Екопътека Бяла река – райско място за разходка, скътано под резерват Джендема

This post is also available in English.

Екопътека Бяла река е една от най-добре направените и стабилни екопътеки, по които някога съм минавала. Маршрутът е кръгов и се движи в живописното ждрело на Бяла река, скътано под резерват Джендема. Освен скалните форми на каньона и бързеите в теснините, маршрутът на пътеката минава покрай няколко водопада. Въздухът е чист и свеж, а раздвижването нагоре-надолу по мостчета и стълби загрява кръвта и заедно с гледките зарежда с добро настроение.

Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река

Как се стига до екопътека Бяла река

Пътеката се намира на около 6 километра северно от град Калофер. За да стигнете до нея, в Калофер поемате към манастир Рождество Богородично. Има табелки за манастира. Ако влизате в Калофер откъм Карлово, трябва да завиете наляво още в началото на града. Това е и посоката към местността Паниците. Двата пътя – към манастира и към Паниците се разделят в покрайнините на града.

За манастира продължавате по тесен асфалтов път все направо. Имайте предвид, че пътят е много лош – с много дупки, в един немалък участък асфалтът изцяло липсва и пътят там е черен. Все пак, при сухо време бавно и внимателно не е проблем да се измине с лека кола. В района на манастира пътят се е запазил по-добре.

Покрай Калоферския манастир до началото на пътеката
Покрай Калоферския манастир до началото на пътеката

Може да оставите колата до манастира, а може да продължите с нея още около 200 метра до началото на пътеката. Там също има удобно за паркиране място.

Една скоба – от местността Паниците започва един от маршрутите за изкачване на връх Ботев, с който ви запознах преди време. Той минава през хижа Рай и по Тарзановата пътека.

По пътеката

Дотук бяха неволите с лошия път. Оттук насетне започва изживяването „Екопътека Бяла река“.

Бивак Бяла река
Бивак Бяла река

Пешеходният маршрут започва от Бивак Бяла река, а самата екопътека – малко след него.

Екопътека Бяла река - Добре дошли!
Екопътека Бяла река – Добре дошли!

Екопътеката е с кръгов маршрут, който описва своеобразна осморка покрай реката. Няма опасност да се объркате, защото множество стрелки указват посоката.

Мостчета, стълби, водопад - приключението започва още в началото на маршрута
Мостчета, стълби, водопад – приключението започва още в началото на маршрута

Минава се по много дървени мостчета и стълби, ту се качвате леко запъхтени, ту слизате.

По пътеката
По пътеката

През цялото време се наслаждавате на красивите гледки в каньона.

Поглед към пролома на Бяла река
Поглед към пролома на Бяла река

Реката образува един голям и няколко по-малки водопада.

Екопътека Бяла река - Големият водопад
Екопътека Бяла река – Големият водопад

Пътеката е добре обозначена и оборудвана с информационни табла.

Бяла река
Бяла река

Има няколко места за отдих.

По пътеката - време за малко почивка
По пътеката – време за малко почивка

Целият маршрут се изминава за около час и половина.

Нагоре - да погледнем към Джендема
Нагоре – да погледнем към Джендема

Екопътека Бяла река има и кратък вариант на маршрута – това е първият кръг на осморката. Той се изминава за по-малко от час и не пропуска красивите водопади.

Екопътека Бяла река - някъде по средата на маршрута
Екопътека Бяла река – някъде по средата на маршрута и на осморката

Други места наблизо

За да стигнете до началото на пътеката, минавате покрай Калоферския манастир Рождество Богородично.

Калоферски манастир Рождество Богородично
Калоферски манастир Рождество Богородично

Може да го разгледате и да запалите свещичка там на отиване или на връщане. В манастирския двор е много приятно – той е добре поддържан. Откриват се красиви гледки към околните хълмове на Балкана.

Калоферски манастир и подреденият му двор
Калоферски манастир и подреденият му двор

Мястото, което непременно трябва да посетите в самия Калофер е къщата-музей Христо Ботев. А горе в Балкана над Калофер се намират две емблематични места: водопад Райско пръскало и старопланинският първенец връх Ботев. Имайте предвид, че маршрутите до тях са за добре подготвени туристи.

Ако искате да поостанете в района на Калофер за няколко дни, вижте актуални оферти за настаняване там.

Booking.com
Публикувано в български манастири, водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


18 Коментара към Екопътека Бяла река – райско място за разходка, скътано под резерват Джендема

 1. Георги Георгиев каза:

  С най – искрени пожелания и благодарности към Ели, въпреки че не се познаваме. Мястото е страхотно. Ще си позволя да допълня само, че пътят от града към манастира е доста дълъг, на моменти си мислех, че сме се загубили. В светата обител може да преспите с цена 10 лв. легло на 1 етаж и 12 лв. за легло на втория. Има барбекю в двора. Последната част от изкачването по „осморката“ е скалиста и доста открита местност, затова го пропуснахме. Това, което видяхме покрай реката ни очарова достатъчно. Има различни указателни табели за тревите, храстите, билките, животните, които са много интересно направени като малки въртящи се дървени квадратчета. Дървено чукче за да имитирате кълвач. Навсякъде беше изключително чисто. Горещо препоръчвам!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря много за споделените впечатления и допълнението!

 2. Деница Атанасова каза:

  Пътят до там от Калофер до самата пътека (6км) и наистина ужасен, бих отишла само с джип друг път. Според мен не е за малки деца, има опасни участъци и постоянно трябва да се държат за ръка.

 3. Младен Танов каза:

  здравейте! Страхотно място, добре изградена и поддържана екопътека!
  Искам да заведа група студенти и се интересувам, има ли възможност за наемане на джипове от Калофер до началото й?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, не знам как стои въпросът с джиповете. Пробвайте да се обадите в община Калофер или на някоя къща за гости за информация.

 4. БлагоБерта каза:

  Здравейте!
  Много благодаря за хубаво описаното място! Наистина е много красиво.
  Да, не е за малки деца, а и кашкавал туристи като мен доста се изплезиха, но си заслужаваше 🙂
  Сами бих искала да допълня че пътят до/от там са два. Единият е маркиран в Гугъл мапа, минава покрай къщите на местните хора, НО на два пъти преминава през реката. Ние минахме по него на връщане и малко си изплашихме дали ще издържи колата, но се справи благодарение на височината и 4х4.
  Другият път (който не е обозначен на картата) е черен, кален път с много неравности. Имайте го предвид за колите си. Много бавно се кара така, но пък същнахме едно такси, което означава че би могло да се наеме такси от града.
  Успех и приятно изкарване 🙂

 5. Любомир Николов каза:

  Преди три-четири години тръгнах с колата и жената. Но бързо се отказах, за съжаление. Пътят беше ужасен! Тези калоферци нямат ли толкова пари да го постегнат…

 6. Димитър Христев каза:

  Днес посетих тази природна забележителност . За съжаление пътят от Калофер до Екопътеката е нещо което не може да се опише с думи ! Нещо страшно , от 45 г. съм професионален шофьор такова нещо не съм виждал !

 7. Жулиен Янков каза:

  На 15.05 се опитахме да стигнем до там но това жалко подобие на път ни отказа. Скапан град ! Скапана оправа ! Повръща ми се от видяното и никога не бих се върнал в този долен град ! С огромно желание тръгнахме натам и после една седмица псувах и кълнях …… Там само ББ с жипката може да мине. 😀

 8. Д-р Юлияна Йоргова каза:

  ВНИМАНИЕ – пътеката е страхотна. НО трябва да минете през Калофер за да стигнете до началото. Гугъл Мапс предлага маршрут през село Васил Левски – не го правете дори с големи джипове!!! Моля – добавете това уточнение към статията…

 9. турист каза:

  разбит път

  • Веселин каза:

   Всички се оплаквате от разбития път, а не се сещате, че може колите да бъдат оставени в Калофер и да се премине пеш – нещо, което съм правил десетки пъти. Пътят направо трябва да го затворят – който го мързи да върви, не е за разходки в природата. Миналото лято примерно, бях на плаж Болата – ако има възможност, някои хора биха паркирали на самия плаж, за да се хвърлят в морето направо от колите си! Имате крака, бре! С колата, та с колата…

   • Йордан каза:

    Напълно съгласен! Движение – движение е необходимо за здраве – 6км се изминават за час и половина и още толкова по пътеката и после обратно – прекрасна 6 часова разходка през целия ден за здраве и връзка с природата. 🙂

 10. Мария Гого каза:

  Мили хора мерси за коментарите. Колко време се хиди долу горе от Калофер до еко пътеката някой има ли представа? И още ако се хване цялата осмица колко време е това? Дали някой има идея??? Мерси много!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *