Водопад на Сътворението до с. Долна Кула, махала Метла

Водопадът на Сътворението, наричан още и водопад Кара ин, отдавна беше влязъл в онзи мой безценен списък с интересни места в България, които много искам да посетя. Нещо повече, откакто научих за него, той неизменно заемаше едно от челните места. Щом чух за него, първо се впечатлих от необикновеното му име. То е леко спорно, както ще стане дума по-долу, но пък е ефектно. Снимките с него, които видях по интернет засилиха желанието ми за посещение. В допълнение, той ми беше горещо препоръчан от двама читатели на блога – Пламен Петков и Кирил Неделчев, създател на ФБ група „Водите на България“. Вижте техните пълни с информация коментари под статията ми за Летовнишкия водопад. Не на последно място този водопад на Сътворението е част от Източните Родопи, чиито многобройни и разнообразни забележителности няма как да ви оставят равнодушни.

Водопад на Сътворението
Водопад на Сътворението

На няколко пъти кроях планове за натам, но ме спираше фактът, че трябва да се дебне подходящ за посещение период – след снеготопене или дъждове, а сме надалеч.

Посетихме водопада в края на този февруари. Беше активен, за щастие, но не беше особено мощен. Въпреки това ми хареса. Да, струята му беше тясна, но все пак течеше, дори пръскаше, а скалите около него създаваха усещане за сцена и представление с високи надиплени стени. Друга интересна даденост на мястото е кухината в скалите зад водопада, по която можеш да се разходиш и да го разгледаш от друг ъгъл.

Водопадът на Сътворението е висок около 15 метра, а реката, която го образува е ляв приток на река Крумовица, една от най-големите, захранващи река Арда.

Съдържание

Къде се намира Водопадът на Сътворението
Маршрутът до Водопада на Сътворението
Накратко за името
Други интересни места наблизо
Финални думи

Къде се намира Водопадът на Сътворението

Водопадът на Сътворението излива водите си край махала Метла на село Долна Кула, община Крумовград. Селото се намира на 330 километра югоизточно от София и на 51 километра от областния център Кърджали. До махала Метла се стига по тесен, но добър асфалтов път. За махалата трябва да се отклоните в северна посока от главния път между Кърджали и Крумовград (част от Родопската магистрала 🙂 ) при село Горна Кула. След това пътят се движи много близо до река Крумовица, на чийто бряг на места могат да се наблюдават интересни по форма скали.

Добре дошли в махала Метла, село Долна кула
Добре дошли в махала Метла, село Долна кула

В началото на махалата има уширение на пътя, което е удобно за паркинг. Може да продължите още няколко метра натам с кола и да намерите място за паркиране. Аз обаче ви съветвам да оставите колата на паркинга преди махалата, защото от една страна разстоянието от там до водопада въобще не е голямо – под 900 метра, а от друга страна, мили хора, нека запазим доколкото можем спокойствието на местните, които са ведри и любезни! Една кола из тесните улички на махалата малко или много създава суматоха сред спокойствието, което цари в махала Метла.

Към Водопада на Сътворението
Към Водопада на Сътворението

Маршрутът до Водопада на Сътворението

От паркинга преди първите къщи на махала Метла продължавате пеша нагоре по улицата, която след няколко метра ви отвежда до мегдана. Там трябва да поемете по улицата наляво. Насетне има червена маркировка и стрелки.

Към водопада: в покрайнините на махала Метла
Към водопада: в покрайнините на махала Метла

На излизане от махалата се минава по бетонни стълби, а после се върви по пътека. Недалеч от водопада по пътеката са поставени дървени парапети за опора, но и без тях не е трудно слизането към водопада. До Водопада на Сътворението се стига за 15-20 минути. Най-напред ще видите внушителния набръчкан скален венец, а след това и водната струя, ако сте там в период с вода.

Близо до Водопада на Сътворението
Близо до Водопада на Сътворението

Техническа информация за маршрута до Водопада на Сътворението

Начало (паркинг)41.558369519189, 25.641438066959381
Водопад41.564309690147638, 25.639416938647628
Разстояние862 м
Денивелация(-) 40 м, (+) 62 м
Времетраене20 минути
GPS тракизтегли

Накратко за името

Безспорно, името на водопада прави впечатление, дори е леко гръмко и претенциозно. В интернет няма много информация по въпроса за произхода му или поне аз не успях да намеря такава. Но под статията ми за Източни Родопи ще видите два много интересни коментара – на Ивана и на Пламен Петков – във връзка с името. Ще обобщя накратко информацията от тях – местните хора го познават просто с името „Водопада“. Според едното мнение прозвището „Водопад на Сътворението“ е дадено от местен краевед, а според другото – от туристка.

Според сайта За Родопите с любов, жителите на махала Метла наричат водопада и с турското „Кара ин“.

Моето лично мнение е, че трябва да се придържаме към стари, общоприети и утвърдени с времето имена и не е редно всеки да именува природни забележителности с моментни хрумки. В случая обаче, до преди няколко години водопадът не е имал определено име, а без съмнение заслужава някакво, което да отговаря на красотата и уникалността му. Дали „Водопад на Сътворението“ е най-подходящо? Вероятно не, но това име се приема от местните хора и е факт, че с него водопадът доби популярност и самото име прати доста хора да го видят.

При подготовката на статията ми попаднах на официални документи на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково, в които водопадът се споменава точно с това име. Документите са във връзка с процедура за обявяването му за природна забележителност и може да ги видите тук.

В заключение, според мен, може да се счита, че името Водопад на Сътворението вече е достатъчно широко прието.

Ако някой от вас, скъпи читатели на блога, разполага с интересна информация по въпроса, ще се радвам да сподели в коментар.

Водопад на Сътворението отблизо
Водопад на Сътворението отблизо

Други интересни места наблизо

В малко по-долното течение на реката могат да се видят още два водопада – един по-нисък и един по-висок, съставен от два пада, всеки от които се отича в малко езеро, подобно на казан. Затова и името на този водопад е Казаните или още Горен и Долен казан. За тях ще разкажа в отделна статия, защото си заслужават от една страна заради вида им, а от друга заради атрактивния достъп до тях.

Посещението до Водопада на Сътворението може да се комбинира и с ходене до водопадите край Звездел, до светилището край Татул и Харман кая.

На забележителностите в Източните Родопи съм посветила още много статии. Вижте някои от тях:

Информация за интересни места по цялото протежение на Родопите, планината с душа, ще намерите в книгата ми Седем дни в Родопите, издадена от ИК „Сиела“.

Финални думи

Водопадът на Сътворението се оказа наистина обаятелен с неповторими дадености като рисунък и терен, но може би имах прекалено високи очаквания към него или пък дългият път от София до Долна Кула почти без спирки повлия леко отегчаващо. Както и да е, определено ми хареса, но някак не беше това супер „уау“, което си мислех, че ще открия. Все пак, като запален водопадо-любител твърдя, че посещението си заслужава. Ще се радвам да споделите в коментар и вашите впечатления.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Водопад на Сътворението до с. Долна Кула, махала Метла

  1. Мария каза:

    Името “Водопад на сътворението” е дадено от една жена – Антоанета Георгиева, поне според нея тя е дала името. Дори във Facebook скоро се завихри спор между нея и собственика на комплекс Арда за въпросното име при една презентация на водопада и собственикът на комплексa се придържаше към Кара ин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *