109 места за посещение на път и до морето

Написах тази статия с идеята да споделя информация за интересни места до морето, които се намират по пътя за натам или близо до българския морски бряг. Тя е за онези от вас, които избират българското и обичат да прекарват лятната отпуска на българското Черноморие, или пък просто имат път до морето и искат да съчетаят полезното с приятното.

Изгрев над морето
Изгрев над морето

Лятната отпуска обикновено се свързва с много лежерни часове на плажа. Но в допълнение на това, тя може да се обогати с посещение на интересни места по пътя към морето и до морето. Тук поместих информация за над 90 различни обекта, разположени край Българския морски бряг или на път към него. В голямата си част тази информация е въз основата на мои лични впечатления.

Обектите съм подредила по следния начин – най-напред са онези, които са на път за морето (или съответно на обратния път към дома), след това обектите по Черноморието са подредени от север към юг. Списъкът завършва с няколко обекта във и около Малко Търново и няколко интересни места край град Средец.

Кратко съдържание:

Край Тюленово
Край Тюленово

Места на път към морето

1. Велико Търново

Старата българска столица е долу-горе на средата между София и Варна. Ако не сте я посещавали, то непременно трябва да го направите – Велико Търново е един от най-красивите градове в България, при това има богата история и много забележителносто, които е интересно да се посетят. А ако вече сте се разхождали по хълмовете на старопрестолния град, със сигурност ще искате да повторите.

Велико Търново: Царевец
Велико Търново

2. Арбанаси

Съвсем близо до Велико Търново се намира село Арбанаси, приютило седем средновековни църкви на малката си площ. Освен с църквите си, селото е интересно и с това, че къщите там все още пазят старата арбанашка архитектура – бели, каменни, с високи стобори, почти като крепости.

Арбанаси: Църквата Рождество Христово
Църквата Рождество Христово

3. Град Омуртаг: Авиационно-космически парк

Главното шосе от Велико Търново за Варна минава недалеч от град Омуртаг. И точно в този район на пътя, покрай Омуртаг, на едно възвишение ще видите самолети и ракетни установки.

Град Омуртаг е родно място на втория български космонавт Александър Александров, летял в космоса през 1988 г. на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“.

4. Търговище: конникът в прохода Дервента

В живописния проход Дервента край Търговище, на една скала близо до пътя има интересен паметник – „Конника“. Оказва се, че всъщност човекът върху коня е жена с меч, насочен надолу, която символизира Свободата.

5. Търговище: водопад Боаза

В същия пролом, недалеч от Конника се намира един малък, но красив водопад с името Боаза.

Водопад Боаза
Водопад Боаза

6. Търговище: средновековният град Мисионис

Още една забележителност, разположена в този пролом са останките от старинния град Мисионис.

Мисионис: водохранилище
Мисионис

7. Провадия – Крепостта Овеч

Средновековна крепост, използвана през различни периоди от различни народи, разположена на платото край Провадия.

Крепостта Овеч - мостът, свързващ две плата
Крепостта Овеч

8. Девня – Музеят на мозайките

Изграден и разположен върху древна антична сграда, музеят представя различни видове музайки. Той е обект номер 10 от 100-те обекта.

9. Девня – Побитите камъни

Природен феномен, състоящ се от множество различни по големина каменни колони.

Побитите камъни

10. Девня – карстовите извори

Най-големите карстови извори в България. Разположени са в седем групи в началото на река Девня.

11. Исторически парк, с. Неофит Рилски

Исторически парк се намира на около 40 километра от морската ни столица Варна и е съвременна атракция за опознаване на историята на нашите земи.

Исторически парк
Исторически парк

Районът на Шумен е много богат на интересни места. За там човек може да си отдели не няколко часа, а няколко дни. Следват забележителностите около Шумен.

12. Екопътеката около Мадарския конник

Екопътеката започва от шoceтo, под и леко влявo oт Maдapcĸия ĸoнниĸ, изкачва се горе на платото, минава покрай Мадарската крепост, за да се спусне след това по каменните стълби, вдълбани в скалите под Конника. Дължинaтa нa мapшpyтa e около 6 ĸм, а като времетраене се изминaвa зa един чac и пoлoвинa. По пътеката могат да се видят още: сух водопад, пещера, тракийското светилище Даул таш, а ъщо и много панорамни гледки.

13. Мадарската крепост

Средновековна крепост от 4-ти век, включена по-късно във времето в системата за защита на бълграската столица Плиска. Крепостта се намира отгоре на платото над Мадарския конник. Може да стигнете до нея, изкачвайки се по стъпалата в Мадарските скали или пък следвайки маршрута на екопътеката около Мадарския конник.

Мадарска крепост
Мадарска крепост

14. Шумен – Мадарският конник

Недалеч от Шумен, близо до едноименното село се намира един от символите на България. Това е едно от местата, които всеки един българин трябва да посети.

Мадарският конник
Мадарският конник

15. Шумен – Историческият музей

Регионален исторически музей, който е и обект номер 94 от 100-те национални туристически обекта. Намира се в центъра на града.

16. Шумен – Шуменската крепост

Една от най-известните и най-интересни забележителности на Шумен е Историко-архитектурния резерват „Шуменска крепост“. Крепостта се намира в местността Хисарлъка на ръба на Шуменското плато, на 3 километра от Шумен.

Шуменската крепост
Шуменската крепост

17. Шумен – Джамията Шериф Халил паша

Казва се още Томбул джамия. Тя е една от най-големите на Балканския полуостров. Обявена е за архитектурно-строителен паметник, но освен много посещавана от туристи, тя си е действаща джамия.

18. Шумен – монумент 1300 години България

Това е масивен бетонен паметник от „преди демокрацията“, посветен на 1300 годишнината от създаването на българската държава. Издигнат е на ръба на Шуменското плато и се вижда още от магистралата.

Монументът 1300 години България в Шумен
Монументът 1300 години България в Шумен

19. Плиска

Това е столица на Първата българска държава, както знаем, и един от най-големите средновековни градове в Европа. Посетихме Плиска преди много години. Тогава всичко там беше занемарено. Хубаво е, че сега много се говори за Плиска и са отпуснати доста пари за нейната реставрация. Обект номер 96 от 100-те национални обекта.

Голямата базилика в Плиска
Голямата базилика в Плиска

20. Двор на Буквите

Композиция от всичките 30 букви на нашата азбука, изградени от специфичен арменски камък. Към комплекса има и картинна галерия с експозиция на картини, представящи сцени от покръстването на българите.

Двор на буквите в Плиска
Двор на буквите в Плиска

21. Велики Преслав

Втората столица на Първото българско царство и обект номер 98 от 100-те национални обекта.

Велики Преслав
Велики Преслав

22. Добрич – Художествената галерия

Музей за изобразително изкуство и обект номер 23 от 100-те обекта.

23. Добрич – Дом-паметник Йордан Йовков

24. Добрич – Старият Добрич

Това е Архитектурно-етнографски музей на открито в центъра на Добрич. Състои се от няколко работилници, представящи характерните за региона занаяти.

25. Добрич – Часовниковата кула

Намира се в центъра и по-точно в Архитектурно-етнографския музей на открито Старият Добрич.

Добрич - Часовниковата кула
Добрич – Часовниковата кула

26. Чудните скали

Това е много красив скален феномен на брега на язовир Цонево, който се намира до село Аспарухово, община Дългопол.

Чудните скали
Чудните скали

27. Ямбол: Кабиле

Кабиле съчетава в себе си древно тракийско светилище, тракийски град и съоръжения от римско време. Намира се близо до Ямбол, до АМ Тракия.

Кабиле: хореум
Кабиле

28. Ямбол: Исторически музей

29. Ямбол: Безистена

Следват забележителностите в Сливен и наоколо, поредният район с много интересни места.

30. Сливен: природен парк Сините камъни

Сините камъни: гледки от високо
Сините камъни

31. Водопад Футула

Водопадът се намира в подножието на високи скали в Природен парк Сините камъни. Водопадът е интересен със своя специфичен рисунък – водата пада на няколко струи – и с това, че под най-голямата има малка пещера.

Водопад Футула край Сливен
Водопад Футула край Сливен

32. Сливен: крепост Туида

Забележителната крепост Туида се намира в самия град Сливен. Разположена е на хълма Хисарлъка в североизточната част на града, в съседство с квартал Ново село.

Крепост Туида: баптистерий и базилика
Крепост Туида: баптистерий и базилика

33. Сливен: Регионален исторически музей

34. Сливен: Музей на текстилната индустрия

Музеят представя развитието на текстилната индустрия през вековете.

35. Сливен: Къща-музей Хаджи Димитър

36. Сливен: Къща-музей Добри Чинтулов

Още интересни забележителности в Сливен ще намерите, като последвате линка.

37. Село Караново: тракийската гробница

Гробницата е уникална с това, че в нея може да се види запазена тракийска колесница.

38. Село Караново: селищната могила

Още един интересен обект в селото.

39. Водопад Сини вир

Водопад Сини вир е много красив водопад, който се намира край Медвен и до него се стига по кратка и лека пътека.

Водопад Сини вир
Водопад Сини вир

40. Крепост Маркели край Карнобат

Крепост Маркели
Крепост Маркели

Забележителности по Северното Черноморие

41. Дуранкулашкото езеро

Езерото е разположено точно на върха на североизточното ъгълче на картата на България, образувано от границата ни с Румъния и Черно море. Освен красотата на езерото, близостта на морето, гъстата блатна растителност и характерната фауна – предимно различни видове прелетни птици и близо 20 вида риба, интерес представлява Археологическият комплекс, находките от който се датират между 6-то хилядолетие пр. Хр. и 11-ти век.

42. Крапец

Крапец е село, близо до Дуранкулак, разположено на най-северните български черноморски брегове. Крайморско село, в което можеш да се почувстваш като на почивка от едно време – с дворове, пълни със зеленина и насаждения, хубави естествени плажове и сравнително малко навалица.

43. Нос Шабла и фарът

Шабленският фар на едноименния нос е най-източната точка на България.

44. Бреговете на Тюленово

Село Тюленово е известно с красивите си високи скалисти брегове, нагънати в множество пещери и интересни скални форми. Любим обект на фотографите е скалната арка в южната част на селото. Освен нея, красиви скални феномени и пещери могат да се видят и в близките местности Ашалъка и Дупката.

Арката в село Тюленово
Арката в село Тюленово

45. Яйлата

Яйлата е археологически резерват на брега на морето и защитена местност близо до село Камен бряг. Самата дума „Яйла“ означава високо пасище. Разходката из резервата предлага не само очарователни морски гледки, но и пътешествие хиляди години назад в историята. В резервата могат да се видят множество некрополи, пещерни жилища и светилища, антична винарна, ранно-византийска крепост, скална църква.

Яйлата
Яйлата

46. Българево – плаж Болата

Едно особено красиво място на Северния Черноморски бряг е плаж Болата, който се намира до село Българево. Плажът представлява малко морско заливче, обградено с високи скали почти в полукръг. Зад пясъчната ивица има блато с богата растителност и интересни птици. В едната си страна плажчето е прорязано от малка рекичка, която се влива в морето. Погледнат от скалите отгоре, плажът прилича на мида.

Плаж Болата
Плаж Болата

47. Нос Калиакра

Също като Яйлата, нос Калиакра предлага на посетителите си невероятно красиви морски гледки – и от едната, и от другата си страна, и допир с хилядолетна история. Високият скалист нос е известен и с многото делфини покрай бреговете си. На носа могат да се видят останки от крепостни стени, сгради, каменни църкви, некрополи. Археолозите все още проучват културните пластове, в резултат на което се появяват все нови и нови находки. Една от най-загадъчните от тях в последно време е тъй нареченият пръстен-убиец, намерен в основите на една от сградите, снабден с малка камера за поставяне на отрова.

Нос Калиакра - към крепостта
Нос Калиакра

48. Каварна – морски каякинг тур

Интересно приключение с морски каяк около нос Калиакра и високите му скалисти брегове.

Каякинг на морето
Каякинг на морето

49. Плаж Зеленка

Това е малък живописен залив с каменист плаж до село Българево, разположен северозападно от скалистия нос Калиакра и с чудесна гледка към него.

Залив Зеленка с поглед към Калиакра
Залив Зеленка с поглед към Калиакра

50. Каварна – Исторически музей

51. Балчик – Дворецът и Ботаническата градина до морето

Балчик е малко морско градче по Северното Черноморие, известно с двореца на румънската кралица Мария и Ботаническата градина около него – два обекта, обединени в един общ комплекс – красота и радост за окото.

Балчик през октомври
Балчик през октомври

52. Аладжа манастир

Средновековен скален манастир на аскети-монаси.

Аладжа манастир
Аладжа манастир

Морската ни столица Варна е не само голям административен и курортен център, но и район с множество интересни места. Следва списък със забележителностите около Варна и във Варна.

53. Варна – ботаническата градина на СУ

Не е толкова известна като ботаническата градина в Балчик, но е не по-малко интересна за посещение с голямото си разнообразие от екзотични цветя и растения. Мястото е много приятно за разходка.

54. Варна – Морската градина

55. Варна – Археологически музей

В няколко зали на първия етаж от музея е изложено Варненското златно съкровище, което е най-старото открито обработено злато в света. Има и още много какво да се види.

Варна: Археологически музей
Варна: Археологически музей

56. Варна – Военно-морският музей

57. Варна – Музей Аквариума

58. Варна – Делфинариума

59. Варна – Зоологическата градина

Интересно и любопитно забавление за децата (и не само) в Морската градина. Близо е до Делфинариума.

60. Варна – Панорама Галата

Обособена площадка за наблюдение на Варна от квартал Галата. Най-хубавите гледки са вечерно време след залез слънце.

Панорама Галата
Панорама Галата

61. Варна – Комплекс Фанагория

Намира се в квартал Аспарухово, град Варна, и представлява историко-етнографски комплекс, представящ прабългарско селище от 6-8 век.

62. Варна – Ретро музей

Това е наскоро открит частен музей с огромен брой експонати от времето на много развития социализъм у нас. Изложени са множество коли от онова време (добре реставрирани), восъчни фигури на много известни личности – символи на периода, както и различни вещи.

Ретро музей, Варна
Ретро музей, Варна

63. Варна – Римски терми

Интересен обект от римско време в центъра на Варна. Били са обществени бани на Одесос, предшественик на днешна Варна. Известни са още като Големите терми. Има и Малки терми, които може да се намират на бул. Приморски и също може да се посетят.

Варна: Големите римски терми
Варна: Големите римски терми

64. Крепост Петрич кале

Тя била построена през 5-6-ти век като част от византийската отбранителна система. Нейните останки се намират на високите скали над село Разделна. За повече информация вижте статията.

Крепост Петрич кале
Крепост Петрич кале

65. Плаж Паша дере

Намира се на около 15 километра южно от Варна. Близо е до Галата и е един от малкото останали непокътнати плажове по морето.

66. С корабче по Камчия

Река Камчия е една от най-големите реки в България. Тя се влива в Черно море, като устието й е от типа естуар (като фуния). Лонгозната гора около реката точно в зоната на устието е обявена за природен резерват и защитена местност. Плажът около устието на река Камчия е част от дълга 12 километрова ивица с множество дюни, обрасли със сухолюбиви тревисти растения.

Пътешествието с корабче по река Камчия е незабравимо преживяване. Корабчетата тръгват от централната част на курортен комплекс Камчия, стигат до устието на реката и се връщат обратно.

Рибарско село на река Камчия
Река Камчия

67. Плаж Кара дере

Намира се на 5 километра северно от град Бяла. До него се стига по много лош черен път, започващ от бензиностанцията в северния край на Бяла. Но плажът е голям, див и много красив и си заслужава ходенето.

68. Град Бяла – античната крепост на нос св. Атанас

Крепостта се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. Обектът е с няколко археологически пласта, които говорят за дълъг период на използване.

Античната крепост в Бяла
Античната крепост в Бяла

Забележителности по Южното Черноморие

69. Плаж Иракли

Плажът е един от малкото останали големи плажове по нашето Черноморие, без огромни хотели около него. Намира се на около 9 километра южно от село Обзор. Той е един от любимите ми. Много го харесвам именно, защото все още няма много бетон около него.

70. Поморие – Музей на солта

Това е сравнително нов музей – открит е през 2002 година и представя производството на сол от морска вода чрез изпарение. Намира се на брега на Поморийското езеро.

71. Поморие: Древно-тракийска куполна гробница

На 5 километра западно от град Поморие се намира тракийска антична куполна гробница, датирана от 2-4 век сл. Хр. Достъпът на посетители до гробницата е лесен и удобен.

Тракийска гробница край Поморие: колоната, една от нишите и останките от стенопис
Тракийска гробница край Поморие: колоната, една от нишите и останките от стенопис

72. Поморие – Историческият музей

Намира се в старата градска част в сграда, обявена за архитекрурен паметник.

73. Поморие – Яворови скали

Скали край морския бряг в Поморие, където Яворов се е усамотявал и черпил вдъхновение по времето, когато е живял и работил като телеграфист в Поморие. Сега на това място има изграден паметник на поета.

74. Поморийско езеро

Поморийското езеро е крайбрежна лагуна, разположена на около 19 км североизточно от Бургас и на 2 км северно от Поморие. Над езерото минава една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа Виа Понтика. Там в района са наблюдавани над 250 различни вида птици. На южния бряг на езерото работи посетителски център.

И няколко забележителности в Бургас.

75. Бургас – Морската градина

76. Бургас – Историческият музей

77. Бургас – Къщата-музей Петя Дубарова

78. Бургас – Остров Света Анастасия

Една от най-новите и най-атрактивни туристически дестинации в България, предлагаща допир с пиратски съкровища и археологически находки.

Остров Света Анастасия
Остров Света Анастасия

79. Бургас – Аква калиде

Акве Калиде са бани от римско време, използвани преди това от траките като светилище и преустройвани през вековете. Сега е музей. Намира се между селата Ветрен и Банево, сега квартали на Бургас. За повече информация вижте статията.

Акве Калиде край Бургас: силата на горящата вода
Акве Калиде край Бургас: силата на горящата вода

80. Черноморец: крепостта Акра и музейна експозиция „Свети Никола“

Това са два интересни обекта в един от най-младите български градове.

Черноморец: крепостта Акра
Черноморец: крепостта Акра

81. Созопол – Старият град

Старият град на Созопол е архитектурен и археологически резерват, един от символите на българското Черноморие.

Созопол: старият град
Созопол: старият град

82. Созопол – Археологическият музей

Археологическият музей се намира в стария Созопол и съдържа интересни експонати, представящи историята на града. Музеят е под номер 8 в 100-те национални туристически обекта.

83. Созопол – остров Свети Иван

Намира се северно от Созопол. Името на острова идва от манастира „Свети Иван Предтеча“, чиито останки личат и до днес. Манастирът „Свети Иван Предтеча“ е един от първите християнски манастири. Възниква в края на 5-ти или началото на 6-ти век. От този манастир са запазени много архиви в различни европейски библиотеки, съхраняващи древни ръкописи.

Остров Свети Иван: манастирът
Остров Свети Иван: манастирът

През 2010 година археологът Казимир Попконстантинов открива ковчеже с костици в основата на старата църква. Анализите и проучванията след това сочат, че това може да са част от мощите на самия Свети Иван Предтеча, предшественика на Христос.

84. Празници на изкуствата Аполония

Всяка година в края на август и началото на септември в Созопол се провежда фестивала Аполония, по време на който човек може да се докосне до именити творци.

85. Несебър – Старият град

Едно място с неповторима атмосфера, което не се нуждае от представяне, защото е световно известно. Толкова популярно и посещавано, че човек вече трудно може да се разходи там през летните месеци, без да се сблъска с огромни тълпи туристи.

86. Несебър – Археологическият музей

Намиращ се в нова сграда на входа на Стария град в Несебър, музеят представя експонати от историята на древна Месамбрия и средновековен Несебър.

87. Приморско – Беглик таш

Тракийско светилище на 5 километра северно от Приморско. Недалеч от него може да се стигне с лека кола. Представлява ансамбъл от огромни камъни с различни размери и форма. Вижте тук подробна информация.

Беглик таш
Беглик таш

88. Приморско – Лъвската глава

Това е скален феномен, наподобяващ лъвска глава, по поречието на Ропотамо между Приморско и Созопол. Скалите се виждат от шосето за Приморско, но най-добре Лъвската глава може да се наблюдава от корабче по Ропотамо.

Лъвската глава на брега на Ропотамо
Лъвската глава на брега на Ропотамо

89. Приморско – Плаж Ропотамо

Намира се в резерват Ропотамо при устието на реката. Плажовете са два – на всеки бряг. Мястото е диво и красиво. Достъпно е само пеша.

Плаж Ропотамо
Плаж Ропотамо

90. Приморско – плажът на Маслен нос

Намира се на 3-4 километра от Приморско, като пътят за този плаж започва малко след Перла-та. Пътят е коларски и не е подходящ за лека кола – вариантите са пеш или джип. Но плажът си заслужава ходенето. Малък, живописен, затворен от двете страни с високи скали, една хубава синя морска вода. А пясъкът – всъщност няма пясък, а натрошени мидички.

91. Ясна поляна

Село Ясна поляна се намира на около 13 километра от Приморско. В селото има музейна сбирка, посветена на Лев Толстой. Близо до Ясна поляна има аязмо с параклис „Св. св. Константин и Елена“.

92. Плаж Велека, Синеморец

Плажът е в северната част на Синеморец при вливането на река Велека в Черно море. Плажната ивица е огромна и има място за всички. Пейзажът е красив – съвсем естествен и без бетон. Заливът обаче е доста дълбок. Влизаш в морето, правиш две крачки и вече не стъпваш на дъното.

Плаж Велека, Синеморец
Плаж Велека, Синеморец

93. Плаж Липите

Един от най-красивите плажове по българското Черноморие, останал все още почти непокътнат. Причината за това е, че до него няма път с кола. Намира се до платото Силистар, не много далеч от плаж Бутамята в Синеморец.

Плаж Липите
Плаж Липите

94. Плаж Листи

Плаж Листи е голям самотен плаж, до който се стига пеша. Името на плажа идва от името на носа – издадената част от сушата точно преди плаж Листи. Повече информация за плаж Листи ще намерите в тази статия.

Плаж Листи до Синеморец
Плаж Листи до Синеморец

95. Плаж Силистар

Заедно с плаж Иракли, плаж Силистар е от любимите ми плажове по българското Черноморие. Незастроен и живописен, той е не само плаж, но и много красиво място. Заливът е супер за плуване със сини и бистри води. Бях истински очарована, когато го посетих за първи път преди повече от 15 години. Тогава, а и в следващите няколко години нямаше много хора да плажуват там, не беше зает и с концесионни чадъри… е, да, нямаше дори спасители.

Сега, за съжаление ситуацията е различна – плажът е познат и се посещава от много хора (но пък все още има място за всички), има чадъри, плажни заведения (да, вярно, че са дървени). Въпреки това, той все още е примамлив.

Плаж Силистар се намира на около 6.5 километра южно от Синеморец и на 6.7 километра северно от Резово.

96. Резово и устието на река Резовска

Резово е най-южното селище по нашия Черноморски бряг. При тамошните черноморски води се влива река Резовска, по която минава границата ни с Турция.

97. Малко Търново – Историческият музей

Малко Търново е много приятно малко планинско градче в сърцето на Странджа. Историческият музей е разположен в четири красиви възрожденски къщи, във всяка от които са подредени различен тип експозиции. Музеят е под номер 7 в книжката със 100-те обекта. Основан е от проф. Александър Фол, който е направил редица проучвания и находки в района около Малко Търново.

Малко Търново: исторически музей
Малко Търново: исторически музей

98. Малко Търново – тракийски некропол в местността Пропада

Място, обвито в мистика и дълбока тишина, кротко пазеща покоя на мъртвите.

99. Малко Търново – водопад Докузак

Малък, но красив водопад, намиращ се на около 10 километра от Малко Търново, близо до село Стоилово.

Водопад Докузак
Водопад Докузак

100. Малко Търново – местността Петрова нива

Историческа местност край село Стоилово, където през 1903 година е взето решение за обявяване на Илинденско-Преображенското въстание.

101. Малко Търново – тракийското скално светилище в местността Камъка

Намира се на около 10 километра от градчето, близо до пътя за Царево. Представлява комплекс от скални образувания, ямички и соларни кръгове.

102. Малко Търново – тракийското светилище в местността Мишкова нива

Постарах се да обхвана най-интересните обекти за посещение по българското Черноморие и в близост. Места, които със сигурност ще обогатят лятната ви почивка. Ако имате други предложения, може да коментирате. Ще се радвам да науча за нови места.

103. Скално оброчище в м. Индипасха

Индипасха е скално оброчище в Странджа – представлява аязмо с лековита вода, бликаща изпод надвиснала скала. Мястото е било тракийско светилище. Разположено е в дълбок дол. Посещава се през цялата година от много хора, търсещи изцеление.

104. Пещера Света Марина

Пещера Света Марина е свято и почитано място в Странджа. Намира се до гранична ограда с Турция, на около 25 километра източно от Малко Търново, на около 12 километра източно от село Сливарово и на около 10 километра южно от село Кости.

105. Село Бръшлян

Селото се намира недалеч от Малко Търново. Там времето е спряло.

106. Екопътека Извори и пещери край село Младежко

Накрая ще ви представя няколко интересни места в района на град Средец, които се намират на 20-тина километра от Бургас.

107. Национален археологически резерват Деултум-Дебелт

Тракийско селище, античен и средновековен град.

Национален археологически резерват "Деултум-Дебелт"
Национален археологически резерват „Деултум-Дебелт“

108. Край Средец: Марков камък и долменът Змеюва дупка

Марков камък, известен още с името Големият камък, е тракийско светилище и представлява един огромен камък, висок 8 метра, закрепен върху други две скали.

Марков камък
Марков камък

109. Крепост Русокастро

Крепост Русокастро се намира на скалисто възвишение край село Русокастро. Установено е, че е издигната през V в. за защита на Византия от аварските нашествия от север. Името ѝ идва от червените скали, от които е изградена.

Крепост Русокастро
Крепост Русокастро

Желая ви едно прекрасно слънчево лято, изобилстващо от хубави моменти и страхотни преживявания!

Публикувано в екскурзии и почивки. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


27 Коментара към 109 места за посещение на път и до морето

 1. Maria каза:

  Страхотен списък! Определено няма да скучаеш на път за морето!

 2. Илиян каза:

  Изпускате много важни и интересни места за посещение около Малко Търново.1.Тракийското светилище в м.Мишкова нива. 2.Гробницата,светилище на египетската жрицата със странджанска кръв и богиня Бастет. Това е малко от мен но достатъчно.

  • Ели Иванова каза:

   макар и с доста голямо закъснение, много благодаря за коментара. Ще включа тези места в следващия списък-продължение. За съжаление, не сме ги посещавали, но ще ги включа в плановете ни.

 3. Нина каза:

  Чудесен списък! Обзалагам се, че лесно можеш да направиш 150 (или пък 1500) места, но този страшно много ми харесва! Нямам търпение да ги обиколя всичките 😀

  • Ели Иванова каза:

   да, преглеждайки отново списъка, има още няколко места, които ще добавя 🙂

   • Атанас Недевски каза:

    Сопот, Карлово, Калофер, Казанлък……..даже нямат нужда от допълнителна информация.

 4. Svet Dimitrov каза:

  Ухааа, Ели, прекрасен списък!

  Ще се заема да пообиколя, защото май не съм бил на повече от 10-15 от тези места.

  • Ели Иванова каза:

   здравей, Светльо, сигурна съм, че ще намериш много интересни нови места. Между другото, и аз не изпускам случая, когато сме по морето, да се връщам на някои от местата, а и да откривам (за себе си 🙂 ) нови. Желая ти едно прекрасно и пълно с приключения лято!

 5. Много БЛАГОДАРЯ за навременната публикация ,бил съм на много от тези места но сега с това припомняне ще ги посетя отново. ЧОВЕК ОТИВА ВИНАГИ ТАМ КЪДЕТО МУ Е ХУБАВО И СТАВА ЛЮБИМО МЯСТО 🙂 🙂 🙂 Ще го препоръчам на приятелите си и те не бива да го пропуснат .

 6. Jilian каза:

  От 2г. не се предлага разходка по Ропотамо до устието, а само в другата посока. Около 30мин. продължава и може да се види някоя водна змия и костенурки.

  • Бургас каза:

   Така е и към днешна дата 😐 видяхме нищо друго освен костенурчета за 30- минутната си разходка с лодка.

   • Ели Иванова каза:

    Жалко, беше хубава разходка преди време. Ще трябва да я махна като опция в статията. Благодаря за информацията!

 7. Надя Георгиева каза:

  Хубав списък, но термите във Варна сте пропуснали. Посетете ги докато все още ги има.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря Ви за интересното предложение! Ще ги посетя много скоро. Поздрави!

 8. Кристина каза:

  Към Търговище бих добавила и Славейковото училище, уредничката е доста словоохотлива, а освен постоянната експозиция им гостуват и много любопитни временни експозиции. Tова лято бяхме там (предишното не успяхме да влезем, защото музеят затваря по обед).

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Кристина, благодаря Ви за интересното допълнение!

 9. Искрен каза:

  Доста сериозен пропуск е и Шуменската крепост. Води се, че е най запазена.
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за коментара! Имам цяла статия за Шуменската крепост. Добре, че ме подсетихте 🙂 .

 10. Мариета Йорданова каза:

  Изчерпателна информация.Много ми беше полезна. Благодаря!

 11. Tanyu Stoyanov каза:

  Това са едни прекрасни забележителности от нашата Родина .
  Да благодарим на хората които със много труд ,са
  намерили най хубавите и красиви места, които ние
  се гордеем със майка България !

 12. Ирина каза:

  Прекрасен списък, за изключение Делфинариум Варна и Зоолгическата градина. Тези атракции не трябва да съществуват, ако сме добри и мислещи хора, и не трябва да ги спонсорираме с посещенията си. Но всички останали обекти си заслужават да посети човек. Благодаря!

 13. Мая каза:

  Здравейте, Ели! Горещо препоръчвам и посещението на нос Емине, макар че най- атрактивната част на носа, включително и фара на него са военен обект и съответно са оградени и без пряк достъп. Въпреки това гледките от скалите във всички посоки са зашеметяващи! Намира се на около 6 км след отбивката за плаж Иракли и ако се остави колата някъде по поляните, се получава много приятна разходка.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за допълнението! Била съм на нос Емине преди много години и пътят до него тогава беше ужасен. Дано са го пооправили.

   • Мая каза:

    Вероятно оттогава нищо не се е променило, тъй като асфалт по пътя липсваше 🙁 Ние обаче успяхме да минем с доста ниска кола, така че с повече внимание не би било проблем да се стигне.
    Чудесен и вдъхновяващ е блогът Ви, чета си по една статия всяка сутрин с кафето и много ме зарежда ☺

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *