Пещерски водопад – красив и дружелюбен, но не винаги работи

Пролет. Време за водопади.

Пещерският водопад е красив карстов водопад, който се намира в околностите на село Пещера, недалеч от Земен. Той е дружелюбен и позволява да се окъпеш под водните му пръски. Рисунъкът му е силно разчупен. За съжаление рядко работи.

Пещерски водопад до село Пещера
Пещерски водопад до село Пещера

Миналата година се разходихме по алеята към Пещерския манастир над селото и после се отбихме да видим водопада – водата беше в оскъдица тогава. Тези дни от постове във ФБ разбрахме, че водопадът тече и побързахме да си стъкмим ходене до него, за да не изпуснем момента. Хванахме го живописен и мощен. Понамокрихме се добре там край него. По-рано същия ден се изкачихме и до връх Шильоко над село Пенкьовци.

Водопадът до село Пещера, недалеч от град Земен
Водопадът до село Пещера, недалеч от град Земен

Как се стига до Пещерския водопад

Като влезете в Пещера, трябва да се насочите към горната част на селото. Отправна точка е една чешма на У-образно кръстовище – 42.503382, 22.753990. Край нея може да оставите колата. За водопада продължавате в ляво от чешмата покрай последните къщи, после минавате до стара плевня – надолу от нея е един от по-малките водопади по реката.

Водопадът до плевнята
Водопадът до плевнята

Ако продължите нагоре от плевнята още малко по реката, ще видите водопада – ако тече. Пада се някъде под кръста, който се вижда отдалеч.

Координати на чешмата: 42.503382, 22.753990.
Координати на водопада: 42.504427, 22.755390.

Един от долните водопади по реката, с. Пещера
Един от долните водопади по реката, с. Пещера

От чешмата до водопада са около 200 метра, които се изминават за по-малко от 10 минути.

Mестността, в която се намира водопадът, се казва Клабуко. Той е висок около 20 метра и е образуван в бигорова скала. Заради тези два факта много прилича на водопад Полска Скакавица и на водопад Смоличано.

Пещерски водопад
Пещерски водопад

Село Пещера е още едно място, където могат да се видят манастир и водопад.

Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *