Изкачване на връх Полежан в Пирин – камък върху камък и така до горе

В края на август прекарахме един чудесен уикенд в Банско, по време на който изкачихме два от най-високите и панорамни върхове в Пирин – Муратов връх и връх Полежан. Гледките и емоциите при двата прехода бяха в изобилие. За Муратов връх вече ви разказах. Сега е ред на връх Полежан.

Връх Полежан в Пирин
Връх Полежан в Пирин

В хода на разказа ще ви запозная и с маршрута от хижа Безбог към връх Безбог (2645 метра).

Връх Полежан е висок 2851 метра и е четвърти по височина в Пирин планина и седми в България. Непосредствено пред него е връх Иречек в Рила, 2852 м, с който съвсем наскоро ви запознах.

Старото име на върха е Мангър тепе. От турски „мангър“ означава монета. Кръстен е бил така, защото върхът е покрит с малки каменни плочи, които тракат и се поклащат като дребни монети като се върви по тях.

Как да стигнем

Изходен пункт за маршрута към връх Полежан в Пирин е хижа Безбог. Хижата е разположена на много красиво място – в подножието на едноименния връх Безбог и на брега на Безбожкото езеро. До хижата се стига със седалков лифт. Лифтът е открит, така че – предвидете си горна дреха, докато се изкачвате с него, дори и при слънчево време.

Началната станция на лифта е при хижа Гоце Делчев на 10 километра южно от Добринище. До нея се стига с кола за около 20 минути по тесен и завойчест планински път. С лифта се пътува около 30 минути. Цената на двупосочния билет е 25 лв. (информацията е от 2.07.2022 г.). Работното време на лифта е от 8:30 до 17:00 часа , като последното слизане от хижа Безбог е в 16:30 часа. Запомнете това, защото е важна опорна точка при планиране на вашето изкачване – все пак, трябва да се вместите в работното време на лифта, иначе или трябва да нощувате на хижа Безбог, която е като цяло натоварена и е препоръчително да резервирате отнапред, или да слизате пеша – около 2 часа и половина.

Накратко за маршрута от хижа Безбог към връх Полежан

Изкачването на връх Полежан в Пирин може да се раздели условно на следните три етапа с приблизително времетраене:

 • етап 1: хижа Безбог – разклонение за Полежан и Безбог: пешеходен преход около 1 час;
 • етап 2: разклонение за Полежан и Безбог – седловината под връх Безбог: 40 минути;
 • етап 3: седловината под връх Безбог – връх Полежан: 1 час.

Надълго за маршрута

В този раздел ще опиша в подробности маршрута от хижа Безбог до връх Полежан.

Етап 1: хижа Безбог – разклонение за Полежан и Безбог

От хижа Безбог се поема през мостче по десния бряг на Безбожкото езеро. Следвате жълтата и зелената маркировки.

Началото на маршрута към върховете Полежан и Безбог
Началото на маршрута към върховете Полежан и Безбог

Пътеката в тази си част е равна и лека, но не за дълго. Няма и десетина минути ходене и следва първото препятствие – баирът срещу хижата, по-познат като Душевадката.

Хижа Безбог и Безбожкото езеро, поглед от подножието на Душевадката
Хижа Безбог и Безбожкото езеро, поглед от подножието на Душевадката

Споко! Пътеката по тази Душевадка, макар и стръмна, е предимно от пръст, на места и камъни, но е сравнително кратка – няма и 30 минути и сте я превзели, по-пъргавите и доста по-бързо. За утеха на стръмното изкачване, гледките назад към хижа Безбог и езерото са много красиви.

Хижа Безбог и Безбожкото езеро, поглед от Душевадката
Хижа Безбог и Безбожкото езеро, поглед от Душевадката

След това изкачване, за кратко пътеката навлиза във висок клек.

По пътеката: точно след Душевадката
По пътеката: точно след Душевадката

Когато излезете от него се откриват нови красиви гледки, които, макар и под друг ъгъл, ще съпътстват маршрута ви напред. Тук се виждат красивото Попово езеро и каменният връх Джангал над него.

Първи гледки към Попово езеро, пътеката, подсичаща хълма е към него
Първи гледки към Попово езеро, пътеката в далечината, подсичаща хълма е към него

Пътеката плавно завива надясно. След още малко време – точно в подножието на близкия баир – следва разклонение: надясно и нагоре е маршрутът към върховете Безбог и Полежан без маркировка, а наляво и леко надолу е към Поповото езеро, натам продължават двете маркировки.

Етапът се изминава за около един час.

Етап 2: разклонение за Полежан и Безбог – седловината под връх Безбог

В този си участък пътеката се изкачва стръмно нагоре до седловината под връх Безбог. Няма маркировка, но пътеката е ясно различима.

Началото на етапа - пътеката след разклона към седловината
Началото на етапа – пътеката след разклона към седловината

Началото на етапа не е толкова стръмно, но малко по малко ъгълът на изкачване се увеличава. Пътеката е предимно от пръст, но камъните по нея зачестяват. Вдясно ви се пада връх Безбог, а напред започва да се открива все повече връх Полежан.

Някъде по средата на баира се отклонява вдясно пътека към връх Безбог, като това е един от вариантите за атакуване на този връх. Друг вариант е от седловината горе да хванете към върха – и от там има пътека.

Малко под седловината - поглед вдясно към връх Безбог
Малко под седловината – поглед вдясно към връх Безбог

Точно преди седловината наклонът е най-стръмен и на места има хлъзгавини, не са много. Когато се качите на седловината може да си направите кратка почивка.

Седловината под връх Безбог
Седловината под връх Безбог

Етапът се изминава за около 40 минути.

Етап 3: седловината под връх Безбог – връх Полежан

От тук вече връх Полежан се откроява съвсем ясно, пътеката към него – също. В началото на етапа се движите по седловината, където теренът е мек и сравнително равен, затова тук се върви леко и бързо. След 5-10 минути стигате до ръба на хълма, откъдето се открива много красива гледка към Попово езеро и връх Джангал.

Попово езеро и каменните пирински върхове около него
Попово езеро и каменните пирински върхове около него

Дори и да не искате да почивате тук, самите гледки ще ви дърпат да поостанете. От техническа гледна точка също има смисъл да направите поне 2-3 минути почивка, защото от тук насетне предстои най-тежката част от маршрута – дълго и стръмно изкачване до връх Полежан, голяма част от което е по каменни сипеи. Затова пък наградата се увеличава – все по-красиви гледки във всички посоки.

Поглед напред към целта - връх Полежан
Поглед напред към целта – връх Полежан

Вече казах, че от това място целта е ясна и добре различима и вървите право нагоре. В по-голямата си част пътеката е само по камъни, свободно застанали един върху друг – разбирай стабилно клатещи се. В по-ниските части след седловината има и клек на места за разнообразие, но той бързо свършва.

Вървим уверено напред към Полежан, но за малко поглеждаме и назад по пътеката - в далечината връх Безбог
Вървим уверено напред към Полежан, но за малко поглеждаме и назад по пътеката – в далечината връх Безбог

Върви се бавно и внимателно, защото добре трябва да подбирате камъните, върху които стъпвате – или за да не ви подведат, да се килнат и да паднете, или за да не се заклещите в някоя междина между тях. За щастие, добри хора са изградили малки каменни пирамидки, маркиращи най-добрите за стъпване места. Пак за щастие, освен клатещите се камъни и големия наклон на пътеката, друга опасност няма – билото е достатъчно широко и няма рискови тесни места.

Десилишко езеро и връх Безбог
Десилишко езеро и връх Безбог

А гледките са невероятни! Повтарям се, знам, но са ми още пред очите. Поради стръмния наклон не може да се върви бързо, но ходейки бавно детайлите в пейзажа се виждат по-добре. От дясната страна и назад ви остава връх Безбог, а надолу – огромен висок каменен сипей, в дъното на който синее още едно красиво пиринско езеро – Десилишко езеро.

Още гледки от високо: Попово езеро, Банско езеро, Полежанско езеро
Още гледки от високо: Попово езеро, Банско езеро, Полежанско езеро

Напред и леко вдясно (северно) от Полежан са върховете Ущиците, Безименна и Голяма стража, по-напред от тях в далечината прозира Вихрен, в ляво и назад остава Попово езеро и Джангал. Откриват се Полежанските езера.

Малко преди самия връх Полежан изкачването става още по-стръмно, а камъните по-големи, но все пак – нищо непостижимо, ако имате някакъв опит с изкачване на върхове. Да, още малко и сте горе на върха.

На връх Полежан
На връх Полежан

Етапът се изминава за около един час.

Горе на върха и на обратно

Когато ние изкачихме връх Полежан, тъкмо бяха сложили нова табелка, обозначаваща върха. За съжаление, освен табелката и камъните около нея, не успяхме да видим кой знае какво. Два-три метра преди да стигнем най-високата кота, за минути ни застигна порой с ниска облачност и мъгла и гледките се замъглиха. Перун дори изпрати мощна мълния някъде назад към Поповото езеро и връх Джангал.

На връх Полежан - новата табелка
На връх Полежан – новата табелка

Нямахме много време да се радваме на постижението в този порой. Трябваше да се връщаме. Опасявахме се, че камъните на връщане ще се хлъзгат опасно предвид пороя. Така беше, затова вървяхме и надолу сравнително бавно, внимателно.

Така се случи, че пороят утихна леко след седловината под връх Безбог, но се усили, когато спускахме Душевадката от етап 1.

Наобратно по Душевадката
На обратно по Душевадката

Обратният път от връх Полежан до хижа Безбог ни отне почти същото време. При по-добри метеорологични условия, вероятно бихме го взели малко по-бързо.

Въпреки дъжда, не пропускахме от време на време да се порадваме на пейзажа. Мъглите бяха само там горе на Полежан, по-надолу си имаше видимост.

И още: изкачване на връх Безбог

Както споменах и по-горе, като се изкачва седловината под връх Безбог, се отделя пътека към него и това е единият вариант. Другият вариант да изкачите връх Безбог е да хванете пътеката от седловината вдясно към него. Изкачването от отнема около 30 минути. Така, изкачването от хижа Безбог до връх Безбог отнема около два часа.

За връх Безбог може да подходите също почти директно от самата хижа – тръгвате по мостчето, после покрай езерото и край старата хижа вдясно се отделяте по пътека към билото и след това все нагоре. От там, обаче, пътеката е много по-стръмна и съответно е доста по-трудно.

Още един поглед към хижа Безбог - пейзажът там е завладяващ
Още един поглед към хижа Безбог – пейзажът там е завладяващ

При добри метеорологични условия и ако имате достатъчно време и сили, може да комбинирате изкачване на двата върха Полежан и Безбог. В този случай ви препоръчвам да отидете първо до Полежан и после от седловината под връх Безбог да тръгнете по пътеката към него.

Друга вариация на маршрута е след Полежан да отскочите до по-малкия му брат връх Малък Полежан – разстоянието между двата върха не е голямо. Ако се заинтригувахте от тази опция, вижте тази информация на колегата Панайот.

В заключение

Доволна съм, че изкачихме връх Полежан, макар времето там горе да не беше идеално. Видяхме отново Пирина от високо, гледките бяха дълбоко впечатляващи и бяхме удовлетворени от постигнатото. Предния ден изкачихме Муратов връх. Вече мога да ги сравня – и двата са особено панорамни, маршрутите като денивелация, трудност и време за изминаване са сравними. Някак Муратов връх ми допадна повече. Може и да е заради времето.

Вярвам, че тази статия ще ви помогне да се ориентирате и подготвите за изкачване на връх Полежан в Пирин. Все пак, имайте предвид, че маршрутът не е лек. Бъдете подготвени!

Booking.com
Публикувано в екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, изкачване на върхове с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


15 Коментара към Изкачване на връх Полежан в Пирин – камък върху камък и така до горе

 1. Велин Янев каза:

  Връх Полежан попада в резерват Юлен и тъй като до него няма маркирани пътеки, неговото изкачване е формално забранено от закона, както може да се види на картата на Национален парк „Пирин“ – http://www.pirin.bg/wp-content/uploads/2017/08/map.pdf

  • Iv Baro каза:

   г-н Янев, не сте прав.
   Със заповед № РД – 618/15.09.2017 г. на министъра на околната среда и водите са регламентирани две пътеки в резерват „Юлен”, а именно:
   1. Маршрут хижа „Безбог“ – връх Полежан – хижа „Демяница“ – местността Демянишка поляна.
   2. Туристически маршрут хижа „Безбог“ – Десилишки циркус – хижа „Демяница“.
   https://www.moew.government.bg/bg/dva-novi-turisticheski-marshruta-podgotvi-dnp-pirin/

 2. Боян каза:

  Здравейте,

  а дали има пешеходен маршрут от х. Гоце Делчев до х.Безбог?

  Поздрави!

 3. атанас каза:

  преди 3 дни качихме Полежан. Страхотен маршрут средно натоварващ, прекрасно описан по-горе. Маркировка червена след оставянето на пътеката за Попово езеро и поемане надясно. До самият връх са само камъни, Но не са остри. Просто плоски плочи които постоянно хлопат под краката ти което прави изкачването много приятно. Камъка е гранит, за това не се хлъзга. Успех на всички решили да качат Полежан.

 4. Много добре описана статия. Наскро изкачвахме върха и много ни Хареса. Гледките от него са просто супер, а до него има толкова красота, че се чудиш до къде да идеш да се нарадваш!

 5. Пламен Петков. каза:

  Полежан е един от пиринските върхове които заслужават човек да ги изкачи. Доста по-достъпен от много, по ниски от него, върхове Полежан е популярна дестинация след туристите. От хижа Безбог до върха се стига за два часа и малко, или за три часа и много. Зависи от това каква подготовка има човек. Ако решите да го “ покорите “ / Покоряването на която и да е планина винаги трябва да се пише с кавички /, та ако решите да го “ покорите“ планирайте си много повече от необходимите за това четири, пет часа. Защото стигнете ли веднъж върха наоколо има много други интересни места които са на една ръка разстояние. Какво ви предлагам. След като се насладите на гледките от върха тръгнете по ясно изразеното ръбче в западна посока, и слезте на голямата поляна в горната част на Газейския циркус. Измийте си очите в бистрите води на Горното газейско езеро, и след кратка почивка покрай бреговете му изкачете и връх Газей. От към езерото той е сравнително лесно достъпен докато от Тодорината порта, и от Василашките езера изглежда непревземаем. Ако нямате сили за това геройство може да изкачите малък Полежан която е югозападно от големия, а след това за да спестите сили вместо да изкачвате отново Полежан да го траверсирате по южния му склон. Тръгнете от Горното полежанско езеро, и търсете път към седловината между Полежан и Безбог. Вървете внимателно. Пътека няма. Склона е покрит със сипеи. Ако нямате добра планинарска подготовка по-добре не тръгвайте, а се върнете през върха. Ако имате опит в планината този траверс ще ви спести сили, и време, а и ще ви даде допълнителна доза адреналин. От седловината Безбог се изкачва сравнително леко така че можете да се върнете на хижата “ покорявайки “ и него. От Безбог има пътека право надолу към езерото и хижата. Наоколо има доста клек, но пътеката е ясна, и се минава леко, и без проблем. Така описан маршрута ще ви отнеме осем, девет часа, и ще уплътни целия ви ден. Ще се върнете на хижата доста уморени, но пълни с красиви гледки, и приятни емоции.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива и предложените вариации на маршрута до Полежан!

 6. Ивайло Илиев каза:

  Много добре описано! Само споделям, че преди два дни слязох от хижа Безбог до хижа Гоце Делчев по зелената маркировка за 1 час и 10 минути спокоен ход.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви за чудесното допълнение! Наистина полезна информация.

 7. Тоника каза:

  Здравейте,мислим да изкачим връх Полежан в средата на юли-има ли на върна тесни и отвесни пространства,изпитвам ужас от такива участъци?

  • Ели Иванова каза:

   На някои места след седловината пътеката приближава ръба, но не бих казала, че са съвсем тесни и отвесни. Усещанията са малко субективни все пак.

 8. Емил Спасов каза:

  Здравейте.Бих попитал следното: в някои агенций маршрута за слизане след Вр.Полежан и вр.Малък Полежан е през някакъв атрактивен скален рид-Обидимските ушици,който води до Дженгалска порта.Колко труден и атрактивен е този участък от маршрута,защото някои по-опасни етапи,които не ги описват добре ме колебаят за един или друг преход?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, не съм слизала оттам и съответно – нямам впечатления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *