Древният Мисионис: руини, които имат още много какво да разкажат

Мисионис е предшественик на Търговище. Останките от древния град са впечатляващи и могат да се видят съвсем близо до главния път София-Варна.

Точно седмица, след като се докоснахме до многовековните старини и руини в античния град Кабиле край Ямбол, все още дълбоко запленени от видяното, имахме възможността да се отбием и до останките на още един старинен град – античният и средновековен Мисионис край Търговище.

Останки от древния град Мисионис
Останки от древния град Мисионис

Удивително е колко много пъти сме минавали покрай древния град на път към морето, но не сме знаели нищо за него. Набелязахме си го на връщане от Мадара, виждайки указателната табелка към него в живописния проход Дервента край Търговище. От тогава минаха няколко месеца и все не намирахме удобен случай да го посетим. Но ето, лятото дойде и Мисионис започна все по-силно да ни зове.

И ето сега, след неотдавнашното ни посещението на останките от старинния град до Търговище, дори без да съм специалист мога да кажа смело: откритията тепърва предстоят. Разкритото до момента не е малко и е напълно автентично, но още много неща чакат да бъдат разкрити, разкопани и проучени. Със сигурност ще се върна пак в един следващ етап от проучванията!

Кратка история на Мисионис

Мисионис е древното лице на днешно Търговище. Градът от миналото е открит доста късно. Проучванията на терена са започнали през 1962 г. от известния български археолог проф. Димитър Овчаров, баща на още по-известния наш археолог проф. Николай Овчаров. За доста дълъг период от време – повече от 30 години – проучванията на древния град са преустановени, за да се подновят отново през 2004-та година от археолога Ангел Конаклиев.

Могат да се откроят 4 основни периода в развитието на Мисионис:

 • римски, започнал през първите векове на новата ера със създаването на града след идването на римляните по нашите земи. Те първоначално постролили града в равнината, но по-късно, след 4-ти век го преместили на близкия хълм поради зачестилите варварски нашествия;
 • ранновизантийски през периода 5-6 век, когато Мисионис е бил важен икономически и търговски център за региона. В края на 6-ти век градът претърпява значителни разрушения по време на аваро-славянските нашествия;
 • през 9-10-ти век, по време на Първата българска държава, на територията на Мисионис има старобългарско селище, тясно свързано с културата и икономиката на столицата Велики Преслав;
 • по време на Второто българско царство, градът е важен стопански и търговки център.

По време на османското нашествие в края на 14-ти век, градът отказва да се предаде на турските орди, предвождани от великия везир Али паша, поради което е опожарен и разрушен след превземането му.

По време на турското робство, в близост до руините от древния град Мисионис възниква град Ески Джумая, запазил лика на региона като търговско средище. В този град дълго време е бил провеждан търговски панаир, известен в цяла Европа и Близкия Изток. Интересно е, че след Освобождението провеждането на панаира е продължило.

Уникални археологически находки в Мисионис

До сега са открити множество ценни археологически находки на територията на древния Мисионис, сред които:

 • няколко дамски гребена на богати дами от античността;
 • две лампи от най-ранните времена на Мисионис;
 • плоско прозоречно стъкло от византийско време;
 • дамски пръстени от Средновековието;
 • сребърна позлатена обеца от края на 14-и век;
 • средновековна медна монета с нумизматична рядкост от времето на цар Иван Александър;
 • нагръдна икона на Света Богородица, от X-XI век;
 • огромна кука за риболов на огромни риби.

Повече за историята на Мисионис и находките можете да научите от сайта на Музея в Търговище.

Какво да видим

Въпреки, че все още е проучена съвсем малка част от Мисионис, има немалко какво да се види. В следващите няколко реда описвам обектите, които ние видяхме в съответната последователност.

И така, оставихме колата на паркинга в началото на пътеката към крепостта и поехме нагоре. Пътеката е широк черен път.

По пътеката към обекта
По пътеката към обекта

След 5 минути се стига до заслон Ротари, където е била стражевата кула на крепостта. Там от заслона се разкрива интересна гледка към виещото се в прохода Дервента шосе.

Мисионис: панорамна гледка от пътеката към главния път
Панорамна гледка от пътеката към главния път

От заслона пътеката продължава още нагоре по хълма. Не след дълго се стига до отклонение вляво към базилика номер 1. Ние решихме да продължим нагоре към другите обекти и оставихме тази базилика за на връщане.

Още малко по-нагоре по пътеката има разклонение, двата клона на което водят до едно и също място – портите на самата крепост, базилика номер 2, останки от помещения. Разликата е, че тръгвайки по дясната пътека ще стигнете направо там, а поемайки по лявата, ще преминете през интересната базилика 3 и останките от болярски жилища. Най-добре е да тръгнете по дясното разклонение, да обиколите разкритите обекти в крепостта, включително и водохранилището, и да се върнете по другото разклонение, минавайки през болярските жилища и базилика номер 3.

Разклонението по пътеката към крепостта
Разклонението по пътеката към крепостта

Ето и кратка информация за разкритите обекти в Мисионис, които ние посетихме.

Мисионис: Базилика номер 2

Мисионис: базилика номер 2
Мисионис: базилика номер 2

Съдейки по размерите, тази базилика е била доста внушителна. В архитектурно отношение, тя представлява трикорабна едноабсидна базилика с притвор. От надписите пред базиликата разбрахме, че е била построена в началото на 5-ти век – пак по византийско време – и действала до началото на 7-ми век, когато е била разрушена.

Караулни помещения

Мисионис: караулни помещения
Мисионис: караулни помещения

Намират се зад крепостната порта, точно срещу базилика номер 2.

Мисионис: водохранилище

Мисионис: към водохранилището
Мисионис: към водохранилището

Една указателна табелка-стрелка на стената на караулните помещения сочеше, че на 170 метра надолу по пътеката се намира водохранилището на крепостта – едно от най-важните съоръжения за всяка крепост. Ние, разбира се, не пропуснахме да го видим.

Мисионис: водохранилище
Мисионис: водохранилище

Крепостни порти

Крепостни порти
Крепостни порти

Крепостните порти са точно до базилика номер 2 и караулните помещения.

Болярски жилища

Мисионис: болярски жилища
Мисионис: болярски жилища

Малко след крепостните порти се намират останките от болярските жилища. Там всичко си е напълно автентично. Ако пък сте тръгнали по лявата пътека, те се падат след базилика номер 3.

Базилика номер 3

Мисионис: базилика номер 3
Мисионис: базилика номер 3

Базилика 3 се намира малко по-надолу от болярските жилища, ако идвате от крепостните порти. Ако сте тръгнали по лявото разклонение на пътеката (виж по-горе), това е първият обект, който ще видите. По останките си личи, че храмът е бил забележителен. До днес са се запазили стените му на около метър от земята, основите на някои от колоните, оформящи трите кораба, подовите плочки. Храмът има една абсида и две предверия – нартекс и екзонартекс. Построен е по византийско време в края на 5-ти век и е действал до началото на 7-ми век.

Базилика 1

Последно посетихме базилика номер 1, разположена на разклонение вдясно в началната част на пътеката. Тази базилика все още не е разкопана, така, че ние успяхме да видим само малка част от стените й. Там около базиликата се разкрива приятна панорамна гледка към Търговище.

Мисионис: панорамна гледка към Търговище от базилика номер 1
Мисионис: панорамна гледка към Търговище от базилика номер 1

Не успяхме да стигнем единствено до средновековната църква, намираща се на известно разстояние след болярските жилища – просто времето ни беше ограничено, а тя, изглежда, беше доста по-далеч от другите обекти. Въпреки това, останахме много доволни от видяното. След време ще дойдем пак. Със сигурност ще има още обекти за разглеждане.

Докато обикаляхме около останките от стария град Мисионис, неволно направих връзка с крепостта Урвич. Асоциирах ги мислено, главно заради факта, че и двете крепости са автентични, има още много какво да разкрият учените за тях, а и няма бутафорни реставрации като при някои други крепости.

Как да стигнем до Мисионис

Останките от старинния град Мисионис се намират недалеч от главния път София-Варна, в пролома Дервента върху едно възвишение в тамошния дял на Балкана, известен още като Преславска планина. Отбивката за Мисионис е в дясно от шосето, ако пътувате към Варна, на около 4 км от село Пролаз и на около 7 км преди Търговище. Малко след отбивката има информационен център и място за паркиране.

До първите обекти от крепостта и древния град има кратък преход от около 10-15 минути. За да разгледате на спокойствие всичко интересно, си отделете около 1 час време.

Наблизо

Недалеч от крепостта Мисионис, в същия пролом Дервента се намира малък водопад – водопад Боаза. Интерес представляват и самолетите до шосето около град Омуртаг – родно място на 2-рия български космонавт Александър Александров.

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


7 Коментара към Древният Мисионис: руини, които имат още много какво да разкажат

 1. Даниел Крумов каза:

  Здаравей, Ели!
  Мноооого подробен коментар. Благодаря!
  Мисионис все ми убягва, а е на една ръка разстояние от Силистра /разбирай стотина километра/. Но, да ще Господ!, ще му дойде времето.
  Мой приятел ми е обещал среща с тамошния археолог, който разкопава града /съседи били/, та посещението ще е по-специално.
  Поздрави!
  Даниел Крумов

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Даниел, благородно завиждам на подобна среща. От всичко, което съм прочела по темата разбрах, че този човек изцяло се е посветил на това дело – проучването на древния Мисионис. Ще се радвам, ако споделиш интересна информация.

   Весели празници!

 2. Здравейте, написаното от Вас ,е чудесно и много подробно ! Балгодаря,че има и такива хора като Вас!
  Но аз не съм турист в истинската му форма.И все пак искам да запитам ,ако Ви помоля да придружите мен и ощя няколко човека по пътеката към Мисонис,бихте ли го направили ?
  Благодаря предварително !

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за хубавите думи! За съжаление не съм екскурзовод и нямам право да водя групи, а и съм доста далеч от Мисионис. Може би, там на място правят турове.

 3. Благодаря за информацията. Многократно съм бил в Търговище по работа, но едва сега научавам за Мисионис. Една забележка: не може липса на време да е причина да не стигнете до средновековната църква и да не я покажете. Тя е, вероятно, религиозният център на Мисионис. Запълнете пропуска.

 4. Владимир Михайлов каза:

  Разходката става още по приятна когато се съчетае с изкачване до хижа Младост по пътеката нагоре,а и панорамата от там е още по вдъхновяваща.Изкачването отнема около 50 мин.от крепоста!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *