6 забележителни места в Триест

Триест. Първата ми разходка из италиански град. Преди това бях минавала транзит през Италия с прекачване на летище Бергамо в Милано, но с това се изчерпваше италианския ми опит. Този път беше различно. Пътувахме с кола до Венеция и пътьом се отбихме там. Здраво стисках в ръка листчето с няколкото интересни места, които си бяхме набелязали да посетим. Паркирахме в централната градска част и започнахме да ги дирим.

В Триест преди залез: поглед към замъка Мирамаре
В Триест преди залез: поглед към замъка Мирамаре

В следващите редове представям информация за всяко едно от тях.

Накратко за Триест

Триест е град в Североизточна Италия с население близо 300 000 жители, голямо пристанище в Триесткия залив. Градът е основан в най-древни времена. През 2-ри век е завладян и колонизиран от Римската империя. След римския период той попада под владение на различни държави в течение на хилядолетие. През 1382 година Триест става част от владенията на Хабсбургите. По-късно, през 18-19-ти век Триест се превръща в свободен проспериращ град, благодарение на корабоплаването, процъфтяващо по това време там. През този период Триест се превръща и в един от най-важните градове на австрийската империя. През 1918 година Триест става част от Кралство Италия. След Втората Световна война градът за кратко е столица на свободна територия, а от 1954 година отново е в пределите на Италия.

Триест се намира на около 1000 километра от София. Освен с кола, до там може да се отиде и с автобус – има редовни линии.

Забележителности в Триест

Римският амфитеатър

Това беше първото място, което посетихме. Намира се в централната градска част, в подножието на хълма Сан Джуст.

Триест: Римският амфитеатър
Триест: Римският амфитеатър
Триест: Римският амфитеатър
Триест: Римският амфитеатър

Амфитеатърът е строен в края на 1-ви век. Интересно е, че първоначално театърът е попадал вън от стените на града и с течение на времето, разрастването и застрояването тази старина отдавна е в центъра.

Бастионът и Катедралата Сан Джуст

След като обиколихме и разгледахме амфитеатъра от всички страни, тръгнахме нагоре по уличките на хълма Сан Джуст към едноименната катедрала и бастиона. Отне ни около 10 минути, за да стигнем отгоре на хълма, където се намират тези обекти.

Триест: катедралата Сан Джуст
Триест: катедралата Сан Джуст

Разходихме се, разгледахме катедралата отвътре и отвън, а бастионът – само отвън. И ако там при амфитеатъра успяхме за малко да се пренесем в античността, тук на хълма се потопихме в Средните векове.

Триест: бастионът Сан Джуст
Триест: бастионът Сан Джуст

Централният площад Пиаца Унита

След хълма се спуснахме надолу към центъра, за да разгледаме централния площад със сградата на Кметството и Стоковата борса.

Централният площад в Триест
Централният площад в Триест

Площадът е огромен и има изглед към морето. Смята се, че това е най-големият европейски градски площад на брега на морето.

Привечер на централния площад в Триест
Привечер на централния площад в Триест

Сръбската православна църква Свети Спиридон

В една от уличките около площада се намира православната църква Свети Спиридон, която не пропуснахме да посетим.

Триест: църквата Свети Спиридон
Триест: църквата Свети Спиридон

Големият канал (Канале гранде)

И в Триест има канале гранде. Не е толкова внушителен като венецианския, но определено буди интерес. Това е воден път в сърцето на града към морето, много близо до централния площад. Приятно беше да се разходим по неговото протежение.

Канале гранде в Триест
Канале гранде в Триест

След разходката покрай канала се „позавъртяхме“ към морето, за да погледаме тукашната морска шир.

Триест: край морето
Триест: край морето

Слънцето вече се снижаваше, така че трябваше да се отправим към колата. Надявахме се да имаме време и за замъка Мирамаре. Уви, бяхме закъснели. Затова го оставихме за друг ден – посетихме го на връщане от Венеция. За да имаме достатъчно време за него, бяхме там пред портите му малко след отварянето.

Замъкът Мирамаре

Замъкът Мирамаре е най-интересната забележителност на Триест. Намира се в североизточните покрайнини на града на брега на морето. Построен е в средата на 19-ти век за резиденция на австрийския ерцхерцог Фердинанд Максимилиан и белгийската му съпруга Шарлот. Интерес представлява както самия замък отвътре, така и красивите му градини.

Триест: замъкът Мирамаре
Триест: замъкът Мирамаре

Полезно: петте места в централната градска част на Триест могат да се посетят в рамките на един час без много бавене покрай тях. За посещение на най-интересното място – замъкът Мирамаре – са необходими около 2 часа.

За финал

Харесах Триест още от първите минути. Може би, защото бяхме приветствани с Добре дошли от един местен. Бяхме пообиколили вече малко с колата из централните улички, докато си намерим свободно място, но веднага, щом го намерихме, възникна друг проблем – къде и как да платим. Един човек, видял чуждия номер и лекото ни притеснение, ни връчи своето талонче за паркиране – бил платил за час, от който оставали повече от 40 минути. Обясни ни също къде да платим, ако тези 40 минути са ни малко – ей там на ъгъла, има си автомат. А те наистина ни бяха малко, но точно навреме и от сърце 🙂 .

Ако търсите информация за нощувка в Триест, вижте варианти в картата по-долу.

Booking.com
Публикувано в Италия, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *