10 любопитни забележителности в село Баня и наоколо

Село Баня е познато и посещавано заради термалните си извори. Освен да се насладите на лечебната им и релаксираща сила, там може да посетите няколко забележителности, които ще обогатят почивката ви. Тази статия е посветена на тях.

Село Баня край Разлог: Старата българска (римска) баня
Село Баня край Разлог: Старата българска (римска) баня

Много пъти сме минавали през село Баня до Банско, я на път за Добърско, я за някъде другаде, но не бяхме отсядали, нито се бяхме разхождали там. До първия уикенд на този август, когато селото беше наш основен фокус и имахме на разположение два пълни дни за разпускане и за нови впечатления. Насладихме се на минералната вода и посетихме няколко забележителни места, за които ви разказвам по-долу.

Село Баня до Разлог е известно най-вече с минералните си извори, които съставляват около 1/3 от минералните извори в Югозападна България. Разделени са в две термални зони, разположени на около 700 метра по между си, с температура на водата между 37 и 59 градуса по Целзий.

Близо до селото минава маршрутът на Родопската теснолинейка, като спирката е Гулийна Баня.

Съдържание

Къде се намира село Баня
Къде да отседнете в с. Баня
Забележителности в село Баня
Забележителности близо до село Баня

Къде се намира село Баня

Село Баня е разположено на 7 километра източно от общинския център Разлог, на 5 километра североизточно от Банско и на 158 километра южно от София. То е разположено в централната част на Разложката котловина, обградена от планините Рила, Пирин и Родопите.

Къде да отседнете в с. Баня

Селото предлага разнообразни възможности за настаняване. Ние бяхме отседнали за две вечери в Гранд хотел Терме. Той е един от най-новите хотели в селото, с 5 звезди и предлага отлични условия за разпускане и презареждане в изискана обстановка. Тук на линка ще прочетете за прекрасните възможности, удобства и храна, които предоставя хотелът.

Ето и два много добри варианта за настаняване в с. Баня в по-ниския ценови клас.

👉 Чилковата Къща, с ресторант и басейн, рейтинг 9.2, нощувка със закуска 90 лв. Резервирайте тук.

👉 Хотел Свети Никола***, с механа и открит минерален басейн, рейтинг 8.3, нощувка със закуска 100 лв. Резервирайте тук.

Други опции за настаняване в Баня ще намерите тук.

Забележителности в село Баня

Основните забележителности в село Баня до Банско, като изключим минералните извори са двете средновековни бани и още няколко обекта край тях.

Старата българска баня

Старата българска (римска) баня се намира в централната част на селото на „Улица 2-ра“. В селото има кафяви указателни табелки и към двете стари бани. От информационното табло до банята се разбира, че това е типичен представител на османските бани от периода XV-XX век, представляващ културно-исторически вариант на римските антични бани. Предполага се, че банята е построена през XVI-XVII век, а през 1735 г. е била ремонтирана от майстор Захо.

Сегашния си вид банята придобива през 2013 г., когато е реставрирана.

Банята може да се разгледа отвън. Входната ѝ врата е заключена с катинар. По време на нашето посещение беше леко открехната, та успях да надникна в един от ъглите ѝ.

За да разгледате банята отвътре, трябва да се свържете с местния ТИЦ, който се намира срещу Старата турска баня. До вратата на българската е поставена табелка с телефон за контакт.

Ние потърсихме ТИЦ-а в неделята и се оказа, че това, заедно с понеделник са двата му почивни дни. Така че, ако искате да разгледате двете бани отвътре, трябва да го направите в някой от дните от вторник до събота между 8:30 и 17:00 часа (от12:30 до 13:00 има обедна почивка).

Мегдана край банята

Пред банята е оформен малък площад с още две старинни къщи и с паметна плоча пред едната. Тя съобщава, че на това място е била родната къща на Неофит Рилски със светско име Никола Поппетров Катошов. Той бил роден през 1793 г. и живял в село Баня до 1801 г.

На стария мегдан в село Баня - паметна плоча за Неофит Рилски и стара каменна къща
На стария мегдан в село Баня – паметна плоча за Неофит Рилски и стара каменна къща

Неофит Рилски е български монах и просветен деец. Преди време при едно посещение в Банско посетих Бенината къща, смятана според друга теория за негова родна къща. Тя била на рода Бенини, а за книжовника се смята, че произхожда именно от този род.

Къде точно се е родил и изживял първите си години Неофит Рилски, аз не съм компетентна да отсъдя, но се знае, че е починал на 4 януари 1881 г. в Рилския манастир.

Както и да е. Да се върна на село Баня. Къщата зад коментираната по-горе паметна плоча е със стара архитектура, но видимо подновена и в много добро състояние. Тя е изцяло каменна с гредоред.

На стария мегдан в село Баня - месопродавница и пивница
На стария мегдан в село Баня – месопродавница и пивница

Срещу нея от другата страна на улицата се издига още една стара къща, на фасадата на която има надпис „Месопродавница и пивница“. Между двете къщи и старата баня се е оформил малък площад.

В едната страна на площада попаднах на още едно информационно табло, указващо, че именно това е бил мегданът на село Баня в края на XIX и началото на XX век според г-н Иван Терзиев. На таблото не беше указано кой е Иван Терзиев, но моята справка в интернет ме насочи към български зограф със същото име, роден през 1832 г. в село Баня, а по-късно живял в Банско, където умира през 1907 г.

Църквата

От другата страна на Старата българска баня може да се види старинна църква с името „Успение Богородично“.

Село Баня: църква "Успение Богородично"
Село Баня: църква „Успение Богородично“

На централната улица в селото има и още една „Св. Великомъченик Георги Победоносец“, много добре обновена и поддържана.

Старата турска баня

Старата турска баня се намира в западната част на селото до открития обществен минерален басейн. Тя също може да се разгледа свободно отвън, а чрез ТИЦ-а и вътре.

Село Баня: Старата турска баня
Село Баня: Старата турска баня

Следващите няколко забележителности са извън селото, но все пак в района.

Забележителности близо до село Баня

Светилище Камъко

Намира се малко преди село Баня, ако идвате откъм Банско и представлява висок изправен камък, мегалит.

Как да стигнете до него? На пресечката преди селото (ако идвате от Банско), трябва да завиете надясно. Преди отбивката има синя указателна стрелка с надпис „местн. Камено“. След като завиете трябва да продължите още малко до Т-образно кръстовище. Вдясно на ъгъла на кръстовището има някакви ниски сгради. Камъко може да се види през оградата. За да се стигне пеша до него, трябва да се поеме покрай оградата на сградите преди кръстовището, но е хубаво да се има предвид, че е много обрасло.

Светилище Камъко
Светилище Камъко

Ние се задоволихме да го видим през оградата.

Според местна легенда, това бил камък, хвърлен от Крали Марко по една кошута, докато бил на лов.

Според информация в Уикипедия, мястото е познато под името Каменот. Преди време там е извършено теренно проучване от екипа на Васил Марков, историк от Югозападния университет „Неофит Рилски“. Установено е, че мегалитът е бил почитан в древността като свещен и върху него са изсечени жертвеници.

Крепост Бресто

Останките от крепостта се намират на малък хълм, разположен на 3 километра североизточно от село Баня. Твърдината все още се прoучва и не е туристически обект, но за хората с интерес от (пра)стари руини вероятно ще бъде интересно да я разгледат.

Крепост Бресто
Крепост Бресто

За да отидете до крепостта, от село Баня поемате по главния път към Якоруда и Велинград. На няма и два километра след селото шосето прави плавен почти обратен завой. Този завой обикаля хълма с крепостта. В края на завоя има малка отбивка от пътя. На нея трябва да спрете и да поемете по отделящата се напред пътека. След няколко минути сте пред крепостта.

Координати на отбивката: 41.893322, 23.542760.

ВНИМАВАЙТЕ! Включването от тази отбивка обратно в движението може да бъде опасно. Видимостта е крайно ограничена, а пътят си е натоварен.

Крепост Бресто, недалеч от село Баня, Разлог
Крепост Бресто, недалеч от село Баня, Разлог

На хълма ясно се виждат останки от крепостни стени и помещения. Има излаз и на реката – това е река Глазне, която минава през Банско и малко след крепостта Бресто се влива в река Места. Река Глазне естествено защитава твърдината от три страни.

По времето на нашето посещение имаше видими следи от скорошни проучвания – изкопите бяха от скоро, с правилни ръбове и очертания, някои участъци от крепостта бяха покрити с все още нови платнища. Хубаво е, че се проучва.

Крепост Бресто, текат проучвания
Крепост Бресто, текат проучвания

Не намерих много информация за крепост Бресто. На сайта Български крепости прочетох, че тя е праисторическа и тракийска. Намерените фрагменти от керамика са датирани в два периода: XII-XI в.пр.н.е. и V-III в.пр.н.е. Смята се, че укреплението е възникнало в края на къснобронзовата епоха – края на XIII в.пр.н.е.

Рила фън парк

Това е парк за забавление и адреналин, който предлага спускане с колички по тръбни релси, разположени на хълм. Паркът се намира до град Белица, на 25 километра от село Баня. До парка се стига с кола.

За да стигнете до парка, поемате към град Белица. В градчето, а и по път има добре видими табели за Фън парка и за Парка за мечки, които се намират съвсем близо един от друг. Следвайки табелките излизате от Белица в северна посока към планината. Шосето се движи в красив пролом. След около 10 км се стига до синя табелка, сочеща, че по отклонението вдясно остават 2.4 км до Парка за мечки. Друга табелка указва, че това е посоката и за Рила фън парк. Съответно, за двете места трябва да поемете по пътя вдясно. Той е черен, но бавно и внимателно може да се измине с лека кола.

Първо се стига до Фън парка. Пред него има обширно пространство, удобно за паркиране.

Увеселителният парк работи целогодишно от 10.00 до 18.00ч.

Парк за танцуващи мечки до град Белица

За парка с мечките се продължава още около километър и половина нагоре по черния път. Паркът работи за посетители от април до ноември с работно време от 12:00 до 18:00 часа, а през юли и август има и възможност и за сутрешни посещения. На кадъра може да се запознаете с точното работно време.

Парк за мечки край Белица, работно време
Парк за мечки край Белица, работно време

Следващите две забележителности ги познавам от предишно наше посещение в района на село Баня, но смятам че са наблизо и са полезно допълнение към статията.

Екопътека Стълбата в Разлог

Маршрутът на пътеката се движи в северната част на Разлог. Тя започва от улицата близо до гробищата. Екопътеката се състои предимно от стъпала. Те са каменни и се изкачват за около 15 минути. Пътеката е оборудвана с множество информационни табла, от които може да се запознаете с историята и биологичното разнообразие на района. Стъпалата изкачват хълма Голак, от който се откриват прекрасни панорами към Рила, Пирин и Родопите. Маршрутът завършва с 12-метрова кула за наблюдение.

Екопътека Стълбата: поглед към Разлог на фона на Пирин
Екопътека Стълбата: поглед към Разлог на фона на Пирин

Средновековна църква Света Екатерина

Тя била построена през XIV век. Сегашната църква е видимо обновявана. Намира се на около 6 километра западно от центъра на Разлог, на 2 км от хотел Катарино СПА.

Координати 41.894452, 23.401477.

Средновековна църква Света Екатерина до Разлог
Средновековна църква Света Екатерина до Разлог

Статията написах в партньорство с верига хотели Grand Hotel. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *