Водопад Бигора над Зверино: красив, но мързелив

Водопад Бигора над Зверино, наричан още и водопад Бигоро, беше попаднал в полезрението ни доста отдавна, но знаехме, че е капризен и чакахме подходящ за посещение момент. Уж дебнехме пролетно време след дъждове, но го хванахме сух. Е, да, имаше капки, но определено не беше водопад, а зелен влажен мъхопад. И въпреки това, картинката беше красива. В допълнение, река Златица, тази на водопада, ни предложи още много по-малки водни изящества.

Разходка до водопад Бигора над Зверино
Разходка до водопад Бигора над Зверино

Водопад Бигора е бигорен водопад, подобен по вид на Крушунските водопади. Не е лесно да се определи височината му, тъй като падовете му са няколко. Впечатляващ е определено, дори и без вода.

Разходката до него беше дълга – по над 7 км в посока. Наложи се да пресичаме реката на 4 места, но не беше толкова страшно. На връщане кривнахме и в дерето на река Слатина, което се пада долу-горе на средата на пътя, та там се насладихме на два невероятни водопада. Вторият беше с изключително екстремен достъп. Другият с поносим.

За всичко това разказвам подробно в настоящата статия.

Водопад Бигора над Зверино, по-скоро мъхопад
Водопад Бигора над Зверино, по-скоро мъхопад

Къде се намира и как се стига до водопад Бигора

Водопад Бигора се намира на 5 километра северно по права линия от село Зверино. Селото отстои на разстояние 78 км североизточно от София и на 22 км от Мездра. До селото може да стигнете както с кола, така и с бърз влак по линията София-Мездра в Искърското дефиле.

Пътеката към водопад Бигоро в голямата си част представлява широк черен път, който се явява продължение на тясната уличка Христо Ботев в северната част на Зверино. За да стигнете до началото на пътеката (с кола или пеша, ако сте дошли с влак), трябва да пресечете ЖП линията срещу читалището, след това да завиете надясно и след няколко метра да свиете по улицата вляво. Тя е стръмна в началото и доста тясна. Не след дълго ви извежда от селото и след последните къщи преминава в черен път с трошено каменна настилка. Ако сте с кола, в началните метри на черния път ще намерите удобни за паркиране места. Оставяте колата и тръгвате пеша.

Водопад Бигора: в началото на маршрута
Водопад Бигора: в началото на маршрута

Особености на маршрута до водопад Бигора

Маршрутът, както споменах, се движи основно по черен път, който в голямата си част е твърд. Маркировката е много добра – отличима и на често. Пътят върви по протежение на реката и я пресича на много места, но на първата пресечка е изграден мост, а след това са обособени пътеки, които обхождат пресичането на реката.

Река Златица и пътят
Река Златица и пътят

Оставени са всичко на всичко 4 пресичания, но първо, че не са трудни и второ, дори и на тях има обходна пътека. Преди време е трябвало да се пресича реката на доста повече места. В една оферта за организирано пътуване прочетох, че са били 14.

По маршрута към водопад Бигора
По маршрута към водопад Бигора

Кратко отклонение от описанието. Да си призная, на мен не ми е особено комфортно да пресичам реки по брод. На отиване си следвахме стриктно маркировката и ми се наложи да я пресека на 4те места. На връщане решихме да пробваме обходната за тези места пътека и да си съкратим пресичането. Резултатът: ами да, не пресичахме изобщо река, но пък пътеката беше тясна, стръмна и хлъзгава. С две думи, не беше нито по-лесно, нито по-бързо. Препоръчвам ви да си карате по маркировката. Хората, които са поставили маркировката и поддържат маршрута са преценили нещата много добре. Благодарности, за което!

По маршрута към водопад Бигора над Зверино
По маршрута към водопад Бигора над Зверино

Маршрутът от покрайнините на село Зверино до водопад Бигора се изминава за около 2 часа в зависимост от темпото. В началната част реката остава ниско от пътя и няма много интересни форми в близост. Малко след селото може да се види старо перило.

Средата на маршрута се пада при една вила, която е точно срещу вливането на река Слатина в река Златица. До там се стига за около час. Няма табелка за река Слатина, но по-долу ще намерите информация. По мое мнение, интересната част от маршрута към водопад Бигора започва от това място, т. е. втория час. Натам ще минете покрай интересни водоскоци и малки водопади. Някои от тях се виждат от пътя, до други, ще трябва да правите кривки към реката. Оглеждайте се за интересни места и си преценете дали ще слизате до тях.

По маршрута: още малко остава до водопад Бигоро
По маршрута: още малко остава до водопад Бигоро

В един момент се стига до кошара, а след нея до много красив водопад. Малко след това пътят до водопад Бигоро преминава в пътека. Някъде там се пада карстовият извор на река Златица. Там има и водохващане леко вдясно от пътеката.

Един от водопадите на река Златица
Един от водопадите на река Златица

По време на нашето посещение, от това място нагоре коритото на реката беше сухо. До самия водопад остава съвсем малко. Но както казах, той беше сух при нашата разходка. Въпреки това, беше красиво. Личеше си къде е текла водата. Свеж мъх беше покрил коритото на реката. Малки дупки (пещерички) се виждаха зад мъха, имаше изградени и зони за отдих. Надявам се да посетя отново мястото в подходящ за водопада период. Дано!

Водопад Бигора в горната му част, вода няма
Водопад Бигора в горната му част, вода няма

Техническа информация за маршрута до водопад Бигора

Начало (паркинг)43.085535764694214, 23.561744140461087
Водопад Бигоро43.125028610229492, 23.543744087219238
Разклон за река Слатина43.105705641210079, 23.557394687086344
Долен водопад43.105728020891547, 23.55707198381424
Горен водопад43.105503721162677, 23.556034471839666
Разстояние7.10 км
Денивелация(-) 68 м, (+) 343 м
Времетраене2 часа в посока
GPS тракизтегли

И още: водопадите на река Слатина над село Зверино – за маниаци

Двата водопада на река Слатина над Зверино бяха истинска изненада за нас. Посетихме ги на връщане от водопад Бигора. Да, бяхме си ги набелязали, но не очаквахме много от тази малка река. Тя се оказа със страхотно каменно дере, тясно и с живописни форми. От черния път към водопад Бигора до водопадите разстоянието е кратко, но достъпът е труден. Да се озовеш в подножието на горния водопад си е екстремно – няма пътека, а бреговете са стръмни. Определено водопадите не са за всеки, но маниаците едва ли ще ги пропуснат.

Водопадите на река Слатина над село Зверино
Водопадите на река Слатина над село Зверино

Къде се намират и как се стига

Водопадите са на река Слатина, която е десен приток на река Златица. Ако вървите по маршрута за Бигоро, Слатина се влива вляво от пътя, долу-горе на средата на маршрута. На това място има вила. За водопадите марки няма, но са отбелязани в картата BgMountains. Водопадите са два – горен и долен.

Може да тръгнете по не толкова отличими пътеки както по левия, така и по десния бряг на дерето. Тази по десния бряг (спрямо течението, ако сте срещу него, брегът ще ви се падне вляво от реката) е може би по-добра. Другата се отдалечава от реката и в един момент трябва да се спуснете към нея в трънаците. И в двата случая се пресичат реки.

По река Слатина над Зверино: долният водопад
По река Слатина над Зверино: долният водопад

Пътеката по левия бряг ви отвежда до долния водопад. Нагоре от него тя продължава още няколко метра и стига до малко езерце. В него се влива Горният водопад, но той е скрит от тази позиция. С малък успех може да зърнете горната му част. За да го видите, трябва да пресечете реката преди езерцето и някак да тръгнете по брега към него. Доста е трудно, но водопадът е очарователен.

Водопадите на река Слатина: горната част на горния водопад
Водопадите на река Слатина: горната част на горния водопад

Финални думи

В тази статия ви разказах как се стига до водопад Бигора над село Зверино и до двата водопада на река Слатина, която е ляв приток на река Златица, тази която захранва Бигора. Ако след посещението на водопад Бигора имате още сили и време, непременно се отбийте и до водопад Ржана в близкото село Оселна.

В допълнение, ако не сте посещавали Черепишкия манастир, отбийте се и до него. Той е само на 7 километра от Зверино, а е един от най-красивите български манастири.

Информация за още интересни маршрути в Искърския пролом ще откриете в тази моя статия.

Ще се радвам да споделите в коментар Ваши преживявания, свързани с интересни места и маршрути в района на Зверино и на Искърския пролом като цяло.

Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *