Край Бузовград: мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете

В първите дни на това лято ми се удаде възможност да посетя един древноисторически обект, за който си мислех отдавна – това беше мегалитът над казанлъшкото село Бузовград, наричан „Вратата на богинята“. Покрай мегалита над селото има изградена екопътека, която освен до мегалита, минава покрай още няколко интересни обекта от „време оно“.

Мегалит Вратата на Богинята край Бузовград
Мегалит Вратата на Богинята край Бузовград

Мястото е много приятно за разходка и включва природни дадености, красиви панорами, останки от крепост, древно светилище, част от което е гореспоменатият мегалит, останки от църкви и тракийска гробница. В редовете по-долу ще ви разкажа накратко за всички тези забележителности до Бузовград и за целия кръгов маршрут на екопътеката, която ги обхожда, наречена „Пътека през вековете“.

Как се стига до началото на Пътеката през вековете

Пътеката започва в южните покрайнини на село Бузовград. Селото се намира в полите на Сърнена Средна гора на около 5 километра югозападно от Казанлък. В самото село има няколко насочващи към екопътеката табелки.

За да стигнете до началото на маршрута, влизайки откъм Казанлък, минавате все направо почти през цялото село Бузовград и малко преди последните къщи трябва да свиете наляво и после след реката вдясно. Там ще видите информационна табела с карта на маршрута. Мястото е достатъчно широко, за да оставите колата. От там продължавате пеша и следвате маркировката.

Особености на маршрута и забележителности

Тук ще ви запозная с всичко най-важно по маршрута на екопътека „Път през вековете“. Маршрутът е кръгов, изминава се за около два часа часа (без почивките) и по него ще видите – мегалита „Вратата на Богинята“, скалата „Дяланият камък“, крепост Бузово кале, местност Черковището, Тракийска гробница. Следват подробностите. Пътеката е добре маркирана и оборудвана с информационни стрелки и табла.

Начало на маршрута

Началото на екопътека, както споменах е в южните покрайнини на селото. Малко след информационната табела се насочвате към горичката, следвайки маркировката и табелките. Следва плавно изкачване в горичката.

В началото на маршрута - поемате вдясно към горичката
В началото на маршрута – поемате вдясно към горичката

Мегалит Вратата на Богинята

След около 40 минутен преход стигате до най-интересната забележителност по маршрута – мегалитът Вратата на Богинята. Маршрутът до тук е леко изкачване.

Мегалит Вратата на Богинята
Мегалит Вратата на Богинята

Мегалитът представлява сложна композиция от няколко големи скални блока с оформен прозорец в централната част. Интересно е да се отбележи, че слънцето попада в прозореца точно по залез.

Гледки от мегалита
Гледки от мегалита

От мегалита се откриват очарователни панорамни гледки към Казанлъшката котловина, Казанлък и Стара планина, като при ясно време на гребена на Балкана се открояват монументите на Бузлуджа и Шипка. Наистина, невероятна гледка.

Гледки от мегалита: към Казанлък, Долината и Балкана
Гледки от мегалита: към Казанлък, Долината и Балкана

Според информационната табела до мегалита, Вратата на Богинята е „археоастрономическо съоръжение от втората половина на2-ро хилядолетие пр. Хр., използвано от древните траки. Служило е за наблюдение на слънчевите залези по време на лятното слънцестоене, свързано с календара в древните общества.“

Мегалит Вратата на Богинята: поглед отстрани
Мегалит Вратата на Богинята: поглед отстрани

В края на всеки август в рамките на фестивала „Празници в Долината на тракийските царе“, организиран от община Казанлък, се провежда поход до мегалита под наслов „По стъпките на траките“.

Други каменни грамади наблизо
Други каменни грамади наблизо

Кривване до голямата скала „Дялан камък“

След мегалита трябва да се върнете на пътеката и да продължите по нея. Не след дълго пътеката пресича черен път. Там на кръстовището има информационни табла. Напред продължавате към крепост Бузово кале. Ако имате достатъчно време и искате да видите още нещо интересно, може да кривнете надясно по черния път, където след около 5 минути ходене вдясно от пътя в горичката ще видите огромна добре оформена като паралелепипед скала – Дяланият камък.

Скален феномен Дялан камък
Скален феномен Дялан камък

От там трябва да се върнете към кръстовището на пътеката с черния път и да продължите по пътеката. В тази си част пътеката е почти равна.

Крепост Бузово кале

След около 15 минути ходене след кръстовището стигате до останките от крепостта Бузово кале. Те са напълно автентични. Освен да разгледате каквото е останало от крепостта, може да се насладите на още панорамни гледки към Розовата долина и Стара планина.

Крепост Бузово кале
Крепост Бузово кале

Крепостта била построена през 5-6-ти век, за да охранява северните подстъпи на Средна гора. През 13-14-ти век, по време на Второто българско царство, тя била преустроена и използвана за защита на Крънското деспотство.

Черковища

Пътеката от крепостта Бузово кале се спуска плавно надолу (има и малко стръмнини, но те са улеснени с дървен парапет) и след около 15 минути ходене ви отвежда до Черковищата – това са останки от няколко християнски базилики от 5-6-ти век, обслужвали някога населението в района и гарнизона на укреплението Бузово кале.

Над Бузовград: Черковища
Над Бузовград: Черковища

Тракийска гробница

След около още 15 минути ходене по пътеката, която продължава да се спуска надолу към Бузовград, се стига до една Тракийска гробница. Гробницата е заключена зад метални врати и само през малкото дупки в конструкцията може да се види малка част от входното ѝ помещение.

Над Бузовград: тракийска гробница
Над Бузовград: тракийска гробница

Гробницата е била ограбена още в древността, затова и при направените теренни проучвания не са открити артефакти, позволяващи прецизно датиране на обекта. Въз основа на нейната архитектура и стил, строежът на гробницата се отнася към последните десетилетия на ІV в. пр.Хр., като се предполага, че в дълъг период след това се използвала за оказване на почит към погребания в нея тракийски аристократ.

За сравнение, от този период е гробницата в село Мезек.

Да се върна към екопътеката – от гробницата натам свивате по пътеката вляво преди нея. На това място има изградени масички и пейки за отдих.

Бузовград

От гробницата следва леко труден на места участък към Бузовград, предимно спускане, който се изминава за около 30 минути. Трудностите са само на няколко места (като цяло нищо опасно) и са породени главно от хлъзгави във влажно време и изронени от течащи води отсечки.

След около 30 минути се стига до покрайнините на село Бузовград и се затваря кръгът на Пътеката през вековете.

В заключение, ще изтъкна, че на мен лично разходката много ми хареса – маршрутът макар и лек е доста раздвижващ и предлага досег до древни старини и красиви панорамни гледки. Пътеката е много добре обозначена и оборудвана с информационни табла. Единствено на разклонението към т.нар. Мъжки камък маркировката и обозначенията се губят и по тази причина не съм го включила в горното описание.

Панорамни гледки от Пътека през вековете
Панорамни гледки от Пътека през вековете

Други интересни места наблизо

В Казанлък и околностите ще намерите изключително интересни за посещение места. Някои от тях са Историческият музей, Тракийската гробница в града и още няколко тракисйски гробници наоколо – Голямата Косматка, Хелвеция, Грифоните, Шушманец и др. Голям интерес също представляват църквата със златните кубета Рождество Христово в гр. Шипка, известна още като Шипеченски манастир, язовир Копринка, а за любтелите на активния туризъм – водопад Кадемлийско пръскало, за което ви разказах неотдавна.

Booking.com
Публикувано в древни светилища, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


12 Коментара към Край Бузовград: мегалит Вратата на Богинята и Пътека през вековете

 1. Валерия каза:

  Много се радвам, че успяхте да дойдете и на това красиво място в Долината на Розите и Тракийските царе. Ние бяхме там през октомври в един ясен слънчев ден и гледките оттам бяха не само красиви, а и много цветни.
  Жалко, че не успяхте да отидете и до Мъжкия камък. Дотам по принцип се стига по няколко начина. Единият е още вървейки по главната пътека, се стига до едно разклонение и там лявата пътечка продължава към Мегалита, а дясната- към Мъжкия камък.
  Ние стигнахме до него по друг начин. На една полянка с пейки и беседка под Мегалита има няколко указателни табели… точно там заобиколихме беседката и зад нея има пътечка, която през полянките отвежда до същинската пътека в гората, за която споменах по-рано. Върви се може би към 15 минути. След това изгубихме пътеката…продължиме малко напред през горичката, но се отказахме и на връщане видяхме маркировката и един рязък завой на нашата пътека…има дори и нещо като перилата на това място. Оттам до Мъжкият камък вече е съвсем близо. Да уточня, че не сме правили кръгов маршрут, защото слънцето започна да залязва…посетихме само Мегалита и Мъжкия камък. Та по принцип отклонението дотам не е много дълго, но дано да направят по-ясна маркировка. Мястото е много интересно 🙂
  Благодаря за прекрасната статия и още ще препоръчам в района да посетите Винишкия камък и Мъглижки манастир. Горе по пътя към Селци има и още крепости, за които се каним и се надявам да отидем там рез есентта.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за чудесното допълнение! Ние тръгнахме по стрелките да го търсим, но маркировката изведнъж изчезна. Повървяхме още в горичката и излязохме на един черен път и оттам свихме към Дялания камък и маркираната част.

 2. Петър Николов каза:

  Казанлък е градът, стратегически разположен в центъра и по средата на България. Местните шеговито и шовинистично заявяват, че там е центърът на Земята, както и на Вселената…

  А в околностите на Казанлък се намират още:
  1. „Мъглиж беше пръв“… Само на няколко килиметра от Казанлък, то е живописно полупланинско селце, където се намират и два водопада- Големият и Малкият Скок.

  – Минералните бани край село Овощник, на 4 км. от града. Според непотвърдени, но достоверни слухове, следващото лято на басейна ще бъде поставена паметна плоча, защото там преди години аз се научих да плувам, и то съвсем сам! 🙂

  – Курортното селище Павел баня, за него наскоро Ви разказахме с Ели Иванова. 🙂 🙂

 3. лиляна Койнарска каза:

  Благодаря беше много интересно и полезно и за двете дестинации

 4. Българионъ каза:

  Кощунстването и гаврата с Мегалитът над село Бузовград (Врата на богинята Майка) с поставянето на надгробна плоча на Ал.Фол от неадекватната Валерия Фол.

 5. Morgana каза:

  Здравейте, имате ли представа дали пътеката и горе споменататите забележителности са достъпни в зимни условия?

 6. Весела каза:

  Здравейте,
  Възможно ли е пътеката да бъде обходена с колело?

 7. Борислав Банков каза:

  Местността и забележителностите са разкошни. Приятен и лек маршрут с много забележителности. За съжаление маркировката и картите са започнали да се заличават на места. Особено в края на пътеката през вековете маркировка почти няма и има много обрасли участъци. Препоръчвам след Калето връщане по същият маршрут на обратно. Информацията е валидна към 19.06.2023.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за актуалната информация за пътеката над Бузовград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *