Водопад Футула край Сливен – приятна разходка в Природен парк Сините камъни

Разгарът на лятото. Време за интересни обиколки из по-малко познати забележителности в България …

Както всяка година, на път за морето, посетихме не едно, а няколко интересни места. Едно от тях беше водопад Футула край Сливен. Водопадът се намира в подножието на високи скали в Природен парк Сините камъни.

Водопад Футула край Сливен

Водопад Футула край Сливен

Водопадът е интересен със своя специфичен рисунък – водата пада на няколко струи – и с това, че под най-голямата има малка пещеричка. В допълнение, разходката до водопада е лека и приятна.

Водопадът е висок около 10 метра.

Как се стига до водопад Футула

Накратко, до водопада се върви около 20 минути като начална точка за маршрута е горната станция на лифта Сливен-Карандила. Следва по-подробно описание на маршрута към водопад Футула.

С лифта Сливен-Карандила

С лифта Сливен-Карандила

Горната станция на лифта се намира в местността Карандила, част от Природен парк Сините камъни. До местността може да се стигне по три начина:

  • пеша по туристическа пътека от долната станция на лифта;
  • с лифта;
  • с кола – по шосето са около 30 километра от центъра на Сливен.
Гледки от лифта

Гледки от лифта

Въжената линия е с дължина 1895 метра и изкачва денивелация от близо 600 метра. С лифта се пътува около 20 минути в посока. Цената на билета е 10 лева за една посока и 15 лева за двете посоки. В самата станция на лифта продават членски карти на цена от 1 лев. С тази карта може да ползвате преференциална цена от 3 лева в посока.

Гледки от лифта

Гледки от лифта

Да се върна към маршрута за водопад Футула. От горната станция на лифта, минавате отзад и излизате на паркинга до станцията. Продължавате по асфалтовия път нагоре и след малко стигате до разклонение, на което трябва да поемете наляво. Там на разклонението има стрелка-указател „Равна река“. Това е реката на водопада. След няколко минути ходене стигате Слънчева поляна, която се пада от ляво на черния път, а малко по-надолу по пътя е станцията на ВиК. До този момент пътеката представлява черен коларски път.

По пътеката, напред вляво е Слънчева поляна

По пътеката, напред вляво е Слънчева поляна

Преди станцията на ВиК, близо до оградата, трябва да завиете наляво по тясна пътека, която след няколко минути ви отвежда до Чорбаджи чешма, която е до реката.

Чорбаджи чешма

Чорбаджи чешма

От там пътечката преминава на другия бряг на рекичката – не е трудно минаването през нея. След няколко метра ходене пак пресичате реката и продължавате да вървите надолу по течението. След още няколко минути стигате една голяма скала – това е горната част на водопада. Там при скалата пресичате пак реката и след няколко минути се озовавате в долната част на водопада.

Водопад Футула

Водопад Футула

Когато се връщахме от водопад Футула към лифта, видяхме, че има и друга пътека от Слънчева поляна към водопада. От тази пътека, обаче, нямам лични впечатления.

Водопад Футула

Водопад Футула

Принципно, в парк Сините камъни има доста маршрути, но няма много указателни табели, а е крайно наложително. На места има и маркировка, но като не знаеш за къде е, тя не е много от полза. Самите ние доста се лутахме, докато намерим този водопад. Най-много ни помогна гугълската карта – от нея видяхме координатите и посоката.

Сините камъни: гледки от високо

Сините камъни: гледки от високо

Нашето посещение до водопада и до Природен парк Сините камъни

Ние избрахме да използваме лифта и да се насладим от високо на красивите (и страховити на моменти) панорамни гледки към Сливен и към Сините камъни. Взехме си билети за отиване и връщане, само дето връщането не се състоя с лифта. Когато се връщахме от водопад Футула, изведнъж заваля страхотен порой, придружен с гръмотевици. Това наложи спирането на лифта. И тъй като беше почти в края на работното време, хората от поддръжката на лифта обясниха, че няма и да го пускат повече. Да се оправяме със слизането както си знаем …

За наш късмет, в този момент на площадчето зад горната станция на лифта се случиха добри хора, които не ни оставиха в пороя и ни закараха чак до града, макар и да нямаха път натам.

В Сливен се настанихме в Бозуковата къща, част от хотел Национал Палас – много добър хотел и като обстановка, и като обслужване, който се намира недалеч от центъра на Сливен.

Сините камъни: гледки от високо

Сините камъни: гледки от високо

И още

Посещението ни на Природен парк Сините камъни беше свързано и с една задача – да намерим печат номер 55 от 100-те национални обекта, който беше един от малкото липсващи ни печати. Преди да тръгнем към Сливен, хвърлих доста усилия, за да разбера къде се намира този печат – обаждах се в общината, в управлението на Природния парк, търсих информация по разни форуми. В крайна сметка всичко, което бях разбрала за печата беше съмнително и противоречиво.

Но, както винаги – който търси, намира. Печатът се намира на долната станция на лифта в едно кафе – Клуб на планинаря.

Публикувано в 100-те национални обекта, водопади, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


3 Коментара към Водопад Футула край Сливен – приятна разходка в Природен парк Сините камъни

  1. Таня Гафарова каза:

    Здравейте, някой може ли да каже дали има вода по това време на Фотула

  2. емил каза:

    днес имаше 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *