Крепост Шишманово кале: предшественик на днешен Самоков и любопитна спирка в добре раздвижваща разходка

Крепост Шишманово кале беше от местата, които отколе залежаваха в списъка ми с желани и някак все оставаше встрани от конкретните планове. Посетихме я съвсем наскоро и не по план. Тръгнахме с компания на разходка от Самоков по протежение на Искъра и просто в един момент се оказахме близо до нея. Разполагахме с достатъчно време, а хълмът ѝ се открояваше с ярките си разноцветни багри.

Шишманово кале
Шишманово кале

Да си призная, останах леко разочарована от буйната растителност трайно превзела останките от твърдината много след варварските нашествия. Добре че наш основен фокус беше разходката на фона на реката и пъстрите есенни краски, а не крепостта.

Ден по-късно се прибрахме от Самоков и започнах да търся информация за Шишмановото кале. Попаднах на снимки по интернет отпреди 4 години, на които крепостта беше видимо разчистена. После прочетох, че е имало план да се изгради екопътека с кръгов маршрут от Самоков през Чакърова поляна до калето и обратно. Без да знаем, ние направихме точно този преход.

В статията по-долу ви разказвам за крепостта и за прехода. Във финалната част ще намерите и GPS трак на маршрута.

Къде се намира Шишмановото кале

Ако решите да се отправите директно към крепостта, следвайте указанията в този раздел. Ако смятате да направите кръговия маршрут, вижте описанието му в последната част на статията.

Указателната табела на шосето
Указателната табела на шосето

Останките от крепостта са разположени в източната част на хълма Шишманов връх (познат още като Шишманов рид) на левия бряг на река Искър, недалеч от село Доспей, на около 4.5 км югозападно от Самоков. За крепостта се тръгва по шосето към селата Бели Искър и Говедарци. Отбивката към крепостта се пада преди пътят да се раздели съответно към едното и към другото село. На отбивката има поставена голяма добре видима кафява информационна и указателна табела.

Координати на отбивката: 42.298981, 23.539299.

Край отбивката е удобно да се остави колата. Продължава се пеша към хълма по черния път. След няколко минути стигате до поток, който пресичате по бетонен мост и после тръгвате по черния път остро наляво. След още няколко минути ходене стигате до бяло информационно табло с информация за крепостта. Малко след таблото се стига до разклонение на пътеката, обозначено с две кафяви стрелки, указващи двата по-важни обекта за посещение – руините от крепостта и от раннохристиянска църква. От това разклонение до всеки от тези обекти се върви 5 минути, като към църквата пътеката е леко стръмна.

По пътеката към крепостта: разклонението
По пътеката към крепостта: разклонението

Кратка информация за крепостта

От информационното табло научаваме, че Шишманово кале е късноантична крепост, използвана и през Средновековието. Името, с което е популярна в наши дни, ѝ е дадено през Възраждането. Местните вярвали, че тя е свързана с последните битки и смъртта на цар Иван Шишман. От историята вече знаем, че цар Иван Шишман умира обезглавен край днешен Никопол, където е живял известно време. В дунавското градче също има Шишманова крепост, която може да се разгледа.

Крепост Шишманово кале
Крепост Шишманово кале

Смята се, че има вероятност край днешен Самоков в битка с турците да е загинал братът на царя – Иван Асен V Шишман.

Руините на крепост Шишманово кале
Руините на крепост Шишманово кале

Археологическите проучвания на рида започват през 2004 г. от екип на Градския исторически музей в Самоков и с малки прекъсвания продължават до 2016 г.

Установено е, че живот на хълма е имало от средата на I хилядолетие пр. Хр до ранновизантийския период. През IV век крепостта се превръща във важен местен икономически и стратегически център. Била разрушена в края на VI или началото на VII век, времето на аваро-славянските нашествия. През Средновековието крепостта е била частично използвана до към XII век.

Раннохристиянската църква по другата пътека на Шишманов рид
Раннохристиянската църква по другата пътека на Шишманов рид

Шишмановото кале е било полуградско селище с инфраструктура и отбранителни съоръжения, укрепено с външна и вътрешна крепостни стени. В наши дни хълмът е изцяло погълнат от гора, но явно по онова време не е било така. Това селище може да се смята за предшественик на града, който след XII век се премества на другия бряг на Искъра, където е днешен Самоков.

Базиликата и есента
Базиликата и есента

Намясто могат да се видят останките от някогашната крепост, в лявата част от пътеката, и съборната раннохристиянска църква – в дясната част. И двата обекта тънеха в храсти и тръни, когато ние посетихме мястото. Базиликата е по-интересна, тъй като ясно личат нейните очертания, а стените ѝ са запазени до над един метър.

При базиликата
При базиликата

Руините от крепостта на места са в насипно състояние, но дори и там, където се виждат прави зидове, трудно може да се определи към момента някаква що-годе правилна форма. При руините е поставен метален кръст. Според местни легенди това бил гробът на Шишман. В тази зона при археологически разкопки са разкрити основи на помещения с производствени функции и църковна архитектура, датирани към периода на късната античност. Смята се, че в тази зона е бил и един от входовете към укрепения град.

От Шишмановото кале се открива обширна панорама надалеч към цялото Самоковско поле. Виждат се също планините Плана и Витоша, както и първите възвишения на Рила на десния бряг на Искъра. В далечината напред се белее град Самоков. С просто око се вижда, че определението на мястото като стратегически център е изключително точно.

Поглед към Самоков, полето и първите рилски възвишения
Поглед към Самоков, полето и първите рилски възвишения

Кръгов маршрут: Самоков – Чакърова поляна – Шишманово кале – Самоков

Ние направихме кръгов маршрут с горните опорни точки. Бяхме компания и не сме бързали, дори не сме спазвали някакво равномерно темпо. Спирахме многократно да берем шипки, които червенееха в изобилие. Отне ни около 5-6 часа целия преход, но мисля, че при по-стегнато темпо и с по-малко почивки този преход може да се измине за около 4 часа.

По-долу ще опиша съвсем накратко маршрута, без да изпадам в подробности. Той е приятен, сравнително равен, движи се по протежение на река Искър в голямата си част, на места се пресичат други потоци-притоци по изградени мостове. Лошото е, че не е маркиран. Ако вече се заинтригувахте, ето тук може да изтеглите GPS трак.

Параклис "Св. Георги" по маршрута към Чакърова поляна
Параклис „Св. Георги“ по маршрута към Чакърова поляна

Тръгва се от самоковския парк Бистрица и се продължава в гората по десния бряг на река Искър (реката ви остава от дясно, но се движите срещу течението ѝ). Още в началото се минава покрай малък параклис с патрон „Св. Георги“. Вървим по главната пътека. Тънък момент е разклонът за Чакърова поляна. Там пътеката се разделя на две – вдясно и надолу се тръгва за поляната, а вляво за Бели Искър.

Чакърова поляна е място с чудесни условия за пикник и отдих. Снабдена е с пейки и масички, изградено е барбекю. В единия ѝ край под масивна ела е издигната възпоминателна плоча в памет на местния хайдутин Чакър войвода. В статията ми за прехода от Боровец до хижа Чакър войвода съм ви разказвала за историята на поборника. Някъде около Чакърова поляна е бил лагерът на дружината му.

Чакърова поляна, мостът над Искъра и Шишманов рид
Чакърова поляна, мостът над Искъра и Шишманов рид

Да продължа с прехода. Шишмановото кале се намира на хълма оттатък Искъра – това е за ориентир. От Чакърова поляна се минава на другия бряг по масивен мост и трябва да се тръгне към близкото шосе. На него се завива надясно (в северна посока) и за кратко се върви по шосето. Стига се до кафявата указателна табела към Шишмановото кале. Напуска се шосето, тръгва се нагоре по черния път и както писах по-горе за десетина минути се стига до първите останки от калето.

За да хванете обратната към Самоков пътека, трябва да се върнете на шосето и после да поемете по черен път в посока обратна на хълма Шишманов връх. Не след дълго тя ви отвежда близо до река Искър. От там до Самоков се върви в гората на левия бряг по протежение на реката.

Дарове на есента
Дарове на есента

Макар и сравнително равен, маршрутът е добре раздвижващ. За жалост, няма маркировка. Местните си го знаят. Ние бяхме в града на гости на близки хора и домакините ни разведоха из околностите на градчето.

В заключение, ако решите и вие да се отправите към Шишманово кале, за да не се разочаровате, най-добре комбинирайте с още нещо – може да направите гореописания преход, а може да се разходите и по близката екопътека Бели Искър.

Относно плана за екопътека от Самоков през Чакърова поляна и калето, си мисля, че то няма какво толкова да се изгражда. Мостовете над Искъра си ги има, пътеките, повечето от които са си черни пътища – също. Трябва само да се сложи маркировка, няколко указателни табели на разклоненията и периодично да се разчистват храсталаците край крепостта.

Публикувано в екопътеки и маршрути, крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *