Екопътека Бели Искър в Рила

This post is also available in English.

Преди известно време ви споделих, че екопътека Бяла река е една от най-добре направените екопътеки, по които съм минавала. Тук ще ви разкажа за друга добре направена и поддържана пътека. Тя също носи името на реката, покрай която е изградена. Маршрутът ѝ криволичи в дефилето на река Бели Искър над Самоков, в покрайнините на Национален парк Рила. Оборудвана е с множество дървени мостчета над реката и зони за отдих.

Екопътека Бели Искър
Екопътека Бели Искър

Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник. Най-подходящо време за посещение е пролетта и лятото, особено в жегите – маршрутът като цяло е в сенките на дефилето, а допълнителна прохлада струи от реката.

Как се стига до началото на пътеката

Пътеката започва на 3.9 километра след село Бели Искър, на около 11 километра южно от Самоков. Началната точка на маршрута е с ориентировъчни координати: 42.243470, 23.541089.

Река Бели Искър
Река Бели Искър

За да стигнете до пътеката минавате през цялото село Бели Искър, като следвате главния път и на всички отклонения държите дясно. Асфалтовият път след селото е тесен и на места доста изронен, но все пак е проходим с лека кола. В началото на пътеката има обширен паркинг в дясно от шосето и табелки – в ляво от него – там започва маршрутът с първия от мостовете. Преди този паркинг и табелите има малък параклис в ляво от шосето – сигурен ориентир, че сте на прав път и че има още малко до екопътеката.

Особености на маршрута

Пътеката е добре обозначена, а общата ѝ дължина е около 7 километра.

Екопътека Бели Искър - с много мостчета над реката
Екопътека Бели Искър – с много мостчета над реката

Маршрутът е изцяло в дефилето на река Бели Искър – ту по левия, ту по десния бряг, като на места излиза на шосето, което е успоредно на реката и през цялото време е ваш добър ориентир, дори и да изгубите синята маркировка.

По екопътека Бели Искър
По екопътека Бели Искър

Пътеката като цяло е кръгова, но де факто в началото се движи срещу течението на реката, стига до един заслон и после започва да се връща по течението.

Екопътека Бели Искър - заслонът
Екопътека Бели Искър – заслонът

Да не изпуснете – на връщане, след мост номер 8 има отбивка вляво от шосето с изкачване към панорамна площадка, където се откриват красиви гледки към реката и пътя долу и към отсрещните високи хълмове със страховити каменни сипеи.

Пътеката се обхожда за около 2-3 часа, без да се смятат почивките.

Други места наблизо

Съвсем наблизо до село Бели Искър се намира курорта Боровец, от който започват много маршрути във високите части на Рила. Немалко от тях съм описала – до хижа Чакър войвода, до Саръгьолските езера, към първенеца Мусала, до връх Иречек.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


10 Коментара към Екопътека Бели Искър в Рила

 1. Маргарита Тодорова каза:

  МНОГО ПРИЯТЕН МАРШРУТ ЗА РАЗХОДКА!

 2. Валентин Несторов каза:

  Не ми стана ясно тези 7 километра и три часа за обхождане в едната посока ли са или общо отиване и връщане до паркинга по асфалтовото шосе?

  • Ели Иванова каза:

   Целият кръгов маршрут (общо отиване и връщане) е дълъг около 7 километра и се обхожда за около 3 часа.

 3. Вяра каза:

  Пътят до пътеката е кошмарен – дупка до дупка. Не го препоръчвам на никого.

  • Даниел каза:

   Дупките са в малка част от пътя, към края. Не заблуждавайте хората!

  • Васил каза:

   Да, пътят е зле, но само в края на самото село Бели Искър, а и дори е за предпочитане да се остави колата в селото, защото дестинацията е добре посещавана и става голямо струпване на коли, които едвам се разминават нагоре към паркинга по тесния път за язовира…

 4. Сия каза:

  Дали може да се кара колело по пътеката (за 7 годишен)?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *