Остров Света Анастасия: вълнуваща морска разходка до един от най-красивите български острови

This post is also available in English.

Остров Света Анастасия в Бургаския залив си го бяхме набелязали доста отдавна не само като интересно място за посещение на морето, но и като истинско морско преживяване. И ето, че лятото дойде и с радост го посетихме. Не се излъгахме. Следват подробностите.

Остров Света Анастасия в Бургаския залив

Остров Света Анастасия в Бургаския залив

Нашата морска разходка с корабче до остров Св. Анастасия

Отплаването

Четвърт час преди 10 бяхме на Магазия 1 в очакване да отплаваме за остров Света Анастасия. Беше слънчев летен зноен ден, един от малкото горещи дни това лято. Имаше малко забавяне от уречения час на тръгване, тъй като военна подводница беше изплувала и затворила коридора на катамарана ни. Затова пък, разгледахме подводницата отблизо.

Качихме се на кораба Св. Анастасия. Избрахме си горната открита палуба, за да се наслаждаваме на полъха, така освежаващ в жежкия ден, и морските гледки. Жадувахме за тях – това беше първият ни морски ден тази година. Какво шеметно начало на отпуската! Отплавахме.

Корабът Св. Анастасия

Корабът Св. Анастасия

Минахме покрай Морска гара Бургас и фара и се заредиха една след друга картини тюркоазена морска шир.

Порт Бургас и фарът

Порт Бургас и фарът

Дали защото не бяхме виждали морето от близо година или пък просто защото обичах морето и разходките с лодка, беше чудесно. Имаше малки вълни, но не се усещаха – катамаранът беше стабилен.

Остров Света Анастасия и малкият пристан

Остров Света Анастасия и малкият пристан

Силуетът на острова се появи в далечината и малко по малко се увеличаваше.

Остров Св. Анастасия: фарът

Остров Св. Анастасия: фарът

Започнахме да различаваме белия фар и дървената сграда на манастира – бях гледала снимки и ги разпознах веднага.

Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия

На острова

След около половин час акостирахме на малкия пристан.

Остров Св. Анастасия и миденият плаж до пристана

Остров Св. Анастасия и миденият плаж до пристана

Минахме покрай помпозен малък миден плаж и се залепихме в информационната табела, за да се запознаем с всичко интересно.

Остров Св. Анастасия и миденият плаж

Остров Св. Анастасия и миденият плаж

После хванахме пътеката по островния хълм и се насочихме към вътрешността на острова.

Пред Голямата манастирска сграда имахме интересна беседа за историята на острова и ценни упътвания какво непременно да видим на остров Света Анастасия.

Голямата манастирска сграда

Голямата манастирска сграда

Кратка история на о-в Св. Анастасия

Света Анастасия е единственият обитаем български черноморски остров. Най-ранните следи от човешка дейност на острова са от 4-6 век. Централно място на острова заема манастир „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)“, за който се смята, че съществува от 15-ти век.

Света Анастасия е легендарна лечителка – от там и прозвището Фармаколитрия, живяла през втората половина на 2-ри век. Заради християнската си вяра е била разпъната на кръст и изгорена жива. Въпреки че умира така мъченически, тялото й остава незасегнато от огъня. Светицата се почита както от католици, така и от източноправославни християни.

Църквата Успение Богородично

Църквата Успение Богородично

Манастирският храм носи името „Успение Богородично“. Най-старата част на църквата, градеж от която е запазен и до днес, е вграден в сегашния олтар. Интерес буди красивият дървен иконостас от 1802 г.

Църквата Успение Богородично: красивият иконостас

Църквата Успение Богородично: красивият иконостас

Любопитен факт е, че „Света Анастасия Фармаколитрия“ не е единствения островен манастир в българската акватория. На съседните Созополски острови – остров Св. Иван, остров Св. св. Кирик и Юлита и на остров Св. Тома – също е имало стари манастири, но днес там има само останки, докато манастирът на остров Света Анастасия е солидно запазен и до днес.

Манастирът е действал до 1923 г., а след това в продължение на няколко години е бил превърнат в затвор.

За патилата на остров Света Анастасия има няколко легенди, като най-интересна от тях е свързана с пирати, които нападнали острова и искали да плячкосат манастира. Монасите тогава се затворили в светата обител и започнали да се молят за спасение на св. Анастасия, покровителка на мястото. Тя чула горещите им молитви и изпратила страшна буря в морето. Пиратският кораб потънал заедно с пиратите, а останките на кораба се вкаменили и стоят и днес до бреговете на остров Света Анастасия.

Повече за историята на острова и други интересни легенди, може да разберете на място, както направихме и ние.

В опознаване на остров Св. Анастасия

След интересната беседа се впуснахме в изследване на острова.

В изследване на острова

В изследване на острова

Под въздействие на легендата за вкаменения пиратски кораб, побързахме да го видим от терасата зад църквата. Не бях виждала морски скали, така правилно наподобяващи истински останки от морски кораб. Оказа се, че легендата почива на солидни основи 🙂 .

Вкаменените останки на пиратския кораб

Вкаменените останки на пиратския кораб

След това разгледахме музея, разположен в Голямата манастирска сграда. Това е модерен интерактивен музей и в отделни залички пресъздава по увлекателен начин историята на остров Света Анастасия.

В музея на остров Света Анастасия

В музея на остров Света Анастасия

Аз лично, впечатлена от легендата за кораба и току-що видените му каменни останки, най-много харесах залата с пиратското съкровище, като по чудо спасено от потъналия кораб 🙂 .

Пиратското съкровище: легендата оживява

Пиратското съкровище: легендата оживява

В Голямата манастирска сграда има малка хотелска част, разполагаща с няколко стаи за гости.

Още по-вдъхновени от сертификата, свидетелстващ, че сме островитяни 🙂 , който получихме в Голямата манастирска сграда, продължихме с островната опознавателна разходка.

Остров Света Анастасия: лекарната и морски гледки

Остров Света Анастасия: лекарната и морски гледки

Разходихме се до фара, лекарната, в която правят лимонада от билки, брани на острова, а след това с особен интерес посетихме малката старинна църква Успение Богородично, заемаща централно място на остров Св. Анастасия.

Църквата е строена през периода 15-16 век, но по-късно е обновявана. В нея личат старинни стенописи. Красивият дървен иконостас е от 1802 година.

Тук е интересно да отбележа, че островът е свързан със света Анастасия, а църквата носи име, свързано със света Богородица. Св. Анастасия се почита на 22 декември, но по това време островът е трудно достъпен. Затова за празник на острова е избран 15 август – денят на успението на пресветата Дева и празник на малката църква.

На острова има и Малка манастирска сграда, а до нея – ресторант.

Стана пладне – време за обед. От толкава разходки и преживявания, бяхме поугладнели. Не беше останало много време до отплаването на корабчето обратно към Бургас, но все пак, седнахме да се подкрепим. Избрахме „бързи“ ястия – таратор и скара. Въпреки многото гладни туристи в ресторанта, наистина ни поднесоха бързо обяда. Много вкусен, при това.

Като се връщахме към островния пристан минахме да видим скалния феномен Портите на слънцето – каменни порти, през които сутрин слънцето „влиза“ на острова.

Портите на слънцето

Портите на слънцето

Е, това беше. Качихме се на корабчето и отплавахме обратно към Бургас.

Остров Света Анастасия: отплаваме

Остров Света Анастасия: отплаваме

Полезна информация

Официалният сайт на остров Св. Анастасия е много добър във всяко едно отношение. Честно казано, малко обекти в България могат да се похвалят с толкова подробен и актуален като информация уеб сайт. Все пак, тук ще си позволя да изтъкна сбито някои важни моменти от логистиката на посещението до остров Света Анастасия, нещо като често задавани въпроси.

Какво е работното време на обектите на остров Света Анастасия?
Лятно време: всеки ден от 10:00 до 20:00 часа.

Колко курса до острова има през деня?
Ориентировъчно по 3 курса – в 10:00, в 13:30 и 17:00 часа. За актуално точно разписание, посетете сайта на острова.

От къде тръгват корабчетата?
От Магазия 1, близо до Морска гара Бургас.

Колко минути предварително трябва да съм там?
Поне 10 минути.

Има ли удобен паркинг наблизо и колко струва?
Пред Магазия 1 има голям безплатен паркинг. Ако сте там в почивни дни, обаче, може да няма места, затова – отидете по-рано.

Колко време се пътува до острова?
Около 30 минути.

Колко струва посещението?
12 лв. редовен билет и 10 лв. за учащи и пенсионери. По-подробна и актуална информация, вижте тук.

Как да направите резервация за пътуване до острова?
а) по телефон – 0882 004 124 (всеки ден от 09:00 до 17:00 ч.) ;
б) по е-мейл – reservations@gotoburgas.com.

Няколко съвета

Ако имате възможност, резервирайте своята морска разходка до остров Св. Анастасия в делничен ден, тъй като през почивните дни корабчетата и островът са пълни с народ. Там е по-добре да се насладите на гледките и разходката на спокойствие.

Като цяло, времето по време на последния курс с начало около 16:00 е много по-благоприятно за разходка.

В катамарана има възможност да се настаните в затворен салон, в който е малко задушно и гледките не са същите. Също така, може да заемете място на горната палуба и да се насладите изцяло на гледките и емоциите от морската разходка. В този случай, обаче, непременно вземете слънцезащитни мерки!

Тази година имахме възможност да посетим още един интересен исторически обект край Бургас – Акве Калиде. Намира се на около 14 км северозападно от Бургас. Представлява останки от бани още от римско време, използвани преди това от траките като светилище и впоследствие преустройвани през вековете. Ползвали са се и в наши дни до преди десетина години. Сега е музей.

В заключение, много ни хареса разходката до остров Света Анастасия. Ето кратко видео с новата ни придобивка – екшън камера, допълващо разказа по-горе.Booking.com

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Остров Света Анастасия: вълнуваща морска разходка до един от най-красивите български острови

 1. Гергана Димитрова каза:

  Интересно и полезно като описание и като информация!Благодарим ти Ели!

 2. Страхотна статия – приятно поднесена и достатъчно полезна информация с ненатрапчиви подробности и увлекателен изказ, който те кара с нетърпение да очакваш своето посещение на острова. Аз вече изгарям от нетърпение 🙂

 3. Алена каза:

  Читаю о Болгарии уже статьи лет 20. Но ваши самые интересные! Точные, подробные и написанные с душой. Огромное вам спасибо! Даже захотелось лично пообщаться…
  Я очень люблю Болгарию и даже учу язык.
  Поздрави от Киев!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *