99 места за посещение на път и до морето

Написах тази статия с идеята да споделя информация за интересни места до морето, които се намират по пътя за натам или близо до българския морски бряг. Тя е за онези от вас, които избират българското и обичат да прекарват лятната отпуска на българското Черноморие, или пък просто имат път до морето и искат да съчетаят полезното с приятното.

Изгрев над морето
Изгрев над морето

Лятната отпуска обикновено се свързва с много лежерни часове на плажа. Но в допълнение на това, тя може да се обогати с посещение на интересни места по пътя към морето и до морето. Тук поместих информация за над 90 различни обекта, разположени край Българския морски бряг или на път към него. В голямата си част тази информация е въз основата на мои лични впечатления.

Обектите съм подредила по следния начин – най-напред са онези, които са на път за морето (или съответно на обратния път към дома), след това обектите по Черноморието са подредени от север към юг. Списъкът завършва с няколко обекта във и около Малко Търново и няколко интересни места край град Средец.

Кратко съдържание:

Край Тюленово
Край Тюленово

Места на път към морето

1. Велико Търново

Старата българска столица е долу-горе на средата между София и Варна. Ако не сте я посещавали, то непременно трябва да го направите – Велико Търново е един от най-красивите градове в България, при това има богата история и много забележителносто, които е интересно да се посетят. А ако вече сте се разхождали по хълмовете на старопрестолния град, със сигурност ще искате да повторите.

Велико Търново: Царевец
Велико Търново

2. Арбанаси

Съвсем близо до Велико Търново се намира село Арбанаси, приютило седем средновековни църкви на малката си площ. Освен с църквите си, селото е интересно и с това, че къщите там все още пазят старата арбанашка архитектура – бели, каменни, с високи стобори, почти като крепости.

Арбанаси: Църквата Рождество Христово
Църквата Рождество Христово

3. Град Омуртаг: Авиационно-космически парк

Главното шосе от Велико Търново за Варна минава недалеч от град Омуртаг. И точно в този район на пътя, покрай Омуртаг, на едно възвишение ще видите самолети и ракетни установки.

Град Омуртаг е родно място на втория български космонавт Александър Александров, летял в космоса през 1988 г. на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“.

4. Търговище: конникът в прохода Дервента

В живописния проход Дервента край Търговище, на една скала близо до пътя има интересен паметник – „Конника“. Оказва се, че всъщност човекът върху коня е жена с меч, насочен надолу, която символизира Свободата.

5. Търговище: водопад Боаза

В същия пролом, недалеч от Конника се намира един малък, но красив водопад с името Боаза.

Водопад Боаза
Водопад Боаза

6. Търговище: средновековният град Мисионис

Още една забележителност, разположена в този пролом са останките от старинния град Мисионис.

Мисионис: водохранилище
Мисионис

7. Провадия – Крепостта Овеч

Средновековна крепост, използвана през различни периоди от различни народи, разположена на платото край Провадия.

Крепостта Овеч - мостът, свързващ две плата
Крепостта Овеч

8. Девня – Музеят на мозайките

Изграден и разположен върху древна антична сграда, музеят представя различни видове музайки. Той е обект номер 10 от 100-те обекта.

9. Девня – Побитите камъни

Природен феномен, състоящ се от множество различни по големина каменни колони.

Побитите камъни

10. Девня – карстовите извори

Най-големите карстови извори в България. Разположени са в седем групи в началото на река Девня.

11. Неолитно селище, с. Неофит Рилски

Селището се намира на около 40 километра от морската ни столица Варна и е съвременен модел на селище от епохите на неолита и халколита.

Исторически комплекс Неолитно селище, с. Неофит Рилски
Исторически комплекс Неолитно селище, с. Неофит Рилски

Районът на Шумен е много богат на интересни места. За там човек може да си отдели не няколко часа, а няколко дни. Следват забележителностите около Шумен.

12. Екопътеката около Мадарския конник

Екопътеката започва от шoceтo, под и леко влявo oт Maдapcĸия ĸoнниĸ, изкачва се горе на платото, минава покрай Мадарската крепост, за да се спусне след това по каменните стълби, вдълбани в скалите под Конника. Дължинaтa нa мapшpyтa e около 6 ĸм, а като времетраене се изминaвa зa един чac и пoлoвинa. По пътеката могат да се видят още: сух водопад, пещера, тракийското светилище Даул таш, а ъщо и много панорамни гледки.

13. Мадарската крепост

Средновековна крепост от 4-ти век, включена по-късно във времето в системата за защита на бълграската столица Плиска. Крепостта се намира отгоре на платото над Мадарския конник. Може да стигнете до нея, изкачвайки се по стъпалата в Мадарските скали или пък следвайки маршрута на екопътеката около Мадарския конник.

Мадарска крепост
Мадарска крепост

14. Шумен – Мадарският конник

Недалеч от Шумен, близо до едноименното село се намира един от символите на България. Това е едно от местата, които всеки един българин трябва да посети.

Мадарският конник
Мадарският конник

15. Шумен – Историческият музей

Регионален исторически музей, който е и обект номер 94 от 100-те национални туристически обекта. Намира се в центъра на града.

16. Шумен – Шуменската крепост

Една от най-известните и най-интересни забележителности на Шумен е Историко-архитектурния резерват „Шуменска крепост“. Крепостта се намира в местността Хисарлъка на ръба на Шуменското плато, на 3 километра от Шумен.

Шуменската крепост
Шуменската крепост

17. Шумен – Джамията Шериф Халил паша

Казва се още Томбул джамия. Тя е една от най-големите на Балканския полуостров. Обявена е за архитектурно-строителен паметник, но освен много посещавана от туристи, тя си е действаща джамия.

18. Шумен – монумент 1300 години България

Това е масивен бетонен паметник от „преди демокрацията“, посветен на 1300 годишнината от създаването на българската държава. Издигнат е на ръба на Шуменското плато и се вижда още от магистралата.

Монументът 1300 години България в Шумен
Монументът 1300 години България в Шумен

19. Плиска

Това е столица на Първата българска държава, както знаем, и един от най-големите средновековни градове в Европа. Посетихме Плиска преди много години. Тогава всичко там беше занемарено. Хубаво е, че сега много се говори за Плиска и са отпуснати доста пари за нейната реставрация. Обект номер 96 от 100-те национални обекта.

Голямата базилика в Плиска
Голямата базилика в Плиска

20. Двор на Буквите

Композиция от всичките 30 букви на нашата азбука, изградени от специфичен арменски камък. Към комплекса има и картинна галерия с експозиция на картини, представящи сцени от покръстването на българите.

Двор на буквите в Плиска
Двор на буквите в Плиска

21. Велики Преслав

Втората столица на Първото българско царство и обект номер 98 от 100-те национални обекта.

Велики Преслав
Велики Преслав

22. Добрич – Художествената галерия

Музей за изобразително изкуство и обект номер 23 от 100-те обекта.

23. Добрич – Дом-паметник Йордан Йовков

24. Добрич – Старият Добрич

Това е Архитектурно-етнографски музей на открито в центъра на Добрич. Състои се от няколко работилници, представящи характерните за региона занаяти.

25. Добрич – Часовниковата кула

Намира се в центъра и по-точно в Архитектурно-етнографския музей на открито Старият Добрич.

Добрич - Часовниковата кула
Добрич – Часовниковата кула

26. Чудните скали

Това е много красив скален феномен на брега на язовир Цонево, който се намира до село Аспарухово, община Дългопол.

Чудните скали
Чудните скали

27. Ямбол: Кабиле

Кабиле съчетава в себе си древно тракийско светилище, тракийски град и съоръжения от римско време. Намира се близо до Ямбол, до АМ Тракия.

Кабиле: хореум
Кабиле

28. Ямбол: Исторически музей

29. Ямбол: Безистена

Следват забележителностите в Сливен и наоколо, поредният район с много интересни места.

30. Сливен: природен парк Сините камъни

Сините камъни: гледки от високо
Сините камъни

31. Водопад Футула

Водопадът се намира в подножието на високи скали в Природен парк Сините камъни. Водопадът е интересен със своя специфичен рисунък – водата пада на няколко струи – и с това, че под най-голямата има малка пещера.

Водопад Футула край Сливен
Водопад Футула край Сливен

32. Сливен: крепост Туида

Забележителната крепост Туида се намира в самия град Сливен. Разположена е на хълма Хисарлъка в североизточната част на града, в съседство с квартал Ново село.

Крепост Туида: баптистерий и базилика
Крепост Туида: баптистерий и базилика

33. Сливен: Регионален исторически музей

34. Сливен: Музей на текстилната индустрия

Музеят представя развитието на текстилната индустрия през вековете.

35. Сливен: Къща-музей Хаджи Димитър

36. Сливен: Къща-музей Добри Чинтулов

Още интересни забележителности в Сливен ще намерите, като последвате линка.

37. Село Караново: тракийската гробница

Гробницата е уникална с това, че в нея може да се види запазена тракийска колесница.

38. Село Караново: селищната могила

Още един интересен обект в селото.

39. Водопад Сини вир

Водопад Сини вир е много красив водопад, който се намира край Медвен и до него се стига по кратка и лека пътека.

Водопад Сини вир
Водопад Сини вир

40. Крепост Маркели край Карнобат

Крепост Маркели
Крепост Маркели

Забележителности по Северното Черноморие

41. Дуранкулашкото езеро

Езерото е разположено точно на върха на североизточното ъгълче на картата на България, образувано от границата ни с Румъния и Черно море. Освен красотата на езерото, близостта на морето, гъстата блатна растителност и характерната фауна – предимно различни видове прелетни птици и близо 20 вида риба, интерес представлява Археологическият комплекс, находките от който се датират между 6-то хилядолетие пр. Хр. и 11-ти век.

42. Крапец

Крапец е село, близо до Дуранкулак, разположено на най-северните български черноморски брегове. Крайморско село, в което можеш да се почувстваш като на почивка от едно време – с дворове, пълни със зеленина и насаждения, хубави естествени плажове и сравнително малко навалица.

43. Нос Шабла и фарът

Шабленският фар на едноименния нос е най-източната точка на България.

44. Бреговете на Тюленово

Село Тюленово е известно с красивите си високи скалисти брегове, нагънати в множество пещери и интересни скални форми. Любим обект на фотографите е скалната арка в южната част на селото. Освен нея, красиви скални феномени и пещери могат да се видят и в близките местности Ашалъка и Дупката.

Арката в село Тюленово
Арката в село Тюленово

45. Яйлата

Яйлата е археологически резерват на брега на морето и защитена местност близо до село Камен бряг. Самата дума „Яйла“ означава високо пасище. Разходката из резервата предлага не само очарователни морски гледки, но и пътешествие хиляди години назад в историята. В резервата могат да се видят множество некрополи, пещерни жилища и светилища, антична винарна, ранно-византийска крепост, скална църква.

Яйлата
Яйлата

46. Нос Калиакра

Също като Яйлата, нос Калиакра предлага на посетителите си невероятно красиви морски гледки – и от едната, и от другата си страна, и допир с хилядолетна история. Високият скалист нос е известен и с многото делфини покрай бреговете си. На носа могат да се видят останки от крепостни стени, сгради, каменни църкви, некрополи. Археолозите все още проучват културните пластове, в резултат на което се появяват все нови и нови находки. Една от най-загадъчните от тях в последно време е тъй нареченият пръстен-убиец, намерен в основите на една от сградите, снабден с малка камера за поствяне на отрова.

Нос Калиакра - към крепостта
Нос Калиакра

47. Каварна – морски каякинг тур

Интересно приключение с морски каяк около нос Калиакра и високите му скалисти брегове.

Каякинг на морето
Каякинг на морето

48. Българево – плаж Болата

Едно особено красиво място на Северния Черноморски бряг е плаж Болата, който се намира до село Българево. Плажът представлява малко морско заличве, обградено с високи скали почти в полукръг. Зад пясъчната ивица има блато с богата растителност и интересни птици. В едната си страна плажчето е прорязано от малка рекичка, която се влива в морето. Погледнат от скалите отгоре, плажът прилича на мида.

Плаж Болата
Плаж Болата
 

49. Каварна – Исторически музей

50. Балчик – Дворецът и Ботаническата градина до морето

Балчик е малко морско градче по Северното Черноморие, известно с двореца на румънската кралица Мария и Ботаническата градина около него – два обекта, обединени в един общ комплекс – красота и радост за окото.

Балчик през октомври
Балчик през октомври

51. Аладжа манастир

Средновековен скален манастир на аскети-монаси.

Аладжа манастир
Аладжа манастир

Морската ни столица Варна е не само голям административен и курортен център, но и район с множество интересни места. Следва списък със забележителностите около Варна и във Варна.

52. Варна – ботаническата градина на СУ

Не е толкова известна като ботаническата градина в Балчик, но е не по-малко интересна за посещение с голямото си разнообразие от екзотични цветя и растения. Мястото е много приятно за разходка.

53. Варна – Морската градина

54. Варна – Историческият музей

55. Варна – Военно-морският музей

56. Варна – Музей Аквариума

57. Варна – Делфинариума

58. Варна – Зоологическата градина

Интересно и любопитно забавление за децата (и не само) в Морската градина. Близо е до Делфинариума.

59. Варна – Панорама Галата

Обособена площадка за наблюдение на Варна от квартал Галата. Най-хубавите гледки са вечерно време след залез слънце.

Панорама Галата
Панорама Галата

60. Варна – Комплекс Фанагория

Намира се в квартал Аспарухово, град Варна, и представлява историко-етнографски комплекс, представящ прабългарско селище от 6-8 век.

61. Варна – Ретро музей

Това е наскоро открит частен музей с огромен брой експонати от времето на много развития социализъм у нас. Изложени са множество коли от онова време (добре реставрирани), восъчни фигури на много известни личности – символи на периода, както и различни вещи.

Ретро музей, Варна
Ретро музей, Варна

62. Плаж Паша дере

Намира се на около 15 километра южно от Варна. Близо е до Галата и е един от малкото останали непокътнати плажове по морето.

63. С корабче по Камчия

Река Камчия е една от най-големите реки в България. Тя се влива в Черно море, като устието й е от типа естуар (като фуния). Лонгозната гора около реката точно в зоната на устието е обявена за природен резерват и защитена местност. Плажът около устието на река Камчия е част от дълга 12 километрова ивица с множество дюни, обрасли със сухолюбиви тревисти растения.

Пътешествието с корабче по река Камчия е незабравимо преживяване. Корабчетата тръгват от централната част на курортен комплекс Камчия, стигат до устието на реката и се връщат обратно.

Рибарско село на река Камчия
Река Камчия

64. Плаж Кара дере

Намира се на 5 километра северно от град Бяла. До него се стига по много лош черен път, започващ от бензиностанцията в северния край на Бяла. Но плажът е голям, див и много красив и си заслужава ходенето.

65. Град Бяла – античната крепост на нос св. Атанас

Крепостта се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. Обектът е с няколко археологически пласта, които говорят за дълъг период на използване.

Античната крепост в Бяла
Античната крепост в Бяла

Забележителности по Южното Черноморие

66. Плаж Иракли

Плажът е един от малкото останали големи плажове по нашето Черноморие, без огромни хотели около него. Намира се на около 9 километра южно от село Обзор. Той е един от любимите ми. Много го харесвам именно, защото все още няма много бетон около него.

67. Поморие – Музей на солта

Това е сравнително нов музей – открит е през 2002 година и представя производството на сол от морска вода чрез изпарение. Намира се на брега на Поморийското езеро.

68. Поморие: Древно-тракийска куполна гробница

На 5 километра западно от град Поморие се намира тракийска антична куполна гробница, датирана от 2-4 век сл. Хр. Достъпът на посетители до гробницата е лесен и удобен.

Тракийска гробница край Поморие: колоната, една от нишите и останките от стенопис
Тракийска гробница край Поморие: колоната, една от нишите и останките от стенопис

69. Поморие – Историческият музей

Намира се в старата градска част в сграда, обявена за архитекрурен паметник.

70. Поморие – Яворови скали

Скали край морския бряг в Поморие, където Яворов се е усамотявал и черпил вдъхновение по времето, когато е живял и работил като телеграфист в Поморие. Сега на това място има изграден паметник на поета.

71. Поморийско езеро

Поморийското езеро е крайбрежна лагуна, разположена на около 19 км североизточно от Бургас и на 2 км северно от Поморие. Над езерото минава една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа Виа Понтика. Там в района са наблюдавани над 250 различни вида птици. На южния бряг на езерото работи посетителски център.

И няколко забележителности в Бургас.

72. Бургас – Морската градина

73. Бургас – Историческият музей

74. Бургас – Къщата-музей Петя Дубарова

75. Бургас – Остров Света Анастасия

Една от най-новите и най-атрактивни туристически дестинации в България, предлагаща допир с пиратски съкровища и археологически находки.

Остров Света Анастасия
Остров Света Анастасия

76. Черноморец: крепостта Акра и музейна експозиция „Свети Никола“

Това са два интересни обекта в един от най-младите български градове.

Черноморец: крепостта Акра
Черноморец: крепостта Акра

77. Созопол – Старият град

Старият град на Созопол е архитекрурен и археологически резерват, един от символите на българското Черноморие.

Созопол: старият град
Созопол: старият град

78. Созопол – Археологическият музей

Археологическият музей се намира в стария Созопол и съдържа интересни експонати, представящи историята на града. Музеят е под номер 8 в 100-те национални туристически обекта.

79. Созопол – остров Свети Иван

Намира се северно от Созопол. Името на острова идва от манастира „Свети Иван Предтеча“, чиито останки личат и до днес. Манастирът „Свети Иван Предтеча“ е един от първите християнски манастири. Възниква в края на 5-ти или началото на 6-ти век. От този манастир са запазени много архиви в различни европейски библиотеки, съхраняващи древни ръкописи.

Остров Свети Иван: манастирът
Остров Свети Иван: манастирът

През 2010 година археологът Казимир Попконстантинов открива ковчеже с костици в основата на старата църква. Анализите и проучванията след това сочат, че това може да са част от мощите на самия Свети Иван Предтеча, предшественика на Христос.

80. Несебър – Старият град

Едно място с неповторима атмосфера, което не се нуждае от представяне, защото е световно известно. Толкова популярно и посещавано, че човек вече трудно може да се разходи там през летните месеци, без да се сблъска с огромни тълпи туристи.

81. Несебър – Археологическият музей

Намиращ се в нова сграда на входа на Стария град в Несебър, музеят представя експонати от историята на древна Месамбрия и средновековен Несебър.

82. Приморско – Беглик таш

Тракийско светилище на 5 километра северно от Приморско. До него може да се стигне с лека кола. Представлява ансамбъл от огромни камъни с различни размери и форма.

Беглик таш
Беглик таш

83. Приморско – Лъвската глава

Това е скален феномен, наподобяващ лъвска глава, по поречието на Ропотамо между Приморско и Созопол. Скалите се виждат от шосето за Приморско, но най-добре Лъвската глава може да се наблюдава от корабче по Ропотамо.

Лъвската глава на брега на Ропотамо
Лъвската глава на брега на Ропотамо

84. Приморско – плажът на Маслен нос

Намира се на 3-4 километра от Приморско, като пътят за този плаж започва малко след Перла-та. Пътят е коларски и не е подходящ за лека кола – вариантите са пеш или джип. Но плажът си заслужава ходенето. Малък, живописен, затворен от двете страни с високи скали, една хубава синя морска вода. А пясъкът – всъщност няма пясък, а натрошени мидички.

85. Приморско – Новата екопътека

Това лято гостите на Приморско ще могат да се разхождат и разпускат по чисто нова маркирана екопътека, започваща от Беглик таш и стигаща до местността Вълчаново кале. Маршрутът е кратък, но дава възможност на туристите да се насладят отблизо на резерват Ропотамо.

86. Ясна поляна

Село Ясна поляна се намира на около 13 километра от Приморско. В селото има музейна сбирка, посветена на Лев Толстой. Близо до Ясна поляна има аязмо с параклис „Св. св. Константин и Елена“.

87. Плаж Липите

Един от най-красивите плажове по българското Черноморие, останал все още почти непокътнат. Причината за това е, че до него няма път с кола. Намира се до платото Силистар, не много далеч от плаж Бутамята в Синеморец.

Плаж Липите
Плаж Липите

88. Резово и устието на река Резовска

Резово е най-южното селище по нашия Черноморски бряг. При тамошните черноморски води се влива река Резовска, по която минава границата ни с Турция.

89. Малко Търново – Историческият музей

Малко Търново е много приятно малко планинско градче в сърцето на Странджа. Историческият музей е разположен в четири красиви възрожденски къщи, във всяка от които са подредени различен тип експозиции. Музеят е под номер 7 в книжката със 100-те обекта. Основан е от проф. Александър Фол, който е направил редица проучвания и находки в района около Малко Търново.

Малко Търново: исторически музей
Малко Търново: исторически музей

90. Малко Търново – тракийски некропол в местността Пропада

Място, обвито в мистика и дълбока тишина, кротко пазеща покоя на мъртвите.

91. Малко Търново – водопад Докузак

Малък, но красив водопад, намиращ се на около 10 километра от Малко Търново, близо до село Стоилово.

Водопад Докузак
Водопад Докузак

92. Малко Търново – местността Петрова нива

Историческа местност край село Стоилово, където през 1903 година е взето решение за обявяване на Илинденско-Преображенското въстание.

93. Малко Търново – тракийското скално светилище в местността Камъка

Намира се на около 10 километра от градчето, близо до пътя за Царево. Представлява комплекс от скални образувания, ямички и соларни кръгове.

94. Малко Търново – тракийското светилище в местността Мишкова нива

Постарах се да обхвана най-интересните обекти за посещение по българското Черноморие и в близост. Места, които със сигурност ще обогатят лятната ви почивка. Ако имате други предложения, може да коментирате. Ще се радвам да науча за нови места.

95. Скално оброчище в м. Индипасха

Индипасха е скално оброчище в Странджа – представлява аязмо с лековита вода, бликаща изпод надвиснала скала. Мястото е било тракийско светилище. Разположено е в дълбок дол. Посещава се през цялата година от много хора, търсещи изцеление.

96. Село Бръшлян

Селото се намира недалеч от Малко Търново. Там времето е спряло.

97. Екопътека Извори и пещери край село Младежко

Накрая ще ви представя няколко интересни места в района на град Средец, които се намират на 20-тина километра от Бургас.

98. Национален археологически резерват Деултум-Дебелт

Тракийско селище, античен и средновековен град.

Национален археологически резерват "Деултум-Дебелт"
Национален археологически резерват „Деултум-Дебелт“

99. Край Средец: Марков камък и долменът Змеюва дупка

Марков камък, известен още с името Големият камък, е тракийско светилище и представлява един огромен камък, висок 8 метра, закрепен върху други две скали.

Марков камък
Марков камък

Желая ви едно прекрасно слънчево лято, изобилстващо от хубави моменти и страхотни преживявания!

Публикувано в екскурзии и почивки. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Информация за още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега с отстъпка в онлайн книжарницата на издателството!

24 Коментара към 99 места за посещение на път и до морето

 1. Maria каза:

  Страхотен списък! Определено няма да скучаеш на път за морето!

 2. Илиян каза:

  Изпускате много важни и интересни места за посещение около Малко Търново.1.Тракийското светилище в м.Мишкова нива. 2.Гробницата,светилище на египетската жрицата със странджанска кръв и богиня Бастет. Това е малко от мен но достатъчно.

  • Ели Иванова каза:

   макар и с доста голямо закъснение, много благодаря за коментара. Ще включа тези места в следващия списък-продължение. За съжаление, не сме ги посещавали, но ще ги включа в плановете ни.

 3. Нина каза:

  Чудесен списък! Обзалагам се, че лесно можеш да направиш 150 (или пък 1500) места, но този страшно много ми харесва! Нямам търпение да ги обиколя всичките 😀

  • Ели Иванова каза:

   да, преглеждайки отново списъка, има още няколко места, които ще добавя 🙂

   • Атанас Недевски каза:

    Сопот, Карлово, Калофер, Казанлък……..даже нямат нужда от допълнителна информация.

 4. Svet Dimitrov каза:

  Ухааа, Ели, прекрасен списък!

  Ще се заема да пообиколя, защото май не съм бил на повече от 10-15 от тези места.

  • Ели Иванова каза:

   здравей, Светльо, сигурна съм, че ще намериш много интересни нови места. Между другото, и аз не изпускам случая, когато сме по морето, да се връщам на някои от местата, а и да откривам (за себе си 🙂 ) нови. Желая ти едно прекрасно и пълно с приключения лято!

 5. Много БЛАГОДАРЯ за навременната публикация ,бил съм на много от тези места но сега с това припомняне ще ги посетя отново. ЧОВЕК ОТИВА ВИНАГИ ТАМ КЪДЕТО МУ Е ХУБАВО И СТАВА ЛЮБИМО МЯСТО 🙂 🙂 🙂 Ще го препоръчам на приятелите си и те не бива да го пропуснат .

 6. Jilian каза:

  От 2г. не се предлага разходка по Ропотамо до устието, а само в другата посока. Около 30мин. продължава и може да се види някоя водна змия и костенурки.

  • Бургас каза:

   Така е и към днешна дата 😐 видяхме нищо друго освен костенурчета за 30- минутната си разходка с лодка.

   • Ели Иванова каза:

    Жалко, беше хубава разходка преди време. Ще трябва да я махна като опция в статията. Благодаря за информацията!

 7. Надя Георгиева каза:

  Хубав списък, но термите във Варна сте пропуснали. Посетете ги докато все още ги има.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря Ви за интересното предложение! Ще ги посетя много скоро. Поздрави!

 8. Кристина каза:

  Към Търговище бих добавила и Славейковото училище, уредничката е доста словоохотлива, а освен постоянната експозиция им гостуват и много любопитни временни експозиции. Tова лято бяхме там (предишното не успяхме да влезем, защото музеят затваря по обед).

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Кристина, благодаря Ви за интересното допълнение!

 9. Искрен каза:

  Доста сериозен пропуск е и Шуменската крепост. Води се, че е най запазена.
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за коментара! Имам цяла статия за Шуменската крепост. Добре, че ме подсетихте 🙂 .

 10. Мариета Йорданова каза:

  Изчерпателна информация.Много ми беше полезна. Благодаря!

 11. Tanyu Stoyanov каза:

  Това са едни прекрасни забележителности от нашата Родина .
  Да благодарим на хората които със много труд ,са
  намерили най хубавите и красиви места, които ние
  се гордеем със майка България !

 12. Ирина каза:

  Прекрасен списък, за изключение Делфинариум Варна и Зоолгическата градина. Тези атракции не трябва да съществуват, ако сме добри и мислещи хора, и не трябва да ги спонсорираме с посещенията си. Но всички останали обекти си заслужават да посети човек. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *