52 екопътеки за всеки

Скъпи читатели на блога, близки и приятели, щастлива съм да ви споделя, че вече излезе книгата ми „52 екопътеки за всеки„, с която се надявам да ви отведа до още интересни кътчета из българската природа.

Благодаря на екипа на издателство Сиела, който повярва в мен. Специални благодарности на редактора Димитър Николов и дизайнера Дамян Дамянов, без които тази книга нямаше да се получи.

В книгата съм описала 52 екопътеки в България, включващи по маршрутите си множество забележителности и очарователни природни пейзажи. Много от тях вече съм представяла под една или друга форма в блога, но в книгата има и изненади. Повечето от описаните пътеки са достъпни за всеки, некомерсиални, без билет и входни такси.

Защо екопътеки? В блога съм подготвила и публикувала над 300 статии и голяма част от тях включват освен информация за интересни места, и пешеходни маршрути до тях. Аз съм точно такъв тип турист – интересно ми е да видя любопитно място, още повече ми харесва да съчетая това с разходка на чист въздух.

Опитах се да категоризирам маршрутите по трудност и състояние, така както съм ги изпитала на гърба си и по-точно на краката си (на някои по-трудни места ползвах и други крайници 🙂 ).

Защо точно 52? За да има за всеки уикенд в годината.

Подбрала съм пътеки буквално за всеки – както за начинаещите и съвсем неподготвени туристи, така и за понапредналите. Маршрутите в книгата са с различна трудност. Освен това, някои са по-дълги – за цял ден, а други – съвсем кратички, за да може да се разходите и когато нямате много време.

Някои кратки и леки маршрути са екопътека Иванчова поляна до Вършец, Под пръските на водопада край Тетевен. В по-тежката част попадат Дяволската пътека и екопътека Боров камък.

Също така, постарах се да включа по-малко популярни маршрути, за да е по-интересно на читателите. Такива са пътеката до тракийската крепост и слънчево светилище Палеокастро до Тополовград, екопътека Извори и пещери в Странджа.

И последно – немалко екопътеки в България са неизползваеми, били са изградени преди години, не са поддържани и са се амортизирали. Включените в книгата маршрути са проходими.

Как да поръчате

 • за поръчка, използвайте формата;
 • необходими данни от Ваша страна: име и фамилия, мейл адрес, телефон, адрес или офис на Еконт;
 • ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение;
 • книгата ще изпратя до офис на Еконт или до адрес в България;
 • цена: 20 лв. + доставката, заплащане с наложен платеж;
 • поръчката ще потвърдя на посочения мейл адрес или телефон.

Техническа информация за книгата:

 • Автор: Ели Иванова;
 • Издателство: Сиела;
 • ISBN: 9789542828907;
 • Година на издаване: 2019;
 • Корица: мека;
 • Страници: 204;
 • Формат: 14,3х21 см;
 • Език: Български.

Ако имате въпроси, коментари, идеи за интересни места и пътеки, не се колебайте – пишете ми!

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

7 Коментара към 52 екопътеки за всеки

 1. ПетЪр каза:

  Браво, колежке! :=)

  Така ще мога да намеря своята пЪтека, по планини и гори,
  в пещери и най-вече край буйни водопади …

 2. Танто каза:

  Ели, пробвайте и с екопътека „Долна топчия“ в района на Елхово. Лесно ще намерите началото й. В града има означения за нейния старт.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за предложението. Преди две години бях в Сакар, тогава посетих и Елхово. За много места там в района не остана време. Тази специално екопътека не съм я чувала, но ще си я отбележа за следващо ходене натам Поздрави!

 3. Милена каза:

  Здравейте,
  сигурна ли сте, сте посетила Крепост Калето до с. Кошница? Пътеката далеч не е „лека и приятна“ а е стръмна и с много (само) стълби. Не бих я класирала с трудност 1/5. Трудна е и за деца.
  Надявам се да няма подобни несътветствия за останалите описани екопътеки!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, когато ние посетихме крепостта се изкачихме от шосето до върха на хълма за около 25 минути със все почивките. Без почивки разстоянието се взема спокойно за 15-на минути. Все пак всичко това е строго индивидуално. Малко дете ще измине маршрута по-бавно. Трудност 1/5 е спрямо другите маршрути в книгата. Това е доста кратък маршрут. При това, на място има доста парапети за опора, а и места за отдих в гъста сянка. За сравнение – за Дяволската пътека си трябват поне 4 часа, денивелацията там е огромна.

   Съжалявам, че има разминаване между моята оценка и Вашата. Това, което мога да споделя е, че почти винаги, когато е имало по хижи и пътеводители разписани времена за планински маршрути, на мен ми е трябвало повече време от посоченото – не съм спортист, не съм и тинейджър, пълен със сили. А и като цяло от коментарите в блога разбирам, че описанията ми са сравнително точни като време. Все пак хората са различни, възприятията им – също.

 4. Росица Василева каза:

  Адмирирам инициативата Ви и прекрасно реализираната идея. Не на последно място поставям и лекият за прочит стил, богата информация.
  Книгата Ви ще купя и поради една много важна за мен причина. Аз съм трудно подвижна и няма да мога да посетя местата, които така красиво описвате. Книгата и снимките ще ме ме направят съпричастна.
  И още нещо…не успях да се абонирам за блога Ви. Не се справих с финала на картинките…..
  Желая Ви здраве и още много приятни моменти, които да споделите. На Вашите читатели – ходете, не се спирайте нито за миг, защото идват моменти в които разбираш колко много си пропуснал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *