До водопада в местността Свети Никола край Добринище

Банско и Добринище са изключително популярни и много посещавани туристически дестинации в България. Малко известно е обаче, че между двете градчета, много близо до стария черен път, който ги свързва, криволичещ в полите на Пирин, се таят две интересни местенца, съвсем близо едно до друго – Безименният град и водопадът Свети Никола, шумящ в подножието на високите скали в източната му част.

Водопад Свети Никола край Добринище

Водопад Свети Никола край Добринище


Попаднахме на тези два обекта съвсем случайно. Току-що бяхме изкачили връх Вихрен и имахме още ден на разположение в региона. Искахме да видим нови места, без да се налагат много усилия за стигане до тях. Освен това си падаме и по крепости, и по водопади. След няколко търсения в Гугъл се натъкнахме на оскъдна информация за тези две места. Не беше много ясно как да стигнем до там, нито колко време ще ни отнеме. Единственото сигурно, което разбрахме за тях предварително, беше че се намират между Банско и Добринище в най-ниските гънки на Пирин. Пред вид фактите, че разстоянието между Банско и Добринище е само 8 километра и че Пирин се пада южно от свързващото ги шосе, това беше добро начало 🙂 .

Разположение на водопада

Разположение на водопада

В една от предишните статии вече писах за разходката ни до крепостта. Тази е посветена на водопада.

Как се стига до водопада

Отправна точка за пътеката към водопада е беседката, от която тръгва и пътеката към Безименния град. Как се стига до тази беседка може да прочетете тук.

Пътеката към крепостта е от беседката нагоре по хълма. Пътеката към водопада е напред към Добринище. Почти веднага тя се включва в черния път. Тръгвате натам и след 10-на минути ходене стигате до място, на което черния път прави завой наляво, а от това място надясно започва пътека, която влиза в горичката.

Към водопада: завоят наляво и началото на горската пътека вдясно

Към водопада: завоят наляво и началото на горската пътека вдясно

Началото на горската пътека вдясно

Началото на горската пътека вдясно

Няма и 5 минути ходене по тази горска пътека, стигате водопада. Ориентир по нея ще ви бъде шумът на реката. Тя е доста утъпкана – личи си, че по нея се минава сравнително често.

GPS координатите на водопада са: 41,8131093 / 23,5346092.

При водопада

Водопадът не е от големите, но си заслужава разходката. Водите му падат на 2 големи струи от около 6-7 метра височина по отвесна скала. Отдолу има малко езерце. Теренът позволява да се приближите максимално до водопада и да се разхладите от пръските му.

При водопада

При водопада

Водопадът изглежда няма име – затова го наричат Свети Никола, на името на местността, в която се намира.

Ето го и на живо.Booking.com

Публикувано в водопади, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


6 Коментара към До водопада в местността Свети Никола край Добринище

 1. Стефка каза:

  Днес стигнахме до параклиса благодарение на вашите указания, за които сърдечно благодарим! Пътеката, по която сте се качили наистина е много стръмна. Ние паркирахме тук 41.820067,23.520411

  От там нагоре води много по-лесен път, по който и с лека кола може да се стигне почти до Безименния град.

  Към водопада не е толкова лесно. Горската пътека е съвсем обрасла и се губи. Видяхме го, но от далеч. Беше трудно да се приближим.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Стефка, благодаря Ви за отзива и за споделената интересна и полезна информация за Безименния град и близкия водопад Свети Никола!

 2. Елена каза:

  Здравейте, ние също днес стигнахме до разкопките, но намирането на водопада си беше. Приключение! Входът към горската пътека изобщъне се вижда, а тя е страшно обрасла (кактп и велопистата! Изобщо не става за колело). Посшедната част беше свлечена, та аз не успях да сляза по нея, защото носех раница с двегодишно на гърба. Мъжът ми и баткото на 7 години слязоха, но си беше много рисковано. Жалко е, че няма табели, поддръжка, нищо. Също така едната пътека от разкопките надолу, може би стръмната, по която ние слязохме, е останала почти без парапет, без който на места е наистина трудно да се минава

 3. Узунова каза:

  Здравейте! Благодаря Ви за страхотната статия, благодарение на която посетихме тези красиви места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *