Водопад Футула край Сливен – приятна разходка в Природен парк Сините камъни

Разгарът на лятото. Време за интересни обиколки из по-малко познати забележителности в България …

Както всяка година, на път за морето, посетихме не едно, а няколко интересни места. Едно от тях беше водопад Футула край Сливен. Водопадът се намира в подножието на високи скали в Природен парк Сините камъни.

Водопад Футула край Сливен

Водопад Футула край Сливен


Водопадът е интересен със своя специфичен рисунък – водата пада на няколко струи – и с това, че под най-голямата има малка пещеричка. В допълнение, разходката до водопада е лека и приятна.

Водопадът е висок около 10 метра.

Как се стига до водопад Футула

Накратко, до водопада се върви около 20 минути като начална точка за маршрута е горната станция на лифта Сливен-Карандила. Следва по-подробно описание на маршрута към водопад Футула.

С лифта Сливен-Карандила

С лифта Сливен-Карандила

Горната станция на лифта се намира в местността Карандила, част от Природен парк Сините камъни. До местността може да се стигне по три начина:

  • пеша по туристическа пътека от долната станция на лифта;
  • с лифта;
  • с кола – по шосето са около 30 километра от центъра на Сливен.
Гледки от лифта

Гледки от лифта

Въжената линия е с дължина 1895 метра и изкачва денивелация от близо 600 метра. С лифта се пътува около 20 минути в посока. Цената на билета е 10 лева за една посока и 15 лева за двете посоки. В самата станция на лифта продават членски карти на цена от 1 лев. С тази карта може да ползвате преференциална цена от 3 лева в посока.

Гледки от лифта

Гледки от лифта

Да се върна към маршрута за водопад Футула. От горната станция на лифта, минавате отзад и излизате на паркинга до станцията. Продължавате по асфалтовия път нагоре и след малко стигате до разклонение, на което трябва да поемете наляво. Там на разклонението има стрелка-указател „Равна река“. Това е реката на водопада. След няколко минути ходене стигате Слънчева поляна, която се пада от ляво на черния път, а малко по-надолу по пътя е станцията на ВиК. До този момент пътеката представлява черен коларски път.

По пътеката, напред вляво е Слънчева поляна

По пътеката, напред вляво е Слънчева поляна

Преди станцията на ВиК, близо до оградата, трябва да завиете наляво по тясна пътека, която след няколко минути ви отвежда до Чорбаджи чешма, която е до реката.

Чорбаджи чешма

Чорбаджи чешма

От там пътечката преминава на другия бряг на рекичката – не е трудно минаването през нея. След няколко метра ходене пак пресичате реката и продължавате да вървите надолу по течението. След още няколко минути стигате една голяма скала – това е горната част на водопада. Там при скалата пресичате пак реката и след няколко минути се озовавате в долната част на водопада.

Водопад Футула

Водопад Футула

Когато се връщахме от водопад Футула към лифта, видяхме, че има и друга пътека от Слънчева поляна към водопада. От тази пътека, обаче, нямам лични впечатления.

Водопад Футула

Водопад Футула

Принципно, в парк Сините камъни има доста маршрути, но няма много указателни табели, а е крайно наложително. На места има и маркировка, но като не знаеш за къде е, тя не е много от полза. Самите ние доста се лутахме, докато намерим този водопад. Най-много ни помогна гугълската карта – от нея видяхме координатите и посоката.

Сините камъни: гледки от високо

Сините камъни: гледки от високо

Нашето посещение до водопада и до Природен парк Сините камъни

Ние избрахме да използваме лифта и да се насладим от високо на красивите (и страховити на моменти) панорамни гледки към Сливен и към Сините камъни. Взехме си билети за отиване и връщане, само дето връщането не се състоя с лифта. Когато се връщахме от водопад Футула, изведнъж заваля страхотен порой, придружен с гръмотевици. Това наложи спирането на лифта. И тъй като беше почти в края на работното време, хората от поддръжката на лифта обясниха, че няма и да го пускат повече. Да се оправяме със слизането както си знаем …

За наш късмет, в този момент на площадчето зад горната станция на лифта се случиха добри хора, които не ни оставиха в пороя и ни закараха чак до града, макар и да нямаха път натам.

В Сливен се настанихме в Бозуковата къща, част от хотел Национал Палас – много добър хотел и като обстановка, и като обслужване, който се намира недалеч от центъра на Сливен.

Сините камъни: гледки от високо

Сините камъни: гледки от високо

И още

Посещението ни на Природен парк Сините камъни беше свързано и с една задача – да намерим печат номер 55 от 100-те национални обекта, който беше един от малкото липсващи ни печати. Преди да тръгнем към Сливен, хвърлих доста усилия, за да разбера къде се намира този печат – обаждах се в общината, в управлението на Природния парк, търсих информация по разни форуми. В крайна сметка всичко, което бях разбрала за печата беше съмнително и противоречиво.

Но, както винаги – който търси, намира. Печатът се намира на долната станция на лифта в едно кафе – Клуб на планинаря.

Публикувано в 100-те национални обекта, водопади, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към Водопад Футула край Сливен – приятна разходка в Природен парк Сините камъни

  1. Таня Гафарова каза:

    Здравейте, някой може ли да каже дали има вода по това време на Фотула

  2. емил каза:

    днес имаше 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *