52 екопътеки за всеки

Скъпи читатели на блога, близки и приятели, щастлива съм да ви споделя, че вече излезе книгата ми „52 екопътеки за всеки„, с която се надявам да ви отведа до още интересни кътчета из българската природа.

Благодаря на екипа на издателство Сиела, който повярва в мен. Специални благодарности на редактора Димитър Николов и дизайнера Дамян Дамянов, без които тази книга нямаше да се получи.

В книгата съм описала 52 екопътеки в България, включващи по маршрутите си множество забележителности и очарователни природни пейзажи. Много от тях вече съм представяла под една или друга форма в блога, но в книгата има и изненади. Повечето от описаните пътеки са достъпни за всеки, некомерсиални, без билет и входни такси.

Защо екопътеки? В блога съм подготвила и публикувала над 300 статии и голяма част от тях включват освен информация за интересни места, и пешеходни маршрути до тях. Аз съм точно такъв тип турист – интересно ми е да видя любопитно място, още повече ми харесва да съчетая това с разходка на чист въздух.

Опитах се да категоризирам маршрутите по трудност и състояние, така както съм ги изпитала на гърба си и по-точно на краката си (на някои по-трудни места ползвах и други крайници 🙂 ).

Защо точно 52? За да има за всеки уикенд в годината.

Подбрала съм пътеки буквално за всеки – както за начинаещите и съвсем неподготвени туристи, така и за понапредналите. Маршрутите в книгата са с различна трудност. Освен това, някои са по-дълги – за цял ден, а други – съвсем кратички, за да може да се разходите и когато нямате много време.

Някои кратки и леки маршрути са екопътека Иванчова поляна до Вършец, Под пръските на водопада край Тетевен. В по-тежката част попадат Дяволската пътека и екопътека Боров камък.

Също така, постарах се да включа по-малко популярни маршрути, за да е по-интересно на читателите. Такива са пътеката до тракийската крепост и слънчево светилище Палеокастро до Тополовград, екопътека Извори и пещери в Странджа.

И последно – немалко екопътеки в България са неизползваеми, били са изградени преди години, не са поддържани и са се амортизирали. Включените в книгата маршрути са проходими.

Как да поръчате

 • за поръчка, използвайте формата;
 • необходими данни от Ваша страна: име и фамилия, мейл адрес, телефон, адрес или офис на Еконт;
 • ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение;
 • книгата ще изпратя до офис на Еконт или до адрес в България;
 • цена: 20 лв. + доставката, заплащане с наложен платеж;
 • поръчката ще потвърдя на посочения мейл адрес или телефон.

Техническа информация за книгата:

 • Автор: Ели Иванова;
 • Издателство: Сиела;
 • ISBN: 9789542828907;
 • Година на издаване: 2019;
 • Корица: мека;
 • Страници: 204;
 • Формат: 14,3х21 см;
 • Език: Български.

Ако имате въпроси, коментари, идеи за интересни места и пътеки, не се колебайте – пишете ми!

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


7 Коментара към 52 екопътеки за всеки

 1. ПетЪр каза:

  Браво, колежке! :=)

  Така ще мога да намеря своята пЪтека, по планини и гори,
  в пещери и най-вече край буйни водопади …

 2. Танто каза:

  Ели, пробвайте и с екопътека „Долна топчия“ в района на Елхово. Лесно ще намерите началото й. В града има означения за нейния старт.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за предложението. Преди две години бях в Сакар, тогава посетих и Елхово. За много места там в района не остана време. Тази специално екопътека не съм я чувала, но ще си я отбележа за следващо ходене натам Поздрави!

 3. Милена каза:

  Здравейте,
  сигурна ли сте, сте посетила Крепост Калето до с. Кошница? Пътеката далеч не е „лека и приятна“ а е стръмна и с много (само) стълби. Не бих я класирала с трудност 1/5. Трудна е и за деца.
  Надявам се да няма подобни несътветствия за останалите описани екопътеки!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, когато ние посетихме крепостта се изкачихме от шосето до върха на хълма за около 25 минути със все почивките. Без почивки разстоянието се взема спокойно за 15-на минути. Все пак всичко това е строго индивидуално. Малко дете ще измине маршрута по-бавно. Трудност 1/5 е спрямо другите маршрути в книгата. Това е доста кратък маршрут. При това, на място има доста парапети за опора, а и места за отдих в гъста сянка. За сравнение – за Дяволската пътека си трябват поне 4 часа, денивелацията там е огромна.

   Съжалявам, че има разминаване между моята оценка и Вашата. Това, което мога да споделя е, че почти винаги, когато е имало по хижи и пътеводители разписани времена за планински маршрути, на мен ми е трябвало повече време от посоченото – не съм спортист, не съм и тинейджър, пълен със сили. А и като цяло от коментарите в блога разбирам, че описанията ми са сравнително точни като време. Все пак хората са различни, възприятията им – също.

 4. Росица Василева каза:

  Адмирирам инициативата Ви и прекрасно реализираната идея. Не на последно място поставям и лекият за прочит стил, богата информация.
  Книгата Ви ще купя и поради една много важна за мен причина. Аз съм трудно подвижна и няма да мога да посетя местата, които така красиво описвате. Книгата и снимките ще ме ме направят съпричастна.
  И още нещо…не успях да се абонирам за блога Ви. Не се справих с финала на картинките…..
  Желая Ви здраве и още много приятни моменти, които да споделите. На Вашите читатели – ходете, не се спирайте нито за миг, защото идват моменти в които разбираш колко много си пропуснал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *