На дегустация във винарска изба Драгошинов край Велико Търново

Финалът на една изпълнена с богати впечатления екскурзия, започнала от фермата за водни лилии до Плевен, продължила в района на Тутракан, Ветрен и Провадия, се състоя в бутиковата винарска изба Драгошинов. Това беше чудесна спирка по дългия ни път от Провадия към София. През цялото време, докато пътувахме ни пра порой, но пък какво от това – ние си бяхме на сухо в колата. Като се замисля, посещението на винарна е чудесна идея за туризъм в лошо време.

Изба Драгошинов: започнахме с алиготе
Изба Драгошинов: започнахме с алиготе

Винарната

Изба Драгошинов е малка семейна винарна, която произвежда авторски вина в лимитирани серии и пелин по традиционна технология. Тя е създадена през 2018 г. Построена е в двора на фамилната къща на собственика и енолог Даниел Драгошинов в село Нацовци. В дегустационната зала могат да се видят интересни стари снимки от историята на селото и рода Драгошинови.

Винарна Драгошинов
Винарна Драгошинов

Ние бяхме посрещнати от Мая, Мая и Даниел. За Даниел, дизайнерът на вината, вече споменах. Мая и Мая бяха нежната част от екипа на винарната.

Вината

Посещението ни в избата започна с разглеждане на съоръженията за производство на вино и пелин и разказ за процеса.

Във винарната: където се случва магията
Във винарната: където се случва магията

След това тествахме резултатите. Дегустирахме 6 вида вина – два вида бели, две розета и две червени. Вината ни ги представи лично Даниел, човекът, който ги е разработил като вкус и усещане. Много рядко може да се види това по дегустации. По тази причина представянето беше не просто беседа, а истинска професионална разходка във вътрешния свят на виното – за събиране на гроздето, ферментация, комбиниране на вкусове и аромати, отлежаване, връзка с храната.

Изба Драгошинов: какви са тънкостите на доброто вино
Изба Драгошинов: какви са тънкостите на доброто вино

Общото ми впечатление от вината – стилни, ароматни с изявен вкус.

Етикетите

Етикетите на бутилките са истинско произведение на изкуството. Върху всеки етикет освен името на виното, е отпечатана картина. Картините са рисувани от художника Найден Станчев.

Интересна е историята за това как във винарната започват да използват тези картини за етикети. Годината е 2021, ранна пролет и лок даун заради пандемията. Всичко е затворено, всички сме почти затворени по къщите си. Виното от реколта 2020 също е затворено – и буквално, и преносно. Затворено е в големите съдове за отлежаване. През този период от годината във вината обикновено протичат бурни процеси. Но в други години. Но не и този път…

Винарска изба Драгошинов и специалното Шардоне
Винарска изба Драгошинов и специалното Шардоне

Оказва се, че виното, чисто емоционално, се влияе изключително много от хората, които работят с него. Това важи с особена сила за малките винарни. Така ни разказа Даниел. Цялата тогавашна негова тревожност и негативна енергия се предала на виното. Той решил за кратко да се отдръпне, да не е всеки ден в избата. В последствие нещата потръгват, но на едно от вината, което излиза по това време, Мая и Даниел решават на етикета да сложат картина, изобразяваща именно тази липса на усещане за близост.

Дегустацията

Както споменах, ние дегустирахме 6 вида вина. Най-голямо впечатление ми направиха три от тях.

И нека дегустацията да започне сега!
И нека дегустацията да започне сега!

Шардоне, бяло

Гроздето е от района на Шуменското плато, а виното има леко солен нюанс и много богат аромат. Това, както разбрахме от Даниел, не е типичният профил на Шардонето и се дължи на отлежаването му с френска акация (под формата на специални дъги в резервоара) и цялата ѝ палитра от вкусове.

Пино ноар, розе

Отново региона на Шуменското плато, с много фини аромати на роза и отново нотка соленост заради висока степен на киселинност и минерализация. Това вино се съчетава добре със студени мезета и въобще студена кухня.

Винарна Драгошинов: розе, пино ноар
Винарна Драгошинов: розе, пино ноар

Сира, червено

От района на село Момково до Свиленград в Сакар планина. По принцип сирата ми е един от любимите сортове вина, а това вино беше повече от добро, с плътен танинов вкус и нежни теменужени нотки.

По време на дегустацията нашите домакини бяха подготвили различни мезета, много приятно и вкусно допълнение към виното. От всичко бих отличила една нетрадиционна разядка с домашно крема сирене, орехи и целина, която се съчетава идеално с бели вина.

Винарна Драгошинов: любимата ми сира
Винарна Драгошинов: любимата ми сира

Полезно

От винарска изба Драгошинов организират дегустации за около 9-10 души в специално оборудвана зала за дегустации, а при хубаво време дегустациите могат да се проведат и на открито в градината. В този случай могат да присъстват до около 20 души. Домакините от винарната приемат и индивидуални посетители. Няма минимален брой. На място може да си купите вино. Извън избата вината се продават в избрани заведения и винени магазини.

Винарната се намира във великотърновското село Нацовци на главната улица, недалеч от Килифаревския манастир. Преди да отидете е хубаво да се обадите. Информация за контакти вижте в сайта на изба Драгошинов.

Картата

Когато ние бяхме във винарната получихме и забавни колекционерски карти – карта за вино тур Североизток. Картата представя 16 изби в Североизточна България, като целта е след всеки тур в някоя от тези винарни да се вземе печат, подобно на 100-те национални туристически обекта. Винарните са бутикови, а процесът на винопроизводството им съчетава ръчна обработка на реколтата със съвременни технологии.

Финал

Както споменах в началото, винарска изба Драгошинов беше последната ни спирка от интензивна петдневна обиколка по малко познати, но много интересни забележителности в България. Хубаво е човек да завърши деня си с чаша ароматно вино. Чудесен финал!

Публикувано в ревю с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *