На дегустация във винарска изба Драгошинов край Велико Търново

Финалът на една изпълнена с богати впечатления екскурзия, започнала от фермата за водни лилии до Плевен, продължила в района на Тутракан, Ветрен и Провадия, се състоя в бутиковата винарска изба Драгошинов. Това беше чудесна спирка по дългия ни път от Провадия към София. През цялото време, докато пътувахме ни пра порой, но пък какво от това – ние си бяхме на сухо в колата. Като се замисля, посещението на винарна е чудесна идея за туризъм в лошо време.

Изба Драгошинов: започнахме с алиготе
Изба Драгошинов: започнахме с алиготе

Винарната

Изба Драгошинов е малка семейна винарна, която произвежда авторски вина в лимитирани серии и пелин по традиционна технология. Тя е създадена през 2018 г. Построена е в двора на фамилната къща на собственика и енолог Даниел Драгошинов в село Нацовци. В дегустационната зала могат да се видят интересни стари снимки от историята на селото и рода Драгошинови.

Винарна Драгошинов
Винарна Драгошинов

Ние бяхме посрещнати от Мая, Мая и Даниел. За Даниел, дизайнерът на вината, вече споменах. Мая и Мая бяха нежната част от екипа на винарната.

Вината

Посещението ни в избата започна с разглеждане на съоръженията за производство на вино и пелин и разказ за процеса.

Във винарната: където се случва магията
Във винарната: където се случва магията

След това тествахме резултатите. Дегустирахме 6 вида вина – два вида бели, две розета и две червени. Вината ни ги представи лично Даниел, човекът, който ги е разработил като вкус и усещане. Много рядко може да се види това по дегустации. По тази причина представянето беше не просто беседа, а истинска професионална разходка във вътрешния свят на виното – за събиране на гроздето, ферментация, комбиниране на вкусове и аромати, отлежаване, връзка с храната.

Изба Драгошинов: какви са тънкостите на доброто вино
Изба Драгошинов: какви са тънкостите на доброто вино

Общото ми впечатление от вината – стилни, ароматни с изявен вкус.

Етикетите

Етикетите на бутилките са истинско произведение на изкуството. Върху всеки етикет освен името на виното, е отпечатана картина. Картините са рисувани от художника Найден Станчев.

Интересна е историята за това как във винарната започват да използват тези картини за етикети. Годината е 2021, ранна пролет и лок даун заради пандемията. Всичко е затворено, всички сме почти затворени по къщите си. Виното от реколта 2020 също е затворено – и буквално, и преносно. Затворено е в големите съдове за отлежаване. През този период от годината във вината обикновено протичат бурни процеси. Но в други години. Но не и този път…

Винарска изба Драгошинов и специалното Шардоне
Винарска изба Драгошинов и специалното Шардоне

Оказва се, че виното, чисто емоционално, се влияе изключително много от хората, които работят с него. Това важи с особена сила за малките винарни. Така ни разказа Даниел. Цялата тогавашна негова тревожност и негативна енергия се предала на виното. Той решил за кратко да се отдръпне, да не е всеки ден в избата. В последствие нещата потръгват, но на едно от вината, което излиза по това време, Мая и Даниел решават на етикета да сложат картина, изобразяваща именно тази липса на усещане за близост.

Дегустацията

Както споменах, ние дегустирахме 6 вида вина. Най-голямо впечатление ми направиха три от тях.

И нека дегустацията да започне сега!
И нека дегустацията да започне сега!

Шардоне, бяло

Гроздето е от района на Шуменското плато, а виното има леко солен нюанс и много богат аромат. Това, както разбрахме от Даниел, не е типичният профил на Шардонето и се дължи на отлежаването му с френска акация (под формата на специални дъги в резервоара) и цялата ѝ палитра от вкусове.

Пино ноар, розе

Отново региона на Шуменското плато, с много фини аромати на роза и отново нотка соленост заради висока степен на киселинност и минерализация. Това вино се съчетава добре със студени мезета и въобще студена кухня.

Винарна Драгошинов: розе, пино ноар
Винарна Драгошинов: розе, пино ноар

Сира, червено

От района на село Момково до Свиленград в Сакар планина. По принцип сирата ми е един от любимите сортове вина, а това вино беше повече от добро, с плътен танинов вкус и нежни теменужени нотки.

По време на дегустацията нашите домакини бяха подготвили различни мезета, много приятно и вкусно допълнение към виното. От всичко бих отличила една нетрадиционна разядка с домашно крема сирене, орехи и целина, която се съчетава идеално с бели вина.

Винарна Драгошинов: любимата ми сира
Винарна Драгошинов: любимата ми сира

Полезно

От винарска изба Драгошинов организират дегустации за около 9-10 души в специално оборудвана зала за дегустации, а при хубаво време дегустациите могат да се проведат и на открито в градината. В този случай могат да присъстват до около 20 души. Домакините от винарната приемат и индивидуални посетители. Няма минимален брой. На място може да си купите вино. Извън избата вината се продават в избрани заведения и винени магазини.

Винарната се намира във великотърновското село Нацовци на главната улица, недалеч от Килифаревския манастир. Преди да отидете е хубаво да се обадите. Информация за контакти вижте в сайта на изба Драгошинов.

Картата

Когато ние бяхме във винарната получихме и забавни колекционерски карти – карта за вино тур Североизток. Картата представя 16 изби в Североизточна България, като целта е след всеки тур в някоя от тези винарни да се вземе печат, подобно на 100-те национални туристически обекта. Винарните са бутикови, а процесът на винопроизводството им съчетава ръчна обработка на реколтата със съвременни технологии.

Финал

Както споменах в началото, винарска изба Драгошинов беше последната ни спирка от интензивна петдневна обиколка по малко познати, но много интересни забележителности в България. Хубаво е човек да завърши деня си с чаша ароматно вино. Чудесен финал!

Публикувано в ревю с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *