра на градчето. Един от неговите символи.

91. Малко Търново – водопад Докузак

Малък, но красив водопад, намиращ се на около 10 километра от Малко Търново, близо до село Стоилово.

92. Малко Търново – местността Петрова нива

Историческа местност край село Стоилово, където през 1903 година е взето решение за обявяване на Илинденско-Преображенското въстание.

93. Малко Търново – тракийското скално светилище в местността Камъка

Намира се на около 10 километра от градчето, близо до пътя за Царево. Представлява комплекс от скални образувания, ямички и соларни кръгове.

94. Малко Търново – тракийското светилище в местността Мишкова нива

Постарах се да обхвана най-интересните обекти за посещение по българското Черноморие и в близост. Места, които със сигурност ще обогатят лятната ви почивка. Ако имате други предложения, може да коментирате. Ще се радвам да науча за нови места.

Желая ви едно прекрасно слънчево лято, изобилстващо от хубави моменти и страхотни преживявания!

Оценка на читателите: 4.6 / 5 (158 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, може да се включите в общата ФБ група и да споделяме заедно красотите на България. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в екскурзии и почивки. Постоянна връзка.

16 отговора към 90 места за посещение на път и до морето

 1. Maria каза:

  Страхотен списък! Определено няма да скучаеш на път за морето!

 2. Илиян каза:

  Изпускате много важни и интересни места за посещение около Малко Търново.1.Тракийското светилище в м.Мишкова нива. 2.Гробницата,светилище на египетската жрицата със странджанска кръв и богиня Бастет. Това е малко от мен но достатъчно.

  • Ели Иванова каза:

   макар и с доста голямо закъснение, много благодаря за коментара. Ще включа тези места в следващия списък-продължение. За съжаление, не сме ги посещавали, но ще ги включа в плановете ни.

 3. Нина каза:

  Чудесен списък! Обзалагам се, че лесно можеш да направиш 150 (или пък 1500) места, но този страшно много ми харесва! Нямам търпение да ги обиколя всичките 😀

  • Ели Иванова каза:

   да, преглеждайки отново списъка, има още няколко места, които ще добавя 🙂

 4. Svet Dimitrov каза:

  Ухааа, Ели, прекрасен списък!

  Ще се заема да пообиколя, защото май не съм бил на повече от 10-15 от тези места.

  • Ели Иванова каза:

   здравей, Светльо, сигурна съм, че ще намериш много интересни нови места. Между другото, и аз не изпускам случая, когато сме по морето, да се връщам на някои от местата, а и да откривам (за себе си 🙂 ) нови. Желая ти едно прекрасно и пълно с приключения лято!

 5. Много БЛАГОДАРЯ за навременната публикация ,бил съм на много от тези места но сега с това припомняне ще ги посетя отново. ЧОВЕК ОТИВА ВИНАГИ ТАМ КЪДЕТО МУ Е ХУБАВО И СТАВА ЛЮБИМО МЯСТО 🙂 🙂 🙂 Ще го препоръчам на приятелите си и те не бива да го пропуснат .

 6. Jilian каза:

  От 2г. не се предлага разходка по Ропотамо до устието, а само в другата посока. Около 30мин. продължава и може да се види някоя водна змия и костенурки.

  • Бургас каза:

   Така е и към днешна дата 😐 видяхме нищо друго освен костенурчета за 30- минутната си разходка с лодка.

   • Ели Иванова каза:

    Жалко, беше хубава разходка преди време. Ще трябва да я махна като опция в статията. Благодаря за информацията!

 7. Надя Георгиева каза:

  Хубав списък, но термите във Варна сте пропуснали. Посетете ги докато все още ги има.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря Ви за интересното предложение! Ще ги посетя много скоро. Поздрави!

 8. Кристина каза:

  Към Търговище бих добавила и Славейковото училище, уредничката е доста словоохотлива, а освен постоянната експозиция им гостуват и много любопитни временни експозиции. Tова лято бяхме там (предишното не успяхме да влезем, защото музеят затваря по обед).

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Кристина, благодаря Ви за интересното допълнение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *