Пещерски водопад – красив и дружелюбен, но не винаги работи

Пролет. Време за водопади.

Пещерският водопад е красив карстов водопад, който се намира в околностите на село Пещера, недалеч от Земен. Той е дружелюбен и позволява да се окъпеш под водните му пръски. Рисунъкът му е силно разчупен. За съжаление рядко работи.

Пещерски водопад до село Пещера
Пещерски водопад до село Пещера

Миналата година се разходихме по алеята към Пещерския манастир над селото и после се отбихме да видим водопада – водата беше в оскъдица тогава. Тези дни от постове във ФБ разбрахме, че водопадът тече и побързахме да си стъкмим ходене до него, за да не изпуснем момента. Хванахме го живописен и мощен. Понамокрихме се добре там край него. По-рано същия ден се изкачихме и до връх Шильоко над село Пенкьовци.

Водопадът до село Пещера, недалеч от град Земен
Водопадът до село Пещера, недалеч от град Земен

Как се стига до Пещерския водопад

Като влезете в Пещера, трябва да се насочите към горната част на селото. Отправна точка е една чешма на У-образно кръстовище – 42.503382, 22.753990. Край нея може да оставите колата. За водопада продължавате в ляво от чешмата покрай последните къщи, после минавате до стара плевня – надолу от нея е един от по-малките водопади по реката.

Водопадът до плевнята
Водопадът до плевнята

Ако продължите нагоре от плевнята още малко по реката, ще видите водопада – ако тече. Пада се някъде под кръста, който се вижда отдалеч.

Координати на чешмата: 42.503382, 22.753990.
Координати на водопада: 42.504427, 22.755390.

Един от долните водопади по реката, с. Пещера
Един от долните водопади по реката, с. Пещера

От чешмата до водопада са около 200 метра, които се изминават за по-малко от 10 минути.

Mестността, в която се намира водопадът, се казва Клабуко. Той е висок около 20 метра и е образуван в бигорова скала. Заради тези два факта много прилича на водопад Полска Скакавица и на водопад Смоличано.

Пещерски водопад
Пещерски водопад

Село Пещера е още едно място, където могат да се видят манастир и водопад.

Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *